14.11.2015

Pariisin iskut – älkää antako vihalle valtaaIhmisiä on kuollut toista sataa Pariisissa. Terroristit ovat hyökänneet useaan eri kohteeseen tappaen ja haavoittaen käsittämätöntä määrää ihmisiä. Viime yönä, kun uutiset alkoivat tulvia eetteriin, ja Ranskassa asuva ystäväni päivitti Facebookkiin hämmenyksensä ja epäuskonsa, olin aivan sanattomana ja turtana. Olen edelleenkin sanattomana. Olen käynyt joitakin yksityiskeskusteluja järkyttyneiden ystävieni kanssa. Heidän kätensä tärisevät, heitä itkettää. Itselläni alkaa vasta nyt todellisuus iskeä läpi. Miten tällaista hirviömäisyyttä voi tapahtua? Samalla tiedän, että tätä tapahtuu ympäri maailmaa koko ajan. Se mitä me koemme, ei ole ainutlaatuista, vaan lukemattomat ihmiset ovat joutuneet kokemaan saman. Ajatelkaa sitä pelon, huolen, surun ja epätietoisuuden määrää, mikä maailmassa on. Tai oikeastaan älkää – ajatus on liian suuri yhdelle ihmiselle kantaa.

Sen todellisuuden tajuamisen siivittämänä huomaan olevani myös uupunut: tiedän täsmälleen, että terroristit ovat jo onnistuneet tavoitteessaan: vihan ja pelon levittämisessä. Kun herättyäni vilkaisin sosiaalisen median eri kanavoita, huomasin jo vastakkainasettelun, jossa maahanmuuttovihamieliset syyttävät jo iskuista pakolaisia ja turvapaikanhakijoita, ja muut yrittävät selittää, miksi sellainen on tässä kohtaa suorastaan psykopaattista ja uskomattoman ajattelematonta. Ruumiitkaan eivät ole ehtineet kylmetä. Olen nähnyt, miten jopa fiksut ja korkeastikoulutetut ihmiset menevät mukaan pakolaisten syyttämiseen ja vihan oikeuttamiseen. En pysty käsittämään sellaista.

Eivätkö ihmiset ymmärrä, että turvapaikanhakijat pakenevat juuri niitä ihmisiä, jotka tällaista väkivaltaa toisille ihmisille tekevät? Tai että terroristiorganisaatioilla on kyllä parempia keinoja saada terroristeja maahan kuin matkustuttaa heitä pitkän ja vaarallisen matkan mukamas pakolaisina? Eivätkö ihmiset tajua, että vihan ja pelon lietsominen on juurikin terroristien tavoite? He nimenomaan yrittävät tuhota länsimaisen, moniarvoisen hyvinvoinnin ja vapauden kulttuurin saamalla ihmiset vihaamaan toisiaan ja tappelemaan keskenään, ja syytösten kohdistaminen pakolaisiin vain tukee terroristien toimintaa. Vihaaminen ja sen mahdollistaminen tai oikeuttaminen on terroristien pussiin pelaamista.

Viha tulee lisääntymään. Olen siitä varma. Se tarkoittaa sitä, että täysin viattomat ja syyttömät ihmiset tulevat leimautumaan ja olemaan osan porukasta silmissä aina niitä, joihin on ok kohdistaa vihaansa. Se tarkoittaa sitä, että täysin syyttömät ihmiset tulevat kokemaan lisää halventamista, huutelua, sylkemistä ja väkivaltaa. Olen siitä surullinen ja jo etukäteen uuvuksissa. Niin uskomattoman uuvuksissa.

Minulla on pyyntö: kun törmäätte tällaiseen pienissäkään määrin, oli se sitten ajattelematon kommentti Facebookissa tai huutelua kadulla, menkää kohteen tueksi. Facebookissa voitte ottaa kantaa suoraan ja kertoa ihmiselle, mitä ajattelette. Livenä voitte mennä halventaviin tilanteisiin ja sanoa väärintekijälle, et hei, toi ei oo nyt oikein, toi ei oo maan tapa. Vaikka ette uskaltaisi puuttua itse tilanteeseen, menkää kohteen luo ja osoittakaa, ettei tämä ole yksin, ja että sinusta tapahtunut on väärin. Siihen ei tarvita edes yhteistä kieltä tai sanoja. Uskokaa pois, sillä on ihan valtava merkitys niille, jotka joutuvat kokemaan syrjintää elämässään. Älkää antako pelon voittaa.

Joku on sanonut viisaasti, että kun uutisissa näkee kamalien asioiden tapahtuvan ja se ahdistaa, tulisi aina etsiä kuvista auttajat. Aina on ihmisiä, jotka auttavat. Aina on hyvyyttä ja rakkautta. Yritän keskittyä siihen.

0 kommenttia :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...