8.9.2012

Sauli ja syrjäytymistä ehkäisevä vinkkivihko

Kun presidentti Sauli Niinistö kampanjoi itseään presidentiksi, hän lupasi tehdä jotakin konkreettista nuorten syrjäytymiseen puuttumiseksi. Nyt puheista on tullut tekoja, tosin en ainakaan itse ole kovinkaan vaikuttunut.

Presidentti avasi eilen Jakomäen koululla uuden Ihan tavallisia asioita -kampanjan, johon kuuluu nettisivusto tavallisia.fi ja nuorille jaettava vihkonen. Näissä annetaan arjen vinkkejä, joiden tarkoitus nyt sitten on kamppailla nuorten syrjäytymistä vastaan, auttaa nuorta arjessa ja pysäyttää päällä oleva kierre. Tässä nyt ovat ne konkreettiset toimet, joista niin vaalien aikaan pidettiin ääntä. Neuvoissa, kuten "Turvallisuus on hyvinvoinnin perusrakennusaine ", "Koti, koulu ja muut paikat on pidettävä siisteinä", "Liikkuminen lisää hyvinvointia" (kerro jos et ole kuullut tätä ennen), "Älä jätä nuorta yksin", "Siivoa suusi nuorten lähellä".


Valitettavasti kokoomuslaisen presidenttimme käsitys näyttää olevan se, että syrjäytyminen ratkaistaan, kun yhteisö vain pitää huolta omistaan. Että kaikillahan nyt on niitä välittäviä lähimmäisiä, joiden osoittama rakkaus ja huomioonottaminen ratkaisee ongelman. Että "Älä anna nuorelle liikaa rahaa, tavaraa tai herkkuja" on syrjäytymisvaarassa olevalle, ehkä päivittäin nälän kanssa kamppailevalle ihmiselle jotenkin se ongelma oleellisimmasta päästä. Että kaikilla perheillä on riittävästi henkisiä voimavaroja voidakseen kammeta nuori, tiensä hukannut ihminen takaisin raiteilleen. Rakkaus, self-help ja selänsilitys riittää, yhteiskunnan ja päättäjien ei tarvitse tehdä mitään. Vinkeissä kehoitetaan myös hakemaan apua, jos asiat käyät liian ylivoimaisiksi. Kiitti hei, ei olisi tullut mieleen.

On hirveän kaunis ja kannustettava ajatus se, että meidän pitäisi olla aktiivisempia auttamaan toisiamme, ei sulkea silmiämme läheistemme kärsimyksiltä eikä varsinkaan hylätä toisiamme hädän hetkellä. Kannustan sellaista suhtautumista kanssaihmisiin ehdottomasti, kuin myös korostan kodin ja vanhempien tuen ja rakkauden tärkeyttä, mutta come on. Riittääkö syrjäytymisen torjumiseen herkkä lässytys ja vanhempien neuvominen olemaan parempia vanhempia? Eikö se ole aika lapsellinen visio?

Entä ne perheet, joissa vanhemmat ovat itsekin syrjäytyneitä? Lyövät? Ovat päihde- tai mielenterveysongelmaisia? Muuten vain tunnevammaisia ja -lukkoisia? Liian väsyneitä? Tai not there at all? Mun mutuni on vähän muutenkin se, että useimmat syrjäytymässä olevat ihmiset tulevat muista kuvioista kuin rakastavista kodeista, joissa ollaan aidosti kiinnostuttu muksujensa hyvinvoinnista ja omistauduttu elämänpituiselle kasvatustehtävälle, mutta voin toki olla väärässäkin.

Miten tämä vinkkisivusto ja -vihkonen auttavat tukiloukkujen purkamiseen? Miten ratkaistaan mielenterveyden resurssiongelmat? Miten tämä kampanja edistää päihdekierteeseen joutuneiden hyvinvointia? Miten ne vinkit edistävät sitä, että työnantajat maksaisivat nuorille myös palkkaa? Miten hyvien käytöstapojen tärkeyden ja rohkean itsensä esiintuomisen terottaminen auttaa kuollakseen ujoa ja hiljaista ihmistä? Kuten Lilja Tamminenkin kirjoitti, "Samat vinkit ovat kaikki psykologilla tai sosiaalityöntekijällä ikinä käyneet nuoret saaneet, eivätkä ne ole toistaiseksi synnyttäneet hyvinvoinnin vallankumousta."

Vaalien alla Hufvudstadsbladetin vaalikoneessa Niinistö ilmoitti olevansa "osittain samaa mieltä" väittämän "Kasvavaa yhteiskunnallista eriarvoisuutta ei voida tasoittaa sisäpoliittisilla päätöksillä" kanssa. Onko siis tämä kampanja, tämä herkkä lätinä, enintä, mitä Suomen presidentti Sauli Niinistö aikoo tehdä nuorten syrjäytymiselle?

Loistavia kirjoituksia kampanjaan liittyen:

Lilja Tamminen: Sauli Sarkozy ja nälkäiset lapset
Emilia Kukkala: Niinistön käsitys syrjäytymisestä on pelottavan naiivi
Vihreät nuoret: Presidentin työryhmä tarjoaa syrjäytymisen ratkaisuksi keskiluokan puuhakirjaa

Lainatakseni Lilja Tammisen tekstistä (hakasulkeet oma lisäykseni):
"Ne [vinkit] tuovat mieleen kirjahyllystäni löytyvän retrohtavan naisten siivousvinkkikirjan. – – Olivat vinkit miten hyväntahtoisia tahansa, jäävät niiden käytännön vaikutus helposti vastaavaksi kuin jos pyytäisi dementiapotilasta vähän skarppaamaan. En tiedä missä rinnakkaistodellisuudessa Sauli kuvittelee elävänsä."

[ EDIT 9. 9. klo 01:11: Tsek myös syrjäytymisen ehkäisyyn vinkkejä jakava Facebook-yhteisö: https://www.facebook.com/NiksejaSyrjaytymisenEhkaisemiseen ]

Kuva Sauli Niinistön mainoskampanja
sta

38 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Jos noita neuvoja saa psykologilta tai sosiaalityöntekijältä, hänet pitäisi erottaa epäpätevänä.

Sinälläänhän sisältö ei ole mitenkään yllättävää: peruskonservatiivioikeistolaista asennettahan tuo on hieman totuttua pehmeämmin ilmaistuna. Ja onhan tuossa vähän heitetty täysin satunnaisiin asioihin liittyvää maalaisjärkeä mukaan.

Hbl:n vaalikoneen vastaus on kyllä tämänasteisen "konkretian" kanssa linjassa ja ns. sosiaalikonservatiivisen (eli keskustaoikeistolaisen) ajattelun keskiössä. Sillä poliittisella suunnallahan minkäänlaisiin tulonsiirtoihin ei uskota, koska tuloerot eivät voi olla koskaan haitallisia tai liian suuria, mutta kun ei olla äärioikealla voidaan kuitenkin asiasta puhua joutavia ja joskus jopa hieman joustaa.

