23.7.2013

Vielä se kriittinen sananen aloitteesta

Huh huh, nyt kun on tämän paljon puhutun, Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitteen loppurutistusjännäys ja hiiren puristaminen rystyset valkoisena vähitellen ohi 50 000 allekirjoituksen täyttyä, onkin aika pistää kritisointivaihe päälle (nyt on aivan erinomaisen hyvä hetki, sillä kritiikki ei voi enää tehdä vakavaa vahinkoa aloitteelle). Viestini on sama kuin ennenkin: suunta on ehdottomasti oikea ja myönteinen, ja aloitteessa on paljon hyvää, mutta mikään piraattialoitehan tämä ei tosiaankaan ole. Piraatit eivät edes osallistuneet aloitetekstin työstämiseen.

Mikä sitten hiertää hampaankolossa? Aloite on aivan liian maltillinen piraattien tavoitteita ajatellen. Aloite esimerkiksi haluaa muuttaa yksityisen lataamisen tekijänoikeusrikoksesta vain rikkomukseksi, eli lieventää pykälää ja täten myös niitä tällä hetkellä ihan kohtuuttomia rangaistuksia. Piraatit puolestaan haluavat kerta kaikkiaan laillistaa epäkaupallisen kopioinnin ja käytön. Aloitetta kommentoi hyvin puheenjohtaja Harri Kivistö tässä uutisessa:
"Puolue on 'pragmaattisista syistä' tukenut lakialoitetta ja pitää sitä maltillisena askeleena oikeaan suuntaan. Kyse on kuitenkin ongelmien korjaamisesta laastarilla, kun koko tekijänoikeusjärjestelmä pitäisi laittaa täysremonttiin."
Virallisemman tiedotteen Piraattipuolueelta voi lukea tästä: Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloite ei riitä.

On myös syytä muistaa, että esimerkiksi nettisensuuriinhan tämä aloite ei puutu millään tavalla, ja se on ehdottomasti yksi vakavimpia sananvapauden ongelmia Suomessa ja myös muualla maailmassa. Suomessakin yritetään sensuroida The Pirate Bayta vedoten tekijänoikeuksiin, vaikka aivan yhtä hyvin voisi sensuroida hakukone Googlen laittomiin sisältöihin linkittämisestä. Ei mitään järkeä.

Myös Helsingin kaupunginvaltuutettu Otso Kivekäs on kirjoittanut hyvin mm. tarpeesta luoda yhtenäinen "perustuslaki" tietoyhteiskunnalle myös tekijänoikeuksia koskien, mutta samalla kommentoinut tämän aloitteen olevan kuitenkin vasta kokoelma yksittäisiä parannuksia. Aloite on muutenkin jakanut mielipiteitä: siinä missä joidenkin mielestä aloite on liian "kesy", toisten mielestä sekin on liikaa. Varsinais-Suomen Piraattien varapuheenjohtaja Tapani Karvinen pohdiskeli ja pureskeli aloitetta jo aikaisemmin tänään tekstissä Mistäs tänään hehkuttaisin?

Työ on vasta alussa, ja edelleenkin poliittiselta kentältä päätöksentekoelimissä puuttuu omistautunutta asiantuntemusta Internetistä ja siitä, miten se oikeastaan toimii. Piraatteja siis tarvitaan kipeästi edelleenkin!

Sana on vapaa.

P.s. Miten hienoa on, että eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) kritisoi aloitetta, mutta samalla myöntää, ettei ole edes lukenut 16-sivuista aloitetta? Mistäs hän tietää, mitä hän edes kritisoi?

Tupla-P.s. Palaillaan taas pian hieman kepeämpien aiheiden kanssa! ;)

0 kommenttia :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...