10.5.2012

Pohdintoja ja bongauksia maailmasta

vappu6

Muutamia juttuja, jotka ovat viime aikoina ilahduttaneet ja suututtaneet maailmalla.

Obama otti tärkeän askeleen ja tuli ulos kaapista: hänestä samaa sukupuolta olevien tulee saada avioitua toistensa kanssa. Jos jotain hyvääkin tässä maailmassa tapahtuu, niin se on juurikin seksuaalivähemmistöjen oikeuksien asteittainen hyväksyminen ja laajeneminen, ja olen siitä hyvin, hyvin iloinen. Vatikaani sen sijaan näyttää surunaamaa ja jyrähtelee, että amerikkalaiset nunnat keskittyvät liikaa köyhiin ja liian vähän homoihin. Ovat varmaan riemuissaan siitä, että Saudi-Arabia kielsi homoja käymästä koulua.

Saksan piraateilla menee lujaa: puolue kahmii osavaltiovaaleissa paikkoja aivan ilmiömäisellä tahdilla. Uumoillaan, että pian voi jo hallituspaikatkin aueta. Syksyllä sitten Suomessakin kunnallisvaalit... ;) (P.s. Vihaan syvästi sanaa jytky. Toivoisin vaadin, että toimittajat lopettavat välittömästi sen viljelyn.)

92-vuotias yhdysvaltalainen sotaveteraani jatkaa piraattien viitoittamalla tiellä. Hän kopioi suuria määriä elokuvia dvd-levyille ja lähettää niitä sotilaille rintamalle. Siinä vasta sankari! "“It’s not the right thing to do, but I did it,” Mr. Strachman said, acknowledging that his actions violated copyright law."

Tampereen ylioppilaslehti Aviisi on kunnostautunut tänä vuonna perustulokeskustelun esilläpitämisessä, vähän väliä kirjoitetaan jotain aiheesta. Tässä esimerkiksi artikkeli, jossa kerrataan sitä, miten yhdelläkään aatteella ei ole monopolia perustulokeskusteluun, vaan sitä voi kannattaa monenlaisista lähtökohdista käsin, niin oikealta kuin vasemmaltakin. Rock on!

Yli kolmesataa taloustieteilijää ja pari nobelistia ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, jossa he toteavat kannabiksen laillistamisen voivan tuottaa jenkkihallinnolle sievoisen summan pätäkkää. Nyt tarvittaisiin kriittinen ja arvioiva keskustelu siitä, onko nykyisillä kieltolaeilla todella paikkansa, ja oikeuttaako nykyjärjestelmä itsensä ylipäätään. Oma veikkaukseni: ei ja ei. Etäisesti liittyen, Oulussa huumeiden katukauppiaiden pidätykset ovat lisänneet apteekkien ja kauppojen ryöstöjä. Narkomaanit ovat epätoivoisia. Että ihan putkeen meni.

Jo aiemmin Aviisissa on kirjoitettu, että kannabiksen laittomuus syrjäyttää nuoria.

IMG_20120417_172644

Positiivisen ajattelun tärkeydestä aina jaksetaan joka puolella puhua. Lifehackin artikkeli tiivistää hyvin oman ärsytykseni "ajattele vaan myönteisesti" -mantraan ja kertoo, miksi se ei toimi, ja mitä sen sijaan kannattaisi tehdä. Mieleeni tästä tulee myös parin vuoden takainen luento, jonka piti onnellisuusprofessorina tunnettu Markku Ojanen. Hän puhui itsetunnosta ja painotti, että hyvään itsetuntoon ihmiset tarvitsevat jotain tekemistä, josta sitten saavat kehittävää ja toivottavasti rohkaisevaakin palautetta, jonka avulla voivat kehittää käsitystä itsestään myönteiseen suuntaan.