Sanotaanko vaikka näin, että mikäli tuohon on presidentin päiväpalkan ja painatuskustannusten lisäksi yhtään yhteiskunnan rahaa käytetty, niin ei hyvää päivää. Ei että nekään rahat puussa kasvaisi.

En uskonut Salen juurikaan mitään presidenttinä tarjoavan, mutta ihan noin paperinohueksi turhakkeeksi en häntä silti minäkään osannut arvata. Kokoomuksen vuosia kestänyt imagokampanja oli siis ilmeisen toimiva. Kyllä potuttaisi jos olisin häntä äänestänyt. Luulen että kuka tahansa muu ehdokas olisi ollut paljon parempi, jopa Essayah.
Jokohan mies on tullut lopullisesti vanhuudenhöperöksi, kun on palkintovaimokin saatu kainaloon?

Anonyymi kirjoitti...

Jaa, niin. Onkohan "syrjäytymisen syrjäyttäjä" vähän niin kuin "miesten mies"? Eli tuo ensimmäinen sana ei olisikaan määrite vaan tehostesana?

Maria Morri kirjoitti...

Jeps, tyhjiä puheita, joilla muka ratkaistaan maailman ongelmat. Ja en ole mäkään yllättynyt, vaikka olinkin ihan hiukkasen toiveikas, vaikka sit vaan antaakeni tyypille mahdollisuuden. Mut tällästähän tää on. Enpä tiedä mitä vaikka nyt sitten se Haavisto olisi tehnyt, mutta toivottavasti ei ainakaan kussut tällä tavalla ihmisiä silmään ja korvaan.

Mulle tosta "syrjäytymisen syrjäyttäjästä" tulee mieleen, että osuvampi teksti saattaisi olla "syrjäytyneiden syrjäyttäjä". Siis että hän syrjäyttää ihmisiä, jotta heistä tulee syrjäytyneitä. Kukkalan ajatuksia mukaillen.

Ja arvaa mitä. :( Mä kuulin eräältä ei-niin-hyvässä-tilanteessa-olevalta ihmiseltä vaalien alla, että ehkäpä hän äänestää Saulia, koska Kokoomus pitää heikkojen ja vähäosaisten puolia. Voi kyllä...

Maria Morri kirjoitti...

Heh, tulee myös mieleen, että noinkohan on, tavoittaako tämä vihkonen ja nettisivusto niitä vanhempia, joiden jälkikasvu on pinteessä, ja miten vanhemmat suhtautuvat siihen, että herra presidentti neuvoo heitä heidän kasvatukstehtävissään. Jokanenhan on itse paras asiantuntija näissä.

Ehkä olen ylipessimistinen, mutta mä olen toisaalta nähnyt, miten täydellisen tunnelukkoinen vanhempi ihan pokalla vuosikaudet syyttää sitä omaa muksuaan siitä, että tämä on hankala, eikä oikeesti katso peiliin, ei koskaan, ei milloinkaan, eikä näytä mitään kiintymyksen tunteitaan. Ei sillon kun muksulla menee huonosti koulussa, kun muksu ei tule ajoissa kotiin, kun muksu alkaa käyttää päihteitä tai kun muksu karkaa ulkomaille. Vika ei tietenkään ole kodissa eikä kasvattajassa, ehei, vaan se muksuhan siinä on ihan syntymästään asti ollut viallinen ja kasvattaja tehnyt ihan kaikkensa, siinä muiden ongelmien, lainojen ja työllistymisongelmien lomassa.

Herra hyväosaisen presidentin vinkit kaikuisivat ainakin sinne suuntaan varmaan aika tyhjille seinille.

Maria Morri kirjoitti...

https://www.facebook.com/NiksejaSyrjaytymisenEhkaisemiseen

Anonyymi kirjoitti...

"Ja arvaa mitä. :( Mä kuulin eräältä ei-niin-hyvässä-tilanteessa-olevalta ihmiseltä vaalien alla, että ehkäpä hän äänestää Saulia, koska Kokoomus pitää heikkojen ja vähäosaisten puolia. Voi kyllä..."

Ekokatastrofin partaalla ihmisjoukot ympäri maailmaa kokevat tarvetta karsia veneestänsä mahdollisimman paljon sopimatonta porukkaa pois. Uusi fasismi nousee takuuvarmasti.

Uskon kuitenkin, että Niinistön huoli on hänen ymmärryksensä puitteissa varsin aitoa. Mutta kokonaisuuden hahmottaminen ratkaistavaksi asiaksi jää ikävä kyllä tunnustelun asteelle. Tietenkin toivon, että ennustukseni menee pieleen.

Kliininen taistelu työelämässä ja sukupuolikuvioissa ovat syväänjuurtuneita, keskeisiä syrjäytymistä aiheuttavia tekijöitä. Seksuaalielämyksiä hakevat naiset eivät halua laajentaa mieskuvaansa, eivätkä firmat ala tulevaisuudessakaan palkkaamaan vääränlaisina pitämiään henkilöitä, vaikka heistä tulisi hyviä työntekijöitä tai jopa tuloksentekijöitä.

Yhteisöllisyyden vaatimus on korni, jos se ei kuitenkaan poista
keskeisiä ongelmia, eli sukupuolielämän niukkuutta ja kilpailua toimeentulosta. Mutta ehkä se auttaisi, jos olisi nuoria, joiden tulevaisuudenvisio olisi elää äitinsä ja sukulaistensa seassa (ja heidän kustannuksellaan) koko loppuelämä.


-deeby

Anonyymi kirjoitti...

Ehkäpä kirjoitan tämän anonyymina, mutta - itse pompin 90-luvulla leipäkiven lailla vakavan syrjäytymisen pintaa. Kuten muutkin ikäluokan tyypit, valmistuin lukiosta suoraan työttömäksi edellisen laman kouriin, satuin vielä muuttamaan vieraaseen kaupunkiin, ajautumaan onnettomaan parisuhteeseen ja iski vielä perkele päälle melkoinen masennus. Opiskelupaikkaa ei irronnut, parina vuonna siksi että työkkäri pakotti harjoitteluun juuri kun olisi pitänyt aloittaa toden teolla lukemaan pääsykokeeseen. Muuten sieltä ei sitten paljoa kuulunutkaan, töitä kun ei yksinkertaisesti ollut.

Perheen tuki... nojoo, äiti ja isäpuoli olivat eronneet, mutsi oli sekaisin kuin seinäkello ja eli lykättyä teini-ikäänsä. Soitteli kännissä keskellä yötä ja haukkui pystyyn kun "en saa mitään aikaiseksi" ja elän muutenkin väärin. Välit isäpuoleen olivat aika etäiset, muuta sukua ei juuri ollut. Suurin osa kavereista asui eri kaupungissa ja heillä oli omat vastaavat ongelmansa, pahemmatkin. Kun tavattiin, vedettiin kauheat pleksit ja sekoiltiin kun muuta ei oikein tullut mieleen.

Lukujärjestys päivälle? Jaa, no se oli useimmiten herääminen, pari kertaa kuussa lomakkeen täyttäminen sanoilla "työtön" ja seinän tuijottaminen. Kämpän ulkopuolella oli aika vähän tekemistä, mihinkään ei ollut varaa ja ympärillä ei ollut oikein ketään.

