21.11.2012

9-vuotiasta vaadittiin maksamaan 600€ ja allekirjoittamaan vaitiolosopimus Chisun levyn lataamisesa


Nyt on kyllä tämä maailma taas vaihteeksi niin järjetön paikka, ettei ole todellista edes. Facebookissa on levinnyt tänään Aki Nylundin kertomus siitä, miten tekijänoikeuslafkat ovat ottaneet hänen 9-vuotiaan tyttärensä silmätikukseen. Tapaus liittyy jo aiemmin uutisoituun piraattijahtiin, jossa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK on selvittänyt bittorrent-lataajien henkilöllisyyksiä ja lähetellyt näille maksukirjeitä uhaten rikosilmoituksella.

Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan: 9-vuotias latasi ilmeisesti ymmärtämättömyyttään netistä tiedoston, jota piti Chisun levynä, mutta joka ei kuitenkaan ollut aito eikä siis toiminut. Perästä tuli sen sijaan pian kirjettä, että maksapa 600€ ja allekirjoita vaitiolosopimus tuosta lataamisesta, muuten lähdetään oikeuteen. Kun isä ei suostunut tähän, myöhemmin kotioven taakse ilmestyi poliisi, joka teki kotietsinnän, takavarikoi tietokoneen ja vielä suositteli, että kannattaisi vaan kiltisti maksaa. Siis tämäkö on se tapa, jolla tekijänoikeuksia halutaan puolustaa, mitä? Tämäkö on se, mihin poliisin ja veronmaksajien rahoja halutaan käyttää, lasten vainoamiseen? Onko tämä jotenkin kohtuullinen lopputulema?

Kannattaa lukea tuo Akin alkuperäinen kertomus kokonaisuudessaan. Tapauksesta on myös uutinen MikroPC-lehdessä, ja onpahan soppansa keittoon työntänyt myös Pertti Jarla.

Ystäväni kysyi minulta, että ei kai tässä ole mitään keissiä, kun ei voida näyttää toteen rikostakaan, koska noh, ladattu tiedosto ei ollut mitä sen luultiin olevan. Vastasin hänelle, että milloinkapa viimeksi todisteiden puute olisi hidastanut tekijänoikeuslafkoja ahdistelemasta ihmisiä. Jos lisäksi erehtyy myöntämään tekemänsä, niin jo on taivaat auki: ilman tunnustusta ja todisteita tällaiset keissit ovat harvinaisen huteralla pohjalla.

Onneksi nyt Turre Legal, joka on ennenkin ajanut piraattikeissejä, on jo tarjoutunut ajamaan tätä keissiä pro bono, mikäli vain oikeuteen mennään, kuten toivon ja uskon, että mennään, eikä alistuta tällaiseen. Tällaisten keissien takia myös Piraattipuoluetta tarvitaan, vaikka esitämämme uhkakuvat on aiemmin lähinnä naurettu lyttyyn.

Jyrki Kasvi kommentoi myös Facebookissa tapausta varsin oivallisesti:
"Ja sitten tekijänoikeusjärjestöt ihmettelevät, miksi niiden toimintatapoja kritisoidaan. Ei ihme, että korvauksen lisäksi pitäisi allekirjoittaa myös vaitiolosopimus, jotta kukaan ei tietäisi, kuinka paljon tällaista tapahtuu. Monta mielenkiintoista yksityiskohtaa, esimerkiksi se, että esim. tämä 9-vuotias tyttö ei koskaan ladannut/jakanut Chisun levyä, toisin kuin tämän valvontaiskun lehdistötiedotteissa kerrottiin, vaan Chisun levyksi naamioidun toimimattoman tiedoston. Ja onko poliisin tehtävänä tosiaan kotietsinnän aikana ohjeistaa ihmisiä tällä tavalla?"
Kiinnostaisi myös tietää, mitähän mieltä Chisu on siitä, että hänen nimissään vainotaan lapsia. Mua ainakaan ei huvita tukea tippaakaan mainstream-mediaa, kun sen etujärjestöt perseilevät tällä tavalla...

