11.12.2012

Yves Saint Laurent Manifesto

Tästäpä on tulossa varsinainen tuoksutalvi! Ensin ihastuin saamaani Lady Gagan Fame-hajuveteen, ja sitten on tämä ihastus: Yves Saint Laurentin uutuustuoksu Manifesto, joka ilmeisesti saapuu Suomeenkin ensi vuoden puolella. Voitin Manifeston saksalaisen Ricardan Cats and Dogs -tyyliblogista, voitte kuvitella, että olin aika hurjan yllättynyt! Ja vielä noin hurjan iso pullo, 90ml.

ysl manifesto 2

YSL Manifesto tuoksuu bergamontilta, mustaherukalta, kielolta, jasmiinilta, setriltä, santelipuulta, vaniljalta ja tonkapavuilta. Siis "metsäinen floriental". Kuvaus YSL:n nettisivuilta kuvailee tuoksun näin:
"Naiseuden Manifesto Yves Saint Laurentilta. Naisille jotka uudistavat elämäänsä jatkuvasti. Rohkeina, ristiriitaisina ja yltäkylläisinä. Normien ulkopuolella, he luovat omat sääntönsä. Hänelle mitään tärkeää ei voi kokea ilman intohimoa. Naisille, jotka sanovat KYLLÄ tyylille, kauneudelle ja salaperäisyydelle, YSL:le, intohimojen ja yltäkylläisyyden loputtomuudelle.
Kimppu jasmiinia vihreän vivahteilla ja rohkealla metsän, vaniljan ja tonkapapujen yhdistelmällä, ovat tämän naisellisuutta juhlivan tuoksun tunnusmerkit. "
(Imho tällaiset hajuvesikuvaukset ovat parhaimmillaankin kyllä enemmän tai vähemmän hupaisia, oma lukunsa toki sitten se, miten taitavasti niitä on käännetty alkuperäiskielestä... Ja mites toi pilkutus?)

Kuten aina sokkona hajuvesien kanssa, tähänkin tilanteeseen liittyi toki myös vaara siitä, etten pitäisikään tuoksusta. Aluksi olinkin vähän kahden vaiheilla. Sinänsä maltillisella tavalla voimakas, kauas kehosta säteilevä tuoksu kun tuli testihaisteltua väsyneenä ja niskajumisena, jolloin tuoksu laukaisi lievän päänsäryn (kuten muutamat muutkin tuoksut tekevät). Sitten taas pirteänä, levänneenä, rentoutuneena ja hyvin syöneenä tuoksu oli vain miellyttävä. Lisäkannustetta mulle tykätä tuoksusta tulee toki siitäkin, että tämä tuoksu on niitä äärimmäisen harvoja, joista mies erikseen kommentoi, että tuoksuupa aika hyvältä. Uskokaa mua, tuo on häneltä ihan tajuttoman suuri ylistysvirsi. ;)

ysl manifesto 1

Perfumistat, eli hajuvesiin perehtyneet tuoksubloggaajat, ovat aika laajalti lytänneet Yves Saint Laurent Manifeston tylsänä, ennalta-arvattavana ja massaan sulautuvana. Nämä kuvaukset voivat olla ihan totta, mutta minusta Manifesto on silti kaunis ja puoleensavetävä. Se ei muutu ihollani missään vaiheessa likaisen tuoksuiseksi, kuten jotkut muut hajuvedet tapaavat tehdä (Escadan kesätuoksut esimerkiksi, hyh hyh, ja tuoksussa on sopivalla tavalla lämpöä, mausteisuutta, pehmeyttä ja marjaisuutta.

Bois de Jasminin Victoria kirjoitti, että tämä on tuoksu, joka ei jää millään tavalla mieleen, mutta en voi kyllä allekirjoittaa tätä väitettä. Tuoksu tuo mieleeni, jännä kyllä, Bottega Veneta -tuoksun, joskin aika etäisesti. Mutta kuitenkin. Niin taitava en vielä ole, että osaisin osoittaa tuoksusta juuri sen ainesosan tai yhdistelmän, joka tämän aiheuttaa, mutta onhan näille tuoksuille yhteistä ainakin bergamontti ja jasmiini.

