14.5.2013

Puhutaan kuukautisista

25042013 4

Otsikon mukaisesti seuraavaksi puhutaan hetki lähes jokaisen naisen elämään jollain lailla vaikuttavasta asiasta, nimittäin kuukautisista. Tämä on osa Bayerin ja Indiedaysin STOP Kuukautisille -kampanjaa, kyseessä on siis kaupallinen yhteistyö. Tämä näin heti alkuun tiedoksenne!

Kuukautisten alkaminen on monille tytöille tärkeä hetki elämässä, tarkoittaahan se sitä, on siirtymässä lapsuudesta aikuisuuteen, on tulossa naiseksi. Kuukautiskiertohan siis on ilmiö, joka valmistaa naisen kehoa raskauteen. Jos nainen ei tule raskaaksi, kohdun limakalvo irtoaa ja poistuu kohdusta tuoden mukanaan verta. Kuukautiskierron pituus on keskimäärin 28 päivää. Omani alkoivat jo 12-vuotiaana, ja luokan ensimmäisten tyttöjen joukossa tämä oli sekä jännittävä ylpeydenaihe, että samalla myös vähän kiusallinen juttu. Hyvin luonnollinen asia, mutta myös yksityinen. Iän myötä siitäkin puhumisesta on tullut helpompaa.

25042013 3

Joskus kuukautiset tulevat samaan aikaan vaikkapa lomamatkan tai muun tärkeän asian kanssa. Esimerkiksi kesämökkireissulla ne lähinnä ärsyttävät meikäläistä aivan mielettömästi, ja muistan myös joutuneeni lähtemään koulusta liian suurten kipujen ja niiden mukanaan tuoman pahoinvoinnin takia. Ei hyvä juttu, jos pitäisi tehdä vaikkapa tentti tai muuten olla erityisen skarppina. On mukavaa tietää, ettei ole tahtomattaan raskaana, ja että kaikki toimii muutenkin niin kuin pitää, mutta toisaalta kuukautiset ovat myös ylimääräinen riesa. Joskus sitä toivoisi, että voisi vain siirtää tai kokonaan skipata ne tällä tai tuolla kertaa, tiedätte varmasti tunteen.

Kuukautisten siirtäminen on täysin mahdollista esimerkiksi hormonaalisten menetelmien avulla. On ihan ok säädellä, milloin kuukautiset tulevat, tätä kutsutaan kuukautissuunnitteluksi. Olenkin sopinut oman lääkärini kanssa, että voin skipata joka toiset kuukautiset, mikä on ihan mahtavaa. Musta on tosi hienoa, että naisilla on tämäkin mahdollisuus niin halutessaan. Kuukautisten siirtämisestä tai harventamisesta ei myöskään ole mitään haittaa terveydelle. Keskustelkaa siis ihmeessä lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa kuukautissuunnittelun mahdollisuuksista!

On muistettava, että hormonaalinen ehkäisy ei välttämättä sovi kaikille, ja että sivuvaikutuksia voi olla, toisilla enemmän kuin toisilla. Kehoitan siis lämpimästi edelleen keskustelemaan oman lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa. Se, että hormonaalinen ehkäisy on sopinut niin hyvin minulle, ei tarkoita, että se sopii kaikille tasan yhtä hyvin.

25042013 1

Ennen naisilla oli kolme kertaa vähemmän kuukautisia kuin nykyään, koska he joko imettivät tai olivat raskaina. Kun ennen naisella oli koko elämänsä aikana noin 150 kuukautiset, nykyään naisen elämään mahtuu jopa 450 kuukautiset. Kun siis aina puhutaan siitä luonnollisuudesta ja kysytään, että eikö naisella KUULU olla joka kuukausi kuukautiset koska luonnollisuus, niin itse asiassa naisen ruumiille luonnollisinta olisikin olla raskaana suuri osa elämästään tai imettää, jolloin munasarjat ovat lepotilassa eikä kuukautisia siis tule. Toisaalta sekään, mikä on luonnollista, ei välttämättä ole aina miellyttävää. Mitään erityistä hyötyä joka kuukautisista kuukautisista ei naiselle ole.

25042013 2

Mutta millä nimellä sitten pitäisi kutsua kuukautisia, jos ne eivät tulekaan joka kuukausi? ;) Tsekkaa STOP Kuukautisille -kampanjan sivut Facebookissa: https://www.facebook.com/stopkuukautisille

Sivuilta löytyy mm. nimikilpailu, jossa voit ehdottaa uuden ajan kuukautisille uutta nimeä ja osallistua Cosmopolitan-lehden vuosikerran arvontaan! Tuomaristo valitsee keksityistä termeistä suosikkinsa, ja myös voittajatermin ehdottaja saa vuosikerran.

Millaisia ajatuksia kuukautissuunnittelu tai kuukautisten uudelleennimeäminen teissä herättää? Onko teillä mielessä hyviä nimi-ideoita?

Huomaattehan kommentoidessanne, että kommenteissa ei saa näkyä minkään lääkevalmisteiden nimiä, koska lääkkeiden markkinointi ja terveysviestintä on erittäin tarkkaan laissa ja Lääketeollisuuden Eettisissä ohjeissa säädeltyä. Lääketuotteiden nimiä sisältäviä kommentteja en siis julkaise lainkaan. :) Viranomaisten lisäksi lääkkeiden mainostamista sekä terveystiedottamista valvoo myös Lääkemarkkinoinnin valvontakunta. Pysytään siis ihan yleisellä tasolla!

33 kommenttia :

Kirsi kirjoitti...

No joo, "ihan yleisellä tasolla". Mitä nyt Bayerilta melkoisen iso ja näkyvä kampanja.

Maria Morri kirjoitti...

Niin siis pointti oli, että koska laki, ei voida mainita nimeltä lääkevalmisteita tai antaa lääketieteellise neuvonnan puolelle menevää ohjeistusta, vaan tältä osin keskustelu on pidettävä yleisellä tasolla. :) Kyllä sä voit lääkefirmoista puhua ihan vapaasti :D

Anonyymi kirjoitti...

Herranjestas, voiko turhempaa kampanjaa olla?

Maria Morri kirjoitti...

Oisko sulla mitään rakentavaa sanottavaa? ;)

Anonyymi kirjoitti...

Tää ois muuten ihan hauska juttu, mutta hormonivalmisteisiin liittyy monia terveyteen/luonnollisuuteen liittymättömiä ongelmia.