Kuva: Mykl Roventine tällä Creative Commons -lisenssillä

32 kommenttia :

Enni kirjoitti...

Hyvä sinä ja hyvä Kasvi, ent. työtoveri! :D Odotinkin sulta jo postausta tähän ja olen kyllä ihan samaa mieltä. Ihan järkyttävää...

Tyttö kuitenkin oli ostomielessä etsimässä levyä...

Maria Morri kirjoitti...

Joo, ja sittenhän isä sen levyn ostikin tyttärelleen! Mikä on toi 600€ korvauksia? Meneekö siitä oikeasti senttiäkään Chisulle? Käsittämätöntä...

Enni kirjoitti...

Niin... Onkohan Chisu ollut tässä jotenkin mukana, vai onko ollut ihan tietämätön tästä? Olisi kiva kuulla hänen kommenttia asiaan!

Maria Morri kirjoitti...

Oli kuulemma päivitellyt Chisu, että selvitellään TTVN:n kanssa, tiedä sitten, milloin saadaan lisäinfoa!

Maria Morri kirjoitti...

Äh, siis TTVK:n :D

Anonyymi kirjoitti...

Alkuperäisen Facebook-viestin mukaan isä itse neuvoi pientä tyttöään lataamaan tiedostoja netistä:

"Olin lähdössä töihin tuona lauantaisena iltapäivänä, tuttuun tapaan jo hieman aikataulusta myöhässä, joten näytin tytölle muutaman eri hakukoneen, ja viitteet mitä niihin piti kirjoittaa."

Nyt kun on jäänyt kiini, hän avautuu joka paikassa siitä että nyt pientä tyttöä vainotaan. Ottaisi aikuinen mies ees jotain vastuuta omasta toiminnasta (....)

Maria Morri kirjoitti...

Hakukoneiden näyttäminen ja niiden käytön neuvominen ei ole laitonta. Eiköhän hän täysin kanna oman isällisen vastuunsa ja ajattele perheensä parasta, tuskin on sinun tarve murehtia siitä. ;)

Enni kirjoitti...

Anonyymi: Isä antoi linkkejä hakukoneisiin, että tytär pääsee etsimään sivuston, jolta voi ostaa levyn. Eikö näissä yleensä voi kuunnella levyä aina vähän?

Jo siis ymmärsin oikein...

Mutta kuitenkin! Kun ei rikosta ole tapahtunut, jos jakaa tyhjää ei mitään tiedostoa.. Eikä se näin ollut?

Maria Morri kirjoitti...

On toki syytä huomioida sekin, että itse bittorrent-teknologia ei ole laitonta, koska eihän sitä muuta kuin vakoilemalla ja selvittämällä tiedä mitä sillä sitten jaetaan. ;)

Ja joo, sepä tossa onkin ihmeellinen juttu, että mistä ne vaatii korvausta, kun kerran oikeaa levyä ei ole saatu edes ladattua...

Anonyymi kirjoitti...

Pimeää tässä on sekin, että jos 9v yrittäisi varastaa cd:n kaupasta, siitä ei todellakaan tulisi kuudensadan euron sakkoja -__-

Maria Morri kirjoitti...

http://www.stara.fi/2012/11/21/pikkulapsen-piratismijuttu-nain-chisun-levy-yhtiopomo-vastaa/

Anonyymi kirjoitti...

"Onkohan Chisu ollut tässä jotenkin mukana, vai onko ollut ihan tietämätön tästä? Olisi kiva kuulla hänen kommenttia asiaan!"

