7.2.2013

Kumpi on nolompi, Tontti vai Tontti?

Jarkko Tontti on musta aika nolo tyyppi. Sen lisäksi, että hänellä on aika mielenkiintoisia mielipiteitä, ja että universumi pilailee kustannuksellamme laittamalla tämän lastensatujen kirjastossa ääneenlukemista vastustavan kirjailijan/juristin Suomen sananvapausjärjestön puheenjohtajaksi, tämä sama kaveri vielä pokalla kirjoittaa Hesariin kolumnin, jossa arvostelee ydinfyysikko kosmologi Syksy Räsäsen ulkonäköä.
"Syksy Räsäsen goottius on 1990-luvun nuorisomuotia. – – Kiinnostavaa on se, että Syksy Räsänen on yhä, kaksikymmentä vuotta myöhemmin samannäköinen. Gootit ovat pyörineet katukuvassa kymmeniä vuosia, eivätkä he enää hätkäytä. Pikemminkin päinvastoin. Vaikutelma lähenee koomista." - Jarkko Tontti
Miksi? Siis.... miksi? Miten tyypin vaate- tai tukkatyyli liittyy yhtään mihinkään? Onko sillä jotain väliä minkänäköisissä releissä tyypit vetää tai minkä aikakauden tyyliä seuraavat? Mitä se tyyppi tai Suomen goottiporukka on tehnyt ansaitakseen Tontilta ulkonäkönsä ryöpyttelyn julkisessa mediassa? Ja vielä tsiisus sentään Hesari. Ei se kenen ulkonäköä arvostelee, vaan että ylipäätään tekee sen. Yhäkin: miksi?! Eikö enää muuta sanottavaa maailmasta ole kuin käpistellä siitä, miten nolosti muut pukeutuvat ja tukkansa laittavat? Edes itkeä niistä kirjastossa lapsille lukevista pahoista piraateista. Tämäkö on se tässä hetkessä polttavin asia, jonka haluaa maailmalle lehdessä kertoa? Että ei diggaa jonkun tieteilijän pukeutumisesta. Entä mitähän ihmisten pitäisi kirjoittajan mielestä tästä saada itselleen? Terve, kiitos kun tuhlasit juuri peruuttamattomasti viisi minuuttia elämästäsi, kiitos ja näkemiin?

Ja kohta taas ihmetellään, miksi ihmeessä meillä on niin ulkonäkökeskeinen kulttuuri, jossa kaikki ovat runoilijoista Lagerfeldiin armottomia raatelijoita toisilleen. Tätä ihmetellään samalla, kun valtakunnan suurimmassa sanomalehdessä tehdään peräti juttu siitä, että arvostellaan yhden tietyn ihmisen ulkonäköä ja kuitataan koko noloudesta vielä kirjoituspalkkio. Ja roskalehdistö tekee tätä toki ihan ikiomilla palstoillaan harva se päivä, sörkkien milloin kenenkäkin selluliitteja (*gasp*) tai toimittajan mielestä rumaa mekkoa (*mitä se oikein ajatteli hei daa*), mitä muuten olen pitänyt aika oksettavana jo siinä kohtaa kun aloitin blogini.

Kannattais keskittyä ehkä vaan sen oman kaljun rasvaukseen ja ottaa siitä ilo irti, niin on kaikilla sitten kivasti parempi mieli. Muiden ihmisten "väärät" tyylisuunnat tuskin ovat keneltäkään muulta pois, ellei sitten satu olemaan porukassa, jonka valta-asema perustuu muiden pukeutumisen ja ulkoisen olemuksen säätelyyn, mutta niin.

Onneksi kolumnin kommentteissa kerrankin ihmiskunta lunastaa itsensä. Kerrankin!

just me 2

 Jarkko Tontti kysyy: "Kumpi on nolompaa? Uusimpien nuorisovirtausten perässä säntäilevä keskivartalopulska nelikymppinen, joka ei myönnä olevansa nelikymppinen? Vaiko teini-iän tunnekuohuissa piehtaroiva nostalgikko, jonka mielestä nuoruuden kultaisten vuosien jälkeen musiikissa, kirjallisuudessa ja muodissa on tapahtunut pelkkää alamäkeä?" 
Tyylibloggaaja vastaa: "Öö, anna mä kelaan. Ehkä sä. Tai sit sä. Muiden kyttäys on niin out."

(Ja rautalangaksi, minusta Tontti ei ole nolo ulkonäkönsä takia, vaan ihan ikiomien älyllisten ansioidensa takia. En ole myöskään kieltämässä häneltä oikeutta selkärangattomiin kirjoituksiin tai niillä ansaitsemiseen. Harjoitan lähinnä omaa oikeuttani syvästi paheksua. En ihmetellä, kummastella tai hämmästellä, vaan paheksua.)

14 kommenttia :

Horros kirjoitti...

Ihmettelin kovasti kyseistä kolumnia itsekin. Kaiken kummallisuuden lisäksi en oikein löytänyt koko jutunsta ollenkaan edes mitään järkevää pointtia tai mitään, miksi se olisi ylipäätään pitänyt kirjoittaa.

Micci kirjoitti...

Jooh, mulla hieman tipahti leuka, kun luin ton Tontin räpellyksen. Todella mautonta, typerää ja erityisesti Noloa isolla N:llä.

Maria Morri kirjoitti...