Pillereiden hormonit joutuvat luontoon ja aiheuttavat siellä monia ikäviä juttuja. Linkitän nyt laiskuuksissani melko huonon lähteen: http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/8/1/hyvastit-e-pillereille.html

Pillerit myös sotkevat parinvalintaa, jolloin niiden aloittaminen/lopettaminen saattaa olla parisuhteen (tai seksin) loppu. http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=birth-control-pills-affect-womens-taste Lisäksi valinta normaalisti osuu sellaiseen mieheen, jonka kanssa saisi terveimpiä lapsia. Ehkäisypilleri estää tätä mekanismia toimimasta.

En sano, etteikö hormonaalista ehkäisyä saisi ikinä käyttää. Mutta mielestäni ensin kannattaisi käydä läpi kaikki mahdolliset muut vaihtoehdot.

Maria Morri kirjoitti...

Ympäristöasiat on toki joo ikävä juttu, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Laitan toivoni teknologian kehitykseen: ehkä vielä saadaan kehitettyä keino puhdistaa paremmin? Sitä en oikein näe, että lääkkeistä luovuttaisiin, vaikka toki aina voi miettiä, mikä lääkitys on tarpeellinen. En mäkään esim. tykkää antibiootteja turhan päiten syödä, tai särkylääkkeitä.

Mitä tulee parinvalintaan, eiköhän nykykulttuurissa ole asiassa jo aika paljon enemmän tekijöitä kuin "luonnollinen valinta". Romantiikka noin esimerkiksi. En ole kovin huolissani tästä, ja toisaalta, elämä on muutosta. On vain yksisilmäistä syyttää siitä jotain yksittäistä asiaa, kun totuus arvatenkin on monen asian summa.

Hormoniehkäisyä saa jokainen käyttää niin halutessaan. Ei sitä tarvitse muille perustella.

Maria Morri kirjoitti...

... Ja en tiedä muista, mutta omalla kohdallani homma on kyllä mennyt niin, että hormonimetodit ovat tulleet kuvioihin parinvalinnan *jälkeen*, että se siitä. ;)

Kaoka kirjoitti...

Mä olen päässyt aina kuukautisten kanssa niin kivuttomasti ja helpolla, että ei ole tullut kovinkaan monesti tarvetta siirrellä tai edes kirota moisten olemassaoloa. Mutta hieno homma, että nuihinkin voi ihminen halutessaan vaikuttaa :)

Ja jos hormonaalista ehkäisyä ei halua käyttää mahdollisten haittojen vuoksi, on hyvä tietää että kuukautisia voi siirtää myös siihen tarkoitetulla reseptilääkkeellä. Keltarauhashormonia sekin, mutta ei vaadi pitkäaikaista käyttöä.

Itsekin luopuisin hormoneista enemmän kuin mielelläni (enkä mitenkään vähiten sen jatkuvan lääkärissä reseptien perässä ravaamisen vuoksi), mutta yhtä luotettavia hormonittomia menetelmiä ei oikein (kierukkaa lukuunottamatta) ole. Sterilisaatiotakaan kun ei saa alle 30-vuotiaana (mistä mieleen addressi ikärajan alentamiseksi.)

Jokaisen omia asioitahan nämä on, ja kaikki vapaudet omaa kehoa kohtaan otetaan ilolla vastaan! Välillä tuntuu, että edelleen ihan liikaa rajoitetaan ihmisten oikeutta käyttää/olla käyttämättä erilaisia valmisteita, ja teettää toimenpiteitä.

Maria Morri kirjoitti...

Joo, sekin tosiaan kannattaa aina muistaa, että joillekin se kehon oma kierto tuottaa niin paljon epämukavuuutta, että se oikeasti hankaloittaa muuta elämää. Mäkin oon päässyt vielä helpolla kun vertaa joihinkin, ei sillä, että nyt pitäisi erityisesti alkaa vertaillakaan, täysin subjektiivistahan se epämukavuuden kokemus on joka tapauksessa. Ja tuskinpa niin monet naiset käyttäisivätkään hormoneja, elleivät itse kokisi hyötyvänsä niistä. Eihän se sitä tarkoita, että kaikkien pitäisi nyt kipin kapin juosta lääkärilleen kirjoituttamaan reseptiä, vaan just se, että on se mahdollisuus, jos niin haluaa ja kokee itselleen hyödylliseksi.

Tota sterilisaation ikärajaa oon kans vähän hämmästellyt. Että on niinkun täysi-ikäisyysraja, mutta sitten kuitenkin on tällainen asia, joka liittyy aikamoisen kiinteästi omasta kehosta päättämiseen, johon ei saa lupaa ennenkuin on joko hankkinut tarpeeksi monta lasta tai sitten on tarpeeksi vanha. Hämmästyttävää minusta. Kannatan kans sitä, että rajoituksia pikemminkin löysättäisiin ja jopa poistettaisiin. Eihän sekään tarkoita sitä, etteikö olisi yhä tarvetta neuvonnalle ja ammattilaisen mielipiteelle ja suosituksille.

Ja tosiaan, hormonaaliset menetelmät kattavat tosiaan myös muut kuin ehkäisyvalmisteet, ja niitäkin voi käyttää kuukautisten siirtoon. Niistäkin kannattaa jutella terkan tai lääkärin kanssa. :)

BlackMaryCash kirjoitti...

Mua hämmentää tämä Bayerin kampanja. Syön itse Bayerin yhtä (muistaakseni) 4. polven e-pilleriä, ja sen ohjepaperissa lukee näin: "Voit siirtää kuukautisia jatkamalla tablettien ottamista ilman taukoa niin monta päivää kuin haluat, enintään kuitenkin toisen pakkauksen loppumiseen saakka eli 3 viikkoa." Bayer siis kampanjoi jatkuvan e-pillerien napostelun puolesta, mutta samalla niiden oman lääkkeet kieltää syömästä enempää kuin 2 liuskaa putkeen.

Maria Morri kirjoitti...

Ihan niin yksityiskohtaisesti ei kyllä kampanja anna neuvoja tai ohjeita lääkkeiden käyttöön, sellainenhan on muutenkin lääkärin kanssa kunkin kohdallaan sovittavia asioita.

dira kirjoitti...

Olen miettinyt jo pitkään e-pillereiden lopettamista, mutta en ole uskaltanut vielä. Olen lukenut kauhutarinoita kukkivasta naamasta ja rasvoittuvista hiuksista, sekä kuukautishäiriöistä sen jälkeen. Omalla kohdalla e-pillerit ovat helpottaneet menkkakipuja, vaikka eivät ne silti olekaan täysin loppuneet. E-pillereiden lopettamisesta tuli ajankohtaisempi asia, kun kerroin lääkärille suvussa esiintyvästä veritulppa-vaarasta. Lääkäri vain tokaisi, että katsotaan sitä lopettamisjuttua uudestaan kun olet saanut sen veritulpan... Woot.

