30.6.2012

Pride-kulkueeseen heitettiin kananmunia

Just kun sain ehkä hetkeksi käsiteltyä loukkaantumisteemat mielestäni pois, tapahtuu taas jotain tällästä. Helsingissä marssinutta Pride-kulkuetta on joku valopää heitellyt kananmunilla, ehti osua noin kymmeneen ihmiseen ennen kuin hänet saatiin kiinni. Miksi, siis MIKSI pitää tehdä tämmöstä? Mikä seksuaalivähemmistöjen karnevaalissa, ilossa ja rakkaudessa voi loukata ja häiritä ketään noin paljon? Onneksi ei tainnut kukaan loukkaantua, siis noin fyysisesti.

Hyvin, hyvin tehokas optimisti on varmaan iloinen siitä, että kaikesta huolimatta tämäkin on vain se yksi ihminen tuhansista, joka tällaista tekee, mutta kun se yksikin on liikaa. ...Puhumattakaan niistä, joiden mielestä seksuaalivähemmistöt suorastaan lietsovat vihaa ja ennakkoluuloja kulkueillaan, ja siten jotenkin suorastaan kerjäävät... mitä? Väkivaltaa? Nyt oikeesti. (Note to self: ota nyt jo hyvä ihminen opiksesi äläkä lue niitä uutissivustojen keskustelufoorumeita.)

Arkielämässä ei pahemmin heitellä kananmunia, mutta väkivallan tai ainakin sen uhan kokeminen ei ole mitenkään poikkeuksellista, ja sukupuolen tai seksuaalisuuden perusteella syrjityksi tulemisen kokemuksia on erittäin monella eri tilanteista. Joskus syrjintä voi olla tahatontakin, tai niin tiukasti meidän kaikkien oppimissa tavoissa toimia ja puhua, ettemme heti edes tunnista sitä syrjinnäksi. Toki Suomessa ovat asiat paljon paremmin kuin monessa muussa maassa, mutta työtä riittää edelleen siinä, että kaikki saisivat elää ja olla rauhassa sellaisia kuin ovat. Sehän pätee tosi moneen muuhunkin asiaan: ikään, etnisyyteen, uskontoon (tai sen puutteeseen) ja luokkaan. En tiedä tavoittelenko utopioita, mutta kieltäydyn kyynistymästä siihen pisteeseen, etten edes yrittäisi.

Multa meinaa kyllä taas ihan totaalisesti käämit palaa. :( Onneksi kuulemani mukaan kulkueen jälkeen piknikillä on ollut rauhallista. :) Toivottavasti on jatkossakin, ja jatkoilla! Maailmassa on paljon ihania ja mahtavia ihmisiä. ^^

Source: flickr.com via Maria on Pinterest

14 kommenttia :

Hanna kirjoitti...

Tulipa tosi, tosi surullinen olo.

Maria Morri kirjoitti...

Älä muuta sano.

emma kirjoitti...

Tuntuu, että nämä "kananmunien heittelijät" ottavat henkilökohtaisena loukkauksena toisen ihmisen seksuaalisen suuntaumisen. Siis kun tällä tavalla noustaan vastarintaan. Mutta kun eihän kenenkään suuntautuminen ole sitä mikä on kenenkään kiusaksi! Tarkoitan, että nämä vihaajat käyttäytyvät niin kuin se olisi! Ahdasmielisyyttä tässä maailmassa riittää, mutta tuo oli kivasti sanottu tuo "uskon varmaan utopioihin.." Jonkunnäköinen utopioilla leikittely sillon tällön on varmaan ihan hyväksi ettei katoa tolkku päänupista tässä älyttömässä maailmassa. Ps. Näin sellaisen kuvasarjan, että "nämä kuvat palauttavat uskon ihmiskuntaan tms", niin siinä rimpsussa yksi kuva oli kun ihmiset pyysivät homoseksuaaleilta anteeksi, että ovat raamatun perusteella syrjineet homoja tai jotain tällaista. Siitä tuli sellainen olo, että vau! Jos jotain huonoa, niin ehkä jotain hyvääkin.

Anonyymi kirjoitti...

Jospa henkilökohtainen loukkaus ei niinkään ole seksuaalinen suuntautuminen vaan se, että seksuaalisuus yleensä tuodaan kulkueena väkisin julkisessa tilassa toisten naamalle. Minua ainakin ärsyttävät jo jotkin julkiset hellyydenosoitukset.

Jonesy kirjoitti...

Iltiksen uutisointia samasta asiasta on kommentoitu lyhyessä ajassa jo taas ihan kiitettävästi ja useimpien kommenttien sävy on nimenomaan tyyliin "itepähän kerjäsivät, kun tuolla lailla tulevat kaduille riehumaan".

