26.2.2013

Illamasqua

february illamasqua 12

Olen tykkäillyt jo tovin brittiläisestä kosmetiikkamerkki Illamasquasta, joka valitettavasti on täällä Suomessa tuntemattomampi merkki. Marraskuussa 2008 perustettu Illamasqua on tunnettu tunnuslauseestaan "Make-up for your alter ego", ja meikkikokoelmissa onkin rohkeita ja yllättäviä, teatraalisia värejä. Tämän kevään I´mperfection-kokoelmassa esimerkiksi on lehdenvihreä huuliväri täplikkäiden kynsilakkojen (niistä tulevat mieleen viiriäisen munat) rinnalla. Illamasqua haluaa olla toistamatta koventionaalisia kauneuskäsityksistä ja kannustaa sen sijaan ihmisiä meikkaamaan itsensä juuri sellaiseksi, kuin itsensä kokee tai haluaa muille esittää olevansa. Normeihin mukautuminen ei kuulu brändin tavoitteisiin.

Illamasquan mainoskampanjoissa käytetään myös monenlaisia ihmisiä. Viime vuonna Generation Q -kampanjassa esimerkiksi oli mukana normaalista totuttua vanhempia malleja (muutkaan mallit eivät itse asiassa edes olleet ammattimalleja, vaan aivan tavallisia ihmisiä) ja I´mperfection-kampanjassa korostetaan kasvoissa olevia piirteitä, jotka kenties helposti mielletään vioiksi, asioiksi, joita pitäisi peitellä. Yhdellä malleista on kasvoissaan suuri syntymämerkki, jota ei suinkaan pyritä peittämään, vaan josta tehdään osa tuon ihmisen yksilöllistä lookkia. Viime kesän Human Fundamentalism -kampanjaan taas on merkin sivuilla liitetty video saamelaisjoikaamisesta – meikkikokoelma pohjaa ajatukselle olla rohkeasti sitä mitä olet sen sijaan, että olisit mitä muut haluavat sinun olevan. I'm sold. Näin sitä mielikuvilla ja oikeilla sanavalinnoilla myydään. :D Illamasqua tekee muuten myös hautajaismeikkejä.

Mainoskampanjat ovat myös nostaneet paljon mielipiteitä. Viimesimpänä Ilalmasquan joulukampanja herätti kiihkeää keskustelua ja syytöksiä rasismista. Kuvissa näkyi vaatteitaan ja ihoaan myöten valkoiseksi stailattu ja vastaavasti mustaksi stailattu malli, joista jälkimmäinen toi monille mieleen blackface-meikin, jota valkoihoiset ovat käyttäneet näytellessään tummaihoisia henkilöitä varsin stereotyypittävillä tavoilla. Illamasqua pyysi sittemmin anteeksi, mutta myös puolusti kuvia.

Olkoot jokaisen itsensä päätettävissä, miten kohuun suhtautuu. Henkilökohtaisesti vastustan ehdottomasti rasismia ja näen hyvinkin ongelmat stereotyyppien toistamisessa ja pönkittämisessä, mutta toisaalta en vaadi muita olemaan myöskään ultrakorrekteja tai pidä ylipäätään tulkintoja kiveenhakatun mutkattomina, joskaan tämän taakse ei voi loputtomasti piiloutua ja paeta vastuutaan. On toki ristiriitaista, että koventionaalisia käsityksiä vastustava merkki tulee kutsuneeksi esiin mielikuvia, jotka joskus ovat aika arveluttavalla tavalla olleet hyvinkin konventionaalisia. Joka tapauksessa, luultavasti itse kukin on oppinut läksynsä, joten en koe suuria tunnontuskia kuluttaa merkin tuotteita jatkossakaan.

Jotkin meikkituotteiden värisävyille annetut nimetkin ovat välillä herättäneet ihmisissä ristiriitaisia tunteita, vai miltä kuulostaa sellaiset nimet kuin Repulse, Phallic, Milf, Heroine, Creep, Victim tai Sadist? Mä itse hurraan ihan vain jo sille, että uskalletaan näyttää, että näinkin voi tehdä, eikä ihan kaiken tarvitse olla Ruusunnuppuja ja Aamukasteita. :)

Niistä ihanuuksista sitten. Illamasquan tuotteet ovat erittäin, erittäin laadukkaita ja pigmenttisiä. Erityisen kehuttuja ovat poskipunat, kynsilakat ja irtopigmentit, ja itse olen vaikuttunut myös huuliväreistä ja siveltimistä. Hintaluokaltaan tuotteet muistuttavat Macia, joten ihan huolettomasti näihin ei rahaa heitetä, mutta jos siloin tällöin... Tilasinkin tuossa hetki sitten muutaman jo pitempään mieltäni kutkuttaneen ihanuuden! En ollut niin rohkea, että alkaisin käyttää vihreää huuliväriä ihan tässä vielä, joten aika kesyllä linjalla tuli nyt mentyä. ;D

february illamasqua 16february illamasqua 13
* Poskipuna sävyssä Naked Rose (mattainen, vaalea neutraalinsävyinen pinkki, hurjasti pigmenttiä, helppo levittää ja häivyttää) 

* Huulikiillot sävyissä Artifice ja Intimacy (vaalea nudepinkki ja hieman tummempi, ruskeampi ja hileinen nude, molemmat ovat kosteuttavan tuntuisia, peittävät erittäin hyvin ja niitä voikin käyttää sellaisenaan tai huulipunan päällä, mutta rehellisesti sanoen vain toinen näistä olisi kyllä riittänyt, sen verran samankaltaisia ovat) 

* Meikkikynä sävyssä Vow (luomen sisärajausta varten, sävy on hieman keltaiseen taittava, tässäkin hyvä pigmenttisyys, Illamasquan meikkikyniä voi muuten käyttää niin silmiin, huuliin kuin muutenkin iholle)

* Poskipunasivellin synteettisestä karvasta (unelmanpehmeä)

february illamasqua 15 february illamasqua 9 february illamasqua 11 february illamasqua 8 february illamasqua 6 
Vasemmalla Intimacy, oikealla Artifice february illamasqua 5 february illamasqua 4

Ihania! ^^

Mukavaa tiistai-illan jatkoa!

4 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Tuo joulukampanjan kuva kyllä näyttää täysin Blackfacelta. Kulttuurillinen ja historiallinen konteksti ei vaan katoa yhtäkkiä oli tarkoitus taiteellinen tai ei! Kyllä nykypäivänä pitäisi olla enemmän ymmärrystä kontekstista että tuollaisilta mokilta vältyttäisiin... Historian huomioon ottaen valkoisilla on minusta velvollisuus ymmärtää nämä asiat, sen sijaan että yritetään harjata kaikki maton alle hissukseen!

Onhan nuo meikit loistavia (riittävän kalpeita meikkivoiteita kerrankin) ja editoriaalit jänniä. Pakkauksien suunnittelu myös vetoaa omaan estetiikantajuun täysin!

Maria Morri kirjoitti...

Niin, toki kampanjaa tehdessä pitäisi myös ottaa huomioon ne muut mahdolliset tulkinnat kuin ne, mitä itse tarkoittaa. Rasismi ja stereotypiat elävät yhä tänäkin päivänä, niitä meidän onkin velvollisuus purkaa ja vastustaa.

Anonyymi kirjoitti...

Moikka! Mitä kautta tilasit nuo meikit? Ihanko vaan Illamasquan omilta sivuilta? terv. Tintti

Maria Morri kirjoitti...

Moi! Joo, ihan heidän omilta sivuiltaan tilasin :) Nopea toimitus, luotettava palvelu, voin suositella. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...