4.6.2013

The Red Wedding (kyllä, juuri SE)


SPOILER ALERT! JOS ET OLE KATSONUT GAME OF THRONESIN JAKSOA "THE RAINS OF CASTAMERE" (0309) JA/TAI LUKENUT GEORGE R. R. MARTININ KIRJAA "THE STORM OF SWORDS" ÄLÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA LUE TÄTÄ POSTAUSTA!!!

George R. R. Martinin kirjan lukeneet tiesivät suunnilleen, mitä odottaa Game of Thronesin jaksolta The Rains of Castamere. He ovat kokeneet ja ehkä jo käsitelleetkin järkytyksensä noin 13 vuotta sitten (voin toki olla väärässä, itse en ainakaan vielä vuoden tuon lukemisen jälkeen ole täysin ennallani). Muille sarjankatsojille kokemus oli suunnilleen tämä:


Kyseessä on jälleen yksi yllättävä käänne, "The Red Wedding", jossa päähahmoina pidetyt Robb Stark, pohjoisen kapinnallinen ja itsejulistautunut kuningas, ja tämän äiti Catelyn Stark raa'asti murhataan Robbin sedän häissä morsiamen isän kaunan takia. Jo aiemmin saagassa faneja on järkytetty kuningas Robertin ja varsinkin koko tarinan kunniallisen ja rehellisen sankarin, Ned Starkin murhilla. Starkit tuntuvat kerta toisensa jälkeen päätyvän uskomattoman julmien kieroilujen ja veristen petosten kohteiksi, mikä tekee tragedioista entistä traagisempia ja vaikeampia sulattaa. Kirjasaagan tähän asti ilmestyneet osat lukeneet myhäilevät surumielisesti:


Ihmisten epäusko, hämmennys, raivo, suru, huvittuneisuus ja järkyttyneisyys on siinä mielessä ainutkertaista, että ihan näin suuressa mittakaavassa suuria massayleisöjä ja faneja ei ole taidettu järkyttää ja liikuttaa ihan hetkeen fiktiivisellä materiaalilla. Suuret yleisöt ovat tottuneet 1) feel-good-viihteeseen, joka jättää aina ja taatusti hyvän mielen, 2) ennalta-arvattavaan viihteeseen, joka toistaa tuttuja kaavamaisuuksia ja antaa lupauksen, etteihän nyt tietenkään tarinan sankarille voi loppujen lopuksi käydä kuin hyvin 3) mustavalkoiseen viihteeseen, jossa moraalisen oikeamielisesti paha saa palkkansa ja hyvä palkitaan, vaikka todellisuus usein onkin ihan muuta, eikä hyvä ja paha edes niin helposti nimettävissä. Tämä siis kertoo ehkä jotain massaviihteestä. Kun ihmisten odotukset eivät täytykään, vaan kaava rikotaan, tasapaino järkytetään, hyvää kidutetaan ja paha nauraa partaansa, totta kai ihmiset ottavat sen raskaasti. Status quon järkkymistä on aina vaikea hyväksyä, mikä se sitten onkaan.


Voi toki pyöritellä myös silmiään koko länsimaiselle kulttuurille, jossa fiktiivisten hahmojen tragediat saavat ihmiset tuntemaan fyysisiä tunteita voimakkaammin kuin uutiset todellisen maailman julmuuksista (tämä on epäreilusti sanottu, monet reaalimaailman kauheudet ovat järkyttäneet laajoja ihmismassoja, esimerkiksi Steubenvillen raiskaustapaus herätti runsaasti liikehdintää), jotka voivat olla vieläkin kauheampia. Myös George R. R. Martin on itse sanonut:
" Just as you grieve if a friend is killed, you should grieve if a fictional character is killed. You should care. If somebody dies and you just go get more popcorn, it’s a superficial experience isn’t it?"
Olen itsekin tässä enemmän koulukuntaa lasi on puoliksi täynnä: kerrankin ihmiset pakotetaan katsomaan tuttujen konventioiden ääriviivoja ja havaitsemaan kulttuuriamme ympäröivät lasihäkit, ja tämä on siihen yksi särö lisää. Uskon vakaasti siihen, että viihde, niin elokuva, televisio, kirjat, pelit kuin musiikkikin, voi tarjota ihmisille sielunruokaa, jonka avulla pohtia perimmäisiä kysymyksiä, kehittyä ihmisenä ja rakentaa omia ajatuksiaan, jopa edistää tasa-arvoa. Punaiset häät ovat omiaan saamaan ihmiset kysymään esimerkiksi sitä, onko viihteen tehtävänä aina tuottaa vain hyvää mieltä. Tätä tosin on varmasti jokainen joutunut jo pohtimaan Nedin teloituksen jälkeen. Toki mieleeni tulee pari muutakin valikoitua such a twisted twistiä muista sarjoista, mutta enpä spoilaa yhtikäs mitään. :) Te toverifanit tiedätte kyllä, mistä puhun.

