8.3.2012

Pysäyttäkää Kony

KONY 2012 from INVISIBLE CHILDREN on Vimeo.


Joseph Kony on maailman etsityin sotarikollinen. Veikkaan, että nimi on monelle aika vieras, naamasta nyt puhumattakaan. Hän on kaapannut tuhansittain lapsia Ugandassa ja pakottanut nämä lapsisotilaiksi. Hän on syyllinen murhiin, raiskauksiin, seksiorjuuttamiseen, you name it. Ihan vain, koska tyyppi haluaa valtaa ja säilyttää valtansa. Viesti on selvä: Kony pitää pysäyttää. Hänet voidaan pysäyttää tekemällä hänestä tunnettu ja levittämällä tietoa.

Tsekkaa tämä puolituntinen pätkä ja katso, miten paljon meillä pienillä ja yksittäisilläkin ihmisillä oikeastaan on valtaa tällä sähköisellä Internetin aikakaudella. Tieto liikkuu nopeasti ympäri maailman ja kansalaisaktivismi tulee näkyväksi laajemmin kuin koskaan ennen. Ihan mieletöntä, uskomatonta, mahtavaa. Kuka vain voi olla osa tärkeää liikettä ja osa muutosta.

Tehdään näkymättömistä lapsista näkyviä, tehdään näkymättömästä Konysta näkyvä.

Tsekkaa videon sivuilta, mitä muuta voit tehdä, kuin levittää videota ja sanaa eteenpäin.


Kiitos Anonyymille, joka vinkkasi minulle tästä puhuttelevasta videosta kommenteissa. :)

19 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

http://visiblechildren.tumblr.com/post/18890947431/we-got-trouble ?

Maria kirjoitti...

Asiallista kritiikkiä, täysin. Ugandan armeija ei tosiaan ole paljoa sen parempi, eikä sitä tule nostaa erityiseen pelastaja-asemaan. Ugandassa on myös muitakin erittäin vakavia ongelmia, kuten laajat ja kiihkeät homovainot, joista olen myös kirjoittanut.

Sitä sen sijaan en ole nähnyt, että valkoisen miehen taakkaan vedottaisiin, lähinnä siihen, että ne, joilla on resursseja, käyttäisivät niitä auttaakseen muita.

Maria kirjoitti...

...Ja siltikin näen perustelluksi kyllä tehdä videoita, levittää tietoisuutta ja näyttää, että jokainen voi kyllä tehdä jotakin, eikä pidä mitenkään väheksyä sosiaalisessa mediassa saavutettavaa näkyvyyttä tai ihmisten toimintaa. Minusta tällä kampanjalla on pointti, vaikka se esittäisikin asiansa tällä rally-videollaan turhan yksinkertaistavasti. Koko Afrikan monimutkaista tilannetta ja moninaisia ongelmia puimaan tarvittaisiin aika laajempi ja monen tunnin pituinen materiaali.

Laura kirjoitti...

Tän videon leviäminen lämmittää vaan joka kerta niin paljon :)

Kritiikki on aina jees, mutta mun mielestä tossa videossa on niin paljon muustakin kyse kuin vaan siitä että paha järjestö (josta ainakin tuolla kritiikkisivulla kovasti marmatetaan). On aika älyvapaata olla tukematta jokaista asiaa, johon liittyy jotenkin rahan kerääminen ja järjestöt, vain sen takia että se järjestö käyttää rahat johonkin muuhunkin kuin suoraan tukemiseen. Mutista sitten sivusta kun "mitään ei koskaan tehdä".

Tuosta ylläolevasta linkistä kun eksyin tänne: http://www.wrongingrights.com/2009/03/worst-idea-ever.html/ niin siellä on kommenteissa se pointti, joka mustakin on niin paljon tärkeämpi kuin vaan kritisoida iän kaiken turhia juttuja:

"I think the idea is they use film to get the public to put pressure on the US government to arrest Kony. They aren’t promising to do the job themselves, they’re just creating awareness. And they’ve done a fantastic job."

Mutta ainakin on taas saatu hitosti keskustelua aikaiseksi ja ihan vaan parissa päivässä :)

Maria kirjoitti...

Kyllä, tuo on oikein hyvä pointti. :)

Hanna kirjoitti...

