27.1.2013

Suoremmat, matalammat kulmakarvat

Muoti muuttuu myös kulmakarvojen muodossa. 1960-luvulla kulmat piirrettiin todella korkeiksi, 1990-luvulla sporttailtiin superohuita kulmia, mutta viime vuosina esiin ovat tulleet matalat ja vähemmän kaarevat kulmat. Myös tuuheutta löytyy taas enemmän kuin vaikka siellä ysärillä.

Tutkijoiden mukaan viimeisen 60 vuoden aikana naisten ihannekulmien muoto onkin suoristunut ja madaltunut, joidenkin mukaan naiset suosivat alitajuintaisesti suorastaan maskuliinista kulmanmuotoa. Merkki siitä, että se, mitä jossain ajassa ja paikassa pidetään naisellisena, voikin muuttua, ja naisellisena voidaankin ajatella jotain muuta, tai siihen voi tulla jotain lisää. Kiveenhakattua tai pelkästään geeneissä annettua se ei ole. Toisaalta, monilla on jo luonnostaankin kohtuullisen suorat kulmat – nyt niitä ei tarvitse yrittää voimakkaasti muuttaa, eikä välttämättä nyppiäkään kuin hajakarvoja. Samalla kun kulmat ovat madaltuneet ja suoristuneet, myös ihannekulman kaari on siirtynyt ulommas, pois päin nenästä.

Olenkin huomannut viime aikoina viehättyväni erityisen paljon noista tuuheista ja vain hyvin lievän kaaren kulmista. Googleillessani olinkin aika yllättynyt törmättyäni yllä olevissa linkeissä mainittuun tutkimukseen kulmakarvaihanteen muutoksesta näinä menneinä vuosikymmeninä, näinkö tehokkaasti sitä taas huomaa olevansa kulttuurinsa tuotos. Kokosin teille pari kollaasia esimerkiksi siitä, mistä juuri nyt pidän – ja tämä ei sitten tarkoita sitä, että kaikkien pitäisi noudatella jotain määriteltyä ihannetta, tämä on ihan ensisijaisesti itsereflektiota. :D

Tyylijumalatar Audrey Hepburnin (ylävasen) veistokselliset kulmat ovat runsaat ja ikoniset, ja erityisen ajankohtaiset juuri nyt. Upean kaunis Rooney Mara (yläoikea) seuraa jalanjäljissään. Emma Watsonin (alavasen) hienovarainen kulmankaari varmasti innoittaa monia, ja Eva Greenin (alaoikea) suoralinjaiset, lähes alaspäin kaartuvat kulmakarvat kehystävät hänen jäänsinisiä silmiään lumoavalla tavalla.


Jessica Alballa ja Natalie Portmanilla (vasemmalla puolella kuvaa) on molemmilla keskipaksut, hienostuneet kulmat, ja Nataliella varsinkin hyvin suora malli, mikä tekee hänen kasvoistaan entistä persoonallisemmat. Naomi Wattsin (yläoikea) kulmat taas ovat mahtavan vaalean väriset, jolloin erityisesti paksumpi kulmanmalli terävöittää ja kehystää katsetta – haluaisin löytää suunnilleen noin vaalean kulmavärin ilman punaisia pohjasävyjä. Jennifer Connellyn (keskellä oikealla) tuuheista kulmista löytyy jonkin verran myös kaarevuutta, samoin Diane Krugerin kulmista, joissa myös on se mitä täydellisin kylmänruskeaharmaa sävy.


Olenko muuten ainoa, jonka mielestä kulmakarva(t) on sanana jotenkin hupsu? Noh, karvoja, kyllä, niitähän ne... Englannin eyebrow on sanana jotenkin hienostuneempi, siinähän brow siis tarkoittaa eri yhteyksissä mm. kielekettä, reunaa tai merenkäynnissä jopa laskusiltaa. Kulmakarvat ovat latinaksi supercilium, mikä tarkoittaa myös (vuoren)huippua ja suunnilleen koppavaa tai ylimielistä. Jokseenkin komeita vertauskuvia yhdelle kasvojen ilmeikkäämmästä piirteestä. Ja sitten on nämä yltiöfunktionaaliset ja täsmälliset karvat. :D

Kuvat: Audrey-hepburn.infoDavid Sims, Imagozone, Marie Claire UK, Madison, Yahoo Lifestyle, Just Jared, Newspaper.li, 2010x25.net

4 kommenttia :

Maria kirjoitti...

Jännää kyllä, esim noi Dianen kulmakarvat näyttää mun mielestä tosi luonnollisilta (ja kivoilta siis), mutta silti varmaan joutuu just näkemään vaivaa. Tommoset olis silti kivat! Mulla on jotenkin karheahkot kulmakarvat (ja hiukset muutenkin), niin en osaa edes kuvitella että niitä saisi noin siistiksi :D Tietenkin ehkä joku ammattilainen, mutta sitten siinä joutuisi vaan ikuiseen kierteeseen. Kaikkea ne naiset jaksaa huoltaa.

Maria Morri kirjoitti...

Joo, siis mä luulen et tosi monilla ylipäätään on kulmat just silleen aika loivalla kaarella luonnostaan, jollon just tollanen lookki näyttää freessiltä ja vaivattomalta, vaikka siinä joutuskin karvoja lyhentämään tai laittamaan geelillä ojoon :) Nimittäin kaunis kulman muoto on tosiaan oma lukunsa siitä, miten pitkiä ne karvat on ja mihin päin ne sattuu huonona päivänä osottaan... :D

Anonyymi kirjoitti...

Eli ymmärsinkö siis oikein, ettei englanninkielinen termi tarkalleen ottaen tarkoita edes tarkoittamaansa asiaa? Mikä siinä on niin hienoa?

Maria Morri kirjoitti...

Se on omaan korvaani paljon runollisempi ja mielenkiintoisempi. Karvoja mulla on kainaloissakin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...