28.10.2011

Ugandassa vihataan homoja

Image and video hosting by TinyPic

Ugandassa oikeasti vihataan homoja. Poliittisen pyörän alla on parhaillaan laki, jonka varjolla homoja voitaisiin tuomita elinikäiseen vankeuteen tai jopa kuolemaan. Jo nyt homosekusaalit ihmiset joutuvat elämään alituisen pelon alla, monesti heidän perheensä ovat hylänneet heidät, pahoinpitelyitä tapahtuu ja jopa media vainoaa homoja. Siellä uskotaan, että homoseksuaalisuus on uhka afrikkalaisuudelle, elämän jatkuvuudelle ja lyhentää elinikää. Siellä uskotaan, että homoseksuaalisuus on valinta, moraaliton elämäntapa, ja että homot ovat pahoja. Kaikki tämä ei suinkaan siksi, että nämä ihmiset olisivat tehneet mitään paha kenellekään, vaan koska sattuvat olemaan homoseksuaaleja.

Dokumentissa World's Worst Place to be Gay radio-dj Scott Mills lähtee tutustumaan Ugandaan tietäen, että koska on itse homo, maa voi olla hänen hengelleen vaarallinen. Mills kuitenkin tutustuu paikallisiin homoseksuaaleihin, jotka kertovat hänelle elämästään vainottuina, perheensä hylkääminä ja väärinkohdeltuina. Mills selvittää myös paikallisten mielipiteitä, tutustuu arvojohtajiin ja ottaa osaa keskusteluihin homoseksuaalisuudesta. Koko dokkarin voi katsoa Youtubesta (suosittelen lämpimästi), tässä ensimmäinen jakso:


Yllä oleva kuva on BBC:n kautta lainattu kuva Ugandan Rollings' Stones -lehdestä, joka on yksi niistä medioista, joissa paljastetaan homoseksuaaleja ja pyydetään lukijavihjeitä mm. näiden osoitteista. Lehden toimituspäällikkö sanoi dokkarissa lehden ajavan vain kansan hyvinvointia. Varmaan niin luulevatkin tekevänsä, mikä sinänsä tekee asiasta entistä järkyttävämmän... Varmaan natsitouhuissakin mukana olleet uskoivat vilpittömästi tekevänsä palveluksen omalle yhteiskunnalleen, ja väitän, että tässä kohtaa natsikortti on vähintäänkin osuva. Ihan suoranaista noitajahtia koko touhu, ei mitään muuta.

Tämän takia jokaisen ihmisen pitäisi kyetä ajattelemaan kriittisesti, tekemään moraalisia arvioita ja näkemään auktoriteettien puheita pidemmälle, ja mikä tärkeintä, suhtautumaan kaikkiin kanssaihmisiin lähtökohtaisesti empaattisesti sen sijaan, että toivoisi näiden tyyliin kuolevan tai kokevan muita kamaluuksia. Kaikenlaista fanatismia ja dogmaattisuutta tulisi pelätä, koska sellainen on järjelle ja jopa rakkaudelle sokeaa toimintaa.

Katsokaa se dokkari. Ja lukekaa myös Paholaisen asianajajan postaus, josta sain kimmokkeen kirjoittaa ko. dokkarista.

Kuva via BBC

6 kommenttia :

Magdaleena kirjoitti...

Mitäh. Minä en edes tiennyt, että on olemassa vieläkin maita, joissa homoseksuaalisuus on oikeasti rikos. Aivan järkyttävää. Sanat eivät riitä.

Maria kirjoitti...

Joo, kannattaa tosiaan tsekata tuo dokkari.

Siellä myös kysellään mistä nuo vaikutteet tulevat. Nuoret nimeävät lähteikseen erilaiset pastorit ja saarnaajat. Monet homovihaajista perustelevat kantaansa Raamatulla tai Koraanilla. Ja koska koko homofobiailmiö on ilmeisesti aika tuore juttu koko Afrikassa, on syytä epäillä tovereitamme, tiettyjä ääriuskonnollisia liikkeitä, jotka ovat tuonkin idean sinne laittaneet kasvamaan... Voin toki olla väärässäkin.

Maria kirjoitti...

Ja niitä tilastoja homofoobisista maista: homous on laitonta useammassa kuin 70 eri maassa.

http://www.independent.co.uk/news/world/politics/more-than-70-countries-make-being-gay-a-crime-2040850.html

Seitsemän noista maista rankaisee homoseksuaalisista teoista kuolemantuomiolla.

http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_by_country_or_territory

Tuossa Independentin artikkelissa muuten esiintyy sama tyyppi kuin tuossa dokkarissakin, John Bosco Nyombi, joka on joutunut maanpakoon Ugandasta homoutensa takia.

Kaoka kirjoitti...

"- - paljastetaan homoseksuaaleja ja pyydetään lukijavihjeitä mm. näiden osoitteista."

Ai kamala, ja on varmaan useammallekkin tyypille tullut mieleen käräyttää vihamiehensä/exänsä/ikävä sukulaisensa ihan vaan huvikseen jotta saa nämä parhaassa tapauksessa hengiltä, tai vähintäänkin elämän pilattua.

Ei nyt tietenkään sillä että tuo laki ja systeemi olisi ylipäätään muutenkaan oikein, jotenkin tuo lehdistön ja median toiminta vaan on erityisen karua.

Mr.Curwen kirjoitti...

Minun afrikkalaisen lähteeni mukaan homoviha ei ole tuore juttu Afrikassa; Euroopassa vain halutaan freimata se niin, lähinnä kulttuurisen itseinhon nimissä.

On hyvä muistaa, että tämä meidän sivistyksen keitaamme on sekä alueellisesti että ajallisesti pienen pieni siivu ihmiskuntaa. Erityisesti nuoret tuntuvat ajattelevan että se on kaikki kaikessa ja horjumaton.

Uganda on barbaarinen maa, no question. Silti sanoisin että barbaarisuusasteella erityisesti homouden suhteen on vielä pahempia paikkoja. Vinkkinä Saudi-Arabia (yleinen Hell on Earth), Iran, Afganistan, Pakistan, Syyria, Jordania, Somalia.

Maailma on täynnä barbariaa, ja jos sitä ei saa sanoa ääneen, kukaan ei voi nousta barbariasta.

Maria kirjoitti...

Kaoka, joo, tuossa dokkarissa myös eräs lesbo kertoo, miten kun hän lapsena jo osoitti kiinnostusta omaan sukupuoleensa, hänen kotinsa puutarhuri raiskasi hänet, koska häntä yritettiin opettaa miten poikien kanssa pannaan. Tyttö sai HIvin ja tuli raskaaksi.

Lisäksi nyt myöhemmin hänenkin naapurinsa kääntyivät tätä vastaan, kun naisen nimi ja naama oli tuossa samaisesa lehdessä. Joutui muuttamaan muualle.

Mr. Curwen, mahdollista toki tuokin, ja ehdottoman totta, että noissa mainitsemissasi maissa asiat ovat myös erittäin, erittäin huonosti. Vaino saattaa olla vieläkin systemaattisempaa ja fanaattista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...