25.6.2012

Unisieppari


Unisieppari (eng. dream catcher) on höyhenistä, pajurenkaasta ja lankaverkosta tehty esine, jota ojibwa-intiaanit käyttivät perinteisesti painajaisten ja pahojen ajatusten suodattamiseen. Nykyisin ne ovat yleisiä koriste-esineitä, jotka myös nykyään ovat enemmän tai vähemmän intiaanikulttuurin tunnuksia.

Paitsi yleisiä koristeita sänkyjen päätyihin ripustettavaksi, unisieppareita otetaan myös tatuoinneiksi, tehdään koruiksi ja painetaan paitoihin printeiksi. Kehä, lankaverkko ja höyhenet ovatkin kauniita, ja pahojen ajatusten suodattaminen on ideana myös puhutteleva: on keskityttävä positiiviseen ja annettava negatiivisen mennä menojaan.

Hankintalistalle: unisieppari. Muodossa tai toisessa.

Source: tumblr.com via Maria on PinterestNyt seuraamaan Steve Jobbs -dokkaria Ykköseltä! Maanantai-illat!

4 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Hieman eri mieltä

Maria Morri kirjoitti...

En tiedä mihin tarkkaan ottaen viittaat, jätin tekstistäni toki pois sen, että new age -hipit ovat myyneet noita esineitä ja olleet tuottamassa sen popularisointia, mutta kelasin, että sieltähän sen kuka vain näkee, jos menee Wikipediaan etsimään lisätietoa. Vastaavasti jätin myös ko. kansan esineeseen liittyvät alkumyytit pois, koska halusin vain tositosi napakan johdannon muutaman irtonaisen ajatukseni ilmaisuun, en tehdä aiheesta mitään varsinaista esittelyä tai esseetä. Jos kuitenkin viittaat kulttuurin "omimiseen", niin siitä taas mulla on eri mielipide. ;)

Mä en ole kovin suuri "kulttuuriomimisen" konseptin kannattaja. Sitä käsittelevissä keskusteluissa päädytään lopulta kaikki vaan pahiksiksi ilman varsinaisia hedelmällisiä lopputulemia. :( En oikein näe ylipäätäänkään, miten tässä postauksessa nyt esimerkiksi alistetaan ja sorretaan mainittua kansaa sillä, että viitataan ihaillen johonkin heiltä lähtöisin olevaan esineeseen. Onko joku nyt huonommassa asemassa tässä maailmassa tämän postauksen takia? :) Entä onko sitten, jos ostankin new age -hipiltä oman unisiepparin? Onko eroa siihen, jos teen sellaisen itse? Onko minun etninen alkuperäni tärkeämpi tekijä kuin se miten tosiasiallisesti kohtelen ihmisiä?

Voin toki olla väärässäkin, mutta so far käymäni keskustelut aiheesta ovat olleet kutakuinkin... kummallisia. O_o Koskaan ei ole kukaan selittänyt minulle, miten tällaisesta kulttuurin "omimisesta" seuraa sitä pahaa muuten kuin viittaamalla ylimalkaisesti enemmistön ja vähemmistön alistaviin valtasuhteisiin, valkoisen miehen taakkaan ja muiden kunnioittamattomuuteen, tai miten erotetaan normaali kulttuurien sekoittuminen "omimisesta". Millä tapahtumaketjulla ne rastat tai joogaharjoitukset valkoisella eurooppalaisella ovat vaarallisia. ;o

Lisäksi toki uskon myös tiedon ja kulttuurin vapauteen ja nyrpistän nenääni idealle, että kulttuureja voisi ylipäätään yhtään kukaan omia mihinkään suuntaan, tai siis että kellään ihmisellä olisi johonkin kulttuurinilmaukseen, symboliin, liikuntatapaan, hiustyyliin tai muuhun vastaavaan suurempi oikeus kuin jollakin toisella ihmisellä. :)

Sed kirjoitti...

Olisin kaivannut tykkää-nappia :D Joten sanon sen nyt näin kommenttimuodossa: kiva teksti!

Maria Morri kirjoitti...

Aww, en oo vielä saanut aikaseks virittää semmoista. :) Mut kiitti, on se kiva saada kommenttejakin! ;) :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...