14.2.2012

Amnesty International ei niele ACTA:a

Anonymous and Amnesty together at MENA
Kuva: Amnesty London Creative Commons -lisenssillä BY-NC-ND 2.0

Amnesty International kritisoi vireillä olevaa ACTA-lakia. Amnestyn sivuilta löytyy artikkeli:
EU urged to reject international anti-counterfeiting pact.

Tsekkaa myös www.stopacta.info!

Amnesty International kehottaa valtioiden hallituksia hylkäämään lain, koska se on kuin Pandoran lipas, se voi tehdä mahdolliseksi sellaisten ihmisoikeuksien loukkaukset kuin oikeus oikeudenkäyntiin, oikeus vastaanottaa ja lähettää tietoa, oikeus yksityisyyteen ja oikeus päästä käsiksi tärkeisiin lääkkeisiin. Toisin sanoen laki on muotoiltu niin löyhästi, että se jättäisi ihmisoikeuksien mentävän aukon. Kaikki tämä immateriaalioikeuksien, kuten tekijänoikeuksien, varjolla.

Tämä on täysin aiheellista kritiikkiä. ACTA antaisi esimerkiksi paremmat toimintamahdollisuudet tekijänoikeuslafkojen hätistellä nettioperaattoreita ja painostaa näitä sensuroimaan nettisivuja, katkomaan epäiltyjen nettiyhteyksiä ja luovuttamaan viihdeteollisuuden osapuolille asiakkaidensa tietoja. Tietoja, joihin käsiksi pääsemistä varten nykyisin poliisikin tarvitsee oikeuden päätöksen!

Parhaillaan ollaan tutkimassa sitä, oliko edes ylipäätään laillista pakottaa Elisa sensuroimaan The Pirate Bay -sivuston, koska sitä myöten sensuroidaan myös ei-laitonta materiaalia. Jos ACTA toteutuu, se voi merkitä esimerkiksi sitä, että tekijänoikeusrikkomuksia ei selviteltäisi enää oikeusistuimissa, vaan edunvalvojalafkat saisivat toimia käytännössä yksityisinä poliiseina, ja ihmisten netinkäyttöä ja yksityisyyttä rapauttavat käytännöt senkun yleistyisivät. ACTA:n myötä kun olisi mahdollita valvoa entistä tehokkaammin ihmisten netinkäyttöä vailla huolta yksityisyydensuojasta.

No ACTA - Strasbourg
Kuva: Christophe Kaiser Creative Commons -lisenssillä BY-NC-ND 2.0

Kaiken huipuksi nämä immateriaalioikeudet ulottuvat myös geneerisiin lääkkeisiin, tarkemmin sanottuna se estäisi rinnakkaislääkkeiden pääsyn kehitysvaiheeseen. Heihei halvemmat lääkevaihtoehdot. Ajatelkaapa vaikkapa AIDS-potilaita, jotka ovat köyhissä maissa nimenomaan halpojen rinnakkaislääkkeiden varassa. Patentit ovat tärkeämpiä kuin ihmishenget.

ACTA kieltäisi myös luvattoman patentoitujen siementen käytön. Taistellaan sitten jotain maatalouspiratismia vastaan. -.- Jo nyt Jenkkilässä maanviljelijöitä raahataan oikeuteen ja syytetään patentoitujen siementen käytöstä - ja kassakone kilisee kun miljoonat vilahtelevat taskusta toiseen, tai sitten eivät, elleivät maanviljelijät satu olemaan miljonäärejä. Seuraavaksi sitten sama ilmiö Euroopan laajuisena, ja myös Suomessa?

DSC_2321
Kuva: jkk79 Creative Commons -lisenssillä BY-SA 2.0.

ACTA ei pidä sisällään mitään viittauksia perusoikeuksiin. Se ei kanna huolta ihmisten yksityisyydenturvasta, sananvapaudesta tai paljon muustakaan tavallisia ihmisiä koskettavasta. Se on valmisteltu vähin äänin suljettujen ovien takana, visusti piilossa pidettynä. Lain tärkein funktio on immateriaalioikeuksien turvaaminen vaikka sitten ihmisoikeuksien kustannuksella. Laki myös siirtäisi valtioiden itsemääräämisoikeutta patentti- ja tekijänoikeusasioissa yhä pois päin valtioilta ja antaisi sen entistä enemmän viihdeteollisuuden käsiin, käytännössä yhdysvaltalaisille jättilafkoille. ACTA myös estäisi lieventämästä näitä lakeja.