En ole Teoston työntekijä, mutta olen melko varma, ettei yksittäiset artistit/yhtiöt tiedä mitä heidän nimissään tekijänoikeusjärjestöt tekevät, ennenkö heille siitä paljon myöhemmin kerrotaan jonkun iltapäivälehden toimesta. Ainakin Youtube on tietääkseni pullollaan tapauksia, joissa luvalla käytetty biisin takia video on poistettu palvelusta koska automaattiset tunnistuskoneet lähettää poistopyyntöjä. Omalla tavallaan huolestuttavaa tuokin, että levy-yhtiöillä ym on niinsanottu "lepakkopuhelin" suoraan erilaisiin palveluihin, joissa asiakkaiden näkökantaa ei todellakaan kysytä. Mariakin on varmaan samasta aiheesta blogeja kirjoitellut aiemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Niin ja tosiaan tuo latausjuttu ei ole teknisesti mitenkään mahdoton vahinko, esim Opera -selaimessa on itsessään torrent -ohjelma (eli mitään uTorrenttia, Azureusta yms. ei tarvitse erikseen ladata) ja Operan Turbo -ominaisuudella ohittaa näppärästi piratebay-estotkin. Ja muutkin Suomessa voimassa olevat nettiestot.

Oho, sorruinkohan rikokseen kun kerroin julkisesti miten nettiestot voi kiertää.

Maria Morri kirjoitti...

Juu, ja kuten tuossa artikkelissakin sanotaan, "olis voinut tapahtua kelle tahansa artistille". Mutta onhan se toki sekin oma pointtinsa, että ketkä näistä huolimatta jää jäseniksi ja antavat näin siunauksensa toiminnalle... Onhan se varmasti kyllä vaikea paikka heillekin, uskon sen kyllä.

Maria Morri kirjoitti...

http://kivisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/125124-antipiraattien-epatoivo

Anonyymi kirjoitti...

Älkää koskaan suostuko minkäänlaiseen vaitiolosopimukseen. Totta kai ihmisellä on AINA sananvapaus puhua julkisuudessa lehdistölle ja muille medioille vapaasti.

Suomalainen demokraattinen yhteiskunta perustuu sananvapauden ja lehdistövapauden kunnioitukseen ja toteuttamiseen.

Maria Morri kirjoitti...

http://blogit.tietokone.fi/lexoksanen/2012/11/22/avoin-kirje-chisulle/

Maria Morri kirjoitti...

Nyt myös Torrentfreakissa!
http://torrentfreak.com/police-raid-9-year-old-pirate-bay-girl-confiscate-winnie-the-pooh-laptop-121122/

Maria Morri kirjoitti...

https://www.facebook.com/notes/janos-honkonen/avoin-kirje-sanasto-rylle-koskien-ttvk-ryn-j%C3%A4senyytt%C3%A4/10151268829697859

Maria Morri kirjoitti...

https://twitter.com/MoonTVfi/status/271589215245049858

"MoonTV:n toimitusjohtajan Avoin kirje TTVK:lle: "Ei liitytä teidän yhdistykseen. Haistakaa vittu." "

Mohn kirjoitti...

Aika naurettava juttu kaiken kaikkiaan, kaikessa surullisuudessaankin.

Minun _henkilökohtainen_ kantani on, että en ohjeistaisi lapselleni miten netistä voi imuroida laittomasti yhtään mitään. Mikäli jotain pitäisi imuroida niin tekisin sen sitten ihan itse.

Aina välillä tulee fiilis (nykyään pelottavan usein), että viranomaiset puuttuvat kaikenmailman pikkujuttuihin ja enemmän ja vähemmän merkityksettömiin epäkohtiin jättäen sellaiset asiat retuperälle, jotka oikeasti kaipaisivat puuttumista ja toimintaa.

Maria Morri kirjoitti...

Oikeessa oot, tää on ihan järkyttävää. Ja tosta tuli mieleen se, että siis TTVK:han ei edes ole viranomainen, vaan rekisteröity yhdistys, vaikka brändääkin itseään kovasti viranomaiseksi, ja vaikka mainstream-media useimmiten unohtaa sen ry:n sieltä nimen perästä (niin kyllä mäkin :D).

