7.10.2012

Huomionarvoista läheltä ja kaukaa

Muutama mieleeni jäänyt ajankohtaisbongaus. Kolme, tarkkaan ottaen.

1. Aamulehti uutisoi hiljattain, että joka kymmenes tamperelainen elää toimeentulotuella. Aikamoiset lukemat. Pysäyttävää on myös tämä: "Työttömien osuus hakijoista on kasvanut pikku hiljaa. Myös opiskelijoiden määrä kasvaa, koska opintotuki ei kasva. Hakijoissa on yhä enemmän myös eläkeläisiä, joiden tulot eivät riitä sairauskuluihin. Lisäksi joukossa on osa-aikatyötä tekeviä, joiden tulot eivät riitä elämiseen."

Lisäksi Tampereella sosiaaliasiamiehen 2011 tekemän selvityksen mukaan Tampereella tehdään moninkertaisesti oikaisuvaatimuksia verrattuna muuhun toiminta-alueeseen. Sanotaanpa selvityksessä niinkin, että "Sosiaaliasiamiehen asiakkaiden yhteydenottojen perusteella Tampereen toimeentulotukijärjestelmää ei voida pitää toimivana järjestelmänä." (Kiitos Tiina Maliselle (pir.) vinkistä!) Kuvioon toki sopii valitettavasti sekin, että valtakunnallisesti vain puolet toimariin oiketetuista jaksaa tai osaa hakea sitä. Puolet. Siis mitä?!

Perustulo. Nyt.

2. Valvonnan psyykkeelle vaurioittavat vaikutukset ovat toki olleet periaatteessa tiedossa, mutta nyt sitä on ihan tutkimalla tutkittu. Toivottavasti tutkitaan lisää. Tulos? Jatkuva valvonta aiheuttaa vihaa ja ahdistusta. Arkisimmin tämän voi tietty huomata vaikka ihan siinä, miten teiniä tai ketä tahansa alkaa potuttaa, kun porukat oikein soittelevat yhtä kyytiä perään ja haluavat tietää kaikki yksityiskohdat kaikesta, tai miten itsetietoiseksi sitä tulee, kun kaupassa vartija ottaa sinut silmätikukseen. Voi kuvitella miltä tuntuisi, jos se vartija seisoisi selän takana 24/7, niin kaupassa kuin kotonakin. Vessassa ja makuuhuoneessa. Mutta nyt ei tarvitse kuvitella, koska meillä on tässä mustaa valkoisella, taas yksi syy lisää vastustaa yksityisyydensuojan heikkenemistä ja valvonnan lisääntymistä.

3. Kun näin tyyliblogissa ollaan, niin sanonpa vaan, että kaikki tyylisivustot eivät ole yhtä hyviksiä. Sosiaalisessa mediassa jo valtaisasti huomiota kerännyt Per-Looks ei naurata mua. Tumblr-blogiin on kerätty Perussuomalaisten kunnallisvaaliehdokkaiden edustuskuvia, ja vieläpä sellaisia kuvia, jotka poliitikkojen kiiltokuvastandardilla arvoituna ovat suorastaan onnettoman epäedustavia. Kun nämä kuvat kootaan yhteen paikkaan, syntyy tietynlainen "persukuvasto", vaikka sivustolla nyt ei olekaan kaikkia ehdokkaita, ja vaikka vastaavanlaisen sivuston saisi aikaiseksi muidenkin puolueiden ehdokkaista. Mutta tämä on se valikoima. Että kattokaa nyt, tältä "ne" näyttää.

Musta on ihan mahtavan loistavaa ja inspiroivaa, että Suomessa kuka vain voi asettua ehdolle, ja että jokaisella on se ääni annettavanaan. Mielipiteistä voidaan aina keskustella ja ruotia niitä vaikka maailman tappiin, se on demokratiaa, mutta ihmisten naamoille pahansuovasti naureskelu on lähinnä koulukiusaamishenkistä pelleilyä. Me hoetaan toisillemme, että ei sillä naamalla ole väliä, vaan sillä mitä olet syvällä sisimmässäsi, mutta sitten kuitenkin nauretaan toisten naamoille tietämättä juuri yhtään mitään näistä ihmisistä ja heidän sisimmästään (väitän, että pelkkä ehdokkuus sen ja sen puolueen kirjoilta ei vielä yksinään kerro paljoakaan). Väännetään mieluummin niistä vääristä mielipiteistä kuin vääristä naamoista.

Helsingin Vihreiden puheenjohtaja Hannu Oskala kiteyttikin harvinaisen hyvin omankin mielipiteeni, kun hän kirjoitti Facebook-seinälleen näin (kappalejaot omiani):

"Kohtasin viime viikolla Pasilan asemalla Rene Hurstin liiveihin pukeutuneita kavereita. Heidän kasvoiltaan näkyi elämä. Tyypeistä näki myös, että moni oli ensimmäistä kertaa mukana vaalikampanjassa. Silti he olivat liikkeellä. Miksi? Ehkä siksi, että ensimmäistä kertaa heillä oli fiilis, että yksittäisellä äänellä tai vaaleilla on ylipäätään jotain merkitystä. Että sinne valtuustoon voidaan valita jotain muutakin kuin meidän vihreiden, demareiden, vassareiden ja kokkareiden kiiltokuvaihmisiä. Että jokaisella on oikeasti ääni. Riippumatta iästä, ulkonäöstä, painoindeksistä, tai tulotasosta. Että kansanvalta voi oikeasti tarkoittaa kansan valtaa. Että tää demokratia olis oikeasti demokratiaa.

