29.5.2012

Päivän asua, ankh ja muisteluita

29th may 1

Päivän asuna oli eilen tällaista: Harmaata epäsymmetriaa Weekdaylta (tullut pidettyä tuota paitaa luvattoman vähän), pitkästä aikaa Cheap Mondayn farkut, luottoshopperi ja rakas ankh-riipukseni sekä Blood Milkin teräväkyntinen puolikuu.

Jos ette ole muuten huomanneet, tuota Selectedin kanvaasi-nahkaista shopperilaukkua löytyy taas valikoimasta! Monikäyttöinen laukku on palvellut niin koulussa kuin juhlissakin, ja vaikka siinä ei ole minkäänlaisia kiinnitysmekanismeja (mitä yleensä boikotoin hartaudella), ongelmia ei ole tullut kuin silloin, kun lykkäsin kassin bussissa viereiselle penkille unohtaen autuaasti sisätaskussa killuvat avaimet ja kännykän, jotka sitten taidokkaasti liukuivat sieltä ulos.

29th may 2
Farkut - Cheap Monday, jakku - COS, paita - Weekday, ankh - British Museum, kuuriipus - Blood Milk, kassi - Selected Femme, nilkkurit - Vagabond, arskat - Asos, kello - Michael Kors
29th may 6
29th may 3
Tukka näyttää lähes liukuvärjätyltä ja yliluonnollisen vaalealta, vaikkei sitä olekaan. Tosin, ihana kampaajani Miia ehdotteli sellaista kesän kunniaksi: latvat blondiksi, miten olis?
29th may 4
...Kun tuosta tukan takaosasta tasaisesti kinutaan kuvia, niin tässäpä olisi havainnollistavaa matskua, olkaa hyvät! ^^
29th may 7
29th may 5

Sitten asiaan. Olen joutunut tasan kerran selittelemään tuota ankhia eräälle kohtaamalleni vieraalle ihmiselle. Tätä ilmeisen voimakasluonteista kristittyä hämäsi dissosaatio sen ristiä muistuttavan ulkomuodon ja minun synnillisten ateistipuheideni ("Ei homoudessa ole mitään väärää, ja Raamattu ei ole mulle mikään auktoriteetti.") välillä. Selitin sitten tuon ankhin olevan ensinnäkin rakas muistoesine perheen kanssa tehdystä Lontoon matkasta, erityisesti British Museumista ja sen lutuisista muumioista, ja toiseksi ankhin olevan vanha egyptiläinen elämän symboli (muiden variaatioiden ohella, lisää voit lukea Wikipediasta), jonka koptikristityt sittemmin myös ottivat käyttöönsä.

Ankh myös symboloi tavallaan koko muinaista egyptiläistä kulttuuria, koska se on niin tuttu ja helposti tuohon kulttuuriin yhdistettävä merkki, ja minähän fanitan kaikenlaisia muinaisia kulttuureja Sinuhe, Egyptiläisestä nyt puhumattakaan. (Tuo kohtaamani ihminen antoi asian tässä kohtaa olla ja vaihtoi puheenaihetta tentatakseen minua alkuräjähdysteoriasta.)

Tämä muistonpoikanen toi minulle nyt aasinsillan toieen muisteluun. Suosittelen nimittäin tähän muinaisten kulttuurien ja uskontojen fanitukseen liittyen kaikille lämpimästi Philip Neilin Suurta myyttikirjaa. Tähän mä muksuna uppouduin kerta toisensa jälkeen. Pitäisikin joskus oikein esitellä kaikkia niitä kirjoja, joita on lapsuudessa tullut kahlattua. Niihin kuuluu ihanien ja elämää suurempien satujen lisäksi näitä tietokirjoja ja niiden tapaisia, jotka ovat ruokkineet tiedonjanoani ja uteliaisuuttani aika kiitettävällä tavalla. Korniudenkin uhalla, niillä kirjoilla on epäilemättä ollut osansa siinä, millainen ihminen minusta on tullut. Olen avannut tätä monimutkaista tapaani ajatella maailmankaikkeudesta sekä kovin materialistisesti, että henkisen ja salaperäisen fiilistelevästi vähäsen tässä postauksessa. Mutta vielä siitä ankhista.

Välillä haluaisin pitää tuota riipusta koko ajan kaulassani, mutta samalla taas haluaisin käyttää muitakin koruja. Olenkin välillä leikitellyt ajatuksella siirtää tuo samainen ankh tatuoinniksi, esimerkiksi nilkkaan, niskaan tai johonkin muuhun esteettiseen paikkaan. Tämä nyt on varsin tuore idea – minut tuntien suunnittelen tätäkin varmaan seuraavat kymmenen vuotta. Olenhan pyöritellyt niitä muitakin ideoita jo pienen ikuisuuden, kuten te lukijat siellä varmasti harvinaisen hyvin muistatte. Kärsin pakkomielteestä yksityiskohtia kohtaan, aina jokin pieni asia muuttuu mielessäni ja toiveissani. Olen muuten alkanut haluta myös susitautointia, onko kenelläkään pienintäkään aavistusta siitä, miksi näin? ;D Ah, ajatuksenvirta, jos tämä olisi genre, mä olisin siinä hyvä.

Näihin kuviin, näihin puheisiin, hyvää tiistaita kaikille! Tää likka yrittäis tämän päivän aikana saada aikaiseksi ikuisuusrästiesseetä, jotta voi siirtyä aina vain lykkääntyneiden kirjatenttien pänttäämiseen...

6 kommenttia :

Anna kirjoitti...

Suuri Myyttikirja! Just tota samaa selasin koko oman lapsuuten. Parhuutta! Vaikka Väinämöinen onkin ihan väärän näköinen.

Maria Morri kirjoitti...

Hihi, no se voi olla sen suurin puute kyllä :D

Shona kirjoitti...

Mulla on kanssa oikeastaan jo toinen tollanen hopeainen Egyptistä ostettu Ankh-riipus käytössä (ekan hukkasin buu), ja muutaman kerran oon saanut kuulla että "eikös tuo ole joku saatananpalvontasymboli". Joo, juurikin se....

Maria Morri kirjoitti...

Ahhah, vai saatananpalvonta... :D Juu kyllä, selkeesti! :D

Neil Gaimanin Sandman-sarjiksien Deathilla on muuten symbolinaan myös ankh. :)

Anonyymi kirjoitti...

Ankh-risti on nykyään otettu laajemminkin kristinuskossa käytäntöön :). Ankh-ristihän symboloi itse asiassa IKUISTA elämää, ja mielestäni kuvion symbolinen funktio passaa kristilliseen teologiaan kuin lanka neulan silmään :).

Oma rippiristini on muuten ankh-risti, tarkoituksella :).

Maria Morri kirjoitti...

Niin, kyllä se sopii erittäin hyvin siihen. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...