Ma en jaksa kans laittaa tolle kritiikille paljoa painoarvoa. Tuo liike on ihan kasittamattoman paljon tuonut ennen tuntemattomalle tapaukselle kansainvalista mainetta. Musta tuon sanan levittamiseen ja tiedostamiseen tuleekin keskittya ja mulle on ihan yhdentekevaa kuka sita informaatiota levittaa. Paljon tarkeampaa on se, etta ihmiset on tietoisia maailman tapahtumista.

Maria kirjoitti...

Kampanja muuten vastaa kritiikkiin: http://www.invisiblechildren.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/critiques.html

Lisäksi Redditsin kommenteista: "The biggest problem i have with the things he has written, is that he talks as if all invisible children has ever done is say kony should die. But really they have done much more they have built many schools in central Africa. They also built radio towers to warn other towns where the LRA has attacked so others don't get harmed. And in doing these things they have created jobs for the local people of central Africa. "

Ja toinen: "I am 100% in agrrenace with you that they really need to spend more money on the cause itself. That being said, it does take money to make money so-to-speak, so all these expenditures hopefully lead to a greater good. That being said, any organization that spend nearly $3mil in helping a 3rd world country is a good one, even if they could be allocating their finances a bit better.

Also, I'm behind this organization for the simple fact that it empowers youth unlike anything I've ever seen before. Imagine what this will do to people if it becomes successful and makes millions feel like they did something to help."

http://www.reddit.com/r/videos/comments/qk0pd/kony_2012_help_raise_awareness_and_stop_joseph/c3ycvhb

:)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä! Videon linkittänyt anonyymi täällä siis.

Kuten aina tällästen yhteydessä, vastakritiikki lentelee ja pitääkin. Mutta nyt kymmenet miljoonat ihmiset puhuu Afrikan tilanteesta ruokapöydässä/bussissa/työpaikoilla (vertaa viikko sitten?). En haluu uskoa, ettei olis hyvä asia.

Tokihan video on yksinkertaistus. Tokihan se vetoaa tunteisiin. Sitä ei ois kattonu ja jakanu miljoonat ihmiset jos se ei ois helposti katsottava ja ymmärrettävä. Ihminen, jolla ei oo suuria taustatietoja eikä valmista kiinnostusta noihin asioihin ei varmaan kattois ja jakais netissä sitä tuntien paatosdokkaria missä selitettäs koko Afrikan tilanne (liekkö sitä kukaan tietää) ja ton hyväntekeväisyysjärjestön finanssit ja hallinto perin pohjin. En minäkään kattois. Järjestö haluaa näkyvyyttä, tiedon liikkumista ja sitä et ihmiset ostaa niiden aatteen. Toi video on taitavaa markkinointia, ja toimii.

Mun sydän on onnellinen tästä, oon laiska ja paha ihminen joka sanoo liian usein, että "emmäämitäävaikutakuitenkaaenkämääjaksamitäätehä". Ajatus siitä, mitä vapaa tiedonkulku mahdollistaa iski mulle jotenkin tosi kovaa. Ja ilmeisesti aika monelle muullekkin.

Maria kirjoitti...

Jos tää lisää kenenkään tuntemusta siitä, että on asioita, joihin voi jotenkin vaikuttaa, ja muutenkin lisää kiinnostusta ja sitä kautta saa aikaan toimintaa, niin sanoisin, että aikamoisen onnistunut kampanja kyllä. :) Ei täydellinen, mutta mikäpä järjestö toimisi täysin ilman mitään kritiikinsijaa.

Nyt kannattaisi ottaa tästä kaikki irti ja jatkaa keskustelua, eikä pelkästään ikään kuin unohtua ja keskittyä puimaan mitä kaikkea IC:n olisi pitänyt tehdä toisin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä. Idea on nätti ja näin, mutta huomioikaa silti se kritiikki. Kony on paha tyyppi ja se ja sata muuta sietäis saada oikeasti pois, oon tasan sitä mieltä ja kannatan itekin tuota. Mut tässä on oikeasti se toinenkin puoli - Ugandan hallitus ja armeija ja poliittinen tilanne siellä muutenkin on aika paska, LRA liikkeenä on levittäytynyt laajalle -> sitä ei pysäytä ihan helposti johtajansa kuolema. Esimerkkinä al-Qaida, kaatuiko järjestö kun bin Laden tapettiin? No ei.