Ehkä itsestäänselvyys, mutta ajatus kolahti ja kovaa. Tätä olen myös ajatellut paljon viime aikoina kirjoitellessani kurssipalautteita ohjaajille. Aina sen palautteen saamisen kanssa ei nimittäin mene niin vahvasti, ja opiskelija jää kieriskelemään ahdistavaan ja palkitsemattomaan epätietoisuuteen. Vastaavasti itse yritän muistaa kehua kaikkea ja kaikkia, jos näen pienintäkään syytä.

paradise 15

Onnellisuudesta puheen ollen, ihmisiä lääkitään liikaa pillereillä, kun useimmat hyötyisivät eniten terapiasta. Lainatakseni artikkelia: "Masennuksen ydin on arvottomuuden tunne. Potilasta voi pönkittää jo pelkästään se, että hänen tarinansa on kuulemisen arvoinen." Toisaalta riesanamme on myös yhteiskunta, jossa ihmisen on oltava aina yhtä tuottava. Ihminen ei kuitenkaan ole kone, jonka mieli ja elämä etenisi aina tasaisesti, eikä ihminen ole aina yhtä tuottava mihin aikaan ja elämänhetkeen hyvänsä. Sen ei pitäisi olla asia, josta ketään ikinä syyllistettäisiin, tai joka katsottaisiin automaattisesti ongelmaksi. Yhteiskunnan rakenteiden, työelämän ja opiskeluiden tulisi voida joustaa, ja ihmisten uskaltaa kuunnella myös omaa kroppaansa ja mieltään – ottaa se breikki kun sille on tarvetta, ja mikä tärkeintä, myös vaikkei olisikaan tarvetta.

Äärimmäisen mielenkiintoista on toki sekin, että masennuksen lääkehoitoa voi kutsua tehottomaksi, suoranaiseksi kusetukseksi. Ihmiset eivät ehkä siis tarvitsekaan lääkkeitä, vaan inhimillistä tukea ja kohtaamista. Kuunnelluksi, nähdyksi ja ainutkertaisena ihmisenä arvostetuksi tulemista.

Joka kuudes sosiaalialan päättäjistä pitää köyhyyttä ihmisen omana syynä. Näin käy ilmi hiljattain julkaistusta sosiaalibarometristä. Laiskuutta ja tahdonvoiman puutetta, siitä johtuu monien mukaan ihmisen huono-osaisuus. Vaan mitä enemmän vastaajalla on kokemusta, sitä enemmän hänellä on myös ymmärrystä, ja sitä herkemmin vastaaja ajattelee köyhyyden ja työttömyyden johtuvan yhteiskunnan rakenteista. Se muuten on myös suomalaisten enemmistön näkemys. Ymmärtäväisintä sakkia löytyy sieltä, missä työttömien ja köyhien kanssa ollaan päivittäin tekemisissä, eli työ- ja elinkeinotoimistosta. Yllättyneitä olivat....?

white shirt 3

P.s. Printtijournalismi on paskaa.

6 kommenttia :

nikkila kirjoitti...

Keskustelin sun kanssas tänään jo toisella forumilla ja nyt ajan kuluks tulin vilkaisemaan, miltä sun blogi nykyään näyttää. Hyvä vinkki toi Ojasen kertoma. Täytyy yrittää ottaa käyttöön :) Vaikka oon tässä suossa tarponut vuosia, ni yhä aina silloin tällöin tulee jotain uutta vastaan, vaikka luulee jo yrittäneensä kaikkensa :) Kiitos Maria tästä!

Maria Morri kirjoitti...

Ole hyvä, tosi mukavaa, että tässä oli jotain mikä kolahti. :)

Anonyymi kirjoitti...

"Joka kuudes sosiaalialan päättäjistä pitää köyhyyttä ihmisen omana syynä."

Vain joka kuudes? Ovatko RKP ja Kokoomus aliedustettuja kannatukseensa nähden?

Maria Morri kirjoitti...

Hehe, good point

Anonyymi kirjoitti...

