14.1.2013

R.I.P. Aaron Swartz

Internetaktivistina ja avoimen demokratian puolestapuhujana maailmanlaajuisesti tunnettu edelläkävijä Aaron Swartz on kuollut. Swartzin tyttöystävä löysi hänet kuolleena perjantaina 11. 1. 2013 Brooklynistä kotoaan, jossa hän oli tehnyt itsemurhan. Swartz oli kuollessaan 26-vuotias.


Swartz oli paitsi poliittinen aktivisti, myös ohjelmoija, hakkeri ja kirjoittaja. Hän on mm. ollut mukana kehittämässä RSS-syötteitä. Muina ansioinaan Swartz on ollut mukana perustamassa nettiryhmä Demand Progressia, joka oli erittäin näkyvä SOPA:n (nettisensuuria) vastustaja. Hän on myös työkennellyt aktivistiryhmissä Avaaz ja Rootstriker sekä lisäksi Redditissä. Jo 13-vuotiaana hänet palkittiin opettavaisten ja avoimien nettisivujen tekemisestä. Lainatakseni Swartzin perhettä, hän käytti tietoteknistä osaamistaan asioihin, joiden uskoi tekevän Internetistä ja maailmasta paremman paikan. Swartz ei ajanut omaa etuaan, vaan tavoitteli yhteistä hyvää. Tämä kaikki samalla, kun hän on kamppaillut masennuksen ja muiden terveysongelmien kanssa.

Maailmalla suru Swartzin kuolemasta onkin ollut valtaisa, ja hänestä sekä elämästään ja saavutuksistaan on uutisoitu todella laajasti. Yksi parhaista artikkeleista on kenties Huffington Postin juttu otsakkeella Aaron Swartz, Internet Pioneer, Found Dead Amid Prosecutor 'Bullying' In Unconventional Case, vinkistä kiitos Ville Oksaselle. Ei ole epäilystäkään, etteikö tällä kaverilla olisi ollut vielä ihan mielettömästi annettavaa maailmalle. Paras tapa kunnioittaa Aaron Swartzin muistoa onkin viedä hänen missiotaan eteenpäin.

Perimmäisiä syitä Swartzin itsemurhalle voidaan vain spekuloida, mutta hänellä oli tiedossa mahdollisesti 35 vuoden vankeusrangaistus niin kutsutusta JSTOR-tapauksesta. Swartz oli ladannut yli 4 miljoonaa tiedejulkaisuartikkelia JSTOR:ista, tiedejulkaisujen digitaalisesta arkistosta, ja hänen uskottiin aikovan levittää niitä eteenpäin. Syy, miksi tyyppi näin teki, on se, että hän vastusti tiedon lukitsemista pois ihmisten saatavilta, eikä pitänyt oikeudenmukaisena sitä, että  arkiston lukeminen maksoi, mutta noita rahoja eivät koskaan artikkeleiden kirjoittajat ja tieteentekijät nähneet, vaan rahat menivät kustantajille. Tavoite on ehdottomasti kannatettava, mutta keinot ovat kylläkin vähintään moraalisesti arveluttavia. Vaikka kannatan välttämättömissä tilanteissa kansalaistottelemattomuutta, pääsääntöisesti olen sitä mieltä, että asioita tulee yrittää muuttaa lainsäädännön kautta, ei ottaa lakia omiin käsiinsä. Mitä tästä kuitenkin seurasi on aivan kohtuutonta – vuosikymmenien vankeusrangaistukset, for real?

Swartzin pidätyksen jälkeen JSTOR itse asiassa ilmoitti, ettei se aio nostaa syytteitä Swartzia vastaan, mutta syyttäjät jatkoivat tästäkin huolimatta vedoten Computer Fraud and Abuse Act -nimiseen lakiin. Mahdollisesti halusivat testata, mitkä ovat lain rajat, ja lähtivät sitten ajamaan poikkeuksellisen kovia rangaistuksia. Lain ideana on siis tehdä mahdolliseksi syyttää informaation luvattomasta kopioinnista, tietojärjestelmien ja tietokoneiden käytön häiritsemisestä ja jopa niiden tuhoamisesta. Yhdysvaltain hallituksessa lain on kuitenkin älyttömästi tulkittu koskevan myös sellaista internetinkäyttöä, jossa rikotaan nettisivujen asettamia sääntöjä ja käyttöehtoja – samallahan saadaan miljoonista tavallisista netinkäyttäjistä kauheita nettirikollisia.

Koko oikeusjuttu on ollut täysin kohtuuton ja osoittanut lainsäätäjien ja lainsäädännön suhteellisuudentajuttomuuden. Swartzin perheen ja monien ystävien mukaan oikeusjutulla on kiistatta ollut osansa Swartzin päätöksessä ottaa oma henkensä. Kaikesta tästä älyttömyydestä on myös kirjoittanut oikeustieteen professori ja tunnettu sähköisten oikeuksien puolestapuhuja Lawrence Lessig otsakkeella Prosecutor as Bully. Lessigiä vapaasti lainatakseni, on absurdia, että tällaisesta teosta ihmistä vainotaan kuin 9/11-terroristia konsanaan, samalla kun Yhdysvaltain talouskriisin arkkitehdit illastavat Valkoisessa talossa ilman vihjaustakaan siitä, että olisivat minkäänlaadun rikollisia, myöntämättä mitään. Suhteellisuudentaju, missä olet? Mua ahdistaa, hävettää ja tekee pohjattoman surulliseksi elää maailmassa, joka palkitsee ja rankaisee ihmisiä näin kieroutuneesti. Tiedon vapauttamisella ei ole uhreja.
"In that world, the question this government needs to answer is why it was so necessary that Aaron Swartz be labeled a “felon.” For in the 18 months of negotiations, that was what he was not willing to accept, and so that was the reason he was facing a million dollar trial in April — his wealth bled dry, yet unable to appeal openly to us for the financial help he needed to fund his defense, at least without risking the ire of a district court judge. And so as wrong and misguided and fucking sad as this is, I get how the prospect of this fight, defenseless, made it make sense to this brilliant but troubled boy to end it." – Lawrence Lessig
 Lepää rauhassa, Aaron.
Information is power. But like all power, there are those who want to keep it for themselves."  – Aaron Swartz, 2008