asialinkkejä aka elkää tuomitko vaan lukekaa ja ajatelkaa itse. On hienoa levittää tietoa ja puuttua asioihin, mutta ongelmat Ugandassa ja naapurimaissa ei lopu vaikka Kony kuolis. On hyvä et postereita levitetään, ihan näyttävä kampanja ja ihan vissiin ovat jotain oikeaakin tehneet, rakentaneet kouluja ym. Mutta mää oon sitä mieltä, että Ugandan tilanteeseen pitäis puuttua muutenkin kuin Konyyn. Siellä ei oo asiat hyvin.

http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kulttuuri/7698-kony-elokuva-karsii-pinnallisuudesta
http://www.esaimaa.fi/Online/2012/03/09/Rauhantekij%C3%A4+Pentik%C3%A4inen+toivoo,+ett%C3%A4+Kony+otetaan+kiinni/2012113067374/4

Pistää vihaksi että paskoja ihmisiä on ja se, että on oikeasti pienet mahdollisuudet konkreettisesti vaikuttaa. Tietoa vio levittää mutta ei sen enempää vielä näin alaikäisenä ja varattomana.

Maria kirjoitti...

Nin kuten sanottua, on tiedossa kyllä varmasti jokaisella tähän kommentoineella nuo asiat, joita sanoit, ei kukaan ole väittänyt missään, että tämä ratkaisisi nyt ihan kaiken. Tämähän ei myöskään ole niin yksiviivaista, että yhteen asiaan huomion hetkeksi suuntaaminen tai jonkun tietyn asian edistäminen tarkoittaisi, että unohdettaisiin kaikki muut ongelmat ikuisiksi ajoiksi.

Jotenkin kaikki kritiikki, mitä julkisuudessa nyt on esitetty, tuntuu ohittavan sen, mikä tässä on hyvää, mitä se voi antaa ihmisille ja miten jatkaa tästä tätä keskustelua. Sen sijaan tuntuu olevan kivempaa keskittyä puimaan vaan sitä, miten just nää tyypit ei ole tehneet kaikkea niin hyvin kuin olisivat voineet. Olis myös tilaisuus puhua ylipäätään järjestöjen ongelmallisuuksista ja kytköksistä ties minne, mutta ei, jotenkin kaikki julkinen keskustelu vaan edelleen kulminoituu IC:hen ja sen vikoihin ja "vikoihin". Ja ilkeiden juorujen levittelyyn, kuten että "tyypit nauravat matkalla pankkiin". Mä ihmettelen sellaista.

Tässä nyt vielä olisi kannustin alkaa hyödyntää Internetiä ja kansalaisten ilmiselvää kiinnostusta ja kaukana asuviin ihmisiin kohdistunutta, herännyttä empatiaa myös niiden muiden asioiden ajamiseen. Ihmiset on todistetusti mahdollista saada välittämään tarpeeksi, että nämä luovat näkyvyyttä ja tietoisuutta, kun joku vaan tarjoaa jotain, mitä voi helposti levittää ja josta puhua. Ja saada nämä vielä lahjoittamaan rahaakin.

Multiversumin pikku apulainen kirjoitti...

Asiassa ei nyt ole niinkään kyse siitä, onko tämä CIA:n tai jonkin muun kolmikirjaimisen järjestön luoma psyop tms. vaan siitä, että 100 monkey efekti on liikkeellä. Vaivaisessa neljässä päivässä jo yli 57 miljoonaa katselua. Auta muuttamaan maailmaa ja tietoisuuden laajentumista. Kun kriittinen massa on saavutettu, kollektiivinen tietoisuutemme on muuttunut. Tämä näkyi webbot projektissa jo kauan sitten. Uusi sana ihmisten keskuudessa on "KONY". Levitä videota mahdollisimman laajalle ja suuntaa energia-ajatus/intention eli tavoite, päämäärä paremman maailman luomiseksi. Me olemme muutos!

Sillä ei ole mitään merkitystä onko KONY-ilmiö huuhaata, huijausta, psy-op jne jne. Sillä sen sijaan on merkitystä millaisen reaktion se on luonut ja luo vastedes ihmisten tietoisuudessa. Pointti koko hommalla on aiheuttaa ihmisissä keskustelua ja siten saada ihmiset tietoisemmiksi maailman asioista.

