9.6.2012

Prometheus


Ridley Scottin ohjaama Prometheus (2012) on kelpo kamaa meille Alien-saagan faneille ja kaikille, jotka pitävät, voisiko sanoa, kovasta scifistä. Tarina nimittäin sijoittuu samaan maailmaan kuin Scottin aikoinaan aloittama, neljän elokuvan mittainen kauhuscifisarja. Prometheus kertoo tiedealuksen miehistöstä, joka matkustaa kaukaiselle planeetalle Maasta löytyneiden muinaisten tähtikarttojen perusteella. He toivovat löytävänsä omat luojansa, insinöörit, jotka teorian mukaan aikoinaan toivat elämän Maahan. He löytävätkin jotain muuta, piste piste piste.


Ruotsalaisen Noomi Rapacen (Millennium-trilogian Lisbeth Salander!) esittämä arkeologi, Elizabeth Shaw on mainio seuraaja Sigourney Weaverin ikoniselle Ripleyn hahmolle. Sama herkkyys ja periksiantamattomuus ovat läsnä. Michael Fassbenderin robottihahmo, David on kyllä myös aika pätevä hiotussa roolissaan, ja Charlize Theronin komentelua ja punnerruksia olisin voinut katsella vähän pitempäänkin.

Mutta silti tässä kaikessa jokin ihan lievästi ärsyttää. Ehkä se on tarinan vika. Juoni nimittäin tuntuu välillä kummallisen sirpaleiselta ja hahmot tekevät aika... Kummallisia asioita. "Hei kaunis lonkero, oletpa söpö!" "Cheers!" "Kerronpa sinulle nyt omasta elämästäni, vaikka säntäsit selittämättömästi tänne verisenä ja tärisevänä, istupa kuuntelemaan." "JAARGH, minä repiä sinun pää nyt irti!" Paljon jää myös avoimia kysymyksiä, ehkä siellä on jo jatko-osa mietittynä.


Olin joka tapauksessa jossain määrin pettynyt siihen, miten irrallisiksi jotkut asiat jäivät. Leffassa oli myös mielenkiintoisia filosofisia teemoja, joita olisi voinut kehitellä vieläkin etevämmin eteenpäin. Olen myös yllättynyt siitä, että petyin, koska menin leffaan kuitenkin avoimin mielin ja jopa vähän skeptisenä. Yritin kovasti pitää odotukseni jäissä, koska en tiennyt mitä odottaa. Ehkä silti sitten kuitenkin odotin jotain koherentimpaa ja ehkä vielä vähän enemmän Alien-henkistä ja klaustrofobista avaruusjännäyskauhua. Mutta kuten sanottua, Alien-saagan faneillehan tämä on ihan taattua kauraa, enemmän tai vähemmän. Prometheus ei missään nimessä ole huono. Onhan siinä jopa se tuttu liekinheitin.

3d sen sijaan lunasti todellakin paikkansa, Avatarista aikoinaan intoillut mies piti Prometheuksen kolmiulotteisuutta jopa joiltain osin parempana. Itse unohdin katselevani 3d-versiota, mikä on hyvä merkki siitä, että toteutus on tältä osin erittäin onnistunut. Muutenkaan ei pidä mitenkään vähätellä, miten visuaalisesti näyttävä ja kaikinpuolin komea Prometheus on valkokankaalla. Eeppistä scifimenoa kaipaavat saavat juuri tasan sitä. Ja ehkä mäkin pidän leffasta vieläkin enemmän toisella katsomiskerralla. Kannustan ehdottomasti kaikkia kiinnostuneita tsekkaamaan tämän!

13 kommenttia :

Kaoka kirjoitti...

< Tässä kommentissa spoilausta >

Minua tökki tuossa Prometheuksessa hirveästi esim. se "keisarinleikkaus" -kohtaus, allu läväyttää limat avohaavaan, sitten se niitataan puhdistelematta kiinni ja meno jatkuu ilman tietoakaan verenmyrkytyksistä tai elämää suuremmista kivuista :D

Myös tämän Davidin motiivit jäivät mulle vähän hämäriksi, vähän enemmän olisi voinut avata että oliko hänellä nyt taustalla joku suurempikin tavoite vai ihanko tämä muuten vain mielenkiinnosta teki mitä teki..

Ja mihin ne tyypit olivat siellä kuolleet, olivat sen verran hyvässä kunnossa että eivät vissiin ainakaan omiin litkuihinsa tai allujen hyökkäyksiin?

Mutta joo, ehkä niillä on jatko-osa mietittynä ja se vähän avaisi joitakin näistä jutuista.

Maria Morri kirjoitti...