Maria Morri kirjoitti...

Olipas ajattelematon kommentti lääkäriltä! Mä olisin varmaan ihan paniikissa tossa kohtaa. Mutta ehkä hän ei sitten vain näe syytä huoleen? Jos huolettaa, niin voithan kysyä apua ja mielipiteen toiselta lääkäriltä? Veritulppa-asiat on kuitenkin aika vakava juttu, ja ehkä se ykköshuoli aina itsellänikin.

Mä en olis ihan kauhean huolissani myöskään pillereiden lopettamisesta – niitä kauhutarinoita oikeesti on varmasti joka lähtöön, ja niin yleinen valmiste kuin ehkäisypillerit, joita käyttää niin hirveän moni, niin kyllä niitä kauhutarinoitakin sitten syntyykin. :) Toki jokainen on yksilö, ja toisilla kroppa sopeutuu helpommin kuin toisilla, eihän sitä voi toisen puolesta tietääkään miten keho reagoi, ja on ihan mahdollista, että tulee vaikka niitä finnejä tai vuotohäiriöitä tai mitä nyt voikaan tulla.

Mutta kannattaa aina muistaa, että niitä tarinoita, joissa kaikki menee hyvin, harvemmin edes kerrotaan, koska ihmisluonne on sellainen, että se tuo esiin poikkeukset normaalista, ei niinkään sitä normaalia. :) Enkä halua tietysti vähätellä kenenkään kokemusta, mutta sekin on mahdollista, että jos itsellä on niitä huonoja kokemuksia, sitä kerrottua ehkä vielä vähän... väritetään tai korostetaan vielä selkeämmin sitä negatiivista, ikäänkuin legitimoidaan se oma avautuminen ja haetaan vertaistukea ja sympatiaa. Toki samoin voi käydä myös toiseen suuntaan, ei siinä! Eikä tässä oo mitään väärää sinänsä, se on ihan ymmärrettävää ja inhimillistä toimintaa ihmisiltä. Mutta että aina ihmisten kertomukset kannattaa ottaa sillä tavalla varovasti ja vähän epäillenkin jopa. :D

Mut mä voin lohduksi sanoa, että mä olen elämäni aikana lopettanut pillerit kahdesti, eikä kummallakaan kerralla mulle koitunut siitä mitään ihmeellistä: siinä missä pillereiden aloittaminen ei kokemukseni mukaan tuottanut just mulle mielialamuutoksia tai vastaavia, myöskään niiden lopettaminen ei vaikuttanut mitenkään. Näkyvin ero on mulla aina se kuppikoko. :D Kierto asettui heti täsmälliseksi, naama pysy samanlaisena ja angstitkin on ennallaan. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Haluaisin todella kokeilla pillereitä koska hormonaalinen akne ja tuskaiset kuukautiset ovat vaivanneet aina 12-vuotiaasta asti ja nyt olen 21... mutta mulla on hiljattain takana myös monivuotinen masennus, joten mahdolliset mielialan vaihtelut pillereistä eivät houkuttele. :/

Kokeilisin heti jos masennusta ei olisi ollut, mutta tällä hetkellä kun juuri olen päässyt elämään kiinni taidan tyytyä kestämään hormonaaliset vaivat niinkuin tähänkin asti. Ei ole elämä helppoa, mutta ehkä toivottavasti muutaman vuoden päästä alkaisi kehon ja mielen toiminta tasapainottua kun ikää tulee vielä lisää!

-Essi

Henriikka kirjoitti...

Itse lopetin pillerit reilu vuosi sitten. Lopettaminen liittyi kokonaisvaltaisempaan muutokseen elämässä: laadukkaampaa ruokaa, pesuaineet ja kosmetiikka luonnollisiksi yms..

Minulla tuli jonkin verran oireita lopettamisesta (olin syönyt pillereitä yli 10 vuotta!): rasvaiset hiukset, näppylöitä uusissa paikoissa, esim. selässä ja kierron vaihtelu. Nyt koen kuitenkin kehoni tottuneen toimimaan ilman keinotekoisia hormoneja, jes!

Kuukautiset on tietty kaikille omanlainen kokemuksensa, mutta jos ärsytys liittyy lähinnä epäkäytännöllisyyteen ja suojien kanssa pelaamiseen, niin suosittelen kuukautiskuppia!

Aloin käyttää kuppia suunnilleen vuosi sitten, ja nyt kuukautiset tuntuvat paljon vähemmän elämää häiritsevältä. Reissut ja pitkät päivät hoituu, kun kupista ei tarvitse huolehtia kuin kerran aamulla ja kerran illalla. Lisäksi kaiken sen roskan ja tamponien rahtaamisen kaupasta on voinut unohtaa.

Hormonaalisesta ehkäisystä vielä sen verran, että itse ihmettelen hiukan, miten helposti resepti esim. e-pillereihin kirjoitetaan -ja miten nuorille tytöille. Hormonaalinen ehkäisy kun ei tosiaan oikeasti sovi kaikille, ja välillä haitat ovat todella isommat kuin hyödyt. Lääkärit voisivat vähän miettiä tapauskohtaisemmin, onko e-pillereille tosiaan tarvetta eikä määrätä jokaiseen pieneen vatsakipuun tai näppylään pillereitä. Yleisesti etenkin nuorten kohdalla voisi antaa mahdollisuuden omalle hormonitoiminnalle tasaantua, niin vaivat voisivat korjaantua itsestäänkin.

Maria Morri kirjoitti...

Kurja kuulla, Essi, että on tuollaista joutunut käymään läpi, joka nyt sitten rajoittaa. :/ Toivottavasti tulevaisuus näyttää valoisammalta! :)

Maria Morri kirjoitti...

Henriikka, juu, kuukautiskuppi mulla onkin olemassa ja olen siitä kirjoittanutkin postauksen verran. :) Kuppi on ideana ja keksintönä tosi mahtava, mutta ilmeisesti sekään ei ihan kaikille vain yksinkertaisesti käy, siis anatomisesti ottaen jne. Senkin tietty tietää vain kukin kokeilemalla. :)

Harmillista, että sulla tuli lopettamisesta noita oireita, mutta hyvä homma, että niistä on jo päästy yli! Mun mielestä ylipäätään lääkkeitä käytetään vähän turhankin paljon, masennuslääkitys on kans yksi varsinkin tosi kontroversiaali aihe, joten oon siinä samaa mieltä, että ehdottomasti on hyvä pohtia tapauskohtaisesti se tarve, hyödyt ja mahdolliset haitat. Näistä pitää myös kertoa potilaalle kaunistelematta, mutta kauhistelematta. Toisaalta kaiken tän jälkeen se valinta on viime kädessä tietysti jokaisen ikioma. :)

Heidi kirjoitti...