Vaan ovat poliitikotkin tätä kritisoineet. Lakia valmistelemassa ollut ranskalais-MEP Kader Arif esimerkiksi löi hanskat tiskiin protestina ja kertoo kokeneensa ennennäkemätöntä painostusta lain valmistelussa ja allekirjoittamisessa, jotta saataisiin homma nopeasti ja liukkaasti eteenpäin. Ei läpinäkyvyyttä, ei kansalaiskeskustelua, Euroopan Parlamentin mielipiteet ja vastaväitteet ignorattu. TÄMÄ EI OLE DEMOKRATIAA.

Euroopan laajuisia mielenosoituksia aiotaan jatkaa ja vireillä on äksöniä myös Suomessa, joten stay tuned!
Sillä aikaa voi viritellä itseään tunnelmaan tsekkailemalla videoita eri maiden ACTA-mielenosoituksista Lauri Taskisen blogaukseen koottuna.
EDIT 15. 2. Hauska on myös VICE-lehden juttu ACTA-miekkarista artikkelissa Europe Hates ACTA. Mukana UK:n Piraattipuolueen johtajan Loz Kayen kommentteja.

...Ja huvittaa itseään IFPI:n, eli kansainvälisen musiikkiteollisuuden lobbausjärjestön, syytöksillä siitä, miten kansalaisprotestit ja mielenosoitukset ovat demokraattisen prosessin hiljentämistä... Ei varmaan tarvitse kenellekään selittää, miksi tämä on huutonaurun arvoinen syytös. :D Eli oikeaan suuntaan selkeästi mennään: kansa on kaduilla ja mafia kauhuissaan.
Tsekkaa Iptegrity.com: IFPI letter to Ministers: don’t silence the democratic process .

Watching You
Kuva: Thomas Parisot Creative Commons -lisenssillä BY-NC-ND 2.0

P.s. Jos muuten ihmettelette, että mikä tuo valkoinen maski on, niin se on Guy Fawkes -naamio. Kannattaa lukea Wikipediasta kyseisen hepun ja Gunpowder Plotin tarina ja se, miten Guy Fawkes -naamiot olivat olemassa pitkin historiaa englantilaisen Guy Fawkes Dayn ansiosta, kunnes ne ovat jälleen vähitellen nousseet eri aikoina populaarikulttuurin myötä entistä huikeampaan merkitykseen.

Erityisen tunnettu se on myös V Niin kuin Verikosto -sarjakuvasta ja elokuvasta, ja siitä on tullut kansalaistottelemattomuuden, jopa anarkian ja ylipäätään vastarinnan symbolinen merkki. V Niin kuin Verikostossa sankarimme V kätki kasvonsa naamion taakse, ja lopussa vallankumoukseen heränneet ihmiset marssivat naamiot kasvoillaan osoittamaan mieltään tyrankimaista, ja myös kasvotonta, Isoveli valvoo -valtiota ja sen johtoa kohtaan. Maskit toimivat ikään kuin viestinä siitä, että kansa on yhtä. Aivan lopussa marssijajoukko riisuu naamionsa, mutta V säilyttää omansa merkkinä siitä, että hän ei ole ihminen, vaan idea, joka ei kuole. Idea, joka on saanut aikaan tämän liikehdinnän, joka sitten huipentuu vapautumiseen, tai ainakin vallanvaihtoon. Tuota idean kuolemattomuutta ja toisaalta ideaa ajavien ihmisten yhtenäisyyttä tuo naamio jollakin tavalla kutsuu esiin, missä ikinä se esiintyykään.

Amnistía Internacional denuncia que el #ACTA promueve la violación de los Derechos Humanos
Kuva: Antonio Marín Segovia Creative Commons -lisenssillä BY-NC-ND 2.0.


Lue lisää ACTA:sta: www.stopacta.info!

21 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Ohhoh. Kerrankin Amnesty on kiinnostunut länsimaiden tavisten ihmisoikeuksista. Kiva nähdä että viimein heräsivät.

Topi kirjoitti...

Tuolla Murobbs:n puolella joku kommentoi NIN:in (Nail Inch Nails-bändi) Closure-DVD:n mutta eipä onnistukaan tuon saaminen Elisan asiakkailta, se kun on The Pirate Bay:n linkkinä.

Saattaa olla, että saamme vielä jatkoa oikaisuvaatimuksia TPB:n estoista muiltakin kuin yhdeltä henkilöltä.

Jonkun pitäisi kirjelmöidä NIN:lle TTVK:n toimista ja he voisivat pyytää miljoonakorvaukset TTVK:lta. ;)

Jotta asia ei unohtuisi, mistä tämä on alunperin alkanut:

http://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/2007/04/28/nine_inch_nailsin_musiikkia_ladattavissa_pirate_baysta

Maria kirjoitti...