Seuraavaksi joku kysyy, miksi ihmiset katsoisivat jotakin, josta tulee paha olo. Mitä opittavaa muka järjettömässä väkivallassa on? Sinänsä ei varmaan mitään, mitä ei jokainen jo tietäisi: oikeasti hyvillekin tyypeille voi käydä sairaan paskoja asioita. Vaan miten käsitellä sitä? Viihde voi tarjota turvallisen keinon kokeilla ja opetella, miten tulla toimeen karvaiden pettymysten kanssa, ja arvatenkin kohtalontovereita on helppo löytää. Tsekatkaa vaikka io9:n kokoama The 100+ Best Tweets about last night's Game of Thrones -artikkeli, jonka kautta bongasin nämäkin jakamani twiittaukset tässä postauksessa. :) 

Tsekkaa myös Buzzfeedin 21 Best Tumblr Reactions To "Game of Thrones" Red Wedding!

Mielenkiintoinen on myös Martinin haastattelu "'Game of Thrones' author George R.R. Martin: Why he wrote The Red Wedding", jossa hän kertoo, miksi kirjoitti kyseisen tapahtuman kirjaan. Hän mm. toteaa, että "I think the best fiction captures life in all its light and darkness." Se on minusta erinomaisen hyvin todettu, mutta kuten Martinkin sanoo, toki en minäkään halua vähätellä erilaisia tapoja ja tarkoitusperiä käyttää viihdettä: ei sinänsä ole mitään väärää haluta viihteeltään kevyttä ja lohduttavaa pakoa arjesta, mutta itseäni vain välillä ahdistaa se, miten säännönmukaista sellaisen viihteen tuottaminen tuntuu olevan, ja miten helposti se korreloi samalla ihan silkan katsojan aliarvioimisen kanssa, JA miten ylettömällä volyymillä sellaista sitten vielä kulutetaan. Olen siis viihdepreferenssiltäni pikemminkin samaa koulukuntaa Martinin kanssa. ;) Haastattelusta myös käy ilmi, millaisia historallisia esikuvia Punaisilla häillä on...


On tietysti vähän sääli, että tämä yksi suuri tapahtuma leimaa koko jaksoa ja saa nopeasti unohtamaan, mitä esimerkiksi Jon Snow teki vain hetkeä aikaisemmin, nimittäin palasi ruotuun Night's Watchin veljenä ja samalla hylkäsi Ygritten, joka jäi epäuskoisena ja sydän särkyneenä katsomaan hänen peräänsä. Kirjassa lordi Snow saa siitä hyvästä vielä nuolen jalkaansa ylvään, punatukkaisen soturinaisen jousesta.

Tekisi mieleni kommentoida myös jotain sarjan tulevista käänteistä, mutta jätänpä sanomatta. Odottakaamme, mitä tuleman pitää. Viikon päästä koittaa kolmannen kauden finaali. The Winter is Coming.

Just rambling non-stop about the latest Game of Thrones episode and how shocked people actually are about it. I was too when I read the books. I think all this tells us something about our entertainment industry and what we expect the stories to be like. All our feel-good frames are shattered and the good doesn't get rewarded but rather butchered in a cruel and heartless way. It's life, so what's the big deal? The big deal is, through entertainment we can learn so much. We can see the glass cages and bars around us and find ways to shatter them, we can learn to deal with complicated emotions and we can experience safely something terrible we think none should have to go through. And I'm positive it all has a power to transform people, to make them think and develop their perspectives. I love Game of Thrones and the fresh air it seems to breathe into not only fantasy, but to all television series. It's amazing and surprising that a fantasy show is so widely popular, even when it does things like this! Rock on!

Image credit: HBO

17 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

"JOS ET OLE KATSONUT GAME OF THRONESIN JAKSOA [...]"

Onko se näytetty Suomen televisiossa?

Reta kirjoitti...

Oi että, tulen ja jään laulu. Kirjat olen lukenut ja muistan kyllä sen järkytyksen. Kolmas kirja muutenkin on kauheaa juonenkäänteiden tykitystä. Varmaan lempikirjani sarjasta.

Tämä kirjasarja on minulle ollut positiivinen haaste, sillä tapahtumat eivät mene niin kuin haluaisi ja välillä olen ollut kirjoihin todella turhautunut, mutta yleisesti ottaen rakastan sarjaa, juuri sen takia, että se haastaa lukijan (tai katsojan)

Maria Morri kirjoitti...

