31.5.2013

Marimekko kopioi ukrainalaistaiteilijaa

Viime päivinä mediassa on puhututtanut Marimekon pitkän linjan suunnittelija Kristiina Isolan Metsänväki-kuosi (2007), joka mitä ilmeisemminkin on kopioitu ukrainalaiselta Maria Primatšenkolta maalauksesta Rotta matkalla (1963).  Tsekkaa Helsingin Sanomien uutisointi tästä.

Asiantuntijat pitävät tapausta mutkikkaana, mitä en epäile yhtään. Inspiroituminen ja ideoiden kierrättäminen ei minusta ole mitenkään väärin, ja epäkaupallisissa yhteyksissä ei kopiointikaan (Piraattipuoluekin ajaa muuten nimenomaan epäkaupallisen kopioinnin vapauttamista, ja kaupallisen suoja-ajan se haluaa lyhentää 5–10 vuoteen teoksen julkaisusta.). Muotiteollisuudessa on muutenkin menty aika räikeästikin toinen toisiaan jäljitellen ja tekijänoikeuksista ei perinteisesti ole niin hirveästi lopulta tapeltu. Alhaisen tekijänoikeussuojan on katsottu edistävän kilpailua ja aina vain parempien ja vaikeammin kopioitavien ideoiden keksimistä. Lisää näitä pohdinnoista voi kuunnella Johanna Blakelyn TED Talkista Lessons From Fashion's Free Culture.

Kun sitten muotimaailmassa ärähdellään kopioimisesta, esimerkiksi ikonisten jalkineiden jäljittelystä  tarjoamalla kuluttajille tuotteita hieman huokeammalla hinnalla muiden merkkien toimesta, yleensä kyseessä on lähinnä jäljittely tai saman idean käyttäminen. Miten voisikaan omistaa vaikkapa tietyn kenkämallin, vetoketjuhapsun tai kolme raitaa? (Noh, tuossa viimeksi mainitussa tapauksessa absurdein näyttää kyllä toteutuvan.) Täsmälleen pikseli pikseliltä ja millimetri millimetriltä tehty kopiointi on lopulta harvinaista, ellei puhuta ihan reteistä tuoteväärennöksistä jossain Pattayan kaduilla, tai ainakin tämä on oma mutuni, mistä voin toki olla väärässäkin. Yleensä ideoita kierrätetään, mutta toteutus on aina vähän jokaisen lafkan omansa, sinne päin. Sehän on juuri luovaa toimintaa. Tässä Isolan tapauksessa kuitenkin on otettu toisen työ ihan reippaasti omiin nimiin, mikä siis juuri tekee omassa mielessäni keissistä arveluttavan. Sitä soisi kuitenkin alkuperäisen tekijän, eli tässä Primatšenkon, saavan tunnustuksensa, ihan suoja-ajan päättymisestäkin riippumatta.

Janne Paalijärvi kirjoitti osuvasti ja pilke silmäkulmassaan miten TTVK ry, joka Suomessa jahtaa vertaisverkkorikollisia aikamoisella vimmalla ja ylilyöntien kavalkaadilla, kohtelisi Finnairia, joka on käyttänyt tuota ensin mainittua kiistanalaista kuosia lentokoneessaan. Alkuun pistettäisiin parit hävittäjät taivaalle matkustajakoneen perään. Lue loput tästä postauksesta!

Marimekko on julkistanut anteeksipyynnön ja Isola myöntänyt tekonsa. Hän myös häpeää sitä. Primatšenkon pojanpoika Ivan Primatšenko ei aio vaatia korvauksia eikä hän liiemmin halua asiasta skandaalia, joten mitään näyttävää ajojahtia ja oikeussalidraamaa ei tästä asiasta ole nyt nousemassa. Epäilemättä tämä keissi ei ole kuitenkaan lajinsa viimeinen.


Seuraavaa kohuakin on jo väläytelty, kas kun muotoilija Maria Jauhiainen on ilmoittanut, että eräs toinen Isolan kuosi muistuttaa Jauhiaisen Ginkgo-kuosia. Mielestäni siinä näytti kuitenkin olevan pikemminkin kyse saman idean käyttämisestä, ei niinkään yks-yhteen-kopioinnista ja toisen työn omimisesta.

*  *  *

Vaan nyt meikä hyppää pihalle aurinkoon nauttimaan kesäsäistä ja ahmimaan joululahjaromaania, käyttäkäähän tekin perjantainen iltapäivä johonkin mukavaan! ^^ Son moro!

8 kommenttia :

Kaoka kirjoitti...

Metsänväki on kyllä aika selvä plagiaatti, mutta Ginkgon vetäminen tähän samaan hommaan on vähän arveluttavaa. Kuten tämä Marimekon taiteellinen johtaja sanoi, "neidonhiuspuun lehti itsessään on naturalistisesti kuvattuna aina hyvin yksiselitteinen".
Netti on täynnä hyvin samantyyppisiä kuvia ko.kasvista, ja
olenpa itsekin piirustellut melko samannäköisiä ginkgon lehtiä ilman, että olin edes nänyt sen enempää Jauhiaisen kuin Isolankaan teoksia. :P

Maria Morri kirjoitti...

Joo, mä oon ihan samaa mieltä tosta, ja kattelin kans et niin, tommonenhan se nyt on se kasvi. :D Mutta se on tietty tää, että kun yksi asia pulpahtaa pintaan, niin alenee kynnys muidenkin ilmaista tuntojansa...

Maria Morri kirjoitti...

P.s. Sniff, nyt toi sade tuli sit jäädäkseen, ja mä olin ihan valmis loikomaan koko iltapäivän pihakeinussa. :D Ei mee nallekarkit tasan.

Carolyne O' kirjoitti...

You have a great blog hun,What about following each other through GFC and Bloglovin? Just let me know!
Xxx

Carolina

www.the-world-c.blogspot.com

Maria Morri kirjoitti...

Hi Carolyne, I'm now following you! :)
- Maria

Carolyne O' kirjoitti...

Followed back on both!

Anonyymi kirjoitti...

Varoisin sanan kopiointi käyttämistä kun kyseessä on puhdas plagiaatti, jossa toisen teosta väitetään omaksi.

Maria Morri kirjoitti...

Kyllä, se on aivan totta, plagiaatti on perimmäisenä ideana moraalinen kopioinnin väärinkäyttö, valehtelua. Käytin tässä sanaa kopioida siksi, että se ehkä avautuu ihmisille paremmin, mutta aivan totta, pitäisi puhua vain tiukasti plagiaatista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...