9.11.2011

Greatest Speech Ever Made

u

Tämä Charlie Chaplinin The Great Dictator -elokuvssa vuonna 1940 esittämä puhe on aika inspiroiva. Tässä videossa monologiin on liitetty videokuvaa lähihistorian tapahtumista ja ihmisistä, ja huomaamme miten tuo puhe on erinomaisen ajankohtainen ja ihmisyyttä kommentoiva ja myös rohkaiseva, lohduttava. Hyvin voimakas, hyvin puhutteleva.
(Suomenkielisen tekstityksen saa halutessa videoon päälle painamalla tuota CC-nappulaa videoalueen oikeassa alareunassa siten, että nappi jää punaiseksi.)

Jos leffa ei ole millään lailla tuttu ja ihmettelette, miksi Chaplin näyttää niin hitlermäiseltä, todettakoot, että leffa on satiiria Saksasta ja natsiajoista ennen kuin tiedettiin, mitä kauheuksia ihmisille tuona aikana tehtiin, kansanmurhasta puhumattakaan. Sen jälkeenhän kului melkein parikin vuosikymmentä, ennenkuin koko aiheesta uskallettiin vitsiä näin näkyvästi vääntää. Siinä mielessä leffa onkin tullut ulos kiintoisassa ajankohdassa, juuri toisen maailmansodan alkuun.

P.s. Chaplinin puheen kehoitus olla vaipumatta epätoivoon ja vakuutus siitä, että "The Misery that is now upon us is but the passing of greed, the bitterness of men who fear the way of human progress. The hate of men will pass, and dictators die, and the power they took from the people will return to the people " tuo mieleen myös Gandhin kuuluisan sitaatin tyranneista ja näiden väliaikaisuudesta:
"When I despair, I remember that all through history the way of truth and love has always won. There have been tyrants and murderers and for a time they seem invincible but in the end, they always fall -- think of it, ALWAYS."

2 kommenttia :

Nessu kirjoitti...

Chaplinhan esittää tuossa elokuvassa myös juutalaista parturia, joka elää juutalaisten ghetossa eivätkä elokuvassa juutalaiset saa muistaakseni kovin hyvää kohtelua osakseen saksalaisten taholta. Tuon perusteella voisi ajatella, että oli ihmisillä ainakin jokin aavistus, mitä natsi-Saksassa tapahtui, jos nyt ei kansanmurhaa sentään osattu aavistaa. Erinomainen elokuva tuo muuten. Pidän ehkä enemmän noista Chaplinin myöhemmistä elokuvista kuin niistä, joissa on kulkurihahmo. Toinen oikein mainio natsi-Saksaa satirisoiva komedia on Lubitschin To Be or Not to Be (1942), kirjastosta löytyy.

Maria kirjoitti...

Nessu, kyllä, olet oikeassa. Tapahtuuhan nytkin jopa niitä kansanmurhia eri puolilla maailmaa, ja muu maailma ei puutu asiaan millään tavalla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...