Minulla meni moniin tapaamiini tyyppeihin verrattuna aika helvetin hyvin. Itselläni oli motivaatiota jatkaa opiskelemaan hakemista ja sellainen kiukku että vielä tämä elämä tästä johonkin menee, vaikka pari kertaa koetinkin tehdä vähän lopullisempia ratkaisuja sen asian suhteen. Yritin tehdä asioita ja kävin erilaisissa koulutuksissa, pääasiassa siksi ettei minua olisi laitettu orjatyöhön "työmarkkinatukiharjoitteluun", joka olisi matka- ja ruokakuluineen pudottanut tulojani verrattuna työttömyysaikaan. En retkahtanut ryyppäämään tai vetämään blossia päivät pitkät samalla tavalla kuin jotkut tuntemani tyypit, enkä myöskään juurikaan sortunut "vaihtoehtoisiin tulonhankkimismalleihin", ellei sitä lasketa että näpistin ruokaa kaupoista välillä viikottain kun sosiaalivirasto totesi, että 300mk kuukaudessa on elämiseen riittävä rahamäärä. Harrastin sitä vitun liikuntaakin aina kun oli niin hyvässä kunnossa, että pääsi sängystä ylös.

Mut hei kiitti Sauli, olis pitänyt tajuta että siivoamalla kämpän ja poimimalla kadulta roskan tästäkin olisi selvinnyt helpommalla!

Maria Morri kirjoitti...

Kiitos teille kommenteistanne, sanattomaksi vetää tää...

Anonyymi kirjoitti...

"Ekokatastrofin partaalla ihmisjoukot ympäri maailmaa kokevat tarvetta karsia veneestänsä mahdollisimman paljon sopimatonta porukkaa pois. Uusi fasismi nousee takuuvarmasti."

Tämä ei oikein vaikuta pätevältä syyltä, kun ainoa ratkaisua millään lailla edistävä teko on porukan karsiminen. Kaikki muut teot viittaavat pikemminkin päinvastaiseen tavoitteeseen ekokatastrofin suhteen.

Anonyymi kirjoitti...

"Tämä ei oikein vaikuta pätevältä syyltä, kun ainoa ratkaisua millään lailla edistävä teko on porukan karsiminen. Kaikki muut teot viittaavat pikemminkin päinvastaiseen tavoitteeseen ekokatastrofin suhteen."

Ihmiset alitajunnassaan tiedostavat luonnonvarojen nopean hupenemisen, mikä on laukaissut väestöä luokittelevia käyttäytymismalleja. Jyvät ja akanat poimitaan nyt omista, koska alkanut globalisaatio estää valikoinnin kansallisuuksien perusteella. Parikymmentä vuotta sitten (ennen kansanvaellusta) oltaisiin taisteltu valtiollisina yksiköinä. Nyt joudutaan miettimään yksilökeskeisesti, ketkä halutaan samaan veneeseen. Työmarkkinatuella eläviä siirretään jo orjatyöhön ja jossain vaiheessa aletaan keskustella enemmän siitä kenelle työstä voidaan ylipäätään maksaa kunnollista palkkaa.

Ei ihminen ole älykäs, eikä lajiansa säästämässä. Lopussa tulee kuitenkin liuta verisiä taisteluja, ja kyse on siitä kuka ui ja kuka on veneessä. Syrjäytymisen estäminen on sikäli vain puhetta, että sellaisia vahvoja rintaääniä ei riittävästi löydy, jotka takaisivat sivistysyhteiskunnalle tulevaisuuden. Jokainen itse vaikuttaa valinnoillaan ja minä puhumalla tällaisia asetun näiden vahvojen rintaäänien puolelle.


-deeby

Rock vaatteet kirjoitti...

Uskomatonta todellakin. En ole nähnyt tuota lehtistä itse, mutta nyt tekee mieli hakea käsiini se jostain ja oikein lukaista. Mitenkä mieltä ylistäviä sanoja voidaan painaa tuollaiseen - taitaa vaikutukset olla ainakin tietyssä tilanteessa oleville ihmisille pelkästään negatiiviset! Hävettää!

Maria Morri kirjoitti...

Joo, kannattaa katella seuraavissa vaaleissa taas mitä äänestää. :/

Pari semiliittymätöntä senttiäni äänestysasioihin: Vaikka jotkut puhuu siitä, että kannattaa olla kokonaan äänestämättä, niin näkisin sen itse kuitenkin niin, että on parempi yrittää antaa tai painottaa sitä valtaa johonkin päin kuin olla ihan kokonaan äänestämättä. Ymmärrän, että keltään ei ole kysytty, ettäpä haluatko nyt allekirjoittaa tämän yhteiskuntasopimuksen, vaan että kyse on pakkovallasta, väkivallasta ja kaikenlaisista edustuksellisen demokratian illuusioista, mutta olen skeptinen seuraisiko kaikkien ihmisten äänestämättömyydestä sitten jokin uusi uljas yhteiskunta, vai mentäisikö jonkun tyrankia-sisällissota-verenvuodatus-vaiheen jälkeen uudestaan vaan taas "samaan vanhaan", mikä se sitten olisi päivitetyssä muodossaan, eniveis taas tällaiseen "sortovaltioon". Siksi näkisin tosiaan tärkeänä yrittää vaikuttaa siellä sisältä päin, eikä jättäytyä systeemistä ulkopuolelle....

Ninian Selene kirjoitti...

https://www.facebook.com/NiksejaSyrjaytymisenEhkaisemiseen

"11 tuntia sitten

Onko sinulla mielestäsi vaikeaa? AJATTELEPA AFRIKAN LAPSIA!
Ota jo itseäsi niskasta kiinni ja ryhdistäydy!"

Siis kai toi on oikeasti pilasivusto tyyliin "Paavo ei ollut täälläkään.." Sanokaa että se on.

Maria Morri kirjoitti...

Eiköhän se oo ;) :)

Maria Morri kirjoitti...

Mun suosikkeja:

"Otettaan väliin nostona yksi erinomainen esitys lukijaltamme:
Syrjäytymiselle selvät rajat! Nuoret tarttee rajoja. Ei saa syrjäytyä tai tulee rangaistus. (Jukka Peltokoski)"

"Syrjäytyminen periytyy. Ei siis kannata valita syrjäytyneitä vanhempia."

"Mielenterveysongelmia kannattaa välttää.
(monet lukijamme ovat painottaneet tämän vinkin tärkeyttä)"

"Yritä! Sijoita!
Älä tee tappiota! Tee voittoa!"

"EI KANNATA JOUTUA KOULUKIUSATUKSI !
(Tätä on ehdotettu useamallatakin taholta, joten nostetaan se tähän ylös)"

"Ei kannata tulla riippuvaiseksi päihteistä."

"Ja muistakaa mennä ajoissa nukkumaan! Pitkään valvominen aiheuttaa syrjäytymistä.

Anonyymi kirjoitti...