Näille kasvoille Per-Looks sitten naureskelee. Mua ei naurata. Yhtään.

Perkele. Hattu pois. Jokainen perussuomalainen ehdokas on sata kertaa rohkeampi ja on asettanut itsensä tuhat kertaa enemmän ivalle alttiiksi kuin "Per-Looksin" nimetön humpuukimaakari.
Minä kunnioitan jokaista perussuomalaista ehdokasta, joka on kisaan mukaan lähtenyt. Tätä se demokratia on. Uurnilla tavataan. Paras ehdokas voittakoon.

Toivotan omalta osaltani kaikille hyvää vaalikampanjaa. Toivottavasti tällaista ivailua, joka ei suomalaiseen vaaliperinteeseen kuulu, ei enää nähdä."

Tsemppiä kampanjointiin kaikille ehdokkaille myös minunkin puolestani!
Minua voi äänestää Tampereella numerolla 406. 
10 kommenttia :

JohannaH kirjoitti...

Hei,

tämän kohta 3:n takia pidän blogistasi ja teksteistäsi! Suhtautumisesi ihmisiin ja asioiden hoitoon on aivan mielettömän hieno ja tämäntapaista avoimuutta ja arvostavaa suhtautumista toisiin ihmisiin arvostan todella! Olisin voinut kirjoittaa tämän saman monesta muusta aiemmastakin jutustasi. En ole kanssasi aina samaa mieltä asioista (eikä ole tarviskaan) mutta koska teksteistäsi välittyy arvostus niitäkin kohtaan, jotka eivät ole kanssasi (tai "yleisen" mielipiteen kanssa) samaa mieltä, samaa viiteryhmää, samaa puoluetta tai samaa sitä tai tätä, niin minua ei ole varmaan koskaan ärsyttänyt lukea juttua, josta olen eri mieltä. Asioita saa pilkata mutta ihmisten pilkkaamiselle pitäisi olla nollatoleranssi - olkoon pilkattu kuka tai mitä tahansa.

Tsemppiä omaan kampanjaasi!

Maria Morri kirjoitti...

Kiitti tosi paljon kivoista sanoistasi ja tsempistä! :)

Anonyymi kirjoitti...

Vähän samoilla linjoilla tuon per looksin kanssa! Arvostan kyllä todella paljon asennettasi.

Olet muuten itsekin päätynyt pir-looksiin, tämän varmaan jo tiesitkin :)

http://pir-looks.tumblr.com/

Maria Morri kirjoitti...

Kiitti! Jees, se on ilmeisesti Mika Isomaan (myös trelainen piraattiehdokas) väsäämä :P

Anonyymi kirjoitti...

Lehdessähän tuo sivuston nimetön perustaja kovin rohkeasti kertoo, ettei sillä ole loukkaamistarkoitusta.
Herää kysymys, että mikä hemmetti sen tarkoitus sitten oikein on. Eihän sivulla ole edes ehdokkaiden nimiä, vaalipiirejä tai ehdokasnumeroita!

Mitäköhän tämä tuo luova, puhdasmielinen henkilö seuraavaksi nettiin laittaa? Ruma-looks? Pultsari-looks?

Maria Morri kirjoitti...

Joo, mä näin sen kans, että ihan katsojan omaa tulkintaa kaikki. Viestintä ei kyllä ihan niin arvotyhjössä tapahdu myöskään siellä lähettäjäpäässä, vaikka tulkinnat koko ajan vaikuttavatkin. Sattumoisin vain juuri Perussuomalaisten ehdokkaita mukaillen tyyliblogi Hel-looksia, mutta meidän pitäisi uskoa, että tämä valinta on täydellinen sattuma tai jotain. Älytöntä.

Anonyymi kirjoitti...

Sanotaanko näin, että sen tarkoituksettomuuden voisi paremmin uskoa, jos sivusto olisi julkaistu vasta vaalien jälkeen.

Maria Morri kirjoitti...

No sekin vielä!

Mä en kyllä oikein pidä tästä joissakin keskusteluissa ilmennyttä täyssokeutta ko. sivustolle ja sen mukanaan kantamille pilkkavivahteille, jotka siis myös se blogin laatija itse kiistää täysin. Se ei ole uskottavaa. Selkeästi on osattu laatia kokonaisuus, joka kutsuu monien ihmisten mieleen pilkan noiden ihmisten ulkonäköä kohtaan: ei ne mielikuvat tyhjästä nouse tai synny mitenkään spontaanisti aivan sattumalta juuri tämän blogin ja kuvakokoelman kohdalla. Puhutaan siis kuvallisen viestinnän kieliopista ja kuvallisesta lukutaidosta ja mitä kaikkea visuaaliseen viestintään nyt liittyykään.

Seregi kirjoitti...

No niin sulla on ilmaista mainosta http://pir-looks.tumblr.com/ sivulla. Ja Hesari kirjoitti jutusta tänään!

Maria Morri kirjoitti...

Joo pir-looks oli tiedossa, se on meidän piraatin tekemä.... Hesaria en oo tsekannu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...