23.6.2013

Snowdenia syytetään vakoilusta

Tämä ei ole vitsi tai parodia, vaikka siltä se juuri kuulostaa. Yksi historiamme suurinta urkintatapausten paljastajaa, Edward Snowdenia syytetään vakoilusta. Kuten Andy Borowitz kirjoitti The New Yorkerissa (tämä puolestaan on sitä satiiria, kuten allekirjoittaneellakn meni ensin hetki tajuta):
“These charges send a clear message,” the spokesman said. “In the United States, you can’t spy on people.”
 Paljastapa siis suurvallan kaikkien maailman kansalaisten yksityisten viestien vakoilu (Yhdysvallat rikkonee jopa omaa perustuslakiaankin vastaan NSA-urkinnassaan), saa omaan niskaasi syytteet vakoilusta. Päälle korostetaan, että yksityisyydensuoja turvataan vain tuomalla "oikeuden eteen" se, joka kertoo maailmalle, että teitä muuten vakoillaan. You can't make this shit up.

Edward Snowden
Jos muuten ajattelet, ettei tämä koske sinua, niin mietipä uudestaan. Effin mukaan on ihan selvää, että myös Suomen kansalaisten tietoja vakoillaan. Nyt olisi hyvä aika Suomen hallinnon puolestaan vetäistä vähintäänkin herne nenäänsä ja vaatia Yhdysvaltoja ja Iso-Britanniaa (joka myös on urkintaa harrastanut yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa, suomalainen nettiliikennekin kulkee Iso-Britannian kautta) lopettamaan suomalaisten vakoilu. Vastaavasti myös Euroopan Unionilla olisi kaikki mahdollisuudet estää unionin kansalaisten vakoilu.

 Kaikeksi onneksi ainakaan EU:n oikeuskomissaari Viviane Reding ei aio vain katsella sivusta, vaan on suorastaan raivoissaan urkinnasta. Aikaisemmin ennen epäilyjen varmistumista diplomatia ja poliittinen hienotunteisuus ovat sitoneet hänen käsiään ja pakottaneet suorastaan vähättelemään ja välttelemään asian käsittelyä, mutta paljastusten myötä poliittinen painolasti on ikään kuin nostettu hänen harteiltaan. Ikävä kyllä EU:ssa ei kuitenkaan vallitse konsensusta siitä, miten urkintaan pitäisi suhtautua, tai mitä poliittisia ja konkreettisia toimenpiteitä siitä seuraa. Tästä tullaan aivan varmasti vielä vääntämään kättä. Ei siis kannata olla vain hiljainen sivustaseuraaja, vaan kirjoittaa omille edustajille, ottaa selvää ja puhua asiasta, ilmaista kantansa ja osallistua aloitteisiin ja mielenosoituksiin. Nämä asiat koskettavat jokaisen elämää.

Paljastukset eivät ole tulleet asiantuntijoille, nettiaktivisteille tai piraattimielisille minkäänlaisena yllätyksenä, mutta nyt epäilyille on saatu vahvistus. Kaikki valtiot eivät kunnioita kansalaistensa yksityisyyttä tai edes omaa perustuslakiaan, eivätkä nämä valtiot ole missään kaukana ja etäällä omasta elämästämme, vaan ne koskettavat jokapäiväistä arkeamme. Meidän on vaadittava oikeutemme, sillä on ilmiselvää, kuten olen myös aiemmin monta kertaa kirjoittanut, että ellemme pidä oikeuksistamme kiinni, me menetämme ne. Vähitellen, pikkuhiljaa ja tietysti aina oikeudenmenetys tapahtuu "hyvästä syystä", kuten turvallisuuden tai lasten suojelemisen varjolla, mutta lopputulos on sama: aste asteelta elämme koko ajan vähemmän vapaassa maailmassa.

Pahinta on, että siihen tottuu. Siinä missä tosi-tv Big Brotherin asukkaat tottuvat nopeasti siihen, että heitä koko ajan katsellaan ja kontrolloidaan (kaikki eivät onneksi sopeudu siihen ikinä), myös yhteiskunnassa ihmiset helposti tottuvat siihen, että heidän oikeuksiaan rajoitetaan ja yksityisyyttään loukataan koko ajan.

Edward Snowden on juuri lähtenyt Hong Kongista sen jälkeen, kun Yhdysvaltain viranomaiset vaativat hänen luovuttamistaan, ja kiinan vastaavat puolestaan piruilivat takaisin. Eivät hirveästi vastustelleet Snowdenin lähtöä. Siinäpä kaksi suurvaltaa, jotka eivät kumpainenkaan pahemmin ole sähköisissä oikeuksissa kunnostautuneet, nyt nokittelevat toisilleen omien intressiensä mukaisesti. Kaikista muista aktivisteista Kiinan tai Yhdysvaltain vankiloissa tai ajojahdeissa emme sitten läheskään yhtä näyttävästi yleensä kuule, vain yksittäistapaukset nousevat valokeiloihin. Ajatelkaa vaikka Bradley Manningia tai Julian Assangea – keitä muita osaatte yhtäkkiseltään nimetä? Julkisuus voi myös tarjota suojaa, nimettömät ja kasvottomat ihmiset "katoavat" huomattavasti helpommin kuin kansainvälisesti tunnettu "supertähti".

Snowden matkustanee Moskovan ja Kuuban kautta Venezuelaan. Hänen on arveltu hakevan turvapaikkaa joko Islannista tai Ecuadorista. Snowdenia saattavat diplomaatit ja Wikileaksin oikeusoppineet.

* * * 

Kannattaa myös liittyä Piraattipuolueeseen. Jäsenille muuten tiedoksi, että parhaillaan on käynnissä äänestys eurovaaliehdokkaista, 20 eniten ääniä saanutta pääsee listoille ehdokkaiksi! Että käykääpäs äänestämässä, tsekatkaa äänestyslinkki sähköpostistanne! Sen lisäksi, että allekirjoittanut on jälleen ehdolla, ehdokasehdokkaissa keikkuu myös yksi The Pirate Bayn perustajista, Peter Sunde, jolla kyllä riittää paljon erittäin asiallista sanottavaa (ja kyllä, hänellä on todellakin Suomen kansalaisuus). Seuraavat eurovaalithan järjestetään noin vuoden kuluttua.

Kuva via Wikimedia, public domain 

0 kommenttia :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...