30.10.2012

Kuolauksia ja pohdintaa vaatteiden sukupuolesta

Tällaisiin ihanuuksiin törmäsin selatessani Spartoon valikoimaa en-ihan-niin-vahingossa. Fiksaatio mikä fiksaatio, ja se kohdistuu kaikenlaiseen jännään, oli se sitten niittejä, teräväkärkisiä kenkiä (uusi huokailunaiheeni, huomaan, odottakaa vaan), kiilakorkoja tai simppeleitä ja siistejä nilkkureita.

Jokin linja ja sulavuus täytyy löytyä, jalkineessani ei saa olla liikaa ylimääräistä "kohinaa". Yleensä lämpeän hyvin pelkistetyille yksityiskohdille, mutta joskus myös runsaammat koristukset miellyttävät silmää hyvinkin paljon. (En muuten vieläkään suostu käyttämään sanaa detalji, koska se nyt vaan ei ole suomea, ja ihan omankielinen vastinekin sille löytyy. ...Vaikka siis välillä itsekin sekoitan teksteihini englantia. :D) Tsekatkaas siis nämä.

Vasemmalta oikealle, rivi riviltä kengät löytyvät näiden merkkien valikoimasta: Ash (kuka ei muka jo tunnista ;)),  Rupert Sanderson, Ravel, Bata, Fericelli ja vielä kerran Ash. Noi motskaribuutsien niitit on kyllä aivan hullut!

Kävin tuossa taannoin makutuomarina, tai siis yhtenä kolmesta, eräälle tietylle AJK:lle, jonka rakas vaimo reppureissaa parhaillaan Aasiassa (Noora mullon IKÄVÄ SUA MILLON SÄ TUUT KOTIIN MUN AJK:n LUO?!!?), ja on se sanottava, että miehille tuo kenkien hankkiminen on jotenkin mutkattomampi prosessi kuin naisille. En tiedä onko se hyvä vai huono asia, että miesten kengissä on paljon vähemmän valinnanvaraa ja tarjontaa (ei tarvitse esimerkiksi kelata, miten korkeat korot sitä nyt olisi valmis kelpuuttamaan), mutta ainakin prosessi on hyvin suoraviivainen.

Kun tarvitaan kengät, etsitään vain kauppa, valikoidaan sieltä omaan jalkaan istuvat yksilöt, hyväksytetään ne raadilla ja kävellään kassan kautta pihalle. On tietysti yksinkertaista, jos tarve on niin akuutti, ettei kertakaikkiaan ole pelivaraa nirsoilla, mutta silti. Jos itse saan päähäni kenkätarpeen, saatan kierrellä liikkeitä päiviä, viikkoja, ehkä jopa kuukausia, kunnes löydän haluamani. Mut mä olen tietty vain mä, ei toki läheskään kaikilla naisilla ole tällaista päähänpinttymää. :D

Tässä ollaan toki myös sukupuolittuneiden kulttuurillisten käsitysten äärellä. Vaikka pukeutuminen ja muoti on taas vaihteeksi myös miehillä nousussa ja heteromieskin voi kiinnostua vaatteista sen olematta erityisen kummallista, niin kuitenkin muoti ja vaatteet mielletään helposti nimenomaan naisellisiksi mielenkiinnonkohteiksi. Toisaalta myös miesten pukeutuminen on enemmän normitettua kuin naisten: mies ei esimerkiksi oikein voi kelata niitä korkokenkiä vaihtoehtoina ilman, että tämän asemaa normaalina ja normin mukaisena miehenä kyseenalaistettaisiin. Naisen jalkineet taas voivat olla oikeastaan ihan mitä tahansa ilman, että henkilön naisellisuus tai seksuaalisuus asettuu kyseenalaiseksi.

Enkä nyt siis puhu tilastollisista todennäköisyyksistä, sillä emme me puhuttele punatukkaisiakaan epänormaaleina tai friikkeinä tilastoista huolimatta. Tai meitä, joilla on puolet tukasta pitkää ja puolet lyhyttä. Pointtini on, että sana "normaali" ei ole mitenkään arvoneutraali ilmaus. Sanan käyttö ilmaisee aina odotuksia siitä, millaisia ihmisten tulisi olla ja miten heidän odotetaan käyttäytyvän. Kun ihmiselle sanoo tämän olevan normaali, se on kuin synninpäästö.