FoxNews: How a plan to make Joseph Kony famous changed our world
http://www.foxnews.com/opinion/2012/03/09/how-plan-to-make-joseph-kony-famous-changed-our-world

Channel 4 News: Stop Kony: Why is the viral video so successful
http://www.channel4.com/news/stop-kony-why-is-the-viral-video-so-successful

Russia Today: Is Kony 2012 a propaganda campaign?
http://www.youtube.com/watch?v=vO9HL99itSU

InfoWars: KONY 2012 FRAUD African Invasion Psyop
http://www.youtube.com/watch?v=iN2T52LHvXM

KONY 2012 SCAM FAILS... Bankers Outsmarted By Millions of Young Activists!
http://www.youtube.com/watch?v=k78xX9uwj-0

10 vuotta sitten meillä ei ollut sosiaalista mediaa. Nyt meillä on mahdollisuus levittää ajatuksia, ideoita ja muutosta salamannopeasti ja muutos tapahtuu kirjaimellisesti hetkessä. Idean manifestaatio toiminnaksi, liikehdinnäksi, muutokseksi on tähtitieteellisen nopeaa, verrattuna esim. 10 vuoden takaiseen aikaan. Tietoisuuden kasvun selittää exponentiaalinen nousu http://en.wikipedia.org/wiki/Hundredth_monkey_effect

Tällä hetkellä elämme vaihetta, jossa yksi vuosi vastaa kehityksessä 20 vuotta verrattuna vuotta 1999 edeltävään aikaan. Tämä tarkoittaa siis sitä, että pelkästään vuonna 2009 ihmiskunta kehittyi enemmän kuin ajanjaksona 1979 – 1999. Muutokset sosiaalisissa, poliittisissa, uskonnollisissa, tieteellisissä ja taloudellisissa järjestelmissä, sekä ihmisten näkemyksissä, asenteissa ja uskomuksissa muuttuvat yhdessä vuodessa saman verran kuin aikaisemmin yhdessä sukupolvessa.

Monia kätkettyjä totuuksia ja uusia keksintöjä tulee esille nopealla tahdilla – sellaisia joiden selvittämiseen olisi ennen käytetty vuosikymmeniä. Ja tahti vain kiihtyy, kun lähestymme joulukuun 2012 talvipäivän seisausta. Tällöin muutokset alkavat tapahtua viikon, sitten tunnin ja lopulta sekunnin sykleissä. Mayat jakoivat kehityksen syklin osiin, joista ensimmäisissä kehitys on hidasta, mutta jokaisessa sitä seuraavassa aina vain nopeampaa.

Pohdintaa vuodesta 2012, tietoisuudesta, todellisuudesta, energiamatriisista, auraenergiasta, sielusta jne. Tapamme ajatella muuttuu kuluvan vuoden aikana ja sen jälkeen niin radikaalisti, että kollektiivinen todellisuutemme muuttuu hyvin mielenkiintoiseksi. Oletko sinä valmis muutokseen? Zale81 on palannut! Universaalista pohdintaa vuodesta 2012 http://tietoisuudenlaajentuminen.wordpress.com/2012/03/03/zale81-on-palannut-universaalista-pohdintaa-vuodesta-2012/

tunnels kirjoitti...

Joo hieno kampanja ja oon aidosti iloinen, että ihmisten tietoisuus tässä asiassa laajenee. Toivon tosissani, että ihmiset muistaa tän asian kuukauden kuluttuakin, eikä tää hype laannu yhtä nopeesti kuin se alkoikin. Kansainväliset suhteet ei kuitenkaan toimi samassa skaalassa kuin internetaktiivisuus.

Oon kuitenkin tosi varauksellinen tällaisten asioiden kanssa, joissa todella monimutkainen asia koitetaan yksinkertaistaa mustaks ja valkoiseks. En nyt mene videon sisältöön ja sen heikkoihin argumentteihin sen enempää, kuten en myöskään organisaation per se, mutta lähinnä koko KONY2012 liikkeen tavoitteisiin.

Ugandan tilanne on ollut todella kamala monta kymmentä vuotta ja Kony (lausutaan [kohn] heh..) on vaan murto-osa siitä. Suurin ongelma on Ugandan surkea poliittinen tilanne, joka on mahdollistanut LRA:n kaltaisten järjestöjen toiminnan.

Ugandaan on lähetetty vuosien aikana kill-or-capture operattioita, joten uusi asia ei oo kyseessä. KONY2012 kuitenkin vaatii aseellista humanitaarista interventiota ja mä en millään käsitä miten tää menee yhteen heidän 'global justice' ajatuksen kanssa. Tää on se suurin ongelma, joka mulla tän asian kanssa on.