Olen itse käyttänyt aikaisemmin yhdistelmäpillereitä, jotka olivat ilmeisesti liian voimakkaita, koska ne vaikuttivat mielialaan ja sain jatkuvasti migreenikohtauksia. Pillereiden ainoa hyvä puoli oli siinä, että iho oli täydellisessä kunnossa, heh!

Pidin muutaman vuoden taukoa ja menin sitten lääkärin puheille tarkoituksena tehdä jotain todella runsaille ja kivuliaille kuukautisille. Muutaman vuoden aikana olikin sitten tehty lisätutkimusta ja tapaamani lääkärin mukaan varsinkin aurallista migreniä sairastaville ei enää suositeltu yhdistelmäpillereitä, syynä muistan olleen kohonnut aivoveritulpan riski. No sain sitten minipillerit, joita käytetään ilman taukoja ja lääkäri sanoi, että niillä kuukautisista voi tulla jopa runsaammat tai sitten niukemmat tai ne jäävät kokonaan pois. Pakko sanoa, että omaksi onnekseni kohdalleni osui viimeinen vaihtoehto ja kyllä on elämä ollut mukavaa sen jälkeen! Ei hormoneista johtuvia migreenejä, ihonkin kunto on hyvä (tosin ikää on enemmän kuin parikymppisellä) ja mielialaan pillerit eivät ole vaikuttaneet.

Ymmärrän joidenkin huolen ympäristövaikutuksista mutta tuota parinmuodostushommaa en tajua. Itseni kohdalla voin oikeasti sanoa, että ei ne petipuuhat aikasemmin niin paljoa kiinnostaneet, koska kuukautisvapaata aikaa oli noin viikon verran kuukaudessa. Muina aikoina kroppa alkoi jo valmistautua kuukautisiin, oli turvotusta, kipuilua ja v*tutusta ja loppuaika menikin sitten kipulääkettä tankatessa ja kuukautisista kärsiessä.

Eli summa summarum: jokainen päättäköön itse. Itse sain huikeasti apua minipillereistä ja olen saanut viettää vapaata elämää. :D Katsotaan sitten miten käy, jos alan harkita lasta jossain vaiheessa...

Maria Morri kirjoitti...

Heidi, mukava kuulla, että sulla järjestyi noin hyvin tuo lopulta! :) Siinä sen taas näkee, se on niin hirveen yksilöllistä se mikä kellekin käy.

Ja tosiaan, enpä mäkään kyllä tajua tuota parinmuodostusasiaa. Joo, kyllähän sitä on tutkittu, että "tavalisestikin" naisen hormonitoiminta kuukautiskierron eri vaiheissa saa naisen pitämään erityyppisiä miehiä viehättävinä (ovulaation aikaan karskit äijät, vahvat geenit jälkeläisille jne. ja muuna aikana pehmeämmät piirteet, jotka varmaan sit tois turvaa jälkeläisten kasvatuksessa), mutta tällöinhän pillereiden syöminen näin amatöörin päättelyn mukaan lähinnä tasoittais ja johdonmukaistais tätä mieltymystä, ja sit tosiaan se tärkein: kuka nyt muka oikeesti pistää pelkkien geeniensä ja hormoneidensa piikkiin sen kenen kanssa haluaa elämäänsä viettää? :D

Anonyymi kirjoitti...

Minuakin houkuttaisivat pillerit paitsi ehkäisyn, myös hormonaalisen aknen hoitoon ja lisäksi kuukautiseni ovat kivuliaat ja nukun niiden aikaan tolkuttoman pitkiä yöunia (väsyttävät siis). Mutta olen myös entinen masennuspotilas ja lääkityksellä, ja epäilyttää sekoittaa kehoa enempää. :/

Maria Morri kirjoitti...

Mun mielestä tosta kannattaa kyllä kysellä lääkäriltä, että mitä mieltä hän on sun kohdalla asiasta! Onhan sinä sekin, että jos olosi ja jaksamisesi kohenee pillereiden myötä, sen tuoma hyöty on suurempi kuin muut mahdolliset haitat (joita ei välttämättä edes tule). Kannattaa siis ehdottomasti jutella lääkärin kanssa! :) Halauksia!

Anonyymi kirjoitti...

Maria, on kyllä tosi virkistävää, että kirjoitat myös tälläisistä asioista. Yleensä näistä asioista on vaan puhunu ehkä korkeintaan just vaan sen lääkärin kanssa eikä ole oikein kehdannut näistä asioista muiden kanssa puhua. Mutta kiva kuulla muiden kokemuksia erilaisista ehkäisyista ja ylipäätään saada tietoo vaihtoehdoista. Täällä näistä asioista on vaan jotenkin helpompi keskustella kun kasvotusten. Ei meinaa oo ihan jokapäivänen keskustelunaihe noin niinku normaalissa elämässä.

Maria Morri kirjoitti...

Kiva kuulla, että tästä on ollut sinulle apua ja iloa! :) Helpompihan se varmasti onkin puhua vähän etäämmältä muiden kanssa, jos ei ole tottunut, eikä tosiaan kaikissa porukoissa vaan nouse näin intiimit asiat koskaan edes puheenaiheeksi. Se riippuu niin ihmisistä, tämäkin taas. :) Mutta tosiaan onneksi tällein netin välityksellä voi paremmin ja nimettömyyden turvin puhua ja lukea muiden kokemuksia aiheista, joista olis muuten vaikea puhua kasvotusten. :)

JohannaH kirjoitti...

Hei, kiinnostava aihe, mutta itselläni ei ainakaan ole ihan noin suuri luotto lääkäreihin kuin mitä tässä tekstissä on. Omien lukuisten lääkärikokemusten mukaan (ei tosin kuukautisiin liittyviin) suurinta osaa lääkäreistä ei juuri kiinnosta mitkään tavalliset ja vaarattomalta vaikuttavat vaivat (kuukautiset, vastaoireet, kivut ja säryt jne). Poikkeuksiakin toki on, mutta ainakaan terveyskeskuksista heitä ei löydä, yksityisiltäkin vain joskus. En ole pillerireseptiä hakenut vuosiin, mutta epäilen vahvasti, että lääkäreillä olisi esim. kuukautisten siirtämisestä mitään sen erikoisempaa sanottavaa kuin mitä lääkefirmat esitteissään kertovat tai mitä internetin terveyssivuistoilta voi itsekin lukea. Ok, sen lääkärin tarvii reseptin saamiseen, mutta siinäpä se sitten onkin.

