23.4.2015

Pyynikin kesäteatteri esittää: Avioliittosimulaattori

Moro!

Pääsin Nooran kanssa viime viikonloppuna vieraaksi varsin mielenkiintoiseen tilaisuuteen. Pyynikin legendaarinen kesäteatteri nimittäin esittää tänä kesänä uutuusnäytelmän, joka perustuu Veera Niemisen esikoisteokseen nimeltään Avioliittosimulaattori. Saimme tilaisuudesta nimikkokirjat nimmarilla mukaamme. Täytyypä ottaa kesälukemistoon. Näytelmän on ohjannut Tommi Auvinen, ja rooleissa nähdään Esko Roine, Eija Vilpas, Tom Lindholm, Mari Turunen, Ville Majamaa, Ola Tuominen, Samuli Muje, Janne Kallioniemi, Miia Selin ja Tommi Rantamäki.

avioliittosimulaattori1

Samalla nimellä varustettu kesäteatterinäytelmä kertoo pilke silmäkulmassa tarinan vilkkaasta itäsuomalaisesta Ainosta, joka rakastuu länsisuomalaiseen Jussiin, ja päättää muuttaa miehen kotitilalle. Kuukauden "koeajossa" kulttuurit ja murteet törmäilevät, ja maajussin tiluksilla asuvat myös tämän isä, veli ja setä, jotka eivät keskenäänkään paljoa puhu, ja jos suunsa aukaisevat, hyvä jos siitä mitään selvää saakaan. Jussin äidin kuoleman jälkeen kahvikupitkin ovat jääneet niille sijoilleen. Suulaat ystävät ja erikoiset kyläasukit sekoittavat pakkaa entisestään, ja varsinainen soppa syntyy, kun Ainon omaperäiset vanhemmat haluavat nähdä mihin heidän tyttärensä on lusikkansa työntänyt. Miten käy, löytyykö salamarakkauden jälkeen myös arjessa se yhteinen sävel? Saako maajussi pitää morsiamensa?

Liput ovat olleet nyt hetken myynnissä, ja täytyy nyt mainostaa, että jos halajatte näytelmää katsomaan, niin kannattaa toimia nopeasti, liput nimittäin menevät erittäin nopeasti. Peruutuspaikkoja toki voi ja aina kannattaa kysellä. Lisäksi monilla yrityksillä on tapana ostaa isoja ryhmätilauksia, ja näistä käyttämättä jääneitä lippuja voi sitten tulla kärkkymään ennen näytöstä ihan ovelta, jossa ryhmille kuulutetaan mahdollisuudesta myydä vapaat liput eteenpäin.

Kesäteatterihan on kyllä aivan erinomaisen elämyksellinen tapa viettää kesäpäivää- tai iltaa, joten suosittelen erittäin lämpimästi suuntamaan Pyynikille! Ja vaikkei olisikaan mikään korkeakulttuurin fani tai muuten kävisi teattereissa, niin Avioliittosimulaattori ei kuitenkaan lie liian korkealentoista, tylsää tai mitenkään vaikeasti ymmärrettävää kamaa.

Tilaisuudessa saimme kuulla mielenkiintoisia faktoja mm. Pyynikin kestäteatterista, joka on yksi maailman ainoita pyöriviä ulkoilmakatsomoita, sekä jutella itse kirjailijan, Veera Niemisen kanssa.

avioliittosimulaattori2

Täysipäiväinen heppatyttö aloitti kirjoittelunsa ihan harrastuspohjalta, ja olikin aikamoisen yllättynyt saadessaan niin nopeasti kustannussopimuksen tälle uutukaiselleen. Myös sovitus näytelmäksi tuli vähän puun takaa, ja Nieminen naureskeli olevansa ensikertalaisena aivan äimän käkenä asioiden etenemisestä. Itse näytelmään hän ei juurikaan vaikuta, mutta on seuraamassa mukana projektin etenemistä. Se ei kuulemma haittaa, sillä Nieminen suhtautuu teatteriesitykseen kirjasta erillisenä teoksena, ei varsinaisesti "omanaan", vaikka tarina onkin pohjimmiltaan sama.

avioliittosimulaattori3

Niemiseltä on jossakin lähitulevaisuudessa tulossa toinenkin kirja, mutta siitä emme saaneet kuulla muuta kuin sen, että ristiriitainen palaute läheisiltä vs. kustannustoimittajalta painaa mielessä. Bloggaajaporukalla syntyikin keskustelua siitä, miten haastavaa voi olla pitää kiinni omasta visiostaan, kun jollain ulkopuolisella "ammattilaisella" on aivan eriävä näkemys. Oma viisisenttiseni on, että jokainen oman teoksensa ja luomuksensa paras asiantuntija. Hienot tittelit tai ammattimaisuus eivät korvaa luovuutta ja taiteellista näkemystä, eikä siinä mielessä kannattaisi epäillä itseään tai omaa visiotaan, tai antaa liikaa valtaa siitä jollekin muulle. Itsensä vähättely ja epäily on muutenkin nuorten aikuisten liian yleinen ongelma. (Usein ilmiöstä puhuttaessa puhutaan nimenomaan nuorista naisista, mutta epävarmuuksia on satavarmasti muillakin.) Olen kirjoitellut siitä omalla kohdallani tässä postauksessa.

Pääsimme myös seuraamaan hetkeksi näytelmän lukuharjoituksia ja tarkastelemaan lavastuksen pienoismallia. Näyttämöhän siis kiertää ympyrässä katsomon ympärillä, ja katettua katsomoa pyöritetään sitten kohtausten välillä aina seuraavan kohtauksen lavastukseen päin. Näyttelijät olivat ensi kertaa kaikki yhdessä koolla, ja lukivat parhaillaan tekstiä läpi, eläytyen samalla roolihahmoihinsa. Aikas hauskaa kuunneltavaa, ja ainutlaatuista!

Puvustuksen suhteen prosessi oli vielä mood board -tasolla, joten nähtäväksi jää, millaiset tamineet hahmoilla näytelmässä lopulta on. Ihan uusia vaatteitahan ei voi vain kaupasta käydä hakemassa, vaan vaatteiden on näytettävä eläneiltä ja käytetyiltä. Joskus niitä joutuu jopa "patinoimaan", jos tuppaa olemaan liian hyväkuntoisen tai uuden näköistä kamaa. :D

avioliittosimulaattori4 avioliittosimulaattori6 avioliittosimulaattori5

Sellaisia tällä kertaa! Me ollaan menossa katsomaan näytelmää kesäkuun lopussa, jännittävää nähdä, millainen elämys se on. En ole ennen käynyt Pyynikin kesäteatterissa, joten aika mielenkiintoista varmasti tulee joka tapauksessa olemaan. ^^

Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

2 kommenttia :

Enni kirjoitti...

Toi pyörivä systeemi kuulostaa hyvältä. :D

Maria Morri kirjoitti...

Nyt kesälomareissua Tampereelle suunnitteleen! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...