24.4.2013

5 artikkelia, jotka luin tänään

26th bday 10

Tänään olen lukenut ja pohtinut seuraavia artikkeleja:

1. Ylen artikkelikokonaisuus Me tiedämme missä asut käsittelee erinomaisesti uhkauksia ja vallankäyttöä, jonka tarkoitus on hiljentää vääriä mielipiteitä ilmaisevat. Vaikka olen aikamoisen salliva sananvapauden suhteen ja pidän edelleen Halla-ahon tuomiota vääränä sekä dissaan ylipäätään kauhistelevaa loukkaantumista sitä ja tästä ja tuosta, niin vedän rajan nimenomaan uhkailuun: aina, kun joku jossain haluaa hiljentää jonkun tiikerivaistoni heräävät. Jokaisen tulisi kunnioittaa muiden oikeutta ilmaista mielipiteensä, oli se sitten miten vastenmielinen mielipide tahansa – jokaisen tulisi myös kunnioittaa muiden oikeutta olla sellainen kuin on. Täten voin hyvin tuomita uhkailun ja esimerkiksi homofobiset eheytyspuheet, vaikka vastustankin voimakkaasti sananvapauden rajoittamista, olivat tarkoitukset miten hyviä tahansa. Kuten Johanna Korhonenkin artikkelissa toteaa, nykyinen lainsäädäntö on aivan riittävä.

2. Esko Valtaoja ottaa kantaa netissä vellovaan keskusteuun Alppilan opettajan potkuista, ja toteaa, että kun nyt vaaditaan suureen ääneen enemmän kuria, pitäisikin vaatia enemmän järjestystä. Kuri on diktatuurien väline pitää ihmiset ruodussa, järjestys on se, mihin demokratia perustuu. En voisi olla enempää samaa mieltä. Kannattaa myös tutustua Eskonkin vinkkaamaan Summerhillin kouluun, jossa jotenkin ihmeellisesti saadaan muksut omaksumaan demokraattinen vapauden ja vastuun tasapaino – ihan ilman opettajien pakkovaltaa.

3. Kaunis Gloria on saanut JSN:ltä langettavan päätöksen piilomainonnasta. Keskustelua herättänyt tuomio on saanut kysymään, etteikö journalismissa ole viattomien puffien vahtimistakin tärkeämpiä asioita, ja toisaalta miten sitten kosmetiikasta voisi journalismissa kirjoittaa.

Olen aika hämmentynyt. Ensiksi, vuosia on oltu niin perin huolestuneita blogeissa tapahtuvasta piilomainonnasta, mutta kun kyse on ihan aikuisten oikeasta journalismista ihan aikuisten oikeasti koulutettujen (mitä myös mielellään toisinaan painotetaan) toimittajien toimesta, pitäisikin löysätä pipoa?

Toiseksi näyttää siltä, että näillä koulutetuilla toimittajilla on itse asiassa paljon opittavaa bloggaajilta, jotka ovat paitsi parissa vuodessa luoneet onnistuneesti yhteisiä pelisääntöjä mainostuksesta (ja mitä ilmeisemminkin tuotteita lähettelevät tahot pitävät pelisääntöjä myös hyväksyttävinä, sikäli kuin edelleen tuotteita lähettelevät), myös ilmeisesti onnistuneet viemään kauneuskirjoittelun silkasta esteettisyydestä, nätteydestä ja hypetyksestä seuraavalle tasolle. Esimerkiksi Temptaliassa arvostellaan, peräti myös vertaillaan, ja pisteytetään tuotteita mm. niiden pigmenttisyyden, koostumuksen ja hinta-laatusuhteen perusteella erittäin ammattimaisesti. Tuotteiden alkuperä ilmoitetaan aina. Kotimaisista arvostelijoista, jotka sanovat tuotteista ja trendeistä muutakin kuin "ihanasti bling" hyviä esimerkkejä ovat Ostolakossa ja Karkkipäivä. Tällaisia juttuja ei juurikaan naistenlehdistä saa lukea: Ilmeisesti vaihtoehdot ovat siinä oikeassa journalismissa joko hypettää pinnallisesti (vois toki hypettää myös perustellen tuotteen ansiot) tai sitten todeta tiedostavasti, etteihän nyt oikeesti kukaan meikkiä tartte (kerro, jos et ole kuullut tätä ennen).

Mä löydän tällä hetkellä blogeista enemmän laadukasta ja kriittistä kauneusjournalismia kuin naistenlehdistä, sanoivat journalismin portinvartijat mitä tahansa. Samoja asioita voi valitettavasti sanoa myös esimerkiksi peli- ja teknologiajulkaisujen saralta, varmasti myös monesta muustakin.