Anonyymi, HBO:lla on näytetty :)

Reta, todellakin, se on varman monen lemppari siitä syystä :D

Ja kyllä, se on haastavaa, kun joutuu tuskailemaan et asiat menee ihan "väärin" x) Ja se on toisaalta siinä just niin koukuttavaa :D

Anonyymi kirjoitti...

Möh, et ois kirjoittanu tota Jon Snowiin liittyvää tulevaisuuden tapahtumaa tohon loppuun. Luin blogauksesi, koska ajattelin sen käsittelevän tiukasti vaan tv-sarjan ysijaksoa ja oon tarkasti pysytelly spoiler-turvallisilla alueilla internetissä, koska en oo lukenut kirjoja vielä loppuun.

Maria Morri kirjoitti...

Mä varoitin kyllä alussa:

"SPOILER ALERT! JOS ET OLE KATSONUT GAME OF THRONESIN JAKSOA "THE RAINS OF CASTAMERE" (0309) JA/TAI LUKENUT GEORGE R. R. MARTININ KIRJAA "THE STORM OF SWORDS" ÄLÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA LUE TÄTÄ POSTAUSTA!!!"

Nila kirjoitti...

Itse petyin tuohon jaksoon. En ole katsonut kuluvaa kautta reaaliajassa, mutta kohun innostamana katsoin tämän yksittäisen jakson nyt ihan itsenikin spoilatakseni. Arvata saattaa, etten ole kirjoja lukenut, sillä tuo ei kuitenkaan ihan tyylistäni fantsua eniten ole.

Kun koko tarina on aiemmin ollut hyvinkin epäreilu, ei tämä käänne nyt mitenkään yllättänyt. Ja moisesta hypetyksestä päättelin kyseessä olevan jotakin mielenkiintoisempaa tahi järisyttävämpää. Plää.

Maria Morri kirjoitti...

Ehkä ihmiset ajatteli, että kun aiemmin on jo järkytetty ihmisiä, ei sitä voisi tehdä päähahmoille TOISTA kertaa. :D Ja hei onhan se nyt aika järisyttävää, että päähahmoja vaan kylmästi pistetään lihoiksi, kun yleensä on tottunut niihin ihmepelastumisiin ja ennenkuulumattomista todennäköisyyksistä pakenemista. Niin ei. Painajaismainen katastrofi vietiin loppuun asti ja se on niin väärin, niin väärin... ainakin, jos on muodostunut joku tunneside hahmoihin.

Toki imho kirjoissa tuo oli jotenkin vielä järisyttävämpi ja raastavampi kohtaus. En meinannut uskoa silmiäni, kun luin sitä... Tuli niin puun takaa...

eple kirjoitti...

Huh, nytkö se näytettiin? Kirjassa kohtaus oli todellakin raaka ja pysäyttävä, monta kertaa piti lukea mitä tapahtui.. Säästelen kuluvan kauden jaksoja katsottavaksi putkeen, toimii edes hiukan paremmin. Musta 3. kausi on ollut lievä pettymys..

Maria Morri kirjoitti...

Eple, hyvä suunnitelma! Itse katsoin muinoin ekan kauden joulunpyhinä maratoninomaisesti (jäin heti koukkuun), toimi kyllä loistavasti. :)

Mä oon kans ollut vähäsen pettynyt joihinkin asioihin, mutten osaa oikein päättää johtuuko se oikeasti kaudesta, vai siitä, että nyt olin eka kertaa lukenut kirjan ekaksi ja täten odotukset ja mielikuvat ovat erilaisia...

snännäsnää kirjoitti...

Voi elämä... koko jakson ajan hytkyin sohvalla ja myhäilin "kohtakohtakohtakohta jokojokojoko". Ihmisten reaktiot on kyllä parasta viihdettä aikoihin! Toisaalta olisi varmasti ollut omakin ilme näkemisen arvoinen silloin kun luin ton kolmoskirjan... Taisin lukea kyseisen pätkän useampaankin kertaan, ihan vaan varmistaakseni, että luinkohan nyt ihan oikein :---D
Asoiaf on juurikin siksi niin ihana kirjasarja, että se todellakin herättää (isoja) tunteita ja koukuttaa. Mitä pidemmälle sarja etenee, sitä enemmän vaan kiroaa, että ei helvetti, kuinka vituralleen asiat voi tästä vielä mennä??!! - ja miten hitossa tää koko juttu tulee päättymään?!?!

Maria Morri kirjoitti...