On hämmästyttävää, miten yhä tänäkin päivänä on niin valtavasti ihmisiä, jotka ovat totaalisen sokeita omalle syrjintää edesauttavalle käytökselleen.

Muutamia valittuja: "Kaikkien ei tarvitse hyväksyä seksuaalivähemmistöjä. Näin se vain on.. Eikä sitä tarvitse tällä tavalla juhlistaa ja aiheuttaa härdelliä."

"Seksualisella vähemmistöllä on samat oikeuden enemmistön kanssa. Mutta onko heillä oikeus mainostaa kulueella omaa vierasta elämämän tyyliään, niin ettei se tuo häiriöitä normaaliin elämään."

Naurattaisi, jos ei itkettäisi. :/

Maria Morri kirjoitti...

Anonyymi, silloin voi ehkä, ehkä välttää tuota nimenomaista paraatikatua sen pari tuntia kerran vuodessa. Liikaa vaadittu?

Maria Morri kirjoitti...

Emma ja Jonesy, surulliseksi tässä tulee. :(

... Ja ihan kuin heteroseksuaalinen elämäntyyli ei sitten muka näkyisi joka paikassa ympäri vuoden, tulisi joka tuutista ja hyppisi koko ajan nenillä ja silmille. Hyi ällöö?

Kyky sietää erilaista kun se ei ketään vahingoita on kypsän ihmisen merkki. Se ei ole edes iästä kiinni. Mutta mitä niin kamalan erilaista edes on siinä että on homoseksuaali? Rakkautta samanlaista kuin kaikilla muillakin. Samanlaiset huolet, samanlaiset ilot.

Kaikilla on oikeus osoittaa mieltään, järjestää marsseja niiden asioiden puolesta kuin haluaa ja olla esillä omana itsenään!

DG kirjoitti...

Edellisiin, vaan en kenellekään suoraan, kommentoidakseni.

Miusta on kummallinen harhaluulo, että Pride olisi jotenkin yliseksuaalisuuden ja mauttoman irstauden juhla. Toki on totta, että kulkueeseen ja juhliin osallistutaan myös vähissä vaatteissa, vaan ei niissä pärjätä kyllä lähellekään esim. nykymaailman musiikkiteollisuuden musiikkivideoseksismiä. Avatkaa The Voice, niin tiedätte mistä puhun.

Ensisijaisesti Pride kun ei liity seksiin tai seksuaalisuuteen, vaan rakastamiseen. Seksuaalisuus on osa sitä, mutta tärkeintä on juuri se rakkaus. Ja ihmisen oikeus tulla rakastetuksi omana itsenään.

Mm. seuraavat kuvat osoittaa miusta hyvin sen, minkä asioiden puolesta tässä marssitaan:

http://vivas.fi/32-koskettavaa-kuvaa-gay-pride-kulkueesta/

Maria Morri kirjoitti...

Monille tietysti myös irstas ja pervo = kaikki mikä ei vastaa omia mielipiteitä tai omaa tapaa elää elämää. :(

Maria Morri kirjoitti...

Ja joo, noi kuvat on ihanii, bongasin ne alunperin täältä:
http://www.buzzfeed.com/mjs538/the-most-inspiring-gay-pride-pictures
Sieltä löytyy muitakin vastaavia koskettavia kuvasarjoja. :)

Maria Morri kirjoitti...

JA kuvia Helsingin paraatista löytyy täältä! :)
http://ranneliike.net/teema/kuvagalleria-helsinki-pride-2012-kulkue-ja-puistojuhla?cid=96&aid=8582&nimi=img-6786.jpg

Maria Morri kirjoitti...

Ja ai niin, jos on mennyt ohi, niin Ranskassa aiotaan laillistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot :) Kuin huikeeta!

http://yle.fi/uutiset/ranska_aikoo_laillistaa_homoavioliitot/6201254

Anonyymi kirjoitti...

Emmää o kyllä yhtään surullinen. Homoilla oli hauskaa ja kunnon sm ja bondage yksikkökin oli kulkueessa mukana. Omia mieltymyksiä pukeutumisineen sai ilmaista ja jengi oli suvaitsevaista. Ja yleisökin vähän enemmän haukottelevaa kuin mitenkään kriittistä. Been there. Kaipaan tosin itse alkuperäistä san franscisco meininkiä kulkueisiin. Tylsäksi on menny.

Maria Morri kirjoitti...

Se on kyllä hyvä asenne, ettei anna tällästen yksittäistapausten liikaa heilauttaa :) Hehe, varmaan jotkut repis housunsa, jos tänne tuotaisiin vielä enemmän sitä suuren maailman tyyliä.... ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...