Äänestämisessä tosiaan on hyvä edes yrittää löytää oma ehdokas. Jos tarpeeksi oikeaa ei löydy, ei pidä jättää äänestämättä vaan sitten pudotetaan uurnaan tyhjä lipuke.

Tyhjä lipuke signaloi äänestysintoa löytyvän, muttei sopivaa ehdokasta. Ääänestämättä jättäminen signaloi, ettei äänestäminen kiinnosta.

Maria Morri kirjoitti...

Matti Apunen kirjoitti Hesarissa vastineen katkerille ja kiukutteleville punavihertytteleille: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Sed%C3%A4ll%C3%A4+on+asiaa/a1347246551880

Paha vaan, että hänkin taas missaa pointit kuninkaallisesti. 1) Kaikille ei vieläkään ole niitä rakastavia ja omistautuneita vanhempia 2) Toisista välittäminen on kiva ja kannustettava idea, mutta se ei riitä ratkaisemaan syrjäytymistä.

Emilia Kukkala kirjoitti hienon vastineen:
http://pantterin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/116785-miksi-apusen-matti-pelkaa-pikkutyttoja

"Sitäkin ihmettelen kovasti, ettei Apunen kokeneena mediahenkilönä nähnyt tekstini ilmiselvää pointtia. Hän luuli minun pitävän neuvoja huonoina, vaikka kirjoitin niiden olevan esimerkiksi "itsestäänselviä" ja ettei niissä "ole mitään uutta pienituloiselle ja syrjäytyneelle".

Onneksi voimme yhä oikaista tämän väärinkäsityksen: ne neuvot olivat ihan jees. Mutta ei niillä syrjäytymistä ehkäistä.

Kyllä jokainen tietää, että kantsii hei nukkua ja syödä hyvin, pienet arjen asiat tekevät elämästä elämisen arvoisen ja silleen. Eivät ihmiset ole tyhmiä. Eivät edes ne, jotka eivät noita neuvoja syystä tai toisesta elämässään toteuta. Kyse ei ole tiedon puutteesta. Emme (enää) ole lukutaidottomia metsäläisiä tai muutenkaan vajakkeja.

Ja jos olisimme, niin menisimmekö intter webbiin, löytäisimme Ihan tavallisia asioita -sivun ja sitten alkaisimme autuaina toteuttaa sen neuvoja? Ja pim, syrjäytymisongelma olisi ratkaistu?

Apunen väittää tietävänsä, että syrjäytymisvaarassa oleva nuori kaipaa juuri sitä, mitä työelämä ehdottaa. "Ai­kaa, huo­mio­ta, ra­jo­ja, luon­te­via pu­he­vä­le­jä." No, jos otetaan tämä lähtökohdaksi, niin tällä nettisivullako hän niitä saa?

- - Syrjäytymisestä on olemassa valtavasti tutkimustietoa. Aivan tasan tarkkaan tiedetään, mistä se johtuu. Jostain syystä johtavat vaikuttajat ja poliitikot vain kieltäytyvät itsepäisesti edes vilkaisemasta siihen. Sen sijaan väitetään ongelman ratkeavan sillä, että hölmöt ihmiset ja ne syrjäytyneet vain ymmärtäisivät tehdä Ihan Tavallisia Asioita. Kuten esimerkiksi leipoa pullaa ja mennä ajoissa nukkumaan.
"

Anonyymi kirjoitti...

Lehdessä tänään: Mauno ja Tellervo Koivisto jäivät ratikassa ilman istumapaikkaa. Tällaisiin bulkkiuutisiin ei pitäisi näinä lähes näköalattomina pakkotyöaikoina mitään aihetta löytyä. Monilla on seisomapaikka koko elämässä, ei vain raitiovaunussa. Ei kukaan anna heille paikkaa. Itsekään en anna vanhukselle paikkaa julkisessa liikennevälineessä ainakaan iän takia.
Nuorten pitäisi elää terveellisesti ja saada riittävästi seksiä ja muuta hyvää ympärilleen. Emme tarvitse vaivaisia vanhuksia enempää kuin hyvinvoivia nuoria. En suosittele noudattamaan ohjeita, joiden perusteella Tellervo Koiviston puutunut ahteri on nuoren miehen elämää tärkeämpi asia. ;D


-deeby

Maria Morri kirjoitti...

Myös Jukka Relander on kirjoittanut kampanjasta, osui ja upposi:

http://www.kymensanomat.fi/Mielipide---Kolumnit/2012/09/09/Syrj%C3%A4ytyminen+M%C3%A4ntyniemen+silmin/2012314061706/68

"Englantilainen näytelmäkirjailija Oscar Wilde totesi kerran, että yläluokalla on tapana kaupitella alemmilleen hyveitä, joita se ei itse enää tarvitse. Sellaisia, kuten ahkeruus, säästäväisyys, pidättyvyys ja raittius, esimerkiksi.

- - On toki niin, että aina ja kaikissa tilanteissa ihmiset voivat itse auttaa itseään. Yksilöinä. Mutta silloin, kun isompi ryhmä kokee kohtalonsa kovaksi, olemme tekemisissä ilmiön kanssa, jota nyt vain ei voi ratkaista yksilötasolla. Joukkotyöttömyys ei koostu yksilöllisistä valinnoista, vaan kyse on rakenteista.

Pitäisi ihan vakavasti pohtia sitä, että millaisilla tulosiirroilla, kepeillä ja porkkanoilla työllistymiskynnys alenisi, ja millaista puuttuvaa sosiaalityötä tarvittaisiin lisää, että suurimmassa syrjäytymisvaarassa oleva porukka saataisiin ylipäätään minkäänlaisen systeemin piiriin. Pahimmin syrjäytyneet nuoret eivät nimittäin ole edes työttömiä.

Ehkä he roikkuvat netissä, ja surffaillessaan osuvat Niinistön sivuille ja päättävät lopettaa syrjäytymisen. Luultavimmin käy niin, että sivuille osuminen irrottaa päivän ainoat naurut."

Maria Morri kirjoitti...

Lisää tekstejä:

http://www.city.fi/yhteisot/blogit/liandersson/122295/

http://willerydman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/116803-kovat-vasemmistoarvot

http://jojalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/116840-porvariston-rappio

http://yle.fi/uutiset/niiniston_nettikampanja_narkastyttaa_nuoria/6257299

Tuosta Ylen uutisesta pätkä:

"Aseman Lapset ry kiittää kampanjan lähtökohtia, mutta ymmärtää mistä kritiikki kumpuaa.

- Resursseja on viety viime vuosina niin paljon, että varmaankin odotukset oli korkeammat. Näillä arjen pienillä ihmeillä ei enää tavoiteta sitä syvintä kuilua, toiminnanjohtaja Johanna Seppälä sanoo.

Hän toivoo, että kampanja haastaisi yhteiskuntaa konkreettisiin toimiin, jottei se jäisi vain aikuisten asennekasvatussivustoksi.

- - Nuorisotyöttömyyden tutkijan, dosentti Jaana Lähteenmaan mukaan kampanja vaikuttaa osin populistiselta.