Sen sijaan tuoksu, joka ei tosiaankaan jää mun mieleeni millään tavalla, on Narciso Rodriguezin koko For Her -tuoksulinja. Oikeasti, mä oon haistellut noita tuoksuja varmaan kuudesti ellen useamminkin, mutta en vaan koskaan muista miltä tai edes millaiselta ne tuoksuvat. Ei synny minkäänlaista mielikuvaa tai tuoksuviitettä päähän, ihan on vain pelkkää tyhjää. Siksipä menenkin aina haistelemaan niitä uudelleen. Mutta tästä huomaamme taas, että tuoksut ovat puhtaasti makuasia. Tai eivät, koska ei niitä maistella, mutta haisuasia ne ovat. ;)


P.s. Tuoksuihin liittyen, ärsyttääkö ketään muuta, siis jopa henkisesti, se, että kaikkeen kosmetiikkaan rasvoista shampooseen pitää tunkea niitä hajusteita, ja vieläpä aika voimakkaasti? Mun herkkyys nyt on tällä hetkellä lähinnä sitä, että saattaa tulla päänsärkyä tai pahoinvointia, mutta koska voimakkaampiakin reaktioita on suvussa nähty, olen itse alkanut vähän vainoharhaiseksi ja vaihtanut esim. naama- ja kropparasvani hajusteettomiin. Mitä vähemmän altistusta, sen pienempi riski saada vakavia reaktiota. Tietääkö muuten sattumalta kukaan mitään loistavaa, hajutonta lämpösuojaa ja jätettävää hoitoainetta tukalle?

Mikään luontohippeilykään ei tässä nyt suoraviivaisesti auta, koska luonnonkosmetiikassa tilanne on usein mun nenääni vielä pahempi: niitä pirun eteerisiä öljyjä tungetaan ihan joka paikkaan, ja ne jos mitkä mun nenääni iskevätkin. En esimerkiksi käsitä, miten kukaan voi käyttää Weledan Skin Foodia edes käsissään, saatikka sitten vielä että kasvoillaan. x) Onneksi kuitenkin esimerkiksi puhdas jojobaöljy on aika hajutonta, sitä tykkään kyllä käyttää.

Hajusteyliherkkyys on kasvamassa, joten voisi kuvitella, että kosmetiikkateollisuuskin ottaisi tämän huomioon. Hajuherkillä on rahaa siinä missä muillakin ja halu käyttää sitä, joten heillehän kannattaa myydä.

9 kommenttia :

Kaoka kirjoitti...

Itse en ole herkkä hajusteille, mutta mua ahdistaa se tuoksusekamelska joka syntyy, kun on kaikki shampoot, saippuat, deodorantit, hiusmömmöt ja naamarasvat ynnä muut eri tuoksua. Sitten kun siihen vielä lisätään hajuvesi, se tuskin pääsee enää kovinkaan oikeuksiinsa!

Tuntuu myös, että hirveän usein ne "hajuttomat" tuotteet (lähinnä hiuslakoissa ja vastaavissa) ovat ihan karmean hajuisia :P

Maria Morri kirjoitti...

Joo, se on kyl totta, että jos on voimakkaita tuoksuja kaikissa, niin sekamelskahan siitä tulee. Onneks mun tällä hetkellä käyttämissä hiustenhoitotuotteissa on aika miedot tuoksut...

Ja ihan totta tuokin, että joskus se hajusteettomuus tarkoittaa vain tosi pahaa hajua. :D Mikähän hiuslakka oli kans sellanne, jota kokeilin, joka oli oikeesti todella kammottava. Ei kai joku Erisanin tai jotain sellaista...

rinkeli kirjoitti...

Kaoka sanoikin jo tuon hyvin. mua risoo hajusteet vaikken ole allerginen koska haluan itse päättää miltä tuoksun vai tuoksunko millekään!

Maria Morri kirjoitti...

Joo todellakin, se voi olla oikee riesa myös niille, jotka preferoi muuten vaan sellasta tuoksujen selkeyttä. :)

Salka kirjoitti...

Muakin kyllä niin risoo, että kaikkiin tuotteisiin pikkuhousunsuojista lähtien täytyy tunkea sitä tuoksua! Onneksi tuoksuttomiakin vaihtoehtoja on, itse vannon kasvorasvoissa ja pesuaineissa Cliniquen nimeen ja löysin Philip Kingsley nimiseltä merkiltä aika mainion shampoon ja hoitsikan, joihin ei ole lisätty tuoksuja :) Heilläkin on mielestäni lämpösuoja, mutta jos olen oikein ymmärtänyt, on siinä lisätty tuoksu. Mä voisin veikata, että ainakin tuotteiden pakkaukset voisivat olla sun mieleen, ne ovat hirmuisen tyylikkäät!:)

Musta olisi hauskaa, jos kosmetiikkateollisuus pystyisi lanseeraamaan sellaisen kompromissiratkaisun, tuotteet olisivat hajusteettomia mutta niiden mukana tulisi tuoksuampulli, jonka ne, jotka haluavat tuoksullisen tuotteen, voisivat tuotteeseen tujauttaa :)

