26.6.2013

Wendy Davis, sankarini

Yhdysvalloissa käytiin kiihkeää kamppailua Texasin aborttilainsäädännöstä. Republikaanien ajama lakiesitys SB 5 olisi kieltänyt abortit 20 raskausviikon jälkeen. Lisäksi käytännössä laki olisi sulkenut lähes kaikki Texasin aborttiklinikat muutamia lukuunottamatta. Laista oli määrä äänestää ennen puoltayötä, koska muuten laki jouduttaisiin hylkäämään.

Laki olisi mennytkin läpi, elleivät demokraatit olisi ryhtyneet viivyttämään äänestyksen aloittamista. Näistä ylivoimaisesti urhoollisin teko oli senaattori Wendy Davisin puhe, joka kesti 11 tuntia ja jarrutti lopulta äänestystä 13 tunnilla. Hän mm. luki ääneen kirjeitä ja vetoomuksia. Aikaisempia pitkiä viivytyspuheiden pitäjiä on listattu tässä The Independentin artikkelissa.


Tää nainen on niin uskomaton tapaus, periksiantamaton ja sinnikäs. Hän antoi äänen äänestäjilleen ja oli valmis (kirjaimellisesti) seisomaan oikeuden puolesta vääryyttä vastaan. Hänen puhettaan seurasi Youtubessa parhammillaan yli 178 000 ihmistä, presidentti Barack Obama mukaan lukien. Ei ihme, että Wendy Davisin uroteko poiki myös fanitaidetta, ks. kuva yllä. Tämä 50v. senaattori inspiroi mua ihan mielettömästi tällä selkärankaa ja peräänantamattomuutta osoittavalla teollaan. Ei varmaan yhtään haittaa, että hän on lisäksi kaunis ja näyttävä nainen.

Sääntöjen mukaan jarrutuspuheen pitäjän on puhuttava tiukasti aiheesta keskeyttämättä ja taukoja pitämättä. Seistävä on koko ajan (jalkinevalinta aika kriittinen, Wendyllä oli punaiset tennarit). Vessaan ei saa mennä. Mikäli puhe harhautuu kolmesti ohi aiheen, puhuja voidaan lähettää pois. Wendy Davis sai lopulta kolme hutia puheistaan, mutta kiitos muiden demokraattien ja puhetta paikan päällä seuraavan massiivisen yleisön hurrauksen, taputusten ja huutojen, tuo äänestys viivästyi viivästymistään. Lopulta kuitenkin laista äänestettiin, ja läpihän se laki meni. Vaan kuinka ollakaan, äänestyksen valmistumisen ajaksi on merkitty kaksi minuuttia yli puolen yön! Viivästys oli siis sittenkin tarpeeksi, ja laki on nyt kuollut ja kuopattu (vaan äkkiäkös joku väsää uuden lain?)!

Kannattaa lukea esimerkiksi tämä The Daily Dotin kattava artikkeli Davisin puheurakasta ja siitä, miten sitä seurattiin netissä, kun valtamedia puolestaan jännästi vaikeni melkein kellonympäryksen kestäneestä puheesta. Vasta nyt tilanteen ratkettua uutisointi on käynnistynyt.

Wendy Davis and an 11 hour long filibuster speech on the abortion law in Texas (that just died, btw). Do I need to say more? Read this The Daily Dot article.

4 kommenttia :

Hreathemus/NDSL kirjoitti...

Kiitos, kun nostit tämän esille! Olisin muuten todennäköisesti missannut sen siihen asti, kun progressiivinen media olisi sen nostanut esiin.

Ei prkle, nyt menen Twitteriin. Nyt on pakko. Ehkä se on kuitenkin Facebookia pienempi hirviö.

Reta kirjoitti...

Kun kuulin tuosta, ensimmäinen ajatukseni oli se, kuinka kummalta koko juttu kuulosti. Miten politiikkaa hoidetaan noin? Tuo "seiso 11 tuntia, älä syö äläkä käy vessassa" juttu kuulostaa enemmänkin kidutukselta.

Mutta hienolta kuitenkin kuulostaa! Kun päivällä ekaa kertaa tsekkasin tumblrin, siellä oli social justice bloggaajat täysillä hurraamassa :D

Anonyymi kirjoitti...

Reta, alunperin kyseessä lienee ollut bugi liittovaltion senaatin säännöissä, mutta yleisesti tarkoitukseksi mielletään, että sitä käytetään vain huipputärkeissä tapauksissa. Rääkkiaspekti nimenomaan rajoittaa sen käyttöä.

Filibuster on vähitellen liittovaltion senaatin puolella laajentunut järjettömäksi. Yksittäinen senaattorikin saa blokattua tai viivytettyä melkein mitä tahansa jokaisessa vaiheessa ja miltei anonyymisti, koska paperinpyörittely ei ylitä uutiskynnystä. Lisäksi varsinainen filibuster ei enää vaadi oikeata pöntössäpuhumista - edes joukkuesuoritteena - vaan sen voi vain ilmoittaa. Sairasta.

Anonyymi kirjoitti...

"Miten politiikkaa hoidetaan noin?"

Yleensä on kyse vähemmistöstä estämässä enemmistöpäätöksen. Sen kuuluukin olla vaikeata.

Jenkeissä tietysti haittaa aiheuttavat kaksipuoluejärjestelmä, ei-suhteellinen vaalitapa, se, että toinen puolue on täysin hullu, sekä se, että silti vajaa puolet kansasta aina äänestää tätä puoluetta. Puolueen oma uutiskanava (lue: propagandakanava) ja median yleinen viihteellistyminen auttanevat viimeisessä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...