3.8.2012

Batman - The Dark Knight Rises

Source: imdb.com via Maria on Pinterest


Uusin Batman, ja samalla Christopher Nolanin trilogian viimeinen, oli aika huikeaa katseltavaa. Nimenomaan katseltavaa. The Dark Knight Rises (suom. Yön ritarin paluu) on ihan oivallinen päätösosa, mutta jotenkin olisin odottanut siltä enemmän. Christian Bale nyt on oma loistava itsensä, kuten muutkin näyttelijät, mutta juoni jää hämmästyttävän köykäiseksi. Mutta näyttelijät, ah! Ihana Michael Caine, yllättävän ihana Anne Hathaway, ihana Marion Cotillard, ihana Morgan Freeman, ihana Gary Oldman, ihana Joseph Gordon-Lewitt... Ihania! Mutta se juoni.

VAROITUS, SPOILEREITA luvassa, lue omalla vastuulla.

Ensimmäisessä leffassa Batman Begins (2005) seurattiin, miten pohjalle pudonnut ihminen löytää itsestään rohkeuden ja voiman tulla joksikin itseään suuremmaksi, miten Batmanista tulee Batman (ah, niin puhutteleva teema mulle). Toisessa leffassa, The Dark Knight (2008), seurattiin Jokerin anarkiayrittelyä ja pohdittiin, mikä estää koko yhteisöä vajoamasta mielivaltaiseen kaaokseen (myös puhutteleva teema tällaiselle yhteiskuntaintoilijalle). Kolmannessa seurattiin... Taas pohjalle pudonneen ihmisen kapuamista pohjalta takaisin huipulle, kirjaimellisesti?

Omasta mielestäni ensimmäinen Batman käsitteli pohjalta kapuamisen teemat aika syvälllisen koskettavasti, ja toinen Batman nyt oli aivan nerokas Jokeri-hahmonsa (ihana Heath Ledger!) kera, kolmas ja viimeinen Batman ei oikein tarjonnut juuri mitään tuoretta, koskettavaa tai mietityttävää. Siis sen lisäksi, että on makeeta, kun valkokankaalla tapahtuu makeita juttuja ja tää on Batman ja VIKA Batman, mikä jo itsessään on ihan tosi makeeta, varsinkin jos sattuu yhtään diggailemaan supersankarijuttuja.

Olin kuitenkin kaikesta huolimatta lievästi pettynyt, ja samoin oli mies. Mutta ei pidä käsittää tätä nyt sitten väärin, leffa oli aivan ehdottomasti katsomisen arvoinen, ja olen iloinen, että näin sen teatterissa (vaikka huonolaatuisia piraattiversioita olisi jo olemassa. ;)) Mutta tämä: Juoni on hyvin yksinkertainen, se paikoitellen hyppii ja pomppii jännästi, jotkut jutut ja suhdeyrittelyt jäävät aivan kuriositeeteiksi ja loppujen lopuksi pahiskin on aika... mitäänsanomaton. Katsoja ei saa tietää kovinkaan paljoa oikein mistään, pääpointti tuntuu olevan Christian Balen raskaiden surusilmien katselussa (ja lihasten, uuh) ja näyttävissä erikoistehosteissa. Lisäksi vetistellään kaikenlaisissa uhrautumisjutuissa ilman sen erityisempää pohdintaa. Kaipaan lisää syvyyttä, sitä samaa, mitä ekassa ja tokassa leffassa oli.

Toisessa Batmanissa Jokeri yritti suistaa Gothamin anarkiaan osoittamalla Batmanille, että ihmiset ovat sisäsyntyisesti pahoja, egoistisia, hedonistisia ja ahneita, mutta leffassa ihmiset todistivat omalla toiminnallaan toisin, ja Jokeri hävisi nimenomaan sen takia. Ei siis siksi, että Batman olisi ollut kovempi nyrkkeilijä tai vuorikiipeilijä. Kolmannessa Batmanissa taas tyydytään näyttämään poliisien ja pahisten katutappelua osana ratkaisun avaimia – aikamoinen mahalasku, minä sanoisin. Missä ovat nyt ne ihmiset, joiden tulevaisuuden puolesta taistellaan? Missä on kansa, joka kuuleman mukaan on kaiken tämän vaivannäön arvoinen? Tai jos kansaa ei kiinnosta, miksi ei? Mihin ylipäätään tavalliset ihmiset katoavat leffasta sillä silmänräpäyksellä, kun heille mukamas annetaan valta ja autonomia? Mitä mieltä he ovat Banesta? Tai jos jutun ydin on Batmanin henkisessä kasvussa, voisiko hän edes kasvaa jotenkin eri tavalla tai eri suuntaan kun ihan ensimmäisessä Batmanissa?

Vaan kuten sanottua, viimeinen Batman on ihan kelpo päätösosa tälle saagalle, ja huikea katseluelämys. Mutta mikään ei voita Jokeria.

Alla muuten hassu Facebookissa kiertänyt meemi. Kolme ensimmäistä kuvaa ovat Batman Beginsista, ja viimeinen taas.... Noh, jos et tiedä mistä viimeinen kuva on, vitsi menee joka tapauksessa kuninkaallisesti ohi. :)


Teillä arvatenkin on jo oma mielipide uudesta Batmanista? ;) Kertokaa, mitä te tykkäsitte!

