26.1.2013

Take ShelterOlen ajatellut viime aikoina paljon elokuvaa, jonka näin jokin aika sitten. Take Shelter kertoo miehestä nimeltä Curtis (Michael Shannon mahtavassa roolissa), joka tekee parhaansa elättääkseen perheensä ja taatakseen kuuron tyttärensä erityistarpeet. Hän alkaa kuitenkin nähdä profeetallisia näkyjä tulevasta lopusta, mikä saa hänet rakentamaan myrskysuojaa perheelleen maakellariin.


Elokuva on hyvin yksinkertainen ja hyvin kaunis. Mikä on totta, mikä on kuvitelmaa? Voiko omiin aisteihinsa luottaa? Miten suojella rakkaimpiaan? Paniikkihäiriöstä kärsineenä nämä teemat tulevat erityisen lähelle, ja Curtisin matka Take Shelterissä on koskettava, kipeä, kaunis. Jessica Chastain on muuten aivan upea perheen äitinä ja miestään parhaansa mukaan tukemaan yrittävänä vaimona. Take Shelter kuvaa hyvin sitä hämmennystä, kun ei enää tiedä mihin luottaa; ihmisiin, aisteihin, siihen mitä näkee omin silmin...

Se on aika helvetin pelottavaa. Ja siinä myös yksi syy siihen, miksi arvostan tieteellistä metodia niin paljon. Omat kokemukset voivat huijata, mutta tieteellinen tutkimus ja konsesus vaatii sen verran raakaa seulaa, ettei mikä tahansa pääse läpi, ja jos pääseekin, on aina ne tulevat sukupolvet, jotka sen aikaisemman totuuden kyseenalaistavat. Oma pää ja fiilikset ei aina vaan kerro totuutta, ja se on kivenkova, polvet ja kämmenet asfaltti-ihottumille hiertävä fakta.

Suosittelen leffaa lämpimästi. Haluaisin kirjoittaa elokuvasta enemmän, ja olen miettinyt monta kertaa siitä kirjoittamista, mutta huomaan kerta toisensa jälkeen, ettei minulla oikeastaan ole sanoja. Tämä pitää vain kokea ja erityisesti tuntea.

Take Shelter on voittanut mm. Cannesin filmifestivaaleilla kriitikoiden palkinnon, ja myös Toronton ja Vancouverin filmivestivaaleilla Michael Shannon ja Jessica Chastain veivät molemmat pokaalinsa. Muut nimeämiset ja palkinnot voi tsekata IMDB:stä.

Traileri vielä tässä:


Kuvat: Take Shelter

1 kommenttia :

SUPERVAIN kirjoitti...

mäkin kyl tykkäsin leffasta. tästä jäi kieltämättä sellanen olo mitä on vaikea kuvailla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...