21.7.2012

Onks pakko kaasuttaa homoja?

Kyllä mä hieman kiroilin, kun näin otsikot.

Oulussa on joku neropää taas keskinyt laittaa kaasuttaen, tällä kertaa Oulun Setan järjestämässä North Pride -tapahtumassa, jossa keskusteltiin homo-, bi- ja transpakolaisten tilanteesta ja äärioikeiston uhasta. Ei ne kananmunat tältä vuodelta riittäneet. Hesarin uutisoinnin mukaan keskustelua juuri aloittelemassa ollut vasemmistopoliitikko Dan Koivulaakso vietiin sairalaan tarkistukseen saatuaan kaasusta kasvoilleen. Tsekkaa Hesarin uutisointi.

Homotapahtumia vastustavat vetoavat homoinhoonsa ja kyselevät, että onko homoutta sitten pakko tyrkyttää ihmisten naamalle. Samaa voisi toki kysyä jääkiekosta ja tangomusiikista, mutta ehkäpä nyt suodaan kuitenkin kaikille oikeus kokoontua, oikeus juhlia ja oikeus järjestää kulkueita ja mielenosoituksia, ja vastaavasti ketään, ei homoja eikä heteroita, pakoteta ottamaan niihin osaa. Kuulostaako yhtään kohtuulliselta?

Se mikä mua kuitenkin tässä jaksaa ihmetyttää, on se, että miten nämä hyökkäykset (puhumattakaan niiden vähättelystä) muka edistävät sitä, että se homous näkyisi katukuvassa tai ihmisten elämässä vähemmän. Nehän vain antavat entistä suuremman syyn pauhata epätasa-arvosta ja järjestää tapahtumia tasavertaisuuden puolesta. Eikö ihmisryhmällä, joka saa osakseen kaasutusta ja kananmunia, olekin kaikki syy ja oikeus vaatia tällaisen kohtelun lopettamista, niin juhlassa kuin arjessakin. Mikä ihmisryhmä muka nielisi kiltisti tällaisen kohtelun? Ja kun se edes arkielämässä jäisikin vain näihin tapauksiin... Nämä ovat aivan taatusti vain jäävuoren huippu siitä, mitä ihmisille tapahtuu päivittäin.

Suomalaisten enemmistö kannattaa seksuaalivähemmistöjen tasapuolista kohtelua – taviksilta on siis turha odottaa sympatiaa homojen kaasuttelulle. Mitä ihmettä siis näillä iskuilla kuvitellaan saavutettavan? Ihan oikeesti?

tammisaari 30
Maria-täti on hyvin vihainen.

11 kommenttia :

Lotta kirjoitti...

Suosittelen perehtymään aiheeseen tarkemmin. Ko. kaasuiskuhan ei ollut suunnattu homoja vastaan. Tilaisuuden aiheena oli äärioikeiston uhka homoille, ja ilmeisesti äärioikeisto halusi estää Koivulaaksoa pitämästä puhettaan. http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2834086/kaasuhyokkayksen-kohteeksi-joutunut-koivulaakso-lupaa-palata-ouluun

Maria Morri kirjoitti...

Niinhän minä kirjoitinkin. Lainaan:
" - -tällä kertaa Oulun Setan järjestämässä North Pride -tapahtumassa, jossa keskusteltiin homo-, bi- ja transpakolaisten tilanteesta ja äärioikeiston uhasta."

Lainaan myös linkkaamaasi artikkelia, mikä lopulta oli se munkin pointtini:
"Koivulaakso pitää iskua osana jatkumoa, johon kuuluvat esimerkiksi vuoden 2010 Pride-kaasuisku, rasisminvastaisen mielenosoituksen kimppuun hyökkääminen ja Oulun ylioppilaskunnan tiloihin homofobisin viestein tehty polttopulloisku."

Niistä lopullisista syistähän nyt on lähinnä spekuloitu, ellei tekijä ole antanut motiiveistaan tarkkaa selontekoa ja mä olen sen missannut, mutta tosiaan, mäkin näen tän samana järjettömänä jatkumona ja ihmettelen, mitä tälläsellä nyt oikein muka kuvitellaan saavutettavan.

Lotta kirjoitti...

No mutta tämä sinun blogitekstisi keskittyy lähinnä mässäilemään sillä, miksi homojen kimppuun hyökätään...

No, vaikeita asioita ja tyhmää joka tapauksessa.

Maria Morri kirjoitti...