- Nuorten syrjäytymisestä on rakennettu hyvä vihollinen, jota kaikki voivat yhdessä kauhistella ja rakentaa sen varaan hyvän ihmisen imagoaan, Lähteenmaa tulkitsee.

Onko kampanjasta sitten jotain haittaa?

- Tällaisella puhetavalla, että tarttukaa syrjäytyneet itseänne niskasta kiinni, voidaan pahimmillaan oikeuttaa sitä että yhteiskunnan palveluja leikataan, hän näkee. "

Anonyymi kirjoitti...

Kun ei osoitettu arhinmäkeläiseen tyyliin miljoonia euroja heitettäväksi byrokraattien ja työryhmien pohjattomaan molokin kitaan niin ei kelpaa. Niinistö sentään teki jotain, punavihreä roskaväki ei pysty muuhun kuin valitukseen.

Maria Morri kirjoitti...

..Ja ahneet porvaripaskat ei ahneuksissaan auttais tasan ketään jos se heistä ois kiinni, sinne saisivat kaikki tukehtua oksennukseensa ojanpohjalle. ;) Ei kandeis syrjäytyy!

Anonyymi kirjoitti...

Ei voi tehdä mitään vain puhumalla ympäripyöreitä. Maailma on koulukiusaaja johtoinen nykyään. Myös politiikkamme.
Moni kannattaa kuitenkin sosiaalista valintaa ja naisten etuoikeksia sukupuolielämässä. Kukaan merkittävä taho ei halua muutoksia syrjinnän suhteen.

Joitakin ehdotuksia

1- koululaitos uusiksi 40% elämänkatsomuksellisia aineita. Yläasteelta alkaen ihmissuhdeoppia.
2 - perustulo 950 euroa kaikille. Yksin asuvat 1200 euroa + lapsilisät.
3 - uskonnollissävytteisten myyttien purkuprosessi, seksuaalisuuden vapauttaminen pyhäkoulu- ja virkamies henkisyydestä.
4 - asevelvollisuus korvataan sotilasliiton palkka-armeijalla (esim eu navy)
5 - 18-20 vuotiaille oikeus opetella seksin käytäntöjä prostituoidun kanssa valtion laskuun.
6 - valtion aseman vahvistaminen verorahoin kustannettavissa palveluissa. kilpailutusten purku esim. kaupungin bussit.
7 - punaisen ristin ja valtion tulee huolehtia vammaisten seuralaispalveluista.
8 - avioliittolainsäädäntö tulee purkaa.
9 - väkivaltaviihteen esittämiselle kiintiöt yleisillä tv-kanavilla. 40% väkivaltaviihteestä tulee olla sadomasokismia.
10 - työviikko tulee olla 24-tuntinen ja loman 3kk / kalenterivuosi. helpot työt ohjataan uudenmallisille koneille ja roboteille.
11 - auto tieverkosto tulee tuhota Suomesta kokonaan. tilalle asennetaan ajokourut, joissa on yksityinen täysautomatisoitu kiskoautoliilenne.
12 - eläimellisten toimintatapojen, jotka ei sovi ihmiskunnalle, kitkemiseksi perustetaan omia tutkimusryhmiä.
13 - demokratia korvataan vähitellen elämää suojelevalla kommunismilla. naisten merkitys johtajina korostuu, mutta johtoon päästetään vain hyvälaatuisia naisia esim. maria morri..


-deeby

Anonyymi kirjoitti...

Jopas täällä on paljon vihaista puhetta, jossa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi tuntuu olevan sivuseikka kokoomus-presidentin kritiikin noustessa aika asenteellisesti esiin. Ettei nyt olisi päässyt käymään vain niin, että presidentin vinkeissä ei halutakaan nähdä metsää puilta, vaan lyödä oikeistoa perinteisin pilkkakirvein. Kritiikkiä lukiessani epäilen, onko kirjoittajilla käytännön arjen runsasta kokemusta erilaisista perheistä, joissa tämän vinkkivihkon tyyppisten asioiden kanssa eletään.

Itse peruskoululaitoksessa nuorten ja perheiden kanssa työskentelevänä ja pikemminkin vasemmistopohjalta poliittisessa maailmankatsomuksesta ponnistavana immeisenä yritän nähdä presidenttimme vinkkivihkon arjen työkaluna vanhemmille ja perheille nimensä mukaisesti syrjäytymistä ehkäisten. En millään halua asettaa arjen tasolla tehtävää ruohonjuuritason konkreettista vaikuttamista rakenteellisen eriarvoisuuden ehkäisyn kanssa vastakkain. Näisen asioiden vastakkainasettelu on mielestäni hyvin kyseenalaista ja silmiä sulkevaa.

Maria Morri kirjoitti...

Anonyymi, voin sanoa, minulla on kokemusta, entäs sulla? Lainatakseni itseäni aiemmasta viestistä tässä ketjussa:
"Mä olen toisaalta nähnyt, miten täydellisen tunnelukkoinen vanhempi ihan pokalla vuosikaudet syyttää sitä omaa muksuaan siitä, että tämä on hankala, eikä oikeesti katso peiliin, ei koskaan, ei milloinkaan, eikä näytä mitään kiintymyksen tunteitaan. Ei sillon kun muksulla menee huonosti koulussa, kun muksu ei tule ajoissa kotiin, kun muksu alkaa käyttää päihteitä tai kun muksu karkaa ulkomaille. Vika ei tietenkään ole kodissa eikä kasvattajassa, ehei, vaan se muksuhan siinä on ihan syntymästään asti ollut viallinen ja kasvattaja tehnyt ihan kaikkensa, siinä muiden ongelmien, lainojen ja työllistymisongelmien lomassa. Herra hyväosaisen presidentin vinkit kaikuisivat ainakin sinne suuntaan varmaan aika tyhjille seinille."

Voin sanoa, että sellaisissa perheissä ei ongelmia ratkota kehottamalla vanhempia leipomaan lastensa kanssa pullaa. Esittäisin myös saman kritiikin Arhinmäelle ja jokaiselle muullekin, joka kuvittelisi sellaisella "yhteisvastuullisella" toiminnalla ratkaistavan syrjäytymisen. Oletko sä koskaan joutunut puhumaan alaikäistä ihmistä keskellä yötä pois itsemurhasta tai yrittänyt vakuuttaa tälle, että kyllä elämästä tulee parempaa kun pääset pois kotoa? Tajuatko yhtään miten tyhjältä tuntuu vakuutella elämässään jo lähtöasetelmissa rikotulle ihmisenalulle, että kyllä se siitä, saatikka miten merkityksettömältä lätinältä se tuntuu sille ihmisenalulle itselleen? Joo, leivotaan hei pullaa.

Jännä kyllä, miten kritiikkiä tyrmätään suorilta käsin kaikenlaisella vihervasemmistokitinällä, kehottamalla ihmisiä menemään päiväunille ja esittämällä asia muka niin, että kritiikin esittäjien mielestä arjella ja kodilla ei olisi muka mitään vaikutusta. Kuinkahan monta kertaa mäkin olen jo joutunut eri yhteyksissä sanomaan, et joo ne vinkit on ihan kiva, mutta ne EI RIITÄ, eikä ne pysty mitenkään tavottamaan niitä, joilla ei ole sitä rakastavaa kotia, vaan joku helvetillinen koti, jossa lapsen parhaasta viis veisataan, eli niitä, jotka on just kaikkein heikommassa asemassa. Mikä siinä on niin vaikeaa ymmärtää?