*SPOILAUSTA TÄSSÄKIN*Mua häiritsi sama juttu! Ja tosiaan se, että sitten törmätään ihan verisenä sinne Waylandin huoneeseen, eikä kukaan oikein noteeraa sitä suurta haavaa likan mahassa, eikä siihen palata enää mitenkään muuten kuin siten, että välillä hahmoa sattuu. Ihan ufoa. Ja tosiaan se örvelö, mikä sen mahasta poistettiin, niin kaikki, myös David, joka siitä nyt AINAKIN oli tasan tietoinen, unohti koko örvelön eikä edes tätä robottia kiinnostanut mitä ihmettä sille tapahtui tai mikä se edes on.

David kai on olevinaan vähän samanlainen Wayland-korporaation kätyri kuin ekan Alienin Ash, mutta ei sen motiiveja tosiaan ihmeemmin selitetty. Oliko Wayland käskenyt tehdä ihmiskokeita vai mitä hittoa.

Niiden insinöörien kuolemaa ei tosiaan pahemmin avattu, ainoa heitto oli sen tummaihoisen kapteenin arvelu siitä, että oli lasti kääntynyt jotenkin luojiaan vastaan, mikä kai on ehkä se selitys, mikä katsojien halutaan nielevän, mutta miten se kapteeni siitä olisi muka niin paljon paremmin selvillä kuin kukaan muu... :D Ja samoin aika helposti siellä komentosillalla nää meidän pilotit uskoi Shawta, että joo nyt pitää selkeesti tehdä itsemurhaisku koska tää hysteerinen tutkija itkee. Siis mistä lähtien leffoissa on alettu kuunnella tutkijoita... ;D

Tereza {Drastic Plastic} kirjoitti...

I'm going to see it tomorrow, I'm really curious about it!

You have a really cool blog here. Do you want to follow each other, I would love that.
Tereza
http://drastic-plastic-fantastic-plastic.blogspot.com/

Ansma kirjoitti...

tää mun asia ei oikein liity postaukseen mut pakko oli tulla sanoo et sulla on tosi ihanat hiukset !

Maria Morri kirjoitti...

Hi Tereza! You have a nice blog, will be sure to follow you! :) I hope you liked the movie! I had some mixed feelings about it. :D

Ansma, kiitos kaunis :)

Diana Marks kirjoitti...

can't wait to see it!

Check out my blog and if you like, follow me on GFC and Bloglovin. I will follow you back with pleasure, just leave a link in the comments.

LA By Diana Live Magazine

Maria Morri kirjoitti...

Sure thing! :)

Diana Marks kirjoitti...

followed you on GFC and Bloglovin ;)

LA By Diana Live Magazine

Daphnion kirjoitti...

3D toimi tosiaan hyvin tässä. Ei oltu turhia kikkailtu. Vielä kun Plevna hankkisi kevyemmät lasit. Perkules kun joudun aina pitämään niitä ylhäällä kädelläni, kun muuten ne painaa nenää ja valuu alas..tai sit mä vaan tarvitsen isomman nenän. :)

Niin ja leffakin oli oikein bueno. Tykkään kovasti tämän tyylisistä leffoista, vaikka mieltä jäikin kaihertamaan parit asiat. Haluaisin kovasti tietää, että miksi ne avaruusäijät sitten vihasivatkin ihmisiä jos olivat ne kerran luoneet..Ehkä ne ajatteli, että: Onpas surkeita rääpäleitä. :D

Maria Morri kirjoitti...

Joo, ne lasit kans painaa nenää tosi ikävästi, mä joudun aina hinaan niitä vähä edes takas siinä ku alkaa *sattua* :D

Moni kysymys jäi väille vastausta. Jotkut epäilivät, että se tyyppi alkoi riehua huomattuaan, että ihmiset ovat luoneet robotin, siis ikäänkuin yltäneet omien luojiensa "tasolle" ja tämä on kamalaa, tai sitten oli kamalaa kun se robotti oli robotti eikä elävä, jotenkin... pyhäinhäväistys? x)

Emt, syitä siinä haettiin, ja tavallaan vilautettiinkin sitä mahdollisuutta, että vastaus olisi vain tyly "Because we can", mutta siinä tapauksessa olen vaan vähän pettynyt, koska se tavallaan oli se mun odotus alun alkajaankin, ja leffa tuntui rakentavan hommaa siihen suuntaan, että kysymyksiin on jotain vastauksia tässä kaikessa, ne pitää vaan löytää. Noh, ehkä se voi olla nerokasta sitten että ei olekaan, mutta jättää se silti leffankatsojalle vähän... keskeneräisen viban. :D Varsinkin kun se sitten hoidettiin vaan sillä että se tyyppi alkaa riehua ja käy murhanhimoiseksi ihmisiä kohtaan. Olishan se voinut käydä vaikka sivistyneen keskustelun asiasta ja murskata näin ystävällismielisesti ihmisten odotukset ja toiveet. ;D

Heidi kirjoitti...