Kuva: Ragesoss Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic -lisenssillä.

8 kommenttia :

Maria Morri kirjoitti...

Electronic Frontier Foundation jakoi Facessa tämän sitaatin:

"Be curious. Read widely. Try new things. I think a lot of what people call intelligence just boils down to curiosity." —Aaron Swartz, 1986-2013.

Maria Morri kirjoitti...

Tsekatkaapa muuten myös tämä!

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/56386-internetaktivistin-itsemurha-aiheutti-laajan-kapinan-suomalaisprofessori-osallistui

"Useat tutkijat ympäri maailmaa ovat viime päivinä julkaisseet tutkimuspapereitaan ja artikkeleitaan Twitterissä. Hakusanalla #pdftribute ilmestyy uusia julkaisuja koko ajan.

Tietotulvasta löytyy myös Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen Chilen ihmisoikeusrikkomuksia käsittelevä artikkeli, joka on alunperin julkaistu tieteellisessä aikakauslehdessä.

Kampanja on kunnianosoitus ohjelmoijaa ja internetaktivistia Aaron Swartzia kohtaan, joka teki itsemurhan 11. tammikuuta 26-vuotiaana.

Tiedon vapaan jakamisen puolesta aktiivisesti toiminutta Swartzia syytettiin tieteellisten artikkelien laittomasta lataamisesta JSTOR-nimisestä palvelusta, joka tarjoaa artikkeleita käyttömaksua vastaan.

Teivainen kertoo halunneensa osallistua pdf-kampanjaan kunnianosoituksena Swartzin toiminnalle, mutta myös asian tärkeyden vuoksi."


Kannattaa lukaista kokonaan!

Maria Morri kirjoitti...

http://falkvinge.net/2013/01/15/petition-to-fire-aaron-swartz-prosecutor-reaches-goal/

"Early Tuesday morning, the petition to the U.S. Administration to fire Carmen Ortiz reached the prerequisite 25,000 signatures. Carmen Ortiz was the prosecutor that drove the prosecution against Aaron Swartz, which many mean contributed or led to his tragic suicide. The U.S. Administration, by its own rules, must now take the petition seriously and respond to it."

Tomi kirjoitti...

Swartz ei tainnut lataillessaan tiedeartikkeleita kysella mitaan artikkeleiden tekijoilta.

Artikelit kuuluvat ensisijaisesti tekijoilleen.

Nykyaan on netti taynna ilmaisia tietokantoja tieteesta (esim. arxiv) Swartzin kaltaisia tyypeja ei siis tarvita.

Pahin ongelma nykyisessa tiedejulkaisu jarjestelmassa on, etta tieteilijat joutuvat luovuttamaan tyopanoksensa (tutkijoina, artikelin kirjoittajina ja vertaisarvijoina) kustantamoille ilmaiseksi.

Maria Morri kirjoitti...

Tiede kuuluu kaikille. Mutta olet oikeassa ja samaa mietä Swartzin kanssa: on aiak iso ongelma, että että tieteilijät, kirjoittajat, taiteilijat joutuvat alistumaan kustantajien tahtoon ja luovuttamaan heille työpanoksensa. Tekijänoikeudet harvoin palvelevat tekijöitä itseään niin hyvin kuin noita välikäsiä.

Tomi kirjoitti...

Tieteilijat eivat tarvitse tekijanoikeuksia, koska yhteiskunta paasaantoisesti maksaa tieteen teon.
Koska yhteiskunta maksaa tieteen, tieteen tulokset jaetaankin ilmaiseksi.
Lahes kaikki nykytiede loytyy netista ilmaiseksi.

Tilanne on toinen taiteilijoilla, kirjailijoilla ja muusikoilla. Yhteiskunta ei osallistu paljoakaan heidan rahoittamiseen.

Maria Morri kirjoitti...

Huippua!
http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/kongressiedustaja+ehdottaa+quotaaronin+lakiaquot+redditperustajan+kunniaksi/a870758

"Lofgrenin mukaan Swartzille saatettiin vaatia kohtuuttoman suuria rangaistuksia Cfaa-lain epätarkan muotoilun vuoksi. Kongressiedustaja haluaisi tietokonehakkerointia koskevaan lakiin tarkennuksen. Se määrittelisi ettei verkkopalvelujen käyttöehtojen rikkominen ole sama asia kuin laissa mainittu ”luvaton pääsy tietokoneelle”, jota lakiteksti ei tarkemmin kuvaile. "

Maria Morri kirjoitti...

http://www.esquire.com/blogs/politics/aaron-swartz-case-011713

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...