Tiedän olevani todella epäluottavainen lääkäreitä kohtaan mutta kun omat kokemukset ovat sellaiset, että kaikkiin vaivoihin apu on täytynyt etsiä itse. Lääkäreiltä oikeaa, konkreettista apua ihan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ei ole tullut, jossain vaiheessa voitolta tuntui jo se, jos pääsi asiasta johonkin testeihin ja sai varmistettua sen, ettei ole mitään vakavia terveysongelmia. Ja olen käynyt lääkärissä monenlaisista ongelmista noin 15 vuoden ajan.

No, toinen asia, jota haluan tekstistä kommentoida on se, että ymmärrän, miksi sterilisaatiota ei saa kovin nuorena. Tiedän, että on ihmisiä, jotka ovat tienneet jo melko nuorena, etteivät halua lapsia (itse olen sellainen), mutta väitän, että mikäli sterilisaation saisi kovin nuorena, riski katumiseen ja sitä myötä suuriin murheisiin olisi aika suuri. Parimymppisenä voi olla ihan satavarma jostain, mistä ei kolmekymppisenä olekaan ollenkaan niin varma.

Maria Morri kirjoitti...

Moi Johanna, kiitos viestistäsi! :) Sulla oli paljon tosi hyviä pointteja, joista mulla heräsi kans ajatuksia, joten sori jo etukäteen tää pitkä viesti. :D

Harmin paikka, että olet joutunut kohtaamaan välinpitämättömiä tai jotenkin huithapeleita lääkäreitä. :/ Varsinkin tk-lääkäreillähän on kyllä kaikki resurssipulat ja itse tk:ssa lääkäripulat ja kaikki: osan ongelmia varmasti korjaisi jo ihan vain budjetoimalla sosiaali- ja terveyshuoltoon enemmän rahaa valtiolta. Mutta ilman muuta siltikin varmasti lääkäreistä löytyy noita persoonia ja vaikeita tapauksia, jotka eivät osaavaan millään kuunnella potilaitaan. :/

Itselläni on ollut tk-lääkäreistä myös hieman vaihtelevaa kokemusta, ja perheenjäsenilläni samoin. Terveisin "ei tätä syylää tartte hoitaa" ja "se on peräpukama vaan joka vuotaa".... Mutta sitten taas YTHS:llä palvelu on ihan ensiluokkaista ja lääkärit ihan huippuja tyyppejä. Se on tosi harmi, että tää menee näin. :/ Kaikkien pitäisi saada ansaitsemaansa ja verovaroilla maksamaansa hyvää palvelua ja tulla kuulluiksi. Mä oon välillä ollut suorastaan liikuttunut siitä, miten upeasti siellä osataan kohdata potilaat, ja mun mielestä kaikkien pitäisi saada just näin hyvää hoitoa. Mutta vaikka näin ei olekaan, niin kyllä mä silti luotan siihen, että lääkäreillä on ammattikuntana ammattitaitoa ja tietoa arvioida potilaan hoidontarve, vaikka niitä typeryksiäkin sieltä löytyy. Eikä sitä oikein muutakaan voi, jos haluaa lääketieteellistä neuvontaa, lääkkeitä tai muuta lääketieteellistä hoitoa.

Lisäksi mä en tässä tämän yhteistyön puitteissa tietenkään voi myöskään itse julistautua miksikään lääketieteelliseksi tietolähteeksi, kun mulla ei koulutusta siihen ole, joten on suorastaan välttämättömyys sitten kehoittaa ihmisiä juttelemaan terkkarin tai lääkärinsä kanssa, eikä vain luottaa mun sanaani. :)

Mitä tulee resepteihin ja lääkäreiden sanomisiin, niin varmaan perustapauksissa ei olekaan sen ihmeempää sanottavaa, ellei potilaalla itsellään olen jotain erityistä kysyttävää. Tokihan esitteiden ja ohjelappusten tiedot perustuvat lääketieteeseen ja tutkittuun tietoon, tätä säätelee myös laki. (Se on vähän eri asia kuitenkin luvata kuu taivaalta jonkun ryppyvoiteen kohdalla kuin lääkevalmisteen kohdalla. :D) Omalla kohdallani kyllä on myös tullut aika paljon keskusteltua mm. migreeniepäilyyn ja sukulaisten sairauksiin liittyen (siinä epäilykohdassa kaikki tapaamani lääkärit olisivat kyllä halunneet saman tien pistää stopin sen valmisteen syömiselle, jota silloin käytin, joten ainakin he kyllä välittivät aidosti potilaan hyvinvoinnista), mutta toki netistä tietoa kaivamalla pääsee sellaisten tietovarantojen ja tietokantojen äärelle, ettei lyhyellä lääkärikäynnillä kaikkea sitä ehtisikään, valitettavaa kyllä, käydä läpi. (Netistä toki löytää myös kaikenlaista epämääräistä "tietoa" ja suoranaista disinformaatiota, ellei osaa arvioida lähteiden luotettavuutta tai tee taustatutkimusta myös niistä.)

Olet oikeassa myös siinä, että toki parikymppisenä mieli muuttuu vielä suhteessa kolmekymppiseen. Mutta niinhän myös kolmekymppisen mieli muuttuu suhteesa nelikymppiseen. Elämä on muutosta, eikä ihminen koskaan ole valmis. Mä esim. olen kuitenkin tiennyt jo myöhäisestä teini-iästä lähtien, etten halua lapsia, mulla on siihen useitakin perusteluita ja koko ajatus lisääntymisestä on lähinnä niin monella tasolla ahdistava, ettei ole tosikaan. Silloin mun mielestä on aika alentuvaa valtion antaa mulle edelleen se viesti, ettenkö mä itse tietäisi parhaiten mitä mä haluan. Jos mua alkaisikin kaduttaa, niin se olis toki kurjaa, muttei se valtion asia tai vastuu mun mielestä ole, vaan mun oma ongelmani. (Eikä edes puhuta siitä miten raivostuttavaa sit on, kun kaikki oma ajatustyö saatetaan pistää maton alle vain viittaamalla huolettomasti biologiseen kelloon ja silittämällä päätä "voi kyllä vielä sinäkin". x) )

Joka tapauksessa kiitos tästä ajatuksenvaihdosta! :)

Anonyymi kirjoitti...

