24.1.2013

Allekirjoita kansalaisaloite Järkeä tekijänoikeuslakiin!

Ihmiset hei, nyt olisi tilaisuus olla mukana vaikuttamassa asioihin, nimittäin käynnissä on allekirjoitusten keruu kansalaisaloitteeseen, joka pyrkii järkeistämään tekijänoikeuslainsäädäntöä. Asialle omistettu Facebook-yhteisö on levittänyt ahkerasti sanaa, ja aloite onkin päässyt jo myös valtamedian aiheeksi. Ensimmäisen 24 tunnin aikana aloite on kerännyt jo yli 5000 allekirjoitusta! Lain mukaan kansalaisaloitteet, joilla on 50 000 allekirjoitusta, on otettava eduskunnan käsittelyyn. Sähköisten aloitteiden myötä ihmisillä on ihan oikeasti entistä paremmat mahdollisuudet päästä vaikuttamaan lainsäädäntöön, älkää siis missatko tätä tilaisuutta!

Koko Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteen voit lukea täältä: www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70. Samalla sivulla voit myös kannattaa aloitetta. Kannattaminen edellyttää nettipankkitunnuksilla tunnistautumisen, sillä tällä tavalla voidaan varmistaa, että jokainen allekirjoitus on oikean ihmisen kannatusilmoitus. Tunnistautuminen on kuitenkin käytännössä yhtä helppoa kuin nettipankkiin sisäänkirjautuminen, joten aika vaivatonta on nyt kyllä tämä demokratian harjoittaminen, ei tarvitse edes äänestysuurnille lähteä pakkaseen ja sateeseen! ;)


Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloite ei ole varsinainen piraattialoite, mutta sillä on joka tapauksessa erittäin tärkeät tavoitteet, kuten yhteisö ne napakasti tiivistää:

- Pääasiallinen tavoite on korjata voimassa olevan lainsäädännön ylilyönnit verkkovalvonnan ja vahingonkorvausten osalta
- Ei muuta tekijänoikeuksien alaisen sisällön lataamista lailliseksi
- Pyrkii parantamaan artistien ja muiden sisällöntuottajien asemaa sekä uusien verkkoteknologiaan perustuvien palveluiden kehittämistä
- Annetaan parodia- ja satiirioikeus
- Jatkossa yksityisiä kopioita saa tehdä omaan käyttöönsä ja antaa sen ulkopuolisen tehtäväksi, eli mahdollistaa verkkotallennuspalveluiden kehittämisen, mm. TV-kaista
- Artistien rinnakkaislisensointi- ja kielto-oikeus, jolla artistit mm. saavat, niin halutessaan, käyttää avointa lisenssiä
- Kohtuullisuuskysymykset ja korvaustandardi
- Paluu tekijänoikeusrikkomukseen ja yksityisen verkkovalvonnan rajaaminen
- Opetus- ja tutkimuskäyttöön tehdyt teokset sallitaan myös "virtuaalisissa luokkahuoneissa"


Aloitteen vireillepanijoita ovat Avoimen ministeriön Joonas Pekkanen, sekä muun muassa professori Alf Rehn, ajatushautomo Demos Helsingin Roope Mokka, Iron Sky -elokuvan ohjaaja Timo Vuorensola,  markkinointiviestintätoimisto N2:n toimitusjohtaja Alex Nieminen, toimittaja-tutkija Tanja Aitamurto, sarjayrittäjä ja sijoittaja Taneli Tikka sekä vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Dan Koivulaakso.


Nyt.fi: Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite lähti lentoon Facebookissa

20 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Ei riitä.

Maria Morri kirjoitti...

Mikä ei riitä mihin?

Maria Morri kirjoitti...

Allekirjoituksia kerätty jo yli 10k kappaletta! Seuraava välitavoite 20k!

Anonyymi kirjoitti...

"Ei muuta tekijänoikeuksien alaisen sisällön lataamista lailliseksi"

Ei riitä.

Anonyymi kirjoitti...

