29.9.2012

Onnibussille ei liikenelupaa


Meidänkin taloudessamme jo suursuosikiksi noussut halpabussiyhtiö Onnibus ei saanut liikennelupaa Jyväskylästä Tampereen Hervannan kautta Turun satamaan ja takaisin. Hakemuksen hylkäämisen syyksi Pirkanmaan ELY-keskuksesta ilmoitettiin, että vuoro olisi aiheuttanut muille jo olemassa oleville vuoroille “jatkuvaa ja vakavaa haittaa”. Siis mikä selitys tuo on? Ja vaikka ne eivät edes jatka Tamperetta pidemmälle! Onnibussin vuoro olisi samalla ollut ainoa iltayhteys Turun iltalaivoilta Keski-Suomeen.

Tämä on järjetöntä. Kilpailun rajoittaminen on markkinatalouden idean vastaista, ja nyt se tulee kalliiksi ihmisille, jotka haluavat matkustaa bussilla. Heillä pitäisi olla mahdollisuus valita. Totta kai suurempien toimijoiden monopoliaseman mureneminen tuntuu siellä kassan pohjalla, mutta kuis muutenkaan. Onnibussilla ei ole pulaa asiakkaista. Ei ihme, jos pelottaa.

EU:n palvelusopimusasetus estää tällaiset pitkään Suomessakin voimassa olleet kilpailunrajoitukset, lakina tämä tuli voimaan 3.12.2011. Tämä ei kuitenkaan vielä takaa tällä hetkellä vapaata kilpailua: Jotta monopoleja voitaisiin säilyttää parivuotisen siirtymäajan, linjaliikenneluvat muutettiin liikennöintisopimuksiksi, jotka lakkaavat viimeistään 2.12.2019. Viimeistään silloin lakannee myös muiden liikennöitsijöiden kiusanteko Onnibussia kohtaan. Pakko silti ihmetellä tätä koko kuviota. Byrokratian kanssa säätäminen olkoot oma asiansa, mua hämmästyttää tää kilpailun dissaaminen.

Joukkoliikenteestä nyt puheen ollen, yksi Piraattipuolueen kunnallisvaaliteema täällä Tampereella on maksuttoman joukkoliikenteen eteenpäin vieminen, Tallinnassahan sellainen on jo. Tähän suuntaan hivuttautumisen voi aloittaa kokeilemalla ilmaisia testilinjoja ja poistamalla busseista yömaksut. Ihmisten kokemuksia ja mielipiteitä tulee luonnollisesti kuunnella tässäkin asiassa, kuten päätöksenteossa muutenkin piraateilla on tavoitteena. (Tsekkaa muiden kuntien kunnallisvaaliohjelmat ja valtakunnallinen ohjelma tästä.)

Minua voi äänestää numerolla 406!

3 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Olen siinä käsityksessä, että ollaan vielä siirtymäajassa ja oikeastaan vielä ei lain mukaan edes saisi myöntää noita lupia. (Kyse olisi siis sopeutumisajasta nykyisille yhtiöille.) Mikäli oikein muistan, siirtymäaika loppuu 2013 tai 2014. Korjaa, jos olen väärässä.

Tyhmää valittaa asioista, jotka ovat selvästikin jo piakkoin korjaantumassa. (Pari vuotta on kuitenkin lyhyt aika politiikassa.) Sen sijaan jos tuo toiminta jatkuu siirtymäajan yli, sitten kannattaa varmaan kyseisen yhtiön lähteä ajamaan asiaansa markkinatuomioistuimeen.

Maria Morri kirjoitti...

Siirtymäajasta huolimatta aiemmin on kuitenkin lupia herunut, joista sitten on oikeuttakin käyty. Hienosti ne muut firmat yrittää taistella kilpailua vastaan, voisivat ehkä senkin ajan käyttää siihen kuuluisaan sopeutumiseen. Mutta minusta on siirtymäajasta huolimatta typerää, että kilpailua yhäkin rajoitetaan, koska ihan järjenvastainen järjestelmähän on kyseessä.

valeria kirjoitti...

Tää on niin tätä, salaisia juttuja että isommat ja kallimmat firmat saa tahtonsa läpi. Kohta ne ajaa koko onni-yhtiön alas, odotetaan vaan. Harmi etten asu siellä suunnalla, saisit ehdottomasti mun äänen. Kivaa päivänjatkoa ! (:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...