Humanitaarinen interventio on kuitenkin operaatio, jossa pakollakin tulee huonoja seurauksia (humanitaarisen intervention oikeuksista, mahdollisuuksista ja ongelmista on kirjoitettu paljon, joten en tässä nyt ala siihen tän enempää paneutuun). Interventio vaatis kuitenkin useamman osapuolen osallistumista jo valimiiks monimutkaiseen ja väkivaltaiseen ongelmaan. On mahdollista, että Konyn tappaminen voi aiheuttaa jopa enemmän vahinkoa.

Toinen ongelma on Ugandan armeijan tukeminen, joka ei todellakaan ole se luotettavin taho Ugandan kiistassa. Ugandan tilannetta ei paranneta sillä, että korruptoituneelle armeijalle ja hallitukselle lahjoitetaan aseita (kysy vaikka Afganistanilta). Mä en usko, että näin monimutkaisissa kiistoissa sovittelevan osapuolen kannattais olla kovinkaan puolueellinen.

Mut joo, hienoa että asiaan kiinnitetään huomiota tällä volyymilla ja toivon, että tää hertättää vieläkin laajempaa keskustelua miten ratkaista pitkittyneet ongelmat.

Let's spread the awareness ;)

Maria kirjoitti...

Nämä tyypithän EIVÄT halua, että Kony tapetaan, vaan että se tyyppi tuodaan oikeusistuimen eteen.

Toki se on käytännön tasolla haaste, varsinkin kun ympärillä ne lapsisotilaat, joista sitten tulee lisäuhreja väistämättä... Mutta toisaalta, ei joukkomurhaajaa voi oikein antaa unohtuakaan sinne viidakkoon vain siksi, että "siitä on jo aikaa" tai siksi, että on vaikeaa. Siitä taas, miten jenkkiarmeija toimii, ei voi oikein syyttää mediakampanjoita tekevää ja t-paitoja myyvää järjestöä...

Se on täysin totta, että koko homma vaatisi usean tahon yhteistyötä. Noin niinkun ihan kaikessa muussakin kuin vain tässä. Vaan ketäpä kiinnostaa tuhlata omia resursseja auttamiseen, ellei ole omat intressit kyseessä? Miten muiden hädästä saataisiin muiden intressi? Ollaanko jo liian läpimädässä järjestelmässä siihen, että jos kansa ilmaisisi tahtonsa, hallinto ei kuuntelisikaan? Toisaalta Euroopan läpi pyyhkineet ACTA-miekkaritkin osoittavat, että kansan mielipiteellä on edelleen jotain väliä muuallakin kuin äänestyskopissa.

Kampanjan tekjät muuten itse tuomitsee kyllä myös Ugandan armeijan ihmisoikeusrikkomuset eikä lahjoita tälle rahaa, ainakaan omien puheidensa perusteella. Sitä en tiedä, lahjoittavatko jenkit aseita ja/tai rahaa, mutta taas, siitä, mitä jenkkiarmeija tekee, ei voi oikein propagandafilmien tekijöitä syyttää.

Jos sitten kuitenkin halutaan yleisellä tasolla puhua, niin ihan totta, aseiden kuskaaminen konfliktiherkälle alueelle niiden käsiin, jotka jo tunnetusti ovat käyttäneet asemaansa ja valtaansa muiden lahtaamiseen ja terrorisoimiseen, ei ole kyllä oikein millään mittapuulla moraalista.

Sitten toisaalta taas, jos noilla väärintekijöillä on jokin meille yhteinen, päämäärältään hyvä agenda, onko tosiaan ehdottoman väärin tehdä yhteistyötä tai jopa jakaa niitä resursseja heidän kanssaan? Jos mitään muutakaan jelppiä ei ole saatavilla? Ja noh, ei tosiaan se jenkkiarmeija tai jenkkihallinto itsekään mikään kiiltokuvamalliesimerkki ole, eli olisiko heilläkään täten "lupaa" tehdä mitään hyvää, koska tekevät ja ovat tehneet myös pahaa? En kyllä tiedä missä mittasuhteissa nyt puhutaan kummankaan osapuolen taholta, silmittömät tappamiset Afrikassa ja toisaalta jenkkien pommitukset ja herkät liipaisinsormet helikoptereineen...

Tää on aika hankala kysymys, ja mussa itessäni taistelee idealismi ja käytännönläheisyys. Hyvää pitäisi pyrkiä tekemään silloin, kun se on mahdollista, kenen kanssa se on mahdollista. Jos hyvästä voi sivuseurauksena seurata myös epäsuorasti pahaa, pitäisikö hyvä jättää tekemättä? Noh, keinoja voidaan aina miettiä ja tuunata, mutta entäs jos aika on kortilla? Onko parempi tehdä edes jotain kuin olla tekemättä mitään, kunnes keksitään fool-proof -suunnitelma? Nää on vaikeita juttuja...