Eikä minusta ole kauhean hyvä, että korjataan kaikkien muiden ongelmat lain kanssa paitsi tavallisten kansalaisten. Se nimittäin tarkoittaa sitä, että nyt haettavia korjauksia haluavat eturyhmät ovat jatkossa kansalaisia ja kuluttajia koskevia muutoksia vastaan, koska luulevat niiden vähentävän omia tulojaan ja etenkin koska ovat jo silloin saaneet oman lainmuutoksensa.
Olisi järkevämpää laittaa kaikki muutokset yhdeksi köntäksi, jolloin eturyhmät eivät pääsisi niin helposti poimimaan rusinoita pullasta. Tällöin heidänkin voitto ja häviö olisi sidottu kansalaisten kohtaloon.

Maria Morri kirjoitti...

Musta nyt ei vaan ole kovin rakentavaa vastustaa kaikkea joka ei täytä 100% niitä tavoitteita, joita haetaan. Jos on mahdollisuus edistää asiaa, mä otan mieluummin sen kuin itsepäisen paikallaan seisomisen koska "ei saatu kerralla kaikkea mitä haluttiin".

Tämä ei ole piraattien liikkeelle pistämä kampanja alun pitäenkään, mutten näe, mikseivät piraattimielisetkin voi sitä silti tukea, vaikkei se olekaan 100% sitä me haluamme. Sitä paitsi ne oikeusmurhat on erittäin vakava ongelma tekijänoikeuksissa, sikäli kuin nuoristakin lähes kaikki ovat ladanneet joskus laittomasti, eli kokonainen ikäluokka voitaisiin leimata rikollisiksi, ja jos resursseja olisi, ne oikeusmurhat tuotaisiin heidänkin niskaansa.

Viihdeteollisuuden pelot tulojensa menetyksistä on jo tutkimuksissa osoitettu turhaksi peloksi, ja teollisuus on alkanut tajuta tämän itsekin. Mm. Universal Music on kääntänyt jo kelkkansa 180 astetta piratismin kanssa. Muutokset kyllä tapahtuvat, jo ihan vain senkin takia, että kulutustottumukset ja tekniset edistysaskeleet tulevat vääjäämättömästi muuttamaan kuvioita. Lainsäädännön tuleminen mukaan siihen muutokseen on vain ajan kysymys. Sillä aikaa mä otan kyllä iloiten vastaan kaiken mitä tarjotaan.

Tomi kirjoitti...

En allekirjoita. Toivon mukaan hanke myöskään ei etene.

Maria Morri kirjoitti...

Et siis halua parantaa artistien ja muiden sisällöntuottajien asemaa.

Tomi kirjoitti...

Piraattien "artistien etu"-mantra ei toimi. Artistit eivat ole tulleet avoimesti teidan rinnallenne. Pareminkin painvastoin osa artisteista hyokkaa teita vastaan rajusti.

Kenties artistit eivat ymmarra teidan ajavan heidan etuaan. Tai sitten artistien mielesta ette ajakkaan heidan etuaan vaan omaanne.

Maria Morri kirjoitti...

Sä et ole taaskaan lukenut yhtään mitään mitä mä olen kirjoittanut. Tämä ei ole piraattien käynnistämä aloite ollenkaan.

On hurjasti artisteja, elokuvantekijöitä (Iron Skyn Timo Vuorensola tuossa aloitteessa mukana), kirjailijoita ja taiteilijoita, jotka ovat erittäin piraattimielisiä ja sitä mieltä, että teollisuus vahingoittaa ihan itse itseään, eivät suinkaan piraatit.

Olen kirjoittanut sinulle näistä lukuisia kommentteja, ja myös teksteistäni voit lukea näistä esimerkkejä. Jos sä koskaan lukisit yhtään mitään mitä sulle kirjoittaa. Sen sijaan sä olet jähmettynyt johonkin pieneen kuplaan, josta et uskalla edes kurkistaa ulos, koska pelkäisit mielipiteidesi muuttuvan.

Maria Morri kirjoitti...

Ai niin, ja tosiaan, sä olet lukenut edes näitä kommentteja, koska siellä aloitteessa tosiaan on mukana tää kohta: "Ei muuta tekijänoikeuksien alaisen sisällön lataamista lailliseksi"

Olisit vähemmän nolo, jos kerrankin edes perehtyisit siihen mitä vastustat.