Niin, siinä on vaan se, että kun teknologia itsessään ei ole laiton, niin sitten joko jättää opettamatta jotain tai ottaa sen riskin, että lapsi käyttää taitojaan laittomuuksiin. :P Siis onhan bittorrent-verkoissa jaossa myös täysin laillista matskua. Mutjoo, kyllä ne lapsit tietysti itekin asioita keksii ja opettaa toisilleen jne.

Maria Morri kirjoitti...

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/55323-professori-piraattijahdista-ttvkn-toiminta-ei-kesta-paivanvaloa

Tomi kirjoitti...

Luulen isan latailleen ja nyt heittaytyneen lapsensa varjolla uhriksi.

Maria Morri kirjoitti...

Mä luulen sun jälleen trollaavan tai vaihtoehtoisesti olevan vain uskomaton aasi.

Maria Morri kirjoitti...

Mutta lievitä nyt vainoharhojas vähän tällä:
https://www.facebook.com/aki.w.nylund/posts/10151142110930079

Tomi kirjoitti...

Uskokokoon miehen omia sanoja ken haluaa.
Mina en

Maria Morri kirjoitti...

Eräille jotkut ovat syyllisiä kunnes toisin todistetaan. Tervemenoa johonkin epädemokraattiseen epäoikeusvaltioon vaan.

Nanna kirjoitti...

Sinänäsä en pidä tekijänoikeusjärjestön toiminnan mittakaavaa oikeana enkä ole edes piratismia vastaan, mutta ihan oikeasti; kuinka moni yhdeksänvuotias VAHINGOSSA lataisi netistä yhtään mitään? Se, että isän kertomus on automaattisesti tosi ja kaikki muu silkkaa pahuutta, osoittaa jonkinlaista medialukutaidottomuutta - ei tämä olisi ensimmäinen kerta, kun lehdissä julkaistaan huomattavasti väriteltyjä ja yksipuolisia näkemyksiä, tällä kertaa niiden esittäjä on vain aika samaistuttava ja tunteita herättävä.

Kukkahattutätinä sitä myöskin kyseenalaistaisi yhdeksänvuotiaan oman läppärin, jonka sisällöstä ja käytöstä vanhemmat eivät ilmeisesti pahemmin vastaa, mutta se on sitten jo eri tarina...

Maria Morri kirjoitti...

Mä tunnen tyyppejä, jotka on koodannu omaa koodia jo tyyliin 7-vuotiaana. Torrenttien latailu ei ole mitään rakettitiedettä, jos koneella on ohjelma valmiina (ohjelmat eivät ole laittomia), lataus onnistuu muutamalla klikkauksella. Operalla ei tarvitse edes mitään erillisiä ohjelmia, vaan selain hoitaa noi ihan itse.

Mä en näe mitään erityistä syytä epäillä isän kertomusta. Hän ei ole vältellyt vastuutaan tai puolustellut nettilatailua sinänsä. Jos aikuiset on itse pihalla tietotekniikasta, niin ei se tarkota, että muksutkin olis. Helvata, jossain kulttuureissa ton ikäset osaa jo metsästää itse oman ruokansa. ;)

Maria Morri kirjoitti...

Ja siis, tässä tapauksessa ei ole kyse edes siitä mitä lehdet kirjoittaa, vaan sen isän kertomuksen voi jokainen ihan itse lukea. :D

Maria Morri kirjoitti...

Ja siis, vahingossa se nimenomaan voi tapahtua sillä tavalla, että kirjoittaa hakukenttään etsimänsä ja seuraa linkkejä, klikkailee mitä eteen tulee, Piratebayssa "Get this torrent" on vieläpä vihreällä maalattu, jotta se olisi kutsuva linkki. Sitten vaan ookoota, paitsi jos on Opera alla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...