Mä niin hartaasti toivon, että tää osoittais kaikille sen, että ihmiset voi saada liikkeelle, keskustelemaan ja tekemään jotain, edes pientä, kunhan asia on... noh, että se herättää tunteita, vaikka sitten nyyhkyvideokerronnan voimin, ja on riittävän yksinkertaisesti esitetty. Yksinkertaisesti ja yksinkertaistavasti siksi, että kyyninen minäni vähän arvelee, ettei ihmisillä vaan riitä aika tai aivokapasiteetti tai keskittymiskyky kovin monimutkaisten kuvioiden kerta-annoksella pureskeluun... Se on vähän surullista, mutta kääntöpuolena meillä on tämä valtaisa ilmiö, jota tässä todistamme. Ontuvana analogiana, Hollywoodin simppelit räiskäleleffat tahkoaa kiljoonittain dollareja siinä, missä älykkäät ja monivivahteiset, haastavat leffat jää pienemmän piirin jutuksi.

tunnels kirjoitti...

Jep, samaa mieltä oon sun kanssa, että nää on vaikeita juttuja ja ns. jotain tarttis konkreettisesti tehdä. Mutta mitä, miten ja milloin?

Nää kaikki parannukset vaatii vaan runsaasti aikaa ja resursseja. Ja niitä pitääkin käyttää, mahdollisimman tehokkaasti. Näin internetaikana kaikki vaan tapahtuu niin nopeesti, että tää aika-asia vähän hämärtyy. Ei voi olettaa, että nää asiat tapahtuis samanlaisella nopeudella konkreettisesti. Jos tilanteeseen olis easy fix solution, se olis tehty jo ajat sitten. Ja jotenkin tällainen jaa/hashtaggaa/rebloggaa/osta ranneke toiminta kovalla tahdilla antaa sellaisen vaikutelman, että nopealla tahdilla niitä tuloksia tulee.

Ja kyllä mun mielestä IC:tä saa vähän syyttää, meinaa lobbasivat onnistuneesti viime vuoden puolella marraskuussa Yhdysvaltoja aloittaan kill-or-capture operaation (siis siinä tapauksessa syyttää, jos ei kannata ko. operaatiota).

Joo, yhteistyötä vaaditaan HUIMASTI. Mutta jos jotain suurempaa operaatiota aiotaan, tarvitaan mennä jo YK:hon ja siitä se riemu sit ratkeaakin. Libyan jälkeen voi olla (taas) yhteisymmärryksen saaminen vähän nihkeää. Ja tässä sit piilee se kansainvälisen yhteistyön hankaluus, joka ei toimi samalla tavalla kuin kansalliset hallitukset. Kansainvälisissä suhteissa ei niinkään ole kysymys "kansan" tahdosta, vaan mm. siitä miten valtiot toimivat keskenään ja miten konfliktien määrä saadaan minimoitua.

Ja sit mitä tulee tulee tohon yksinkertaisuuteen, mä vähän luulen, että osa ihmisestä just sen takia koko projektia vähän epäileekin. Meinaan, että tässä on kansainväliset suhteet esitetty turhankin suoraviivaisesti. Näin kärjistetysti sanottuna se antaa sellaisen kuvan, että jos/kunhan Kony vaan saadaan kiinni, tilanne paranee huomattavasti ja maailma pelastuu etc. Mikä nyt ei ihan se koko totuus ole. Alueelle jää edelleen paljon ongelmia. Uskon, että monet tän tiedostaakin, mutta sitten on myös niitä, joille tää näyttäytyy näin yksinkertaisena asiana.

Konyhan ei ole puheiden mukaan Ugandassa ollut moniin vuosiin, ja tää on alueellisesti vaikuttanut suhteellisen positiivisesti. Joten todellakin olen Konyn vangitsemisen kannalla, on se kuitenkin askel eteenpäin tässä kaikessa.

Hakalia asioita nää on, siitä ei pääse yli. Pointtina kuitenkin, että asioita turhaan yksinkertaistamalla ei hirveesti aikaan saada. Näihin ongelmiin pitää paneutua katsomalla vähän laajemmin ja hoidettava syitä enemmän kuin seurauksia. Ja näihin on jo pitkään etsitty ratkaisua, mutta kuten aiemmin sanoin, siihen vaan kuluu hirveesti aikaa ja resursseja, joita on joskus vaikea saada.