Mässäilemään?! Mä olen äimistynyt. Mitähän mun sitten olisi pitänyt sun mielestä kirjoittaa siitä että olen järkyttynyt ja ihmettelen miksi tällästä pitää tehdä? Juttutoiveita voi kyllä esittää ihan asiallisestikin.

Lotta kirjoitti...

No toi on vaan aika helppo tie lähteä vain päivittelemään ja kauhistelemaan... Olisin olettanut sulta enemmän asiasisältöä. Tottakai se on järkyttävä asia hyvin monien mielestä.

Esimerkiksi, kun kritisoit Halla-ahon tuomiota, niin voisit yrittää nähdä sen yhteyden ko. kaasuiskuun. Mun mielestä nämä ovat saman kolikon kääntöpuolia.

Maria Morri kirjoitti...

Siis mikä yhteys H-a:n tuomiolla on kaasuiskuihin? Nyt olen kyllä pudonnut kärryiltä aika täysin. No, ehkä siinä on se yhteys, että molemmissa tapauksissa halutaan vaientaa vääriä mielipiteitä esittäviä ihmisiä. Siitä tosiaan saisikin postauksen aikaiseksi.

Maria Morri kirjoitti...

Tosin, siitä aiheestahan mä oon kirjoittanut aika paljonkin, ja oikeestaan mua huolettaa siinä aivan erityisesti juuri ne tapaukset, jossa vaientaminen tehdään valtion taholta. Kansalaisten tekemän väkivallanhan kun valtio kyllä tuomitsee muutenkin.

Lotta kirjoitti...

Ei vaan päin vastoin, Suomessa on ryhmä tai ryhmiä jotka haluavat oikeuden sanoa tai tehdä mitä haluavat (kuten Halla-aho), mutta kuitenkin estää muita tekemästä ja sanomasta mitä haluavat (lasken Halla-ahon äärioikeistoon). Sinä kritisoit tuomiota, mutta mielestäni niitä pitäisi olla enemmän. Ei suvaitsemattomuutta pidä suvaita saati antaa sille tilaa näkyä.

Maria Morri kirjoitti...

Vaan H-a ei ollut henkilökohtaisesti tuon iskun takana, eikä se varmasti ollut myöskään mikään perussuomalaisten salaliittoisku. On typerää pitää vastuullisena jotain epämääräistä äärioikeistoa ja joka ikistä sen jäsentä siitä, että joku yksittäinen neropatti tekee väkivaltaa. Suvaitsemattomuutta ei tarvitse eikä pidä suvaita, olen siitä aivan samaa mieltä, mutta en kyllä kannata sitä, että jokainen vähänkään rasistinen ihminen kiikutetaan välittömästi oikeuteen vääristä mielipiteistään, kun me voimme ihan itse omilla mielipiteillämme ilmaista oman suvaitsemattomuuden suvaitsemattomuutemme ja valita miten toimimme. Vääristä mielipiteistä pitää keskustella ja argumentoida ne julkisesti kumoon. Vääriä mielipiteitä ei pidä koskaan kriminalisoida. Sen sijaan väkivallanteot pitää ehdottomasti.

Maria Morri kirjoitti...

...Ja jos olet huomannut, H-a:n tuomio ja tyypin muutenkin saama kohtelu on lähinnä laittanut lisää vettä myllyyn ja pönkittänyt noiden jopa vainoharhaisten tyyppien uskoa siihen, että meillä on valloillaan "suvaitsevaisuusfasismi", miksi he itse sitä kutsuvat, mikä tarkoittaa heidän näkökulmastaan sitä, että heidät tönitään ulos demokraattisesta keskustelusta siksi, että ovat väärää mieltä. Tällaisen asemoinnin vahvistaminen se vasta vaarallista onkin: jos he kokevat tulevansa yhteiskunnan marginalisoimaksi, mitähän mahtaa tapahtua heidän mielipiteilleen ja kiihkolleen?

Katoaako se kenties johonkin, vai olisiko niin, että se alkaa pieniin pesäkkeisiin kerääntyneenä radikalisoitua entisestään, ja kun asioista ei saa julkisesti keskustella, he vain pienissä piireissään kiihottavat toisiaan yhä suurempaan vihaan. Jokainen näyttävästi mediamässätty tuomittu rasisti on sitten tämän kiihkon ylväs marttyyri. Kyllä minusta julkinen ja avoin puhe on nimenomaan se tie vapaampaan, suvaitsevampaan maailmaan. Sellainen, missä mielipiteet käsitellään keskustellen, ei väkivaltakoneiston läpi pyörittämällä.