Vähintään ne korkokengät on miehen lähes aina pidettävä sillä tavalla omana hys-hys-salaisena harrastuksena, ehkä jopa omalta perheeltä. Se on minusta kurjaa. Jokaisella pitäisi olla vapaus pukeutua niin kuin haluaa ilman muiden pitkiä katseita nenänvarttaan pitkin. "Miesten vaatteet" ja "naisten vaatteet" ovat lopulta aika keinotekoinen rajanveto: olivat ne housutkin muinoin naisella iso nou-nou. Vaan nyt siellä Henkkamaukan miestenosastollakin shoppaillessamme oli niitä samoja vaatteita ihailemassa ja sovittamassa useampikin nuori naishenkilö. Ajat muuttuvat. Me emme kuitenkaan vielä menneet tämän miehemme kanssa katselemaan tälle vaatteita naistenosastolta.

Lastenosaston toki vilkaisimme, ja My Little Pony -pipot. ;D

Sisältöyhteistyö  
Kuvat via Spartoo.fi

6 kommenttia :

Reta kirjoitti...

Tykkään varsinkin noista oxford-mallisista kiilakoroista. Upeat! Tulipas detaljeista mieleen, että luin jonkin aikaa sitten tenttiin ja tenttikirjassa käytettiin aina yksityiskohdan sijasta sanaa detalji mikä alkoi häiritä minua suunnattomasti.

Anonyymi kirjoitti...

Näin miehenä en harkitse korkokenkiä koska
A) Ovat todennäköisesti liian pienikokoisia (oma kengänkoko valmistajan lesteistä riippuen 47-52)
B) En käytä epämukavia vaatteitakaan, miksi siis epämukavia kenkiä joilla täytyy vielä kaiken lisäksi opetella kävelemään uudestaan.

--------

Mutta noin muuten ihan asiaa kyllä haastat, jännää, että naiset saa pukeutua miesten vaatteisiin mutta miehet ei "naisten vaatteisiin." Miksi mies ei saisi pukeutua vaikka hameeseen, jos kilttikin on karskien skottien hyväksymä asuste?

Maria Morri kirjoitti...

Reta, hehe, en ole siis ainoa, loistavaa. ;)

Anonyymi, joo no siis toi kohta A on vaan suoraa seurausta just siitä, että korkokengät on rajattu naisille, eikä niitä täten tehdä tiettyjä kokoja suurempia. Onhan joillain tarpeeksi suurijalkaisillakin naisilla ongelmia. :)

dina kirjoitti...

En mahda mitään, mutta musta sun uskottavuus on vähän kärsinyt tän näiden spartoon viritysten lobbaamisen myötä. Ymmärrän että on hieno juttu saada blogille maksava yhteistyökumppani, mut camoon onko niiden kengät susta oikeasti niin makeita?

Maria Morri kirjoitti...

Luonnollisestikaan kumppanuusyhteistyössä ei voi lähteä haukkumaankaan tuotteita läpipaskaksi, ymmärrät ehkä miksi, mutta enmä olis kyllä yhteistyössä, jos se olis mulle jotenkin vastenmielistä. Tänkin postaukset kengät on kyllä todellakin sellaisia, että kelpuuttaisin niistä itelleni kaikki kenkävalikoimaani. Voitko muka sanoo, ettei ne sovi mun tyyliin? ;) Tai olisko susta sit kivempi lukea pelkkiä esittelyjä, että tässä nyt olis kasa kenkiä, whatever?

Toki sä voit ajatella asiasta ihan miten itse haluat, vaikka kääntää päässä jotain kytkintä aina kun ilmestyy jokin yhteistyöpostaus ja ottaa sen vaan pirun isona läppänä tai jotain. Minkäs mä sille voin.

Anonyymi kirjoitti...

No hei kamoon nyt, ihmiset! Ei todellakaan miesten tarvitse enää nykyään rajoittua mataliin kenkiin - ei edes miehekkäiden miesten. Tässä esimerkkiä:
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTRiSmbIdtJmG9KCRFc72FvQigdyXZowQSEltubF5IQQHD9YXlpPA

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTfeDlJ2PxNWX9vaMKtN7hEgXcSIVOnJxzrVpCLQL9EHNN2FV9Z_g

Rick Owensillahan on jo vuosikaudet ollut mallistoissa miesten korkokenkiä, jotka ovat naistenkin mielestä niin ihania että monelle tuli suru puseroon kun niitä ei valmistettu riittävän pienessä koossa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...