Haluan kertoa omakohtaisen kokemukseni hormoniehkäisystä. Aloitin syömään 16-vuotiaana e-pillereitä. Tämä lysti loppui kuitenki 21-vuotiaana kun pohkeeseeni oli tullut veritulppa joka lähti liikkeelle matkaten keuhkoihin aiheuttaen keuhkoveritulpan, joka meinasi tappaa minut ja johon ihmiset kuolevat. Teho-osastolta päästyäni jouduin käyttämään kiristävää tukisukkaa vuoden ja syömään puoli vuotta verenohennuslääkkeitä ja käymään kahdesti viikossa verikokeissa. Kehoni oli siis tappaa minut vain e-pillereiden takia, joten miettikää vakavasti ennenkuin alatte syömään hormoneja, sillä meitä veritulpan saaneita nuoria naisia on paljon!
Ne jotka miettivät, että muuta vaihtoehtoa kuin hormoniehkäisy ei ole niin voin kertoa, että itsekin ajattelin ennen noin ja että esimerkiksi kuparikierukka on kauhea. Minulla ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa veritulpan jälkeen kuin kuparikierukka (myös keltarauhashormonia sisältävät minipillerit ovat hengenvaarallisia) ja se onkin osoittautunut todella hyväksi vaihtoehdoksi. Halusin kertoa teille varoittavan esimerkin, koska itsekin ajattelin joskus, että veritulpat ovat mummojen juttu, mutta valitettavasti asia ei ole näin. Onnekseni heräsin, vaikkakin liian myöhään ja joka päivä olen kiitollinen, että tulpat eivät pysäyttäneet hengitystä kokonaan.

Maria Morri kirjoitti...

Anonyymi, kiitos kokemuksestasi, olen tosi pahoillani, että sinulle on tapahtunut noin, tosi pelottava kokemus kyllä! Onneksi ei käynyt pahemmin ja olet nyt kunnossa, veritulpat on tosiaankin vaarallinen juttu. Aina kaikkien lääkkeiden syömiseen liittyy riskejä, eikä sitä koskaan uskoisi itse saavansa niitä vakavimpia sivuvaikutuksia... Ehkäisypillereiden ohjeissahan muuten myös mainitaan kyllä veritulpan mahdollisuus, ja myös se millaisia oireita saadessaan tulee hakeutua lääkäriin.

Ja ei tosiaan ole pelkästään mummojen juttuja, mun kanssa samaan aikaan oli autokoulussakin eräs poika, jolla oli ollut veritulppa, eli tosiaan ihan nuoretkin ihmiset voi noita saada! Täysin vakavasti otettava asia siis kyllä nuorellekin ihmiselle tietää tämä.

Tässä vielä Terveyskirjastosta veritulpan oireita, eli näitä jos tulee kenellekään, niin NOPEASTI lääkäriin!

"Tyypilliset oireet ovat pohkeen turvotus, leposärky ja arkuus sekä kävellessä tuntuva kipu pohkeessa. Usein oireena on vain jokin näistä. Laskimoveritulppa voi salakavalasti olla myös kokonaan oireeton.

Samantapaisia oireita voi esiintyä muistakin syistä, minkä vuoksi kuvatut oireet eivät aina merkitse laskimotulppaa. Jos on kaikki kolme oiretta (pohkeen turvotus, särky ja kävelykipu) kymmenestä henkilöstä kuudella todetaan laskimotulppa. Jos on vain yksi oireista, laskimotulpan mahdollisuus on 1–2 kymmenestä.

Laskimoveritulpan vaarallisin seuraus voi olla keuhkoveritulppa (ks. «Keuhkoveritulppa (keuhkoembolia)»3). Hyytymä tai siitä irronnut kappale irtautuu laskimon sisäseinämästä ja kulkeutuu veren mukana sydämen oikean puoliskon kautta keuhkoihin, jossa se tukkii keuhkovaltimon haaran. Iso keuhkoveritulppa aiheuttaa äkillisen kohtauksen, johon liittyy äkillinen hengenahdistus, verenpaineen lasku ja sokki, jopa pyörtyminen. Pienet keuhkotulpat voivat ilmetä nopeasti ohimenevänä hengenahdistuskohtauksena. Jos hyytymä syöttää toistuvasti kappaleita keuhkoihin, esiintyy asteittain pahenevaa ahdistusta."


Tässä lisäksi vielä veritulpalle altistavia riskitekijöitä samasta lähteestä:

"Veritulppia syntyy juuri alaraajojen syviin laskimoihin siksi, että siellä laskimoverenkierto on tavallista alttiimpi hyytymistä edistäville häiriöille. Laskimotukos on harvinainen ilman riskitekijöitä. Seuraavat riskitekijät johtavat siihen, että hyytymiä syntyy tavallista herkemmin:

Pitkä liikkumattomuus esimerkiksi sairauden tai pitkän lentomatkan vuoksi. Lennolla riskiä lisää vielä asento, jossa istuimen reuna voi haitata jalkojen laskimoverenkiertoa. (ks. «Lentomatka ja terveys»1)
Alaraajojen vammat, esimerkiksi kipsatut murtumat
Suuret leikkaukset
Ehkäisytabletit etenkin tupakoivilla naisilla
Raskaus
Vaikea muu sairaus, etenkin syöpä
Lihavuus. Laskimotukoksen uusiutumisriski ylipainoisilla (10 kiloa tai enemmän) on kaksinkertainen normaalipainoisiin verrattuna.
Perinnölliset hyytymistapahtuman häiriöt. Yleisin näistä on erään hyytymistekijän (faktori 5) geenin mutaatio, jollainen on Suomessa noin 200 000 henkilöllä (ks. «Perinnöllinen verisuonitukos (veritulppa)»2)."


http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00039

Anonyymi kirjoitti...

"Ympäristöasiat on toki joo ikävä juttu, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Laitan toivoni teknologian kehitykseen: ehkä vielä saadaan kehitettyä keino puhdistaa paremmin? Sitä en oikein näe, että lääkkeistä luovuttaisiin, vaikka toki aina voi miettiä, mikä lääkitys on tarpeellinen. En mäkään esim. tykkää antibiootteja turhan päiten syödä, tai särkylääkkeitä."

Tosiaan en ole minkäänlaista lääkkeistä luopumista kannattamassa, lähinnä sitä, että jätettäisiin turha mainostaminen pois ja käytettäisiin niitä lääkkeitä vain painavista syistä. Esimerkiksi ehkäisypillereiden käyttäminen on monelle niin paljon elämää helpottava juttu, että kukin valitkoon itse. Mutta en hehkuttaisi, että ottakaa nyt tekin pillerit, niin tulee vähemmän kuukautisia.