No sepä se, en minäkään! ;o Pieni itseironian häivähdys siellä toki oli, mut joo... Enkä nyt kyllä satiiriksikaan tunnista jos se sellaista on olevinaan :D

K. kirjoitti...

Ihmettelin aivan samaa, en löytänyt jutusta idean tapaistakaan, ja käsittömättömästä ulkonäön arvostelusta jäi vain ikävä ja hämmentynyt olo. Minä kun olen aina ihaillut Syksy Räsästä, jolla on sekä älyä ja persoonallisuutta että hieno tyylikin vielä...

On muuten aika noloa päteä lehdessä aiheesta, josta ei näköjään tiedä mitään: Goottius on alunperin 80-luvun ilmiö!>:(

Senja Y kirjoitti...

Joo siis en ymmärrä tätä että tehdään iso juttu jostain aivan asiaanliittymättömästä henkilökohtaisesta piirteestä. No, voihan sitä niinkin yrittää murentaa toisen vakavastiotettavuutta, mutta ainakin minun kohdallani kunnioitus katoaa lähinnä arvostelijaa kohtaan.

Hyvä blogipostaus, tykkäilen muutenkin sun blogista, tosi toimiva yhdistelmä pinnallista ja vähemmän pinnallista! :)

Maria Morri kirjoitti...

Micci, nimenomaan, mautonta, noloa, gaah ei voi käsittää!

K, joo, mäkään en tajua ollenkaan et mikä pointti tossa on olevinaan, mitä se oikein yrittää sanoa. Oikein googlettelemalla googlettelin enkä löytänyt oikein mitään kamalan kontroversiaaliaakaan Syksy Räsäsestä, mikä jotenkin selittäisi tuon Tontin valinnan ottaa hänet juttunsa kohteeksi. Se vaan.. tuli. Koska väärä ulkonäkö.

Senja Y, niinpä, ihmeellinen kolumninaihe kyllä. Aina luulee, ettei voi rimaa enää matalammalta alittaa, niin yllättyykin... :D

Ja kiitos tosi paljon! :) Välillä kelailen, että onko tässä liian sekavasti aiheita laidasta laitaan, mutta toisaalta oon saanut aiemminkin kiitosta siitä, että löytyy kevyempää ja sitten vakavampaa juttua. :) Että tällä linjalla jatketaan ^^

Anonyymi kirjoitti...

Jostani syystä se, että se oli Hesarissa, ei enää yllätä. Lehti on vajonnut alas ja pyrkii alemmas. Esimerkkinä tästä vaikkapa mainoskampanja hs.fi/tunne.
Missä on hs.fi/tieto?

Ilari kirjoitti...

Taitaa Tonttia lähinnä harmittaa, että jotkut ovat niin ammattitaitoisia, että heillä on varaa pukeutua haluamallaan tavalla. Sitä on varmaan pukeutumiskonformistin vaikea käsittää.

Piti vielä googlata Syksyn kuvia pahinta peläten, ja yllätyin kyllä: sehän on komea sälli, jolle tuo tyyli sopii kuin nakutettu. Hyvin sopii yliopistomaailman kasuaalimpaan ilmapiiriin. (Mitähän tontti olis sanonu Einsteinin kampauksesta?)

Stazzy kirjoitti...

Tuo facebook-keskustelu oli ihan hirveää luettavaa. Suunnilleen nauroin ja itkin samaan aikaan. Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa.

Anonyymi kirjoitti...

Muutama vuosi sitten päätin ottaa selvää, että millaisia ne muotiblogit oikein on. Tämä blogi on ainoa, jota jaksan vieläkin seurata - osittain tummanpuhuvan tyylisi takia, mutta ennen kaikkea tällaisten kirjoitusten. Bravo.

Maria Morri kirjoitti...

Anonyymi, ei se muakaan oikeastaan yllätä, mutta aina sitä toivoo...

Ilari, hehe, kävipä sama mielessä, tosin kelailin että olisiko Tontilla paha mieli kun ei itse uskalla tehdä vastaavaa... Ja Einsteinin tukka kävi itselläkin mielessä!

Stazzy, todellakin. Siitä jäi sanattomaksi. Kirjoja lapsilaumalle ääneen lukevat ihmiset ovat kirjailijoita riistäviä varkaita. Itse asiassahan Tontti on aika hyvää mainosta piraateille...

Anonyymi, kiitos paljon kohteliaisuudesta, olen aika otettu! :) Yritän saada tasapainoiltua näiden aiheiden välillä, joskus saattaa kuppi kallistua hetkeksi toiseen päähän, mutta sitten taas pian saadaan sitä toisenkin pään juttua.... :)

Tomi kirjoitti...

Räsänen on kosmologi ei ydinfyysikko. Hän tutkii epästandardeja kosmologisia malleja.

Yleensäkään hyvin pieni osa fyysikoista on ydinfyysikoita.

juhtolv kirjoitti...

Syksy Räsänen itse vastaa Jarkko Tontin aivopieruun:

http://www.hs.fi/paivanlehti/mielipide/On+monta+tapaa+olla+ihminen/a1360910582024?jako=b9f4d407317edde8ba1d685cd6b7aa36&ref=fb-share

Anonyymi kirjoitti...

Täytyy korjata, että Räsänen on kosmologi :).

Hieno teksti, kiitos siitä. Ihmettelen, että miksi Tontti ajatteli Räsäsen ansaitsevan tämän kommentin. Jos on koskaan ollut Syksyn kanssa tekemisissä tietää, että hän on mukava, huomioonottava, lämmin ja älykäs persoona. Ymmärrän, jos ulkonäkö säväyttää hänet ensimmäistä kertaa näkevän, mutta että aikuinen ihminen kehtaa kirjoittaa toisesta tuommoista on kyllä surullista :).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...