Anonyymi, kyllä, ehdottomasti aivan loistavaa, että ovat tarttuneet tähän!

Topi, sepä se. Ei tuollaisia sensuureja ole mahdollista tehdä sensuroimatta myös jotakin täysin laillista ja näin rikkomatta vakavalla tavalla ihmisten perusoikeuksia levittää ja päästä käsiksi tietoon... Saapa nähdä miten asiat tästä etenevät.

Mutta onneksi ACTA on kuitenkin varmaan kaatumassa. Mm. Bulgaria, Saksa ja Puola ovat jo pysäyttäneet ratifioinnin ja kansa on liikkeellä lähes samassa mittakaavassa kuin Irakin sodanvastaisissa mielenosoituksissa. Saa nähdä miten seuraava suunniteltu ja ehkä paremmin tiedotettu, Euroopan laajuinen protestiaalto kerää ihmisiä.

Tomi kirjoitti...

Miksi elokuvien ilmainen lataaminen on OK, mutta ruuan varastaminen ei?

Ruoka on paljon tärkeämpää kuin viihde.
Viihteelläkin on tekijänsä, jotka ovat oikeita ihmisiä, joiden olisi saatava työstään elantonsa.

Maria kirjoitti...

Eikö olekin Tomi niin, että olet kysellyt samaa asiaa aiemminkin useampaan kertaan, ja yhtä useaan kertaan olen sen sinulle selostanut. Nyt taidan tyytyä vain luottamaan siihen, että tämä virkistää muistiasi:
http://youtu.be/IeTybKL1pM4 :)

Tomi kirjoitti...

Edelleenkin pidän kopioimista varastamisena. Vaikka kuinka väitetään, että siinä ei viedä mitään, niin todellisuudessa siinä viedään elanto ihmisiltä.

Musiikkiteollisuus on jo vaikeuksissa.

Maria kirjoitti...

Eli olet vain päättänyt miten asiat ovat, eikä mikään perustelu saa muuttamaan mieltäsi. Onneksi olkoon, olet siirtynyt rationaalisesta ajattelusta täysin uskon ja tunteenvaraiseen dogmaan ja täten rajannut itsesi ulos keskustelusta. Me täällä Suomessa kun perustamme lait ja yhteiset pelisäännöt järjellisille argumenteille emmekä uskolle.

Tomi kirjoitti...

Totuus on, jos ei ole varaa hankkia viihdettaan laillisesti, niin silloin pitaa olla ilman. Musiikki tai elokuvat eika muukaan taide ei ole perusoikeus.

Maria kirjoitti...

Itse asiassa ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 27. artiklassa todetaan, että "jokaisella on oikeus vapaasti osallistua yhteiskunnan sivistyselämään, nauttia taiteista sekä päästä osalliseksi tieteen edistyksen mukanaan tuomista eduista".

Sun logiikkas mukaan kaikki taloudellinen kilpailukin on varastamista, koska kilpailun hävinnyt osapuoli menettää elantonsa. Lehtien otsikoiden lukeminen ostamatta lehteä on varastamista. Youtube-videoiden katsominen maksamatta on varastamista. Boikotointi on varastamista.

Olet täysin todellisuudesta irrallaan väitteinesi. Edes Suomen laki ei pidä kopioimista varastamisena. :D

Maria kirjoitti...

Niin ja varsinkin tosiaan se ostamatta jättäminen on varastamista, koska silloinkaan tuotteen tarjoaja ei saa elantoaan!

Tomi kirjoitti...

Ymmarrat tahalleen vaarin. Elokuvien lataaminen netista on laitonta, samoin musiikin. Laillista se on vain silloin, jos tekija itse luovuttaa materiaalin ilmaiseksi.

Iso-osa youtube-materiaalista on laitonta.

Jos jotkut asiat tassa maailmassa pitaisi ollailmaisia, niin ruoka ja asuminen tulisi ensimmaisena mieleen, eika viihdetuotteet.

Maria kirjoitti...

Et sinä voi lailla perustella moraalia :D Joskus on homouskin ollut lailla kiellettyä.

Esimerkkini ovat täysin kohdalleen, koska sinusta se, että jokin "vie elannon" on varastamista. Kopiointi "vie elannon" samalla tavalla kuin kilpailukin: joku saa tuotteen jostain muualta ja sinä jäät ilman fyrkkaa. Kova on maailma.
http://mimiandeunice.com/2010/08/15/rivalrous-vs-non-rivalrous/ ja
http://mimiandeunice.com/2010/07/28/stealing/

Kukaan ei aja sitä, että viihdetuotteiden pitäisi olla ilmaisia. Sinulle on tämä selitetty moneen kertaan, mitä halutaan ja miksi, mutta koska et halua keskustella järjellisesti, en viitsi tuhlata aikaani sinuun tämän enempää.

