15.1.2013

Kohu avoimista oppimateriaaleista

Vihreiltä eivät näytä kaisarastimot loppuvan.


Tällä kertaa Opetusalan ammattijärjestön aktiivi ja Vihreiden kunnallisvaaliehdokas Venla Olin on syyttänyt tietokirjailija/lehtori Vesa Linja-ahoa ja muita avoimia oppimateriaaleja tekeviä ja levittäviä varkaiksi ja tyhmiksi. Opettajien elanto on heidänlaistensa takia vaarassa. Niin, ja tiesittekö myös, että hyväntekeväisyys on niitä sellaisia maalaisten aatteita, jotka uhkaavat levitä etelän ytimeen ja viedä elannon niltä, jotka vielä toistaiseksi saavat verkkomateriaalien tuottamisesta palkkaa. Ihan oikeesti.

Tsekkaa Olinin kommentit ja Linja-ahon kritiikki viimeksi mainitun blogauksesta OAJ:n aktiivi syyttää minua varkaaksi...
"Tiedän, että kaikki eivät tykkää avoimista oppimateriaaleista, mutta alla esittelemäni Facebook-keskustelu kiteyttää niin mainiosti suurimman osan avoimiin materiaaleihin ja tekijänoikeuksiin liittyvät väärinkäsitykset, että on pakko kommentoida. Lisäksi, koska kyseessä on poliitikko ja OAJ:n aktiivi, mielipiteet ansaitsevat enemmän huomiota kuin Esson baarin vessanseinäkirjoitukset." – Vesa Linja-aho
Kommenttilangassa asiaa puidaan poikki ja pinoon vielä vähän lisää, ja myös Venla Olin itsekin on siellä jatkamassa keskustelua. Tsekatkaa itse.

Kaiken hyvän päälle Olin on tehnyt uhkaa tehdä rikosilmoituksen Linja-ahosta (viesti löytyy blogauksen kommenteista). Rastimo-pisteet ne senkun nousee! Ilmeisesti joillekin kunnianloukkaus = ihminen alkaakin näyttää saamansa kritiikin ja omien sanomistensa varjossa vähäsen tyhmältä ja tajuaa tämän itsekin. Kelpaisi varmaan monelle muullekin mediassa kritisoidulle tärkeälle ja epätärkeälle ihmiselle sellainen takaportti haastaa vaan kaikki oikeuteen heti, kun ei kirjoittelu itsestä enää miellytäkään. On tietysti iloista, että mitä innokkaammin rikosilmoituksia ja poistopyyntöjä väsäillään, sitä enemmän julkisuutta ne alkuperäiset tekstitkin saavat. Ihmiset luonnollisesti haluavat tietää, mitä heidän ei haluta näkevän. Internet ei unohda.

Ja ei, se, että mielipide on kirjoitettu Facebookkiin ei tarkoita sitä, kuten lehdistön kohulööpeistäkin huomaamme, etteikö sitä voitaisi julkisesti levittää eteenpäin, kritisoida ja keskustella siitä. Lisäksi onhan jo tunnettu tosiasia sekin, ettei Facebook paljoa käyttäjiensä yksityisyydestä muutenkaan välitä. Siis milloin ihmiset, ja varsinkin poliitikot ja poliitikkopyrkyrit vihdoin oppisivat sen, että Facebookkia kannattaa jo oman edun takia kohdella ihan julkisena viestintävälineenä ja kuvitella siellä viestiessään seisovansa torilla huutamassa näkemyksiään ohikulkijoille. Niin yksityistä Facebook-viestintä tosiasiallisesti on.


Ja siis, vielä kerran, minkään asian avoimuushan ei tarkoita sitä, etteikö sillä voisi tehdä myös bisnestä. Ilmaiseksi jakaminen ei tarkoita, etteikö kukaan enää maksaisi mistään mitään, tai etteivätkö muut saisi pyytää millaisia hintoja haluavat. Softapuolella on tästä lukuisia esimerkkejä. Lisäksi: Kapitalisti näkee monipuolisen kilpailun aina hyvänä asiana, ja toisaalta vakaa vasemmistolainen pitää ilmaisia ja avoimia materiaaleja tasa-arvottavana. Tiedon avoimuutta ja vapautta voi siis kannattaa eri aatesuuntauksista lähtien, sehän onkin tässä niin hienoa. Asiaa voi puolustaa niin monella tavalla.

Tämä keskustelu on myös käyty siellä softapuolella jo joskus 1990-luvun lopulla – on kai siis toki kehitystä, että keskustelu avoimista materiaaleista leviää vähitellen muillekin aloille, vaikka sitten joutuisimme kulkemaan ensin näiden tyypillisten palavien renkaiden läpi päästäksemme eteenpäin. Kannattaa lukea myös Anne Ronkaan kirjoitus Etäope, miksi vapautat aineistosi?

Kiitos Venla Olinin, keskustelu avoimisista oppimateriaaleista käy tänään taas kuumempana kuin eilen.


Kuvat: “Mimi & Eunice”, Nina Paley

5 kommenttia :

Maria Morri kirjoitti...

Internet ei unohda, siitä esimerkkinä myös taannoinen lääkisopiskelijan blogaustapaus: http://ylioppilaslehti.fi/2013/01/dekaani-opiskelijoiden-kirjoituksiin-voidaan-jatkossakin-puuttua/

Maria Morri kirjoitti...

Päässyt myös Hesariin:
http://www.hs.fi/kotimaa/Opettajat+ja+OAJ+sanasodassa+oppimateriaalin+jakamisesta/a1305637843276

Maria Morri kirjoitti...

Tämä Cory Doctorowin artikkeli liittyy myös teemaan:

http://www.guardian.co.uk/technology/2013/jan/08/why-charge-everything-kill-creativity

"That's the crux of this irrational fear of positive externalities: "If something I do has value, I deserve a cut." It's one thing to say that someone who hires you to do a job, or purchases your product, should pay you money. But positive externalities are the waste-product of something we were already going to do. They're things that you have thrown away, that you have thrown off, that you have generated in the process of enjoying yourself and living your life.

The mania to internalise your positive externalities is the essence of cutting off your nose to spite your face. I walk down the street whistling a jaunty tune because I'm in a good mood — but stop as soon as I see someone smiling and enjoying the music. I keep my porchlight on to read by on a warm night, but if I catch you using the light to read your map, I switch it off, because those are my photons — I paid for 'em!"

Maria Morri kirjoitti...

Joku suomalainen Anonymouseltakin ottanut kantaa havaintokuvalla:

https://twitter.com/AnonymousFinn/status/291264958967209985

http://i46.tinypic.com/25g9hu9.jpg

Maria Morri kirjoitti...

Tässä vielä tiivistystä:

http://opeblogi.blogspot.fi/2013/01/materiaalejani-ette-saa.html

Myös Ville Oksanen blogasi:

http://blogit.tietokone.fi/lexoksanen/2013/01/16/onko-omien-aineistojen-vapaa-jakaminen-varkautta/

Ja Harto Pönkä:

http://harto.wordpress.com/2013/01/16/oppimateriaaligate-ja-opettajien-valinen-yhteistyo/

Aihe päässyt myös Ylen Suoraan linjaan:

http://yle.fi/uutiset/pitaisiko_oppimateriaaleja_jakaa/6452911

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...