Vastakkainasettelua tuskin olisi päässyt syntymään, mikäli kampanja olisi edes jotenkin noteerannut syrjäytymisen syyt ja yhteiskunnan rakenteet, jotka tuottavat syrjäytymistä, osottaneet jotain perspektiiviä ja itsereflektiota siitä keille se puuhakirja on tarkoitettu ja keille siitä ei vaan ole pahemmin iloa. Kun tätä elefanttia huoneessa vältellään ja kartellaan, kierrellään ja kaarrellaan, syntyy väkisinkin sellainen kuva, että joko asiaa ei tajuta tai sitten sille ei halutakaan tehdä mitään.

Maria Morri kirjoitti...

...Ja sitten vielä joku anonyymi siellä kehtaa ehdotella, että mulle olis lasten, nuorten ja syrjäytyneiden perheiden hyvinvointi ihan toissijaista, että mua kiinnostaa enemmän vain haukkua meidän kokoomuspresidenttiä. Olen aikamoisen pöyristynyt kyllä, en pysty edes kuvailemaan. Mun kritiikkini kumpuaa nimenomaan siitä, miten kristallinkirkkaasti mä näen sen, miten riittämätöntä jonkun yhteisöllisyyden peräänkuuluttaminen on, kun ihminen tarvitsisi ammattiapua ja viranomaisten väliintuloa, kun se yhteisö siinä ympärillä on läpimätä jo kolmannessa ellei useammassakin sukupolvessa, kun se apu mitä voi itse läheisenä tarjota ei todellakaan, ihan oikeasti riitä. Jos sinä nimetön ja kasvoton anonyymi siellä tietäisit puoliakaan siitä mitä mä oon nähny ja kokenu, häpeäisit sanojasi ja aika helvetin kovaa. Kyllä, mulla ei ole paljoakaan ihailua tätä meidän presidenttiä tai hänen tosiasiallisia puoluetovereitaan kohtaan, olen ihan avoin ja rehellinen siitä ollut aina, mutta kandeisko vähän miettiä miksi näin mahtaa olla. Kumpuaako se jostain tyhjästä häh.

Minullakin on joitakin ehdotuksia paremman yhteiskunnan eteen, blogiani lukeneet ovat nämä kuulleetkin aiemmin:
- perustulo, nyt justiinsa
- tuloloukkujen purkaminen, mieluiten just sen perustulon kautta
- lisää resursseja sosiaalityöhön
- byrokratian ja tukiviidakon purkaminen, mieluiten perustulon kautta tämäkin
- nuorille harrastustiloja, joissa nuori voi olla nuori
- matalankynnyksen etsivää nuorisotyötä
- lisää rahaa terveydenhuoltoon, mielenterveyteen, enemmän terapiaa ja vähemmän pillereitä!!!
- lisää resursseja ennaltaehkäisevään työhön kouluissa, kaduilla, matalankynnyksen keskusteluapua silloin, kun asiat eivät vielä ole menneet katastrofaalisiksi
- nuorten työllistäminen ja myös PALKAN maksaminen, ei mitään ilmaisten harjoittelijoiden pyörittelyä tai koeaikapätkätöitä
- päihteiden dekriminalisointi: päihdekoukussa oleva tarvitsee yhteiskunnan apua, ei vankiselliä ja rikosrekisteriä

Maria Morri kirjoitti...

Ja damn right mä olen asenteellinen, ja mä pyrin tuomaan mun asennetta mahdollisimman paljon blogini välityksellä esiin, take it or leave it.

Mun puolesta sitä sais ihmisillä olla paljon enemmäkin, asennetta meinaan, ja jotain tahtotilaa seistä niiden arvojensa takana sillonkin kun muut vaatii alentuvasti päähän taputellen hiljaista hymistelyä tai leimaa vaan valittamisen takia valittajaksi. Että kun ensin leikataan kerta toisensa jälkeen resursseja vaikka sieltä terveydenhullosta, kepitetään ihmisiä kaikin tavoin ja ajetaan hyvinvointivaltiota alas, niin sitten pitäisi vielä riemuita kun asioita aletaan parantaa huomauttamalla ettei kannata hei antaa muksuille liikaa viikkorahaa. Joo siis eihän täs ole MITÄÄN syytä esittää poikkipuolista sanaa mistään, ihan vaan tästä perisuomalaisesta negistelygeenistä johtuu kaikki tyytymättömyys, ei kato tajuu jotkut et vois vaan hurraa et kaikilla olis naminamikivaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Että kun ensin leikataan kerta toisensa jälkeen resursseja vaikka sieltä terveydenhullosta, kepitetään ihmisiä kaikin tavoin ja ajetaan hyvinvointivaltiota alas, niin sitten pitäisi vielä riemuita kun asioita aletaan parantaa huomauttamalla ettei kannata hei antaa muksuille liikaa viikkorahaa. "

15-vuotiaille muksuille pitää nimenomaan antaa viikkorahaa, että pääsevät tutustumaan toisiinsa koulun jälkeen. Alle 12-vuotiaiden rahoilla ei ole niin paljon väliä, koska he ovat huoltajiensa ja opettajiensa seurassa. On haitallista jos lapset joutuvat olemaan liikaa kotona sen takia, ettei heillä ole minkäänlaista "viihdebudjettia" käytössään.

Niinistölläkin voi sisimmissään olla "hyvä sydän", mutta pörssikursseja syvemmällekin kannattaisi joskus katsoa, ja antaa vaikka naapurin lapsille viikkorahaa. Nyt uutisissa oikein ihastellaan Jyrki Kataisen hillittyä linjaa pääministerinä: hän lentää Espanjaan asti turistiluokassa ja hakee muksunsa itse päivähoidosta. Tätäkö ihmiset todella haluavat?

Miespuoliset tähtipolitiikot (poislukien Soini) ovat nyt liike-elämän sulhasia habitusta myöten.
Heillä ei ole poliittista arvoa ja merkitystä. Jos olisi, he lentäisivät kyllä bisnesluokassa.
Heidän irvokas vaatimattomuutensa on järjetöntä liepeilyä ihmisten kanssa, joilla ei ole yleisesti varaa siihen turistiluokkaankaan tai joiden mielenterveys ei riitä edes lentokentälle menoon. Omasta puolestani nämä ylimmät politiikot voisivat matkustaa huipputasoisesti ja pitää omia bordellejaan siellä "liikematkoillaan", kunhan hoitaisivat kansalliset vastuunsa kuntoon, eivätkä usuttaisi nuoria elämään vähillä rahoilla kunnes ovat viiskymppisiä, menestyviä yrittäjäläskejä.