Spoilereita!

Kävin juuri katsomassa tämän ja vaikka Alienista tykkäänkin ihan hulluna, niin tämä jätti kyllä vähän kökön maun suuhun. Leffa oli toki ihan mielettömän nätti (varsinkin se kohtaus missä David pyörii tähtikartan sisällä) ja Davidin hahmo oli aika awesome, mutta omaan makuuni leffa väänsi vähän liikaa rautalangasta (etenkin lopussa) ja muut hahmot Davidia lukuunottamatta olivat melko meh. Leffassa oli myös vähän liikaa epäloogisuuksia, jotta olisin voinut täysillä siitä nauttia. Niiku esim millasia idioottitiedemiehiä tuollaselle lennolle oikeasti palkataan, kun ne ei edes tajua sitä että vaikka sitä vieraan planeetan ilmaa voisikin jostain syystä hengittää, niin siellä voi silti olla jotain muuta vaarallista minkä takia se kypärä olisi ihan hyvä pitää päässä. :F Puhumattakaan siitä, että kun kerran on jo saatu selville että siellä on jotain vaarallista, niin tyypit silti ottaa toistamiseen kypärät pois. :FFF

Tykkäsin itse kyl siitä ettei Davidin motiiveja selitelty ja hahmo jäi muutenkin aika mystiseksi, koska se toi omasta mielestäni hyvin esille sitä miten pihalla ihmiskunta oikeasti on muiden elämänmuotojen ymmärtämisestä. Ihmiset eivät onnistu ymmärtämään omia luojiaan, mutta eivät toisaalta omia luomuksiansakaan. Myös Davidin lempileffa-repliikki ihan leffan alussa antoi vähän olettaa, että vaikka ihmiskunta (tai muut oliot) voikin luoda jotain, niin se ei silti voi enää luomisen jälkeen päättää sitä suuntaa mihin luomus lähtee kehittymään (koska eihän roboteilla pitäisi olla mitään lempparileffoja).

Leffan jälkeen jäin pohdiskelemaan sitä, että oliko sillä Shaw'n ristillä jokin syvällisempi merkitys. Leffan aikana ajattelin että risti olisi jotenkin symboloinut rakkautta ja että ristin antaminen Davidille olisi jotenkin pohjustanut jotain hömelöä 'mut mä tykkään susta vaik ootkin robotti' -sivujuonta, mutta loppuleffa ei onneksi mennyt ihan niille raiteille.

Maria Morri kirjoitti...

Mul on ihan samat fiilikset. :D Ja tosiaan se vei uskottavuutta paljon, että ne hahmot tuntui olevan jostain American Piesta, melkein, suunnilleen revästyjä. x) Eka Alien, siinä ei kukaan ollut täydellisen uskomaton ja idiootti hahmona, vaikkei kaikki olleetkaan mitään välkkyjä. Kaikilla oli kuitenkin selkeesti joku... uskottavuus. x)

Toi pointti Davidista on aika hyvä! Se antaisi myös jotain sisältöä sille, kun hologrammi-Waylan puheli että joo, melkein kuin ihminen, mutta sielu puuttuu, odotin siinä kohtaa, että leffa antaisi jotain merkkejä siitä että onpas. :D Siis sielu. Ehkä tuo voisi sitten olla juuri sitä samaa mystiikkaa siitä, ettei me vaan hallita kaikkea, koska noh, ollaan viel vähän käsi laji. :D Ja mä melkein ootin että tässä tulis joku robottirakkausjuonne. ;) Mut mä olinkin myös vähän ihastunut Bishopiin. Silleen... sedällisesti? :DD

Kannattaa muuten tsek tää analyysi, joka tarjoaa taas yhden tulkinnan koko juonikuviolle!
http://cavalorn.livejournal.com/584135.html

HeidiB kirjoitti...

Me käytiin eilen viimein miehen kanssa katsomatta tämä ja molemmille jäi erittäin paha meh-fiilis :P En osaa sanoa mitä elokuvalta odotin, mutta ainakaan se ei ollut sitä mitä odotin.

Eihän tuo missään nimessä huono elokuva ole, mutta ei todellakaan Scottin parhaita töitä. Sinällään tosiaan vika ei tunnu olevan ohjauksessa vaan nimenomaan tarinassa, joka oli kyllä sellaista scheisseä pahimmillaan, että ei paremmasta väliä. Koko pirun biologikin oli ihan turha hahmo ja miksi ihmeessä siitä geologistakin tuli joku ihmishämäkäkki tjsp!?!?

Visuaalisesti leffa oli näyttävä ja ehkä yksi parhaita 3d elämyksiä, mutta olen mä silti pettynyt tuohon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...