Haha joo, vähän oli sama fiilis itelläkin kyllä. :D Ja näkee ehkä noista reaktiovideoista kans, et jotkut tyypit lähinnä hihittelee muiden reaktioille, mahtavatko sit olla just niitä, jotka on tienny... :) Harmillisesti mies oli spoilaantunut jo aikoja sitten Red Weddingistä jonkin epäonnisen sattumuksen myötä, joten hänen reaktioitaan en saanut jännäillä...

Ja mulla kans sama, luin useampaan kertaan sitä kohtaa kirjasta, kun en meinannut uskoa. :D Sitten vasta aloin tajuta et niin, kyllähän tässä jotain pahaenteistä pohjustettiin, mutta että tällästä... :D Voi elämä. x)

Oon ihan samaa mieltä tosta koukuttavuudesta, todellakin koko ajan jännää vaan et miten tässä käy, elääkö tää tai tää tyyppi edes... Pari iloista yllätystä on tullut, mutta myös pari aika kammottavaa... Ja hei mites toi viimesimmän kirjan loppu?!?!?!?!?!?!? Siis apua?!?!?!

Anonyymi kirjoitti...

Etenkin fantasiakirjallisuuden pohjalta tehdyissä elokuvissa (ja selkeämmin mitä vanhempaan tuotantoon mennään) on ollut tapana osoittaa selkeästi pahan paikka, eli hyvä voittaa lopulta. GoT tuntuu olevan kuitenkin hamojensa suhteen inhimillisempi, jokaisesta löytyy jotain luotaantyöntävääkin.

Itselle viimeisimmästä jaksosta jäi avoimeksi paljonkin. Mitä tapahtui Edmure Tullylle ja Roslin Freylle, miksi Hurtta huolehtii Aryasta edelleen, miten mahtavia suunnitelmia Daenerys hautoo ja kannattaako luottaa Daario Naharikseen. Lienee selvää, etten ole lukenut kirjaa, mutta jotain Red Weddingin kaltaista massiivista odotan vielä tapahtuvan. Ehkä otan kirjatkin työn alle!

Kaoka kirjoitti...

Meikäläinen ehti spoilaantua vain sen verran, että jotain hirveän kamalaa tapahtuu. Nyt on viimein tuokin katsottu, ja enpä kieltämättä olisi mokomaa ihan heti arvannut! En kuitenkaan valita, en ole kummoinen fantasian ystävä, mutta GOT:ia on tullut katsottua juuri huippujen juonenkäänteiden takia. Kerrankin sarja jossa ei onnistu arvaamaan ihan jokaista tapahtumaa ennalta! :D

Onneksi mulla ei ole lempparihahmoa.

Maria Morri kirjoitti...

Anonyymi, erittäin totta tuo, mitä sanot! Kukaan ei ole täydellinen, ja se on just niin hienoa noissa hahmoissa. Vain ihan parista vastenmielisestä tyypistä voi sanoa, ettei heissä ole mitään hyvää. ;o Ja joo, sulle koittaa vielä yllätyksiä! Suosittelen myös kirjoja, niissä pääsee kärryille vielä paremmin noiden dramaattisten tapahtumien ja tietysti hahmojen päänsisäisiin solmuihin. :) Oottelen kans aikamoisella innolla uutta kirjaa, jonka olisi pitänyt jo valmistuakin...

Kaoka, nimenomaan! Rakastan sitä, ettei voi ennalta arvata mitä tapahtuu! :D Mulla valitettavasti on lemppareita... x) Arya, Asha, Tyrion, Daenerys, Jon Snow, Davos.... Oon jopa vähän alkanut pitää Sansasta...

Riikka kirjoitti...

Mä en ole katsonut tätä jaksoa, mutta tiesin että jotain kamalaa tapahtuu kun poikaystävä oli niin kauhistunut :D Mä en malttanut odottaa jakson näkemistä, vaan päätin siis lukea sun postauksen. Pakko katsoa se jakso pian, vaikka olen pari jaksoa jäljessä. Onneksi meillä on HBO ;)

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen hieman ihmetellyt tätä hälyä. Kyllähän ne hahmot junnasi jo aivan paikoillaan ja suoraan sanottuna juonikuviot niiden saralla alkoivat olla tajuttoman tylsiä. Ei kai se nyt niin suuri ylläri ollut, että asialle vihdoin tehtiin jotain. Parempi vaan kun karsittiin pois niin saatiin lisää tilaa mielenkiintoisemmille hahmoilla ja juonikuvioille.

-
Sed

Maria Morri kirjoitti...

Riikka, meilläkin on se :D Toivottavasti et menetä yöunias x)

Sed, no hyvä niin, jos sä koit sen sillä tavalla. :) Mut hei ohan se nyt aika yllättävää, että tapetaan näin paljon "päähahmoja", ei sitä meinais uskoa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...