17.12.2012

Julmuutta

bubbles 1

Maailmalla on tapahtunut, surullista kyllä, jälleen järkyttäviä asioita: Connecticutissa aseistettu mies ampui koulussa 18 iältään 5-10-vuotiasta lasta ja kaksi koulun henkilökuntaan kuulunuttua aikuista. Lähes samaan aikaan Kiinassa mies puukotti vanhaa naista ja siirtyi sitten kouluun, jossa tämä puukotti 22 iältään 6-11-vuotiasta lasta. Tapahtumista jäi jälkeensä niin henkisesti kuin fyysisestikin haavoittuneita ihmisiä. Molemmissa tapauksissa tekijöillä on ilmiselvästi ollut mielenterveydellisiä ongelmia.

Tämä Liza Longin kirjoitus "I am Adam Lanza's Mother" on pysäyttävä. Se kertoo omakohtaisesti siitä, millaista on elää mielenterveydeltään epätasapainoisen, koko ajan voimakkaammaksi kasvavan nuoren kanssa, saada lapseltaan toistuvasti tappouhkauksia ja yrittää löytää apua tähän pelottavaan tilanteeseen. Yhdysvalloissa vain avun saaminen ei ole niin yksinkertaista: vasta kun tapahtuu rikos, alkaa ketään kiinnostaa. Mutta onko mielenterveysongelmaisen ihmisen paikka vankilassa? Keskustelu on Suomestakin tuttu: Aseista ja aselainsäädännön kiristämisestä on helppo puhua, mielenterveydestä ja sen hoidon tarpeista ei niinkään, mutta kuitenkin jälkimmäinen on se, mistä nimenoaan pitäisi puhua. Kuinka monta tällaista väkivallantekoa vielä tarvitaan ennenkuin lopulta puhutaan? Selväähän on, että kun mieli tarpeeksi järkkyy, toisia voidaan vahingoittaa vaikka sitten teräaseilla.

Lukekaa, olkaa kiltit, tuo kirjoitus. On julmuutta evätä apua niiltä, jotka sitä kipeästi tarvitsisivat.

Ai niin, ja jos joskus teille tulee tilaisuus katsoa elokuva Poikani Kevin (We Need to Talk About Kevin, 2011), katsokaa ihmeessä.

6 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Poikani Kevin on paljon parempi kirjana. Suosittelen!

Maria Morri kirjoitti...

En ole lukenut, mutta voin uskoa, lähes ainahan näin meinaa olla... :)

Kaoka kirjoitti...

Tuo Kiinan puukotus on hyvä esimerkki siitä, että ei se tuliase ole mikään edellytys näille joukkosurmille :/

Maria Morri kirjoitti...

Joo. :/ Vaikka tietysti voi alkaa näperrellä siitä, että eihän siinä ketään edes kuollut! Nih, ihan eri asia... ;<

Ninian Selene kirjoitti...

Ei hätää, onhan meillä Ihan Tavallisia Asioita.
http://www.tavallisia.fi/

Maria Morri kirjoitti...

Ahaha, todellakin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...