A+ tälle blogille ja kommenteille täällä, aina ilahduttavaa nähdä asiallista keskutelua tällaisestakin aiheesta, joka selkeesti herättää tunteita ja keskustelua puoleen ja toiseen :)

Maria kirjoitti...

Musta taas on vähän hölmöä, miten kritiikissä hoetaan sitä yksinkertaisuutta ja sitä, ettei Kony enää ole Ugandassa, kun a) tuskin kukaan on niin hölmö, että kuvittelee yhden ugandalaisen sotaloordin vangitsemisen ratkaisevan koko mantereen tai edes yhden valtion ongelmia, oli video miten yksinkertainen tahansa, ja jopa niin, että mitä yksinkertaisempi video, sen enemmän se luottaa yleisöönsä siinä, ettei se kuvittele tän olevan ainoa kuvio maailmassa b) siinä videollakin tuodaan esiin se, ettei Kony enää ole huudeilla.

Videota syytetään ikään kuin vanhan tiedon tarjoamisesta tuoreena, ja okei, puhetapa voi olla se että just NYT tapahtuu, mutta kyllä siinä vuosiluvut näkyvät ruudulla ja nykytilannettakin käsitellään valoisampana kun aiemmin. Imho eniten paikallaan oleva kritiikki tältä osin on se, että tuo tilanne on jotenkin päättynyt Ugandassa, mutta videolla ilmaistaan sen ikään kuin jatkuvan.

Maailmassa on paljon dokkareita Afrikan eri maista, hienosyistä tietoa on valtavasti, uutisiakin jopa jonkun verran. Ei tartte ku klikata ittensä Googleen ja Wikipediaan. Youtubessakin on matskua. Ne jutut vaan eivät tartu yhtä tehokkaasti. Jostain syystä. Liekö niitä toisaalta kukaan erityisesti kampanjoinutkaan, en tiedä, mutta vaikka noita sharettan itsekin toisinaan, ei niistä kulovalkeata kyllä synny... Noh, toki esim. Unicefin toiminta on aika laajaa ja säännöllistä ja voimakkaasti vuosittain näkyvää. Mutta ei sekään sosiaalista mediaa villitse. Toisaalta, sen ei tarvitsekaan.

Mutta jotenkin siis palatakseni kritiikin kritiikkiin, alkaa jo tuntua siltä, että kritiikin esittäjätkin vaan toistelevat toisiltaan oppimiaan argumentteja kiertäen vähintään yhtä pientä kehää, kuin mistä paheksuvat muita. Ja levittävät sitä "nauravat matkalla pankkiin" ja "hyväksyvät Ugandan armeijan teot" -juoruja. Tämä ei ole siis kohdistettu sinulle missään tapauksessa, vaan yleisesti. Olis silleen kiva, kun tää tosiaan kehittyis tää keskustelu johonkin. Mä en sitä valitettavasti osaa viedä itse mihinkään erityisen nerokkaaseen suuntaan, koska omatkin tietoni ja taitoni ovat vajavaiset, ja ehkä senkin takia monet ihmiset katsovat että hei, nyt voin ikään kuin vaikuttaa sosiaalisen median kautta, senhän mä nyt ainakin osaan, sen mä teen. Jne. Maailmassa kuitenkin ilmeisesti on varsin päteviä ja tietäviä ihmisiä, joilla olisi tietotaitoa edistää tätä kuviota ja keskustelua...

Kaikkein eniten hyötyä olis varmaan siitä, että kritisoijat, jotka torppaavat tämän hankkeen ja vetoavat omaan asiantuntijuuteensa, tarjoaisivat nyt nopeasti ja asiantuntevasti tilalle parempia vaihtoehtoja. Siis jos on olemassa jo parempia tapoja osallistua, kerrottaisiin, mitä ne ovat. Jos ei ole, kerrottaisiin, mitä voisi aloittaa tai kehittää. Jossain on varmaan toki kerrottukin, en ole kaikkea uutisointia seurannut, myönnän. Ja jos ei ole mitään hajua kellään, käynnistettäisiin dialogi kaikkien asiantuntijoiden kesken mitä ihmisille sitten kannattaisi sanoa muuta kuin "älkää menkö Kony-halpaan, just move along, nothing to see here". Mutta jotenkin nyt tää ihmisten valjastaminen hyvään olis otollisesti käsillä NYT, tää on mieletön momentum, joka olis jotenkin saatava hyötykäyttöön. *Siitä* mun mielestä pitäs tehä koko homman pointti.