Keskiluokkaisen kohtuusprojektin tuputus onkin varmaan sitä parasta antia maailmalle, jossa yleinen arvomaailma on alkanut heittää pahasti ja terveydenhuolto on "kohtuullistettu" ja työvoimatoimistot oikeutettuja teettämään pakkotöitä potentiaalisilla veronmaksajillaan.
Jos työttömyys nousee 40 prosenttiin meidän täytyy kohta muuttaa lakia siten, että siellä mainitaan pakkotyö. Ja kyllä minäkin voisin tästä palkata Maria Morrin pakkotöihin itselleni, kunhan tämä joutuu työttömäksi. Täytyykin pistää hänen työvoimatoimistoonsa kutsu työharjoitteluun. :D


-deeby

Maria Morri kirjoitti...

Haha Deeby, kiitos vaan, laitetaan tuo mieleen sitten jos/kun kortistot kutsuu! :D

Enmäkään Niinistöä ja kumppaneita mitenkään *pahoina* ihmisinä pidä, ja ehkä tällä meidän pressalla on keskmääräistä porvaria enemmän näköalaa ja elämänkokemusta, mut lähinnä mä kelaan et monesti ihmiset, joilla on koko elämä mennyt about putkeen eikä ole tarvinnut kelata sellasia asioita ku et voi hitto miten mä syön tän kuukauden tai pitäskö jäädä sairaslomalle vai yrittää kuitenkin kitkutella opintoja eteenpäin, tai mitä tehdä kun isä lyö eikä kukaan auta, niin ei ole sellaista kovin ihmeellistä empatiaa muiden ihmisten vastoinkäymisiä ja kärsimystä kohtaan. Jos ei ole itse kokenut, ei kosketa läheisiä, eikä tule hakeuduttua hankkimaan tietoa aiheesta, se jää helposti sellaiselle "itepä oot ongelmas hankkinut" -tasolle.

Kun ei sille ole tarvinnut altistua. Tästä monesti johtuu hyväosaisten välinpitämättömyys, ei niinkään jostain pahuudesta, vaan erilaisesta elinympäristöstä, josta tietysti ei pyritäkään koskaan muualle laajentamaan sitä perspektiiviä, kun on niin hirveän kiva olla näinkin. Mut niinkun mitä päättävämmässä asemassa oleva ihminen, sen enemmän mä odotan sitä perspektiiviä, koska siis, yhteiset asiat, haloo haloo.

Maria Morri kirjoitti...

Tässä aka hyvä kokoelma keskustelua aiheesta:

http://www.hs.fi/kulttuuri/HS-raadin+vastaukset+kysymykseen+tepsiv%C3%A4tk%C3%B6+Niinist%C3%B6n+ty%C3%B6ryhm%C3%A4n+neuvot+nuorten+syrj%C3%A4ytymisen+torjuntaan/a1305598993788

Lainaan pari kohtaa, jotka kolahtivat muhun:

"Päätoimittaja Jarmo Papinniemi:

"Niinistön neuvot ovat joutuneet naurunalaisiksi, mikä on tavallaan sääli: ei siinä ole mitään naurettavaa, että perheet viettävät aikaa yhdessä, että jokainen saa riittävästi unta, huomiota ja mielekästä elämänsisältöä.

Mutta pelkkiin pieniin arkikeinoihin juuttuva kampanja on kerta kaikkiaan riittämätön. Syrjäytymisen torjumiseen tarvitaan myös poliittisia toimenpiteitä, järeitäkin. On outoa ja surkuhupaisaa, ettei tämän kampanjan yhteydessä sallita edes keskustelua poliittisista ratkaisuista."

Esseisti Antti Nylén:

"Kukapa vastustaisi porvarillisia hyveitä? Nehän ovat aivan mainioita, perussettiä, 'ihan tavallisia asioita'. Mutta toki niiden harjoittamiseen vaaditaan vakavaraisen keskiluokan elinympäristö. Sentimentaalista kampanjaa on niin helppoa kritisoida, että tekisi melkein mieli jättää kritisoimatta.

Tulleeseen kritiikkiin on nähdäkseni vastattu kahdella tavalla.

Ensinnäkin on todettu, että 'resurssien' oikeudenmukaisempi ja kaukonäköisempi jako (joka tietenkin melkein ainoana keinona todella vähentäisi nuorten akuuttia pahoinvointia) ei kuulu presidentin toimivaltuuksiin.

Toiseksi on korostettu, ettei kampanjassa ole kysymys jo syrjäytyneiden nuorten pelastamisesta vaan syrjäytymisvaaran torjumisesta silloin, kun asialle vielä voitaisiin tehdä jotakin.

Ensimmäiseen aiheeseen voisi huomauttaa, että konkreettistenkin toimenpide-ehdotusten tekeminen, siis sananvapaus, kuitenkin kuuluu presidentin oikeuksiin, ellei velvollisuuksiin. Eikä kampanjassa edes ole puhujana presidentti vaan joukko 'asiantuntijoita'. Onko heidän arvionsa ja ehdotuksensa stilisoitu paremmin sopiviksi presidentin porvarilliseen tyyliin?

Toiseen kohtaan taas voi sanoa vain, että asia selvä. Ei ollut tarkoituskaan puuttua itse ongelmaan vaan entisestään vahvistaa turvatun kansanosan turvallisuutta ja varmistaa kunnon perheiden lasten mahdollisimman joutuisa siirtyminen tuottavaan työelämään. Tämän olisi voinut sanoa suoraankin."

Tuottaja Osku Pajamäki:

"Minä yritin lukea läpi kaikki työryhmän sinänsä turvalliset ja kivat ehdotukset. Lähinnä ne muistuttivat keskustelua, jonka käy koulun vanhempainillassa sen kaikkein puheliaimman vanhemman kanssa, kun ei pakoonkaan pääse. Toinen juttu on sitten se, että ihan samanlaista naiiviutta on pestä kätensä väittämällä, että lisäraha mielenterveyspalveluihin tekee autuaaksi."

Kapellimestari Atso Almila:

"Hyvistä asioistahan tässä puhutaan, mutta olo on kuin hyvin toimeentulevalla perheellä joulun edellä. Niissä jokaista jäsentä voi opastaa tuomaan kortensa ydinperheen hyvinvoinnin kekoon. Sitten olisi tuo muu maailma."

Tutkija Juha Herkman:

"Lähipiirin välittämisestä lähtee varmasti moni lapsiin ja nuoriin liittyvä, joten työryhmän ja kampanjan asialistassa on paljon hyvää.

Vaikea silti uskoa, että yksin niiden avulla nuorten syrjäytyminen saadaan kuriin. Nuorten syrjäytymisessä on paljolti kyse myös vanhempien pahoinvoinnista ja rakenteellisista seikoista. Sellaiset nuoret kuin vanhemmat ja yhteiskunta, jotka heidät kasvattavat."
"


Näistä voin kaikist olla samaa mieltä. Ja nää siis toistaa sitä ihan samaa, mikä munkin pointti oli: neuvot ja vinkkivihkoet EI RIITÄ.

Maria Morri kirjoitti...

