17.11.2013

Vinkkejä valokuvaukseen!

Sisältöyhteistyö: Olympus 

Hei taas kaikille! Olen mukana Indiedaysin ja Olympuksen kampanjassa, ja sain kampanjan ajaksi lainaani Olympuksen uuden E-PM2 -kameran, joka on miniversio suosituista PEN-kameroista. Pienen koon ja kepeän ulkomuodon lisäksi kuvanlaatu on blogitarkoitukseen aivan mainiota, ja kamerasta tulee jo valmiina erittäin hyvälaatuisia kuvia. Jopa automaattikuvaus toimii kelvollisesti (kaikkien ammattikuvaajien ja manuaalisäätöjen nimiin vannovien kauhistukseksi) ja valmiit taidefiltteritkin ovat aika hauskoja. Kuvasin alla olevat kuvat Olympuksen 14-42mm -zoomiobjektiivilla.

olympuskuva1
1/50, ƒ/3.5, ISO 1250, 15 mm
 
Osallistuin kampanjan tiimoilta myös Olympuksen järjestämään valokuvauskoulutukseen, jossa valokuvaaja Matti Sulannon johdolla kerrattiin tärkeimpiä perusasioita valotuksesta ja kamerasäädöistä ylipäätään kuvan rakentamiseen, sommitteluun, aiheen valintaan ja niin edelleen. Hyvällä kuvalla on myös tarina – mitä tapahtuu ennen ja jälkeen kuvan ottamisen. Mikä mahtaa olla tämän alla olevan kuvan tarina?

olympuskuva3 
1/80, ƒ/3.5, ISO 2000, 14 mm, taidefiltterinä Cross-kehitys

Laadukkaat kuvat ovat ehkä kaikista tärkeimpiä asioita blogeissa, joissa käsitellään jotakin, mitä voi myös näköaistin kokea: tyyliä, kauneutta, meikkejä, ruokaa, sisustusta. Hyvä kamera ei takaa hyviä kuvia, joten kannattaa oikeasti perehtyä oman kameran säätöihin ja kuvauksen perusasioihin: ne eivät ole vaikeita tai ylettömän monimutkaisia juttuja, vaikka aluksi siltä saattaisikin tuntua. Tärkeimpiä asioita ymmärtää valokuvauksesta on se, miten valotus toimii, koska ilman valoa ei ole valokuvaa, ihme kyllä. :D Hyvä valo onkin tärkeää, mutta olosuhteista riippuen valoa voi olla myös liikaa tai liian vähän. Tällöin on hyvä tietää, miten säätää sitä omaa kameraa, koska aina automaattikuvaus ei ole niin fiksu kuin sitä voisi luulla. Vanhallakin kameralla saa aivan täysin loistokkaita kuvia, kun näkee sen vaivan, että perehtyy noihin perussäätöihin.

mac makeups 1
1/20, ƒ/4, ISO 800, 14 mm

Mitä nuo perussäädöt sitten ovat? Sulanto kutsuu tätä valotuksen pyhäksi kolminaisuudeksi: suljinaika, aukko ja ISO. Kaikki nämä säädöt vaikuttavat toisiinsa, eli jos säädät yhtä, kannattaa huomioida miten se vaikuttaa myös muihin säätöihin. Marraskuussakin on mahdollista kuvata blogiin kuvia, kun ymmärtää, miten hyödyntää parhaiten myös se iltapäivän hämärtyvä valo mahdollisuuksineen!

Suljinaika luonnollisesti kertoo, kuinka nopeasti kameran suljin aukeaa ja sulkeutuu ja täten kuinka paljon valoa ehtii sen läpi mennä. Tämä luku ilmoitetaan aina sekunnin murto-osina, esimerkiksi suljinaika 1/100 tarkoittaa siis yhtä sadasosasekuntia. Aukko taas on juuri se aukko, jonka läpi valo kulkee, ja aukon kokoa voi vaihdella: tämäkin vaikuttaa paitsi valon määrään, myös siihen, kuinka kapea tai laaja on terävyysalue, joka kameran kuvalle tallentuu. Toisin sanoen aukko on se säätö, jolla saa kohteen taustan kauniisti sumentumaan, blurraantumaan. Mitä suurempi aukko, sen kapeampi syvyysterävyysalue ja siis sitä enemmän sumennusta – ja sitä pienempi aukkoluku. Aukkoluvun eteen lisätään yleensä kirjain f.

ISO on kolmas valotukseen ja kuvan valoisuuteen liittyvä tekijä. Yksinkertaistetusti sanottuna se määrittelee, kuinka herkästi kamera nappaa valoa. Mitä suurempi ISO-arvo, sen herkemmin valoa tallentuu, mikä on kätevää esimerkiksi hämärätilanteissa kuvatessa. Toisaalta, mitä suurempi ISO-arvo, sen enemmän myös kohinaa. Kannattaa siis aina kuvata pienimmällä mahdollisella ISO-arvolla, joka olosuhteisiin nähden suinkin on mahdollista.

Alla olevassa kuvassa demonstroin aukon vaikutusta syväterväyysalueen kokoon, eli siis siihen, kuinka tausta sumenee. Huomioikaa siis aina se luku, jonka edessä on f-kirjain. Vielä suuremmalla aukolla (eli pienemmällä aukkoluvulla) sumennus olisi ollut vieläkin voimakkaampi, mutta toisaalta halusin sekä rannekorun tekstin, että sen takana olevat korut suunnilleen tarkoiksi. Digiaikana onneksi voi hyvin kokeilla ja erehtyä, sitten säätää asetuksia ja kuvakulmaansa paremmaksi.

fav things
1/40, ƒ/4.4, ISO 800, 25 mm

Kannattaa myös käydä Olympuksen brändisivulla osoitteessa www.olympus.indiedays.com. Sieltä löytyy paljon lisää loistavia kuvausvinkkejä, informaatiota noista mainituista perussäädöistä ja tietysti paljon ihania kuvia. Ja toki myös kannattaa käydä tykkäilemässä, sillä eniten Facebook-tykkäyksiä saanut kuva ja kuvausvinkki voittaa joko Olympuksen kameran tai Olympuksen objektiiveja, ja mikä parasta, tietysti myös tykkääjien kesken arvotaan Olympuksen tuotepalkintoja. Kipin kapin siis sinne!

olympuskuva4
1/125, ƒ/3.5, ISO 1250, 14 mm
 
Oikein mukavaa sunnuntai-iltaa kaikille!

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

"...ja sain kampanjan ajaksi lainaani Olympuksen uuden E-PM5 -kameran, joka..."

E-PM2 vai E-P5-kameran? E-PM5:sta kun ei olemassakaan (vielä).

Maria Morri kirjoitti...

Ahaha, painovirhepaholainen :) E-PM2 oli kyseessä, kiitos korjauksesta! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...