9 kommenttia :

Nanna kirjoitti...

Oon aika samoilla linjoilla sun kanssa tän leffan suhteen. Huikeaa katsottavaa, loistavia näyttelijöitä ja sinänsä ihan viihdyttävä pakkaus, mutta juoni oli minustakin turhan köykäinen verrattuna trilogian aiempiin osiin. Ihan jännittävähän tämäkin leffa oli, mutta jotain syvällisyyttä minäkin jäin kaipaamaan enemmän :/ (Ja Bane on kaikesta pelottavuudestaan huolimatta varsin tylsä pahis!)

snännäsnää kirjoitti...

Samoilla linjoilla. Juoni jätti meikäläisenkin aika kylmäksi, saati sitten poikakaverini, joka on 1000 kertaa isompi Batman-nörtti. Jätkä ihan kihisi pettymyksestä leffan jälkeen.
Eniten häiritsi juuri tuo epätasaisuus, ja poikakaveri sen oivasti sanoikin, että Nolanin leffoissa on lähes poikkeuksetta kökkö rytmitys.
Banen kuolema oli myös aika heikko esitys.

Mutta eipä mitä, visuaalisesti komea leffa ja hemmetisti ihania miehiä! Plussaa myös siitä, että Anne Hathaway ärsytti vähemmän mitä odotin!

Maria Morri kirjoitti...

Nanna, oon samaa mieltä Banesta, vähän tylsä pahis, vaikka niin pirun pelottava. :o

snännäsnää joo, silmänruokaa leffasta kyllä riittää vähän joka suuntaan. ;) Ja tosiaan, mäkin vähän pelkäsin Hathawayta, koska en ole diggaillut naisesta pahemmin, mutta hyvinhän se tän veti. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää tekstiä, oon itsekin suht samaa mieltä. Muutama kohtaus nosti kulmat koholle, pari leffan punaisen langan kannalta turhaa sivujuonta olisi voinut jäädä poiskin. Tykkään kuitenkin Nolanin tavasta tehdä elokuvaa, omaan silmään rytmityskin oli ihan jees.

Olet myös oikeassa siinä, että kahteen edelliseen pätkään verrattuna tässä uudessa oli harmillisen vähän 'sanomaa', jos näin voi sanoa. Sinänsä puhuttelevaa 1% vs. 99% -teemaa kyllä sivuttiin, mutta siihenkin olisi voinut mielestäni paneutua enemmän. (JA Scarecrowta aka jumalaista Cillian Murphya näyttää enemmän, lääh! ;))

Muttamutta, kuten sanottua, upeita roolisuorituksia ja silmäkarkkia riittää, ja onhan se tosiaan VIKA Batman eli ansaitsee kyllä paikkansa leffahyllyssä sitten, kun pätkä on saatavana dvd:llä!

Tolle meemille nauroin ihan ääneen, mietin jo ekan kuvan kohalla et toihan muistuttaa ihan Joffreya :D

Ps. Sulla taitaa olla tekstissä vaan ajatusvirhe, mut tää uusinhan on nimeltään Batman Rises, Batman Returns on Tim Burtonin kauraa vuodelta -92 :)

- Maroe

Maria Morri kirjoitti...

Hahaa, kiitos huomautuksesta! :D Menee nää jo päässä sikin sokin. x)

Shona kirjoitti...

Mun mielestä leffan eka n. puolikas oli semmosta tykitystä ja oikeesti ihanan ennalta-arvaamattomia tapahtumia että olin ihan fiiliksissä. Sitten just puolivälissä tulin aatelleeks että tää on tähän mennessä ollut ihan mieletön, miten tää leffa voi tästä enää "nousta"? Ja eihän se noussutkaan, ja loppuun leffa kyllä lässähti ku pannukakku (vaikka ihan symppis loppuratkaisu olikin) :D onneks sentään joseph gordon-levitt, gary oldman ja varsinkin michael caine oli ihan mie-let-tö-mi-ä !

Shona kirjoitti...

Ainiin, ja leffan paras bongaus: Petyr Baelish with a gun :D

Maria Morri kirjoitti...

Shona, joo, leffa alkoi toooosi lupaavasti. :) Mutta onneksi hyvät näyttelijät on jo sellanen asia, joista kyllä sinänsä nauttii aina, vaikka juoni ei päätä huimaisikaan. :)

Ja hahaha, kyllä, Littlefinger! :D En edes oikeasti tajunnut katsoessa sitä, leffan jälkeen vasta sitten mies kysyi, että oliko se ja se siis Littlefingerin näyttelijä, ja mä olin ihan et omg OLI :D Jotain tuttua siinä oli, mutten tunnistanut erilaisen tukan ja karvattoman naaman takia... :D

Anonyymi kirjoitti...

samaa mieltä :D olihan se hyvä mut noh. loppuleffan fiilistelinki sit banee. siis voi muru. siis mikä murunen. yhyy.
yllätyin myös et siin oli burn gorman siis wat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...