Tomi kirjoitti...

Ainakin, jos elokuvateollisuus romahtaa, niin eipa sitten kukaan tee megabudjettisia hollywood-elokuvia.

Saataisiin tyytya ranskalais- tai aukikaurismakimaisiiin diipadaapa-elokuviin.

Maria kirjoitti...

Onneksi elokuvateollisuus ei romahda ja pelkosi on aiheeton.

http://www.heijastuspinta.fi/2011/02/francis-ford-coppola-kuka-sanoo-etta.html

Tomi kirjoitti...

Maria, ei ehka ohjaajat halua rahaa, mutta kuvaajat, suurin osa nayttelijoista ja tehosteteknikoista haluavat rahaa.

Maria kirjoitti...

Ja he saavat rahansa. Oikeesti, perehdy nyt edes aiheeseen ennenkuin alat selittämään omiasi siitä. Se että papukaijailet täällä samoja asioita uudestaan ja uudestaan lähinnä pönkittää piraattien asemia, koska vastapuoli ei edes ymmärrä mistä keskustellaan.

http://pahis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58610-piratismin-vastustajilta-puuttuvat-argumentit

Topi kirjoitti...

Tomi. Puolustan tässä kilttiä Mariaa.

Minä omistan lähes 500 elokuvaa DVD:nä ja omistan nyt 5 br-levyä. Viimeisin ostoni oli "The Lord of the Ring"-erikoispaketti, joka sisälsi 16 levyä ja yhteensä 26 tuntia ja maksoi 50 euroa.

Olen aikaisemmin nähnyt Taru Sormusten Herrasta kaikki kolme jaksoa elokuvateatterissa.

Viimeksi katsoin traileria Immortals ja pidin sitä erittäin hyvänä. Mutta olin epäileväisellä päällä.

Nyt katsottuani sitä virallisena elokuvana, se oli surkea ja elokuvatähteä annan sille 5 kymmenestä.

Seuraavalla ostoskierroksellani en takuulla osta sitä. Ostan vain parhaita, huonot jäävät hyllyyn.

Sinä et voi kiistää sitä, että piraatit ovat parhaita ostajia kuin ne tavalliset ihmiset, jotka eivät ikinä lataa elokuvia laittomasti.

Huonot on tarkoitettu häviäjiksi ja hyvät voittajaksi, sitä et voi kiistää.

Topi kirjoitti...

Tomi.

Lisään tuonne kauppa-kommenttiisi:

Miksi ostaisin huonoa ruokaa kun tarjolla on parhaitakin ja minulla on valinnanvapaus, kukaan ei pakota minua huonoja ostelemaan?

Kiitos Maria, kun otit aiheen esille ja olen pahoillani, jos olen noin hyökkäävä.

Maria kirjoitti...

Kiitos, Topi kommenteistasi, minusta ne olivat ihan asiallisia, ei ainakaan asiattomampia kuin omani! ;D

Topi kirjoitti...

Olipa nopeaa moderointia sinulta! :)

Elokuvista tuli mieleen, että suosittelen katsomaan tositarinaan perustuvaa elokuvaa nimeltä "The Glass House", joka julkaistaan tänä vuonna. Se ei ole vuonna 2001 oleva elokuva.

Tarina kertoo siitä mestarinaamioitujasta Unkarissa Pinchas Rosenbaumista, joka näytteli valehtelematta natsin SS-viranomaista ja pelasti useita tuhansia juutalaisia. Hän ei koskaan ole kertonut kokemuksistaan sodasta ja ei ottanut siitä mitään kunniaa, koska hän piti osaansa natsisodassa vastuuttomana kuin sankarina.

Pinchas tappoi erään natsin, joka näytti ihan samalta kuin hän. Niinpä hän sitten otti natsin roolin ja pelasti juutalaisia minkä ehtikin, jopa siellä natsien päämajasta käsin ja huijasi ihan kaikkia natseja omilla toimillaan.

Tämä elokuva kun julkaistaan levynä, päätyy omaan ostoskoriini.

Mistä minä sen elokuvan tiedän? Minulla on Simon Wiesenthalin-säätiön kaikki dokumenttikokoelmat ja maksoi 4 euroa. Tämä Pinchasin teko innosti minua etsimään aitoa elokuvaa ja löysin sen trailerina.

Itse virallinen sivusto:
http://theglasshousefilm.com/about-the-film/

Traileri:
http://www.youtube.com/watch?v=Uuf7ILlylNY


Sydämellisin terveisin

Topi

Maria kirjoitti...

Kiitos tästä vinkistä, pitääpä tutustua :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...