14.2.2014

Kielinatsi harmauden keskellä

Heippa kaikille, ja oikein sydämellistä ystävänpäivää! Tällä bloggarilla on ollut sopivasti tapahtumarikas ja aikas antoisa viikko. Kuvituksena saatte hämmästellä mustan ja harmaansävyisiä asukuviani, niin vaatteiden kuin ympäristönsäkin puolesta.

asukuvat 12022014 2

Olen tällä viikolla saanut veden kielelle tuovia lähetyksiä, joista pääsette kuulemaan hiukan myöhemmin lisää. Olen käynyt rekrymessuilla etsimässä töitä. Olen tuhissut yllärinä pikaviisitille toisesta kaupungista ilmestyneen rakkaani kainalossa. Olen käynyt tutustumassa mainos- ja viestintätoimisto Villivisioon ja saanut vahvistusta ajatuksilleni siitä, mitä oikeasti haluan päästä taidoillani tekemään ja oppimaan lisää. Olen katsonut hyviä ja semihuonoja elokuvia (elämä on liian lyhyt oikeasti paskoille leffoille), joista suositellut ystävilleni Into the Wildia. Leffapillitin myös pitkästä aikaa katsellessani Urheaa, ja toki pointsit on annettava likan jousiammuntaharrastuksesta. Jouset vaan on cool.

munkki

Lisäksi olen koko viikon herkutellut liikaa (turkkarit ja Pyynikin munkkikahvilan munkit ovat syntisen hyviä, ei välttämättä yhdessä), nukkunut liikaa, liikkunut liian vähän ja kertakaikkiaan nauttinut omalla kotisohvalla, tai sitten jonkun muun sohvalla, kiireettömästä oleilusta. Alla olevassa kuvassa sohvaperunoin Nooran luona tsekkailemassa naisten lumilautailua. Vieläkään kun en siis sitä televisiota ole omaan kämppääni hankkinut, ja miksi toisaalta tarvitsisikaan, kun voi aina mennä naapuriin. ...Kädessäni samaan aikaan nykyisin sieluni ja ruumiini epäpyhä jatke, Facebook.

sohvaperuna

Onneksi tätä kaikkea tasapainottaa (?) viikonlopun eeppisin tapahtuma, Akateemisen Kyykän MM-kilpailut, joihin team Hervantamafia osallistuu yleissarjassa. Tulkaas ihmeessä kannustamaan, tytöt ja pojat! Huh, onneksi pian on kevät, kaamosväsymys ilmeisesti on iskenyt meikäläiseen tyypillisen syksyn sijasta näin helmikuussa.

Nämä pokkarilla otetut asukuvat ovat keskiviikolta, ja kuvaaja-assarina hääräsi tällä kertaa Noora. Jos muuten olette kiinnostuneet liikunta- ja elämänmuutosblogeista, tsekkailkaas ihmeessä Nooran uudet suuntaviivat omalle blogilleen!

asukuvat 12022014 3 asukuvat 12022014 6 asukuvat 12022014 5
Takki ja huivi – Isabel Marant pour HM | t-paita ja farkut – Acne Studios | kengät – Bianco (saatu blogin kautta) | laukku – HM

En muuten tiedä teistä (ehkä kerrotte kommenteissa), mutta minä olen aidosti iloinen siitä, että Kotus antoi vihdoin virallisesti luvan kaikelle kansalle myös alkaa tekemään. Ah, vuosia olen yrittänyt parantaa tapani ja opetella pois tuosta niin luonnolliselta tuntuvasta rektiosta, eheyttää itseäni siitä eroon, mutta vailla tulosta. Mitään yhtä oikeaa kielioppiahan ei luonnossa ole olemassa, vaan kielen ominaisuuksiin kuuluu se, että se elää ja muuttuu aikojen myötä käyttäjiensä mukana. Jos ette usko, vilkaiskaapa joskus esimerkiksi vanhoja Agricolan tekstejä ja menkää sitten nurkkaan häpeämään sitä ihan väärää tapaanne kirjoittaa ja puhua suomea. :D Nih.

Vakavasti ottaen, kieli on vallan väline, ja jaottelut siihen, kuka puhuu oikeaa ja kuka väärää kieltä ovat ikivanhoja tapoja pistää ihmisiä riviin, lokeroihin ja ruotuun. Toki se on myös väline rakentaa omaa tai ryhmän identiteettiä ja erottautua. Mihin halutaan liittyä, mistä halutaan sanoutua irti. Toisaalta, kyllähän kielinatsi minussakin rakastaa nillittää yhdys sana virheistä ja isoista alkukirjaimista... Ja etenkin epämääräisen ympäripyöreästä sanasta panostaa, ellei oikeasti ole kyse ruutipanoksista. Yleensä ei ole. Tästä natseilusta annan kunnian tiedotusopin oikeinkirjoitusopettajalle, lehtori Sirkka Wahlsténille. Voihan Yle.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin: oikein hauskaa viikonloppua ja vielä kerran lämmintä ystävänpäivää! ^^

5 kommenttia :

Inka Immonen kirjoitti...

Puhuttiin juuri tuosta alkaa tekemään aiheesta ja meinasin itsekin kirjoittaa siitä :--D

Laulunkirjoittajana tulee aina mietittyä voiko laulussa sanoa että "aloimme tanssimaan" jne.
No mutta, nyt sekin on virallisesti ok!

Osut naulankantaan sanoessasi, että kieli muuttuu ajan mukana. On järjetöntä jämähtää jonnekin vanhaan puhetyyliin tai vanhahtaviin sanoihin :)


Ai niin, mukavaa ystävänpäivää!!

Terkuin, Inka

sointusoturi.blogspot.com

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Kotuksen relativismin, nykyistä kirjakieltä ei sadan vuoden päästä enää ymmärrä ja puhekielikin muuttunut joksikin vieläkin käsittämättömämmäksi.

Maria Morri kirjoitti...

Anonyymi, miksi pitäisi pakottaa kieltä olemaan muuttumaton, jos se ei palvele tai kuvasta käyttäjiään? Kuten on huomattu vanhojenkin kirjoitusten kanssa, kyllä niittä vanhoja tekstejä sitten myös muokataan nykyaikaisempaan muotoon, "käännetään", joten tuskin nyt mitään oikeaa huolta vanhojen tekstien katoamisesta on. Vai pitäisikö meidän kaikkien pakolla opetella kirjoittamaan agricolalaisittain, vaikkei kukaan *käytä* kieltä enää sillä tavalla? Koska siihenhän tuo sinun visiosi johtaa.

Inka, kiitos, samoin, näin myöhässä! :)

Anette kirjoitti...

Hyvältä näyttää asu, vaikkei paljoa väriä ole! Eikä aina tarviikkaa :) Laitoin sulle muuten sähköpostia liittyen erääseen mun projektiin :)

Maria Morri kirjoitti...

Anette, kiitos! Hmm, en ole saanut mailia, voisitkohan mahdollisesti laittaa tulemaan uudestaan, en tiedä mitä on tapahtunut! Osoitehan on tuo maria.morri (ät) heijastuspinta.fi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...