4. Tätä oikeastaan pohdiskelin jo pari päivää sitten, mutta se on koko ajan ajankohtainen: kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman pitää kansalaisaloitteita tarpeettomina. Hänestä tällainen äänestyksiä suorempi vaikutusmahdollisuus vähentää ihmisten äänestysvilkkautta. Östmania taitaa harmittaa ja ehkä jopa pelottaa, että esimerkiksi aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on saanut niin suuren kannatuksen, että sitä on vaikea pian sivuuttaa, varsinkin, kun laissa kansalaisaloitteista minimikannatukseksi käsittelyyn on ilmoitettu 50 000 nimeä. (Tasa-arvoinen avioliittolaki on saanut lähes 150 000 nimeä.) Sanokaa mun sanoneen, eduskunnassa kelaillaan jo innokkaasti erilaisia tapoja vesittää kansalaisaloitteet, ettei niitä tarvitsisikaan sen kummemmin käsitellä tai ottaa vakavasti. Kristillisdemokraatit saisivat puolueena ottaa mallia Suomen Kristilliseltä Ylioppilasliitolta, joka on ilmoittautunut Tahdon2013-kampanjan viralliseksi tukijaksi.

Käykääs muuten allekirjoittamassa NYT Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloite! Se sai muuten eilen UNESCO:n kirjan ja tekijänoikeuden päivänä yli 1000 nimeä vuorokaudessa lisää. Nimiä tarvitaan silti vielä paljon, ja keruuaika loppuu heinäkuussa!

5. Tätäkin ajattelin oikeastaan eilen, mutta se tuli taas tänään vastaan Facebookissa: Ranska on sallinut homoavioliitot. Voisiko joku vihdoin kertoa, miten se muka on pois ranskalaisilta heteroaviopareilta? Milloin Ranskan yhteiskunta väitetysti murenee ja luhistuu kasaan? Milloin ranskalaiset kuolevat sukupuuttoon? Milloin voimme turvallisesti sanoa, että mitään pahaa ei tapahtunut niin, että se kelpaa myös homoavioliittoja vastustaville? Ranskan lisäksi mies- ja naisparit voivat avioitua myös Hollannissa, Belgiassa, Espanjassa, Kanadassa, Etelä-Afrikassa, Norjassa, Ruotsissa, Portugalissa, Islannissa, Argentiinassa, Tanskassa, Uudessa-Seelannissa ja Uruguayssa.

P.s. Jos joku edelleen ihmettelee, miksi Walking Deadin Lori on monien mielestä suorastaan raivostuttava hahmo, lukekaa tämä artikkeli, jossa asia avataan. :D Lori sais kyllä ottaa ihan vähän mallia Sarah Connorista. (Miksi, oi miksi Sarah Connor Chronicles lopetettiin?! Terveisin myöhäisherännäinen.)

1 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Tuo Lori-juttu on hölmö ja tarkoitushakuinen.

1.a & 2.a) Minustakaan lapsille ei pidä antaa aseita, oli zombeja tai ei. Kuten Carlinkin myöhemmästä käytöksestä näkyy, hän ei ole riittävän kypsä kantamaan sitä vastuuta.

1.b) Koska asiat ovat muuttuneet ja se on kammottavaa, sitä ei saa kommentoida. Eikä ainakaan TV-sarjassa tunnelman luomiseksi.

1.c) Niin, ihmisyyteen kuuluu vain selviytyminen. Mitäpä muusta. Jos yhteiskunnan uudelleenrakentaminen vielä joskus kiinnostaa, pitää siihen löytyä jotain sivistystä ja arvopohjaa.

3) Taas tehdään kärpäsestä härkästä. Ryhmässä varmaan löytyy enemmän kotitöitä kuin niille tekijöitä, joten siinä mielessä on hölmöä kouluttaa ja asettaa enemmän ihmisiä pois niistä tehtävistä. Kuten näkyy, asemiehet eivät tuossa sarjassa tee juuri mitään. Olisi reilua kritisoida miesten luistavan töistä, mutta eikös Lori ollut jo ennen zombejakin stereotyyppinen kotiäiti? Onko mielekästä vaatia perinteisten sukupuoliroolien ilmentymältä minkäänlaista vahvaa feministista otetta?

2) Olisivatko Lorin velvollisuudet esteenä myös Carlin kasvattamiselle ja vahtimiselle? Mikseivät nämä, jotka hänen kanssaan koko ajan pyörivät, vahdi häntä? Eikös tästä ole ihan joku sananlaskukin?

4) Tämähän on ihan peruskauraa TV-kuvastossa ja muuten klassisessa ja feministisessä kirjallisuudessakin: Naiset sen mukaan eivät osaa päättää eivätkä saa selvyyttä tunteistaan ja käyttäytyvän siksi juuri noin ja tämä käytös keikuttaa venettä. Minusta ongelma ei ole niikään siinä, että Lori on tuollainen, vaan siinä, että (viihteessä ja tosi-TV:ssäkin) naiset ovat tuollaisia ja että ryhmä ja sen jäsenet eivät kykene käsittelemään tilannetta.

Miksi kritisoidaan hahmojen loogista käytöstä eikä sitä taustaa, johon niiden käytös perustuu? Miksei stereotyyppisia hahmoja saa olla, stereotypioillehan kai löytyy sentään jotain pohjaa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...