19.5.2014

Berliini, osa 4: Sachsenhausenin keskitysleiri

Ihanan kesäistä maanantaita, ihmiset! Pahoitteluni hiljaiselosta, olen ollut täysin muissa maailmoissa helteiden, viimeisten koulun rästitehtävien ja uuden työpaikan (!!!) kanssa. Mutta ennen arkeen paluuta, kerrataanpa vielä reissuamme Berliiniin! Osa kuvista on jälleen Nooran ottamia.

Tsekkaa myös reissupostaussarjan osa 1, osa 2 ja osa 3!

berlin mixed days 125

Yhden päivän matkastamme käytimme Sachsenhausenin keskitysleirillä vierailuun. Pienen junailun päässä odottivat surullisen näköiset muurit, purettujen parakkirakennusten perustukset ja muutama vierailijoita varten säilytetty ja pystytetty museo- ja näyttelyrakennus. Sachsenhausenin keskitysleirillä ei ole juuri teloitettu muita kuin sotilasvankeja, sillä ihmisiä lähetettiin leiriltä eteenpäin mm. Auschwitziin, mutta ihmisiä kuoli kuin kärpäsiä nälkään, tauteihin ja kylmyyteen. Tyhjät vuoteet ja vähäeläiset muistokirjoitukset luovat haikean tunnelman.

berlin mixed days 145 berlin mixed days 165 berlin mixed days 158 berlin mixed days 139 berlin mixed days 138 berlin mixed days 136 berlin mixed days 134 berlin mixed days 132 berlin mixed days 127 berlin mixed days 166 berlin mixed days 159

Ei oikein paljoa ole sanoja tuollaisesta paikasta. Se toki kannattaa muistaa, että Saksa nyt muutenkin alueena on kuitenkin paljon muutakin kuin natsihistoriansa, vaikka helposti se onkin ehkä se ensisijainen viitekehys, jonka läpi asioita katsoo. Kaupungilla kulkiessaan voi nähdä paljon pitemmälle historiaan, jos niin haluaa.

Keskitysleirivierailun päätimme hengähtämällä leirin museokahvilassa ja pelaamalla hetken korttia. Sitten lähdimme etsimään ruokapaikkaa ja suuntasimme kotikontuja kohden.

berlin mixed days 170 berlin mixed days 110

1 kommenttia :

Enni kirjoitti...

Upeita ja pysäyttäviä kuvia!

Olen käynyt Saksassa kolme vai neljä kertaa, mutten ole vielä kertaakaan käynyt millään keskitysleirillä. Jotenkin on ihan unohtunut sekin puoli Saksasta ja mielessä on ollut vain kauniit joet ja viiniköynnökset. :/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...