19.7.2012

Morgan Freeman haluaa kannabiksen lailliseksi

Olen aina pitänyt Morgan Freemania karismaattisena ja fiksuna kaverina ja olinkin iloisesti yllättynyt, kun bongasin otsikot, joiden mukaan hän vaatii kannabiksen laillistamista. Onhan hän puolustanut kyseistä päihdettä aiemminkin, joten ei kai pitäisi olla yllättynyt.

Tsekkaa alkuperäinen juttu Newsweekistä tästä ja Nelosen uutisointi tästä. Lainaan:
"Miehen mukaan kyseinen laki tekee normaaleista, työssäkäyvistä ihmisistä kriminaaleja, vaikka nämä eivät olisi missään tekemisissä rikollisuuden kanssa.

Freemanin mielestä Yhdysvaltain hallitus käyttää miljardeja dollareita sotaan, jota se ei voi voittaa, vaikka samaan aikaan kannabis voitaisiin laillistaa ja laittaa verolle samalla tavalla kuin alkoholi. Tällä tavoin hallitus tekisi lisää rahaa eikä tuhlaisi sitä turhaan ja tyhmään taisteluun tuulimyllyjä vastaan."

Ihan oikein. Myös iso kasa taloustieteilijöitä (ja muutama nobelisti) on samoilla linjoilla, heidän mukaansa nimittäin laillistaminen toisi aikamoisen isot säästöt valtiolle.

internet memes - You Are Now Imagining This In His Voice
see more Memebase and check out our Troll Face lols!

P.s. Iiks huomenna ensi-iltaan The Dark Knight Returns! Omg, omg, omg... Sieltä sitten Freemanin ja kumppaneiden ihailua valkokankaalta. ^^

3 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Yleinen mielipide lienee, että kannabis on varsin vaaratonta. Areenalta löytyy mielenkiintoinen dokumentti asiasta, mikä voi vaikuttaa joidenkin mielipiteisiin.

http://areena.yle.fi/tv/956832

(tiededokumentti: pilvellä psykoosiin)

Hreathemus/NDSL kirjoitti...

Mielenkiintoinen dokkari, vaikka siinä onkin selkeä taipumus nostaa "yleiseksi" äärimmäinen reaktio kannabikseen ja vieläpä määrittelemättömillä "nuorilla" ikäluokilla. Toisekseen en myöskään huomannut, oliko tarinahenkilöillä ennestään taipumus mielisairauteensa jonka marijuana laukaisi vai pitivätkö lääkärit todennäköisenä että heidän terveet mielensä muuttuivat mielisairaiksi kannabiksen takia. Lisäksi mielestäni dokkarissa ei painotettu tarpeeksi, että kyse on tarinatapauksissa nimenomaan alaikäisten liikakäyttö. Haluaisin tietää, mikä dokkarin tekijöiden itsensä perspektiivi kannabikseen on ja kuka tämän on rahoittanut.

Kaiken kaikkiaan tämä dokkari ei kuitenkaan vaikuttanut mielipiteeseeni puolustaa kannabiksen laillistamista. Kyseessähän on nimenomaan kannabiksen vaikutus alaikäisten aivoihin ja epäilemättä laillistaminen pitäisi alkoholin ja tupakan myynnistä tutut K-18-leimat myös kannabiksen kohdalla. Myös alkoholi ja tupakka -sekä kofeiini- vaikuttavat nuorten neurologiaan ja muuhun fysiologiaan haitallisesti, muttei tätä silti käytetä argumenttina kieltää näiden päihdeaineiden käyttö aikuisilta.

Maria Morri kirjoitti...

En ole itse ehtinyt vielä katsomaan tuota dokkaria (kiitos linkistä ja vinkistä! :)), mutta tosiaan se psykoosivaara on olemassa yhtä lailla alkoholin kohdalla.

Lisäksi alkoholiin ja sen mukanaan tuomiin sairauksiin ja onnettomuuksiin kuolee vuosittain erittäin paljon ihmisiä, puhumattakaan humalan mukanaan tuomasta aggressiosta joidenkin kohdalla (tiedämme varmaan kaikki ne tapaukset, jotka nakkikioskilla alkavat riehua tai jotka tappelevat kännissä puolisoidensa kanssa), kannabis ei niissä luvuissa ole koko kilpailussa edes mukana. Kannabiksella ei myöskään ole tietääkseni taipumusta tehdä ihmisistä väkivaltaisia. Tästä syystä jopa toivoisin, että ne tietyt ihmiset vetäis mieluummin pilveä kuin ryyppäisivät. ;o

Ymmärrettävästi kuitenkin kaikissa päihteissä on aina riskinsä ja haittavaikutuksensa, erityisesti runsaassa käytössä, erityisesti jos alla on mielenterveydenhäiriöitä. En viitsi edes puhua alaikäisistä, koska kukaan ei ole ehdottanut ikärajojen laskua. :D

Jotkut kannabiksen puolustajat sivuuttavat kaikki riskit täysin ja näkevät aineessa pelkästään hyvää, mikä ei sekään tietysti ole paras tapa lähestyä asiaa. En siis halua kieltää vaarojen olemassaoloa tai suoranaisesti kannustaa ketään käyttämään yhtään mitään päihteitä, mutta olen kyllä minäkin skeptinen siitä, ovatko ne riskit kannabiksessa edes niin pahoja kuin alkoholin kohdalla. :)

Tämän päihteeseen suoraan liittyvän haitallisuusnäkökulman lisäksi on kuitenkin paljon muitakin syitä välttää kieltolakeja. Yksi niistä on se, että päihderiippuvaiselle ihmiselle oikea osoite ei ole vankila, tuo yksi varmimpia tapoja eristää ja syrjäyttää ihminen yhteiskunnasta, vaan olkapää ja kuntoutus, tuki, turva ja myötätunto. Lisäksi kieltolait pitävät elossa huumerikollisuutta, vähän niinkuin aikoinaan alkoholin kieltolain kohdalla salakuljetus oli mafian leipä ja varsin kukoistava toimi. Päihteidenkäytön tulisi kaiken kaikkiaan olla sosiaalipoliittinen kysymys sen sijaan, että se olisi kriminaalipoliittinen.

Olen kirjoittanut aiheesta ennenkin näissä postauksissa:
Kieltolait eivät toimi
http://www.heijastuspinta.fi/2011/03/kieltolait-eivat-toimi.html
ja
Niin miksi päihdepolitiikkaa pitikään miettiä uusiksi?
http://www.heijastuspinta.fi/2011/03/niin-miksi-paihdepolitiikkaa-pitikaan.html

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...