Mutta ihan tuoksuttomaan elämään musta ei silti ole, onneksi alan ymmärtää mitä tuoksuja kykenen käyttämään ja mitä en-usein suurin ongelma on tullut niistä luonnonkosmeettisista tuotteista, joiden tuoksut aiheuttavat iho-oireita. Selekosmetiikan hajusteet eivät taas ole tuntuneet niin "pahoilta" ihollani, tosin fiksuahan se olisi pitäytyä kokokaan ei-lisättyä-hajustetta linjassa ( tosin, allergia- ja astmaliitto ei suosittele täysin hajusteetonta elämää sillä se taas voi aiheuttaa sen, että muiden tuoksut voivat alkaa ärsyttää entistä enemmän..)

Törmäsin muuten sellaiseen parfyymimerkkiin kuin Juliette has a gun, heillä on sellainen antiparfyymi jonka ajattelin jossain vaiheessa itselleni hankkia. Itse käytän hajuvettä todella, todella harvoin ( ja nykyään vielä harvemmin :D ) mutta kyllä se olisi kivaa jos löytyisi edes yksi tuoksu, jota voisi aina silloin tällöin käyttää, harkiten :)

Maria Morri kirjoitti...

Salka, kiitti vinkeistä, pitääpä perehtyä ja tutustua! ^^ Ja hehe joo, siis pikkuhousunsuojat LOL! :D

Mä oon kans miettiny et voisivat jotain ton tuoksuasian kanssa keksiä, tollanen tuoksuampullijuttu vois olla ovela, niin ei tarttis esim, tehdä tuotteita erikseen hajusteettomina.

Onneksi mullakaan ei mikään elämän ihan mahdottomaksi tekevä hajuherkkyys nyt kuitenkaan ole, hajuvesiä pystyy käyttämään ja noita taviksia suihkusaippuoita ja hiustenhoitotuotteita. :) Eniten kyllä harmittaisi just hajuvesien käytön lopettaminen, jos niin pahaksi yltyisi. :( Mut esim. Yves Rocherin itseruskettavat tuoksuu mun nenään niin vahvasti joltain, että niistä tulee tasan joka kerta kyllä päänsärky ja pahoinvointi, ne oli ihan kauheita mulle. :D

Mutta tosiaan perheessäni esim. mummulla on nuorempana kehittynyt niin voimakas herkkyys, että hajuvesistä esim. tulee "palovammoja". :/

Enpä muuten ole kuullutkaan tuosta, että Allergialiitto suosittelee noin, kiitos tiedosta! Onhan se tietysti järkeenkäypää, vähän niinkuin pöpöjenkin kanssa, jonkinmoinen altistus ylläpitää vastustuskykyä. :) Ja tietysti ylipäätään oman vastustuskykynsä huolehtiminen aina auttaa kautta linjain.

Salka kirjoitti...

Tarkennan vielä tuota allergia- ja astmaliiton suositusta, heidän sivuillaan siis suositellaan tuoksun suihkauttamista esim. vaatteen helmaan :) Ja mun mielestä hyvin järkeenkäypää, liiallinen välttely ei ole hyvästä!

Tuli vaan mieleen mummustasi, että reagoisikohan hän joko limonene tai linalool hajusteisiin? Törmäsin aineita googletellessa tähän: https://www.lush.co.uk/ingredient/detail/id/425/name/*Limonene

Tuollahan kommentoija sanoo aineen aiheuttavan hänelle poltetta ja ainakin mulla Yves Rocherin ko. ainesosia sisältänyt vartalorasva aiheutti ihon punoitusta ja moni muukin tuote ( varsinkin luonnonkosme) on jälkikäteen ajateltuna saanut ihon punoittamaan!

Maria Morri kirjoitti...

Onhan se tosiaan järkeenkäypää. :)

Olen pohtinut samoja juttuja ja kertoillut hänellekin noista yleisimmistä mahdollisista ärsyttäjistä. Hän on käynyt monenlaisissa testeissä ja tutkittu ja testattu, mutta mitään syytä tai tiettyä ärsyttäjää tai laukaisijaa hänen välillä aika vaikeillekn ihoherkkyyksille ei ole löydetty, mutta en tiedä onko noita juuri edes testattukaan. Onneksi nyt edes noista apteekin perustuotteista, esim. Eucerin, on löytynyt sellaisia, joita hänen ihonsa sietää.

Anonyymi kirjoitti...

Dermosilillä on paljon tuoksuttomia tuotteita : kynsilakan poistoaine, lämpösuoja/suoristusaine, kuivashampoo . . .
En itsekään tykkää hajusekamelskasta. Ei pääse mikään parfyymi oikeuksiinsa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...