"Mitä tulee parinvalintaan, eiköhän nykykulttuurissa ole asiassa jo aika paljon enemmän tekijöitä kuin "luonnollinen valinta". Romantiikka noin esimerkiksi. En ole kovin huolissani tästä, ja toisaalta, elämä on muutosta. On vain yksisilmäistä syyttää siitä jotain yksittäistä asiaa, kun totuus arvatenkin on monen asian summa."

Tietysti siihen kuuluu muutakin. Usein ihmisillä on tapana myöhemmin selittää viehättymistään tietystä ihmisestä jollain muilla tekijöillä, vaikka biologia sen valinnan on tehnyt. Tätä on tutkittu paljonkin, joten biologian ja esim. hajujen vaikutusta ei vaan voi kiistää. Vaikka se siis tosiaan ei ole koko 100% parinvalinnasta, vaan pelkästään osa siitä. (tärkeä osa) Mitä romantiikka edes tarkoittaa?

Elämä tietysti on muutosta, mutta jos todella suuri osa naisista syö koko ajan pillereitä ja sen vuoksi valitsee kumppanin, jonka kanssa saa vähemmän terveitä lapsia... oliko se nyt sitten sen arvoista? Siis tilanteessa, jossa muu ehkäisy olisi toiminut ihan hyvin (ennen/jälkeen lapsen hankkimisen).

"Hormoniehkäisyä saa jokainen käyttää niin halutessaan. Ei sitä tarvitse muille perustella."

Kyllä, mutta mainostaminen erikseen.


"Ja en tiedä muista, mutta omalla kohdallani homma on kyllä mennyt niin, että hormonimetodit ovat tulleet kuvioihin parinvalinnan *jälkeen*, että se siitä. ;)"

Hyvä niin, mutta "se siitä" on ehkä hieman ööh... Mun mielestäni olisi tärkeää levittää tietoisuutta tästä hormonivalmisteiden vaikutuksesta parinvalintaan. Sitten jokainen voi tehdä tietoisen päätöksen. Kannattaisin kyseisen vaikutuksen listaamista paketin "mahdolliset sivuvaikutukset" -kohtaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ja ääh. "Huvittavaa Ja tosiaan, enpä mäkään kyllä tajua tuota parinmuodostusasiaa." "...ja kuka nyt muka oikeesti pistää pelkkien geeniensä ja hormoneidensa piikkiin sen kenen kanssa haluaa elämäänsä viettää? :D "

Niin. Moni haluaa ajatella omaavansa täysin vapaan tahdon näissä(kin) asioissa. Ikävä kyllä totuus on toinen. Hassua, että tulos, joka tulee tutkimuksissa esille uudelleen ja uudelleen vahvasti voidaan sivuuttaa "en tajua" tai "ei mulla oo tolleen".

Ei mikään niin hienovarainen kuin parinmuodostus mene 100% jonkun tietyn yhden tekijän mukaisesti. Mutta vaikka jokin tekijä selittäisi sanotaanko nyt vaikka 20%, on se jo todella merkittävää ja seuraukset ovat mittavia.

Maria Morri kirjoitti...

"Mutta en hehkuttaisi, että ottakaa nyt tekin pillerit, niin tulee vähemmän kuukautisia."

En minäkään tätä hehkuta, jos nyt luet ihan ajatuksen kanssa mitä itse asiassa olen kirjoittanut. Kerron, että tämä mahdollisuus on olemassa. Mainostamisessa ei ole mitään väärää, kun ihmisille ei valehdella. Voitko kertoa, onko jossain tämän kampanjan puitteissa annettu väärää informaatiota? Valinta on viime kädessä jokaisen oma, kuten sanoit.

"Moni haluaa ajatella omaavansa täysin vapaan tahdon näissä(kin) asioissa. Ikävä kyllä totuus on toinen."

Moni haluaa myös selittää kaiken ihmisen toiminnan geeneillä ja luonnonvalinnalla. Ikävä kyllä totuus on toinen. Tosiasiallisesti ihmisen käyttäytyminen ja kulttuuri on paljon monimutkaisempi kuvio kuin "koska geenit". Geenit vaikuttavat, mutta eivät riitä selittämään kaikkea. Ihmisen toimintaan vaikuttavat geenien lisäksi ympäristö ja ihmisen oma suuntautuneisuus, mielenkiinnonkohteet.

Voi toki olla, ja olen tätä paljon pohtinut, että koko universumi on vain yksi suuri ketjureaktio kaikkia pienimpiäkin epäilyjämme myöten, ja että jokainen atominliike on väistämättömän kausaalinen seuraus edellisestä, ja että jos meillä olisi tarpeeksi tehokas tietokone ja joka ikinen atomin ja elektronin heilahdus tiedossa, voisimme ennustaa ennalta ihan kaiken ja vapaa tahto olisi totaalinen illuusio. Vaan kun emme tiedä. Ehkä vapaa tahto on illuusio, mutta se illuusio pitää meidät järjissämme. Mieti siitä sitten ihan mitä haluat.

Joka tapauksessa oma järkeilysi siitä, että hormoniehkäisy häiritsee "luonnollista" parinvalintaa on itse asiassa aika erikoinen, kun peilaa tätä väitettä sitä tosiasiaa vasten, että se "luonnollinen" parinvalinta on paljon alttiimpi muutoksille kuin se on hormonilisän tasapainottamana. Hormoneja syödessä naisen keho "luulee" olevansa koko ajan raskaana. Voisi pikemminkin sanoa, että ihmisen luonnostaan heilahtelevat hormonit ja ah luonnollinen kuukautiskierto sitä parinvalintaa häiritsee.

Anonyymi kirjoitti...

"Voitko kertoa, onko jossain tämän kampanjan puitteissa annettu väärää informaatiota?"

Jos annetaan kuva, että tämä on ihan turvallista ja ok, vaikkei ole, se on väärää informaatiota. Jokainen tekee valinnat itse, mutta mainostaminen on epäeettistä, jos kyseessä on jokin tuote, joka olisi parempi säästää pakkotilanteisiin. Vertaa esimerkiksi äidinmaidonkorvikkeen mainostukseen. Se on erittäin tärkeä tuote niille, jotka sitä _tarvitsevat_, mutta muilla pahimmillaan tappava valinta. Siksi niiden mainostus on Suomessa kielletty esimerkiksi lehdissä ja televisiossa. Ei ole mitenkään kummallinen ajatus, että saman voisi ulottaa myös moniin lääkkeisiin. Mainoksiin kun liittyy paljon muitakin eettisiä kysymyksiä, kuin pelkkä totuudessa pysyminen.