Heippa!
Mulle PP on vähän tuntemattomampi puolue, ja mua kiinnostaisi kysäistä, mikä sun kantasi journalismin tekijänoikeuksiin on, poliittisen kantasi puitteissa.
Media-alallahan on jatkuvasti jalustalla se, että työnsä tekijöillä olisi paremmat tekijänoikeudet omiin tuotoksiinsa joskus tulevaisuudessa. Lehtitalojen hallitustasot kuitenkin ajavat tekijänoikeuksia minimiin, esimerkkinä nyt vaikka nämä Hesarin freelancesopimukset. Lehtitalot omistavat vakkareiden ja avustajien tekijänoikeudet, elleivät freet ole yksityisyrittäjiä.
Työntekijät vastaavat silti oikeusjutuista, joita seuraa, kun heidän kuviaan käytetään vapaasti esim. oppikirjoissa (Hesari omistaa Otavan). Kustantaja voi pystyttää näyttelyn kuvaajien kuvista ilman näiden lupaa, sillä omistaa kuvat. Puhumattakaan nyt ihan perusarjesta, jossa toimittajan juttu ja kuvaajan kuvat kiertävät lehtiyhtymän kaikissa lehdissä, jos ne ovat tarpeeksi hyviä ja yleismaailmallisia.
Ihannehan on se, että työntekijä saa työstään korvauksen aina, kun sitä käytetään jossakin yhteydessä, eikä sitä jaeta vapaasti ympäriinsä (niin, että vastuu jää silti työntekijälle).

Eli mikä sinun kriittinen kantasi tekijänoikeuksiin on? Poikkeaako se jotenkin Piraattipuolueen yleisestä linjasta?

Maria Morri kirjoitti...

Nuo lehtitalojen uudet sopimuksethan on ihan sylkemistä päin free-toimittajien kasvoja, olen siinä ihan samaa mieltä boikottiin lähteneiden toimittajien kanssa. Myös Piraattipuolue on asettunut tekijöiden puolelle, kannanoton voi lukea tästä: http://www.piraattipuolue.fi/ajankohtaista/lehdistoetiedotteet/248-piraattipuolue-pitaeae-sanoma-newsin-toimintaa-huolestuttavana :)

Lainaan suoraan tästä nyt pätkän, kun siinä tiivistyy aika hyvin juuri se, miten itsekin asiasta ajattelen (boldaukset omia korostuksiani):

"Piraattipuolue on tyytymätön Sanoma Newsin toimintatapaan kaikkia konsernille työskenteleviä avustajia koskevan sopimuskäytännön uudistamisessa. Toisin kuin alan käytännöissä tähän asti, tämä sopimus veisi tekijöiltä kaikki oikeudet itse uudelleenkäyttää omaa materiaaliaan myöhemmin, samalla kun antaisi Sanoma News -konsernille täydet oikeudet kyseisen materiaalin kaikenlaiseen uusiokäyttöön.

Vaikka Piraattipuolue kannattaakin nykyisten tekijänoikeuksien lieventämistä, tulee tekijällä silti olla mahdollisuus hyötyä omasta teoksestaan ja käyttää sitä miten haluaa. Nyt tarjottu sopimus ei jätä tätä mahdollisuutta, vaan tekijän tulisi luovuttaa "yksinoikeudella kaikki nykyiset ja tulevat taloudelliset oikeudet" ikuisiksi ajoiksi. Piraattipuolueen näkemys on, että nykyään tekijänoikeusjärjestelmää ajetaan yhä voimakkaammin pelkästään turvaamaan suuryhtiöiden eikä alkuperäisten tekijöiden etuja, ja tällaiset vaatimukset ovat siitä yksi merkki.

Luovutettavien oikeuksien laajuus on periaatteessa toki tekijän ja levittäjän välinen neuvotteluasia. Sanoma Newsin kohdalla asian kuitenkin tekee huolestuttavaksi yhtiön merkittävä markkina-asema."


Eli siis periaatteessa sopimusoikeus on kyllä hyvä juttu, ja on ihan jees, että sopimuksin voidaan tehdä sellaisia järjestelyjä osapuolien välille kuin halutaan, mutta toisaalta silloin kun kyseessä on näin valtava mediayhtiö, joka voi käytännössä vaan sanella miten homma pyörii ja viedä tekijöitä, homma alkaa mennä melkoisen vastenmieliseksi. Sopimuksissakin kuitenkin olisi jees, että ne olisivat reiluja molempien sopimuspuolten mielestä.

Ja tosiaan siis, me suhtaudutaan tekijänoikeuksiin kriittisesti siinä mielessä, että informaation käyttö ja levittäminen tulisi olla nykyistä vapaampaa, ja tässä tapauksessahan se estyy, kun suurkorporaatio ottaa tekijänoikeudet tiukkaan omistukseensa ja tekijä itsekin vetää sitä myöten lyhyemmän korren.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...