Mahtavinta kuitenkin on, että tässäkin on nyt syntynyt jo oikeesti hedelmällistä keskustelua. :) KIITOS!

Anonyymi kirjoitti...

Tässäpä nämä järjestön perustajat poseeraavat aseet kätösissään Ugandan armeijan sotilaiden kassa: http://www.scarlettlion.com/blog/wp-content/uploads/2012/03/GlennaGordon_InvisibleChildrenA.jpg
Tarviiko eritellä, mikä tällaisessa herättää kakomisrefleksin?
Lisäksi järjestön edustaja on kertonut suoraan, ettei porukan tarkoitus ole auttaa mantereella, vaan nostaa tietoisuutta: http://visiblechildren.tumblr.com/
"more money goes to awareness than to Africa. "

No, raha ei ole edes tärkein pointti. KEPA:n Esa Salminen on tiivistänyt oleellisen hienosti http://www.kepa.fi/blogi/11027

On hyvä, että kolmannen maailman tilanne huolestuttaa. Mutta miksi pitää alkaa metelöimään yhden ihmisen kiinnisaamiseksi? Lapsikortti kun on pelattu, niin olisihan olemassa mm. Save the Children, olisi UNESCOn ja muiden toimijoiden ohjelma joita voisi tukea.

Maria kirjoitti...

Järjestö kommentoi tuota kuvaa:

"Re: The photo of the founders with the guns (see banner image)

A story told by Jason Russell: Let me start by saying that that photo was a bad idea. We were young and we got caught up in the moment. It was never meant to reflect on the organization. The photo of Bobby, Laren and I with the guns was taken in an LRA camp in DRC during the 2008 Juba Peace Talks. We were there to see Joseph Kony come to the table to sign the Final Peace Agreement. The Sudan People's Liberation Army (SPLA) was surrounding our camp for protection since Sudan was mediating the peace talks. We wanted to talk to them and film them and get their perspective. And because Bobby, Laren and I are friends and had been doing this for 5 years, we thought it would be funny to bring back to our friends and family a joke photo. You know, "Haha - they have bazookas in their hands but they're actually fighting for peace." The ironic thing about this photo is that I HATE guns. I always have. Back in 2008 I wanted this war to end, like we all did, peacefully, through peace talks. But Kony was not interested in that; he kept killing. And we still don't want war. We don't want him killed and we don't want bombs dropped. We want him alive and captured and brought to justice"


Tokihan olet perehtynyt asiaan myös heidän näkökulmastaan ja perusteluistaan, etkä vain hoe mitä muut sanovat?

Vaikka järjestön tarkoitus on pitää meteliä (imho tärkeä asia sekin, ilman tietoisuutta ei voi olla muiden ihmisten toimintaa), se on kuitenkin jännästi uudellleenperustanut kouluja, työllistänyt paikallisia ja rakentanut radioverkostoa. Lainaan toistamiseen mielestäni hyvää pointtia: "That being said, any organization that spend nearly $3mil in helping a 3rd world country is a good one, even if they could be allocating their finances a bit better."

Maria kirjoitti...

Ja toi Kepan blogaus loppuu siihen, miten vihjataan näiden tyyppien juurikin "nauravan matkalla pankkiin", mistä jo sanoin aiemminkin. Aika ala-arvoista ja ilkeää juorujen levittelyä Kepalta.

Ja tosiaan, tässä vois sen pointin julkisessa keskustelussa siirtää johonkin muuhun kuin yhden järjestön tikulla sörkkimiseen. Lue aiemmat kommenttini, joissa valotan näkökulmaani lisää. On aika tekopyhää vinettää, että tää kamppis yksinkertaistaa tilanteen ja vie kaiken huomion muilta ongelmilta, jos kaikki kritisoijatkin tyytyvät sitten vain viittaamaan epämääräisesti muihin ongelmiin ja silti kuitenkin antamaan pääpainon IC:n mollaamiselle päiväkausia. Sen ansiosta se julkisen keskustelun huomio on *edelleen* tasan yhdessä asiassa.

Kannattaa toki myös tsekata, mitä järjestö on sitoutunut muuta tekemään:

http://www.invisiblechildren.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/critiques.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...