Tomi kirjoitti...

Iro Sky-projekti ei nayta menevan nappiin rahasta siellakin itketaan: http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1288535863383.html

Ei taida tulla suurta menestysta tastakaan rahoitusmallista.

Maria Morri kirjoitti...

....ja tuolle kannattaa lukea vastapainoksi se koko juttu niin ehkä nappaa pointinkin sieltä:
http://blog.starwreck.com/2013/01/29/fanisijoituksista-ja-rahan-hitaista-liikkeista/

Janos Honkosta Facebookista:
"Ja sitten vastapainoksi Ilta-Roskien lällättelylle: "Jotta tuottoa voidaan alkaa maksaa, on ensin saatava katettua tekemiseen ja levitykseen kuluneet rahat. 10 miljoonaa maksanut elokuva on tehnyt rahaa takaisin 10 miljoonaa, mutta ei vielä tarkoita, että edes kulut olisi peitetty; matkan varrella on elokuvateatterit ja levitysyhtiöt ottamassa oman osuutensa elokuvan tuotoista, tuottajalle päätyvät rahat eivät vielä ole kattaneet elokuvan tekoon käytettyjä rahoja. Elokuvan tuottaja ei siis ole vielä tehnyt bisnestä, vaikka elokuva on näennäisesti “tehnytkin takaisin omansa”.

Toisin sanottuna, elokuva on tehnyt rahaa, mutta ensimmäisenä nokkimisjärjestyksessä olevat ovat napanneet ensimmäisen vaiheen rahasta, eli pääsääntöisesti elokuvateatterirahasta, omansa. Varsinaiset osuudet fanisijoittajille, tuottajalle ja ohjaajalle jäävät odottamaan ns. toisen vaiheen rahaa – tallenne- ja digimyyntiä. Jep, siis käytännössä niitä DVD- ja BluRay-myyntejä, jotka nykyään muodostavat merkittävän osan elokuvan tuottajalle tuomasta voitosta.""

Maria Morri kirjoitti...

Paitsi ettethän sä tietenkään lue mitään muuta kuin omaa pientä harhamaailmaasi tukevia osasia, mitään minun kirjoittaamani tai jakamaani et. Kaiken muun jätät lukematta, pistät silmät ja korvat kiinni ja huudat uliuliuli.

Tomi kirjoitti...

Maria, ihan sama teksti oli tuossa Iltasanomien jutussa. Et itse taida lukea teksteja.

Tomi kirjoitti...

Toivossa on hyva elaa, sanoi lapamato.
Itse uskon, etta fanisijoittajat eivat saa sentiakaan takaisin.

Tomi kirjoitti...

Elokuva oli sen verran huono (ostin itse DVD:n, koska en lataile ilmaiseksi, rahat meni hukkaan), etten usko DVD myynnin olevan kovin kummoista.

Toki paaosan esittajat olivat hyvia (varsinkin nainen myos kaunis).

Maria Morri kirjoitti...

Ei ollut koko blogausta lehdessä, minkä huomaisit heti jos suostuisit lukemaan sen alkuperäisen tekstin. Uskomuksesi perustuvat valikoivaan lukemiseen, kuten kaikki muutkin mielipiteesi.

http://www.vapaakielivalinta.fi/ kirjoitti...

Kovia kapinallisia nämä eli me tamperelaiset!
Tulossa myös kansalaisaloite 36.
Saa markkinoida, on tarkastettu.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/36
Pari päivää jo ollut auki kansalaisaloite 60.
Eikä siinä vielä kaikki.
Samalla rekisteröintikerralla voi kannattaa useampiakin aloitteita.

Maria Morri kirjoitti...

Juu, ihan kauheita kapinallisia! ;D

Toi on kyllä tosiaan kätevää, että samalla kun kirjautuu kannattamaan yhtä aloitetta, voi saman tien kannattaa muitakin hyväksi katsomiaan. :) Pitää ottaa asiaksi vaikka blogata myös noista muista aloitteista ja koittaa saada ihmisiä tutustumaan tähän vaikutuskanavaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...