Se ei tosiaan tarkoita sitä, että sanotaan, että kaikki mielipiteet ovat yhtä hyviä, yhtä kivoja ja yhtä oikeutettuja ja perusteltuja, hymistellään ja pidetään toisiamme nätisti kädestä kiinni hymnejä hyräillen, ei ollenkaan. Minusta esimerkiksi Soinin ja Räsäsen mielipiteet ovat aivan helvetin ahdasmielisiä, paranoideja, järjettömiä ja järkyttäviä ja antaisin amputoida mieluummin kaikki raajani ennenkuin äänestäisin kummankaan heistä puoluetta, mutta heidän suunsa tukkimisen sijaan minä haastaisin heidät joko muuttamaan kantaansa tai perustelemaan paremmin. Keskustelemaan ja sitten mahdollisesti tulemaan julkinolatuksi siinä keskustelussa, tai optimistina, vaihtoehtoisesti kehittymään ihmisinä. -.- En minä myöskään halua Raamattuja hävitettävän, vaikka dissaankin kristinuskoa ja vaikka se sisältää aika verisen rasistista settiä, naisvihaa ja homofobiaa. Mä mieluummin kerron kaikille miten perseestä sellanen on, niin voi sitten jokainen miettiä itse ja kehittyä ihmisenä.

Ja huomhuom, kun mielipiteestä tulee kehoitus tehdä väkivaltaa tai puhe vaihtuu syrjinnän tai väkivallan teoiksi, sitten ollaan taas aivan eri asiassa. Niitä minä en niele missään tilanteessa.

Maria Morri kirjoitti...

Myös tässä artikkelissa on esitetty hyvä pointti siitä, miten ongelmallista väärien mielipiteiden kriminalisointi on: sellainen hyvin helposti syrjii kaikista heikoimpia.

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/eri-mielta/onko-tarkoitus-suojella-ihmista-vai-uskontoa

"Korkein oikeus perustelee tuomiota täsmälleen samoilla argumenteilla, joita eri uskontojen valtaapitävät käyttävät vaientaessaan uskonyhteisöön kohdistuvaa kritiikkiä. Halla-aho sai tuomion vääristä arvoista, asenteista ja motiiveista. Näin myös uskontojen sisäiset kriitikot vaiennetaan, jos he poikkeavat liikaa yhteisesti hyväksytystä tulkinnasta. Onko vaarana, että ennakkopäätöksen todelliset kärsijät ovat toisinajattelijat, jotka usein puolustavat kaikkein heikoimpien oikeuksia?

- - Raskauttavin seikka Halla-ahon kannalta on korkeimman oikeuden mukaan hänen tietoinen loukkaamistarkoituksensa, sillä vilpittömän kritiikin esittäminen on sallittua. Uskonnollisten yhteisöjen sisäinen kritiikki vaiennetaan usein aivan samalla argumentilla. Asiasta käytetään myös toisenlaisia nimityksiä, kuten ”puhuminen väärässä hengessä” tai ”arvosteleminen”, johon usein vielä lisätään henkilöön käyvä leima esimerkiksi kritisoijan rikkinäisyydestä, vihasta tai huonosta omastatunnosta. Sillä, mitä ihminen sanoo tarkoittavansa tai tavoittelevansa, ei ole merkitystä.

- - Vähemmistöasema ei saa olla suoja kritiikiltä, sillä myös vallankäytön, kärjistäen uhrin ja sortajan, positiot ovat muuttuvaisia ja näkökulmasta riippuvaisia. Joko tai asetelman sijaan todellisuudessa on kyse vallan matriisista, jossa positiot vaihtelevat ja uhri voi olla myös sortaja riippuen asiasta, tilanteesta ja näkökulmasta. Yhteiskunnallisessa keskustelussa taistellaan myös uhripääomasta ja sen tuomista eduista. Uhrin status joissakin asioissa ei kuitenkaan saa estää vastuuta toisissa asioissa, sillä silloin kärsivät heikoista heikoimmat, joilla ei usein ole mitään valtaa, edes omaan ruumiiseensa."


Saanen myös muistuttaa siitä helposti unohtuvasta asiasta, johon myös kaikki edellinen liittyy: miksi meillä on sananvapaus? Mitä sananvapaudella yritetään suojella? Ei ainakaan kivojen asioiden sanomista, koska kukaan ei halua estää ketään sanomasta kivoja asioita. Ks. linkkaamani artikkeli.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...