...Ja että toisaalta ne hyvää tarkoittavat neuvot tavoittavat lähinnä sitä porukkaa, jolla menee jo muutenkin ihan ookoosti ja josta ei luultavasti kovin montaa syrjäytynttä tulekaan. Ihan jees heillekin kertoa, että muistakaa iltasatu ja pusipusi, mutta tosiaan entäs se muu maailma...

Anonyymi kirjoitti...

"Haha Deeby, kiitos vaan, laitetaan tuo mieleen sitten jos/kun kortistot kutsuu! :D"

Ota sitten paljon vaatteita mukaan. Jos ryhdyt firmani politiikoksi voin harkita jopa palkkaamistasi alalle. Liikemiehelle annan korkeintaan viikkorahat. PS. muistithan hakea Aeris-pikavipin? :D

"Tästä monesti johtuu hyväosaisten välinpitämättömyys, ei niinkään jostain pahuudesta, vaan erilaisesta elinympäristöstä, josta tietysti ei pyritäkään koskaan muualle laajentamaan sitä perspektiiviä, kun on niin hirveän kiva olla näinkin."

Täytyy kuitenkin muistaa, että "syrjäytyneisyys" on muutakin kuin omakohtainen kokemus hylätyksitulemisesta. Voi elämä. Se ei välttämättä tarkoita huono-osaisuutta tai seuran puutetta, jos tuntee olonsa tyhjäksi. Aikamme arvoissa on paljon sellaista, joka kieltää ihmistä käyttämästä luovia ja tuntevia osia itsessään, ja syrjäytyminen on siten myös kasvottomaksi tulemista.
Kyse on NIIN hankalasta ongelmasta, että sitä pitäisi alkaa todella tutkia. Alkoholistit ja ongelmatperheet eivät ole mikään syrjäytyneiden ydinjoukko mielestäni. Ja ongelmia on vähän joka perheessä. Lapsia yritetään kasvattaa roolimallien mukaan, vaikka ei aina pitäisi. Varmasti Niinistölläkin on ollut ongelmia.

Itse olen siinä mielessä poikkeuksellinen, että lähtisin aika rankasti muuttamaan yhteiskuntaa jos siihen olisi mahdollisuuksia. Ja tiedän jopa miten se tapahtuisi, mutta en tiedä mistä saisin valtaa. Suuret naiset, joiden kanssa olen seurustellut eivät ole sitä kylliksi
antaneet. :D-deeby

Anonyymi kirjoitti...


Mainittakoon siis, että Maria Morri, Hanna Hakko ja Anna Kontula on omassa kategoriassani Suomen tämänhetkisiä kärkipoliitikantekijöitä ja vaikuttajia.

Vaikka en lue tai kommentoi sivujasi, kuin toisinaan niin tämä
oli pakko kuitenkin kertoa.

Minulla on yliannostus muodista ja kuteista, koska tunnen erittäin läheisesti muodin kanssa työskentelevän naisen. :D

-deeby

Maria Morri kirjoitti...

Joo, ne ongelmat on niin monainen vyyhti et ei hyvää päivää. Sanattomaksi vetää, taas vaihteeksi.

ja kiitos kommentistais! :)

Maria Morri kirjoitti...

Tän illan Pressiklubissa Apunen jatkoi puolustelua ja painotti moneen kertaan sitä, että tätä kampanjaa ei ole tarkoitettukaan syrjäytyneiden auttamiseksi vaan syrjäytymisen ehkäisemiseksi, eli vinkkien ei ole *tarkoituskaan* auttaa *tällä hetkellä* hädässä olevia. Olis sen voinut tehdä selväksi ihan alun alkaaenkin, ettei tarkoitus ollut auttaa ketään kärsivää, vaan tajota vinkkejä, Nyléniä lainatakseni, turvatulle kansanosalle, että heidän siirtymisensä tuottavaan työelämään sujuisi joutuisasti. Odotukset meinaan oli ehkä piiikkasen jossain muualla, kuten nyt kansan reaktioista voi päätellä.

Maria Morri kirjoitti...

Tosin just tätähän kriitikotkin sanoivat, mäkin vähän vähemmän sitä painottaen, ettei nää millään tavalla kosketa niitä jotka sitä konkreettista apua tarvisi. Miksi kampanjan fanittajat vauhkoontuvat tällaisesta kritiikistä, jos se kerran osuu ihan just naulan kantaan? Eikö heidän pitäisi olla tyyliin "Kyllä, olet aivan oikeassa, se ei ollut tarkoituksemmakaan" ? Jos näin monet on vaan jotain typeryyttään ja väärää arvomaailmaansa väärinymmärtäneet kampanjan perimmäisen tarkoituksen, eikö kantsis jonkun projektia kokoamassa olleen julkaista aika vikkelään jokin oikaisu tai tarkennus? Eikö olis kannattanut alun perinkin miettiä tätä massoile viestimistä ja sitä miltä se näyttää ulos päin keillekin ihmisille ja ihmisryhmille?

Maria Morri kirjoitti...

Ai niin. Blogiani lukeneet tietänevät myös sen, miten paljon mä olen nimenomaan painottanut perheen ja kasvuympäristön merkitystä erinnäisissä asioissa. Mä uskon aivan helvetin paljon siihen, että kasvuympäristöllä ja aikuisten teoilla on merkitystä, aivan tähtitieteellistä sellaista. Sitä vahvistavat myös kokemukseni siitä, miten vanhemmilla ja kasvuympäristöllä on valta sekä kasvattaa muksuistaan tasapainoisia ja hyvinvoivia, että pilata näiden elämä ja henkinen tasapaino aivan täydellisen totaalisesti. Juuri tän painotuksen takia mä pidän niin helkkarin tärkeänä sitä, että muksujen tulevaisuutta ei jätettäis sen pelkän sattuman kaupan varaan, vaan yhteiskunta varmistais sen, että myös huolimatta paskoista perheistä (kyllä, on olemassa täydellisen paskoja perheitä, joissa ei pitäisi lapsia koskaan ollakaan) lapsilla olis tulevaisuus ja mahdollisuus olla onnellisia.

Maria Morri kirjoitti...

http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite?c=AMArticle_C&childpagename=KAL_newssite%2FAMLayout&cid=1194716783851&p=1194626958999&pagename=KALWrapper

julkaistu 24.1.2012 (boldaus oma korostukseni)
"Kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö lupaa, että vauhdittaisi presidenttinä pyrkimyksiä lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Jos Niinistöstä tulee presidentti, hän asettaa korkean tason työryhmän selvittämään asiaa. Niinistön mukaan työryhmän tehtävänä olisi tuottaa ajatuksia ja esityksiä niin päätöksentekijöille kuin myös julkiseen keskusteluun."

Ja viesti vinkkisivuston ylläpitäjältä:
"Valitettavasti emme kuitenkaan voi julkaista ehdotustasi, koska niin lainsäädännölliset, taloudelliset kuin hallinnolliset rakenteet eivät kuulu presidentin toimivaltaan."

Siis kuka voi sanoa, ettei muka yhtään, ei vähääkään, ei pienimmässäkään määrin tule kusetettu olo?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...