Mun mielestäni on hyvä, että Suomessa ei juuri vielä mainosteta lääkkeitä, vaan lääkäri hoitaa sen infoamispuolen. Tämä asia on muuttumassa ja en ole siitä kovin innoissani, niin kuin ei ole moni muukaan.

En missään vaiheessa sanonut, että pelkästään biologia määrää kaikesta. Mutta biologian vaikutus on monessa asiassa huomattava. Näitä asioita voidaan myös tutkia. Jos jostain tulee hyvin selkeä vaikutus esiin, esimerkiksi terveemmät lapset, niin se vaikutus silloin on olemassa. Piste. (Kyllä, tulos voi olla myös virhe. Mutta jotain on pakko sanoa pystyvänsä tietämään ja kritiikin pitäisi kohdistua tutkimukseen, ei niinkään johonkin "no kun musta ei, koska filosofisesti tämä on hankala".)

Minua ei tässä asiassa juuri kiinnosta kysymys vapaasta tahdosta tai koko jutun filosofinen pohtiminen. Ei muidenkaan sivuvaikutusten (joista on vankka näyttö) kohdalla pähkäillä, että onko tämä nyt filosofiselta kannalta mitenkä ja mites tää nyt pitäisi määritellä. Se sivuvaikutus on ja siitä pitää kertoa ja tiedon pitää vaikuttaa harkintaan kyseisen lääkkeen käytön suhteen.

"Voisi pikemminkin sanoa, että ihmisen luonnostaan heilahtelevat hormonit ja ah luonnollinen kuukautiskierto sitä parinvalintaa häiritsee." Voi kuvitella ihan mitä tahansa, mutta ikävä kyllä näissä asioissa näyttö ratkaisee. Tai niin ainakin pitäisi olla.

Maria Morri kirjoitti...

"Jos annetaan kuva, että tämä on ihan turvallista ja ok, vaikkei ole, se on väärää informaatiota. "

Lääkkeillä on aina mahdollisia sivuvaikutuksia, ja tämä on tuotu tässäkin yhteydessä aika selkeästi esiin. Lue se mun postaus, jos et usko. Olen myös kehoittanut olemaan yhteydessä omaan lääkäriin tai terkkariin ja teroittanut sitä, että kaikille hormonaaliset menetelmät eivät vain yksinkertaisesti sovi.

Toki turvallisuus on kokemuksen tasolla suhteellista ja tarkoittaa varmasti myös eri asteista riskiä eri ihmisille – mikä nyt on kenenkäkin mielestä turvallista tai riittävän turvallista. Kun lääkkeitä käytetään oikein, ne ovat niin turvallisia kuin ne voivat suinkin olla. Suomessa lääkevalmisteiden turvallisuutta valvoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus. Keskuksen sivuilta löytyy myös haittavaikutuslomake, jolla voi ilmoittaa huomaamistaan haittavaikutuksista.

Jokainen määrittää itse, minkälaisen riskin haluaa ottaa hyötyjen ja haittojen tasapainottamisessa, ja se tieto riskeistä on kyllä ihan avoimesti saatavilla, myös tuolla postauksen lopussa vinkatulla Ehkäisynetti-sivustolla. Vihjaukset siitä, että tietoa ja riskejä jotenkin pimitettäisiin ovat aikamoisen epäreiluja ja perusteettomia, ja en voi kuin hämmästellä näitä syytteitä epäeettisestä toiminnasta.

"mainostaminen on epäeettistä, jos kyseessä on jokin tuote, joka olisi parempi säästää pakkotilanteisiin. "

Sehän nyt on täysin jokaisen oma mielipide ja kokemus mikä on se "pakkotilanne" ja onko parempi vai eikö ole parempi. Se on yksilöllistä. Sä et sitä päätä kaikkien muiden puolesta, siihen sulla ei ole mitään oikeutta.

"Ei ole mitenkään kummallinen ajatus, että saman voisi ulottaa myös moniin lääkkeisiin. Mainoksiin kun liittyy paljon muitakin eettisiä kysymyksiä, kuin pelkkä totuudessa pysyminen."

Kehoitan, että luet postaukseni loppuun asti. Bongaat sieltä tämän: "- - lääkkeiden markkinointi ja terveysviestintä on erittäin tarkkaan laissa ja Lääketeollisuuden Eettisissä ohjeissa säädeltyä." Ihan on siis lain ja lääketeollisuuden eetisten ohjeiden mukaan tässä menty. Postaus on etukäteen tarkastettu, korjattu ja hyväksytetty, jotta lakia tai eettisiä ohjeistuksia ei rikottaisi, missään nimessä niin ei haluta kampanjassa tehdä. Ohjeistus on ollut tiukka ja tarkka. Mitään yksittäistä valmistetta ei saa edes näissä kommenteissa mainita, joten aika laajalla ja yleisellä tasolla lopulta tässä mennään. Kritiikkisi kannattaa siis kohdistaa ihan suoraan Suomen lakiin ja vallassa oleviin päättäjiin, jos toivot muutosta nykytilaan. Voit kirjoittaa kansanedustajallesi, alkaa kerätä nimiä kansalaisaloitteeseen tai järjestää miekkarin. Jos taas epäilet, että tässä on kuitenkin rikottu lakia, tee ihmeessä tutkintapyyntö. Kaikki nämä ovat sinun oikeuksiasi.

Vaan miten voi olla epäeettistä tarjota tietoa, että on mahdollisuus tehdä myös näin? Millaisen muotoilun hyväksyisit aiheesta? Kuka sen saisi tehdä? Mitä tarkkaan ottaen olisi pitänyt mielestäsi tehdä toisin?

" Jos jostain tulee hyvin selkeä vaikutus esiin, esimerkiksi terveemmät lapset, niin se vaikutus silloin on olemassa. Piste. "

Olen täsmälleen samaa mieltä. Heitäpä sitten pöytään se tutkimus, johon viittaat, niin katsotaan, miten on. Itse en äkkiseltään löytänyt tutkimusta, jossa olisi tutkittu hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden vaikutuksia parinvalinnan kautta jälkeläisten terveyteen (kuten sinä asian ilmaisit), lähinnä, koska aihe on niin tuore ja siitä on vasta alettu kiinnostua. Mut ehkä sä tiedät jotain, mitä mä en.

Sitten kun tämä on osoitettu, eiköhän siitä infoa myös pakkausselosteisiin ilmesty. On meinaan kyllä aika pitkälle säädeltyä Lääkelaissa tuo lääketouhu kokonaisuudessaan.

Anonyymi kirjoitti...

http://areena.yle.fi/tv/1984812

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...