18.9.2011

Tänään on tehty piraattihistoriaa!

Wehende Piratenpartei-Flagge

Tänään on ollut historiallinen päivä kansainväliselle piraattiliikkeelle. Saksan Berliinin parlamenttivaaleissa (tai liittopäivävaaleissa, tai maapäivävaaleissa, mitä nimitystä nyt haluaakaan käyttää) Piratenpartei, eli paikallinen piraattipuolue, on saanut 9,1 prosentin kannatuksen, mikä tarkoittaa suunnilleen 15 paikkaa. Ihan huiman mahtavan älyttömän upeeta!!! (Tarkka paikkamäärä voi vielä muuttua, mutta ei nyt kovin radikaalisti kuitenkaan.) On muuten aika kova juttu nousta tuollaiseen kannatukseen lähes tyhjästä.

Hesarikin jopa noteerasi: Piraattipuolue nousi päättäjien joukkoon Saksassa.
Juttua kirjoitti myös Torrentfreak: Pirate Party Enters Berlin Parliament After Historical Election Win.

Saksan Piratenpartein vaaliohjelmassa on tekijänoikeuksien, yksityisyydensuojan, perusoikeuksien ja tietoyhteiskunta-asioden lisäksi teemoja myös perhe-, päihde- ja talouspolitiikan alueelta. Perustuloa sitouduttiin ajamaan, samoin jokaisen oikeutta päättää miten järjestää oma perhe-elämänsä. Uskonnonvapaus ja koulutuksen kehittäminen vapaiden aineistojen suuntaan näkyivät myös vaaliohjelmassa. Ylipäätään jokaisen oikeus tehdä ikiomalla elämällään (ei siis muiden elämällä, vaan omallaan) näkyi kautta linjain puolueen ajamissa asioissa. Tämä suuntaus saattaa olla tulevaisuutta myös Suomen piraateille.

Tsekkaa myös taannoisen Piraattipuolue-kyselyn tulosten analysointia ja pohdintaa!

Kuva: Olaf Haensel

11 kommenttia :

Tomi kirjoitti...

Saksalaiset ovat tunnetusti poliittisesti vähän uunoja, muistellaanpa 30-luku :).

Ei nyt sentään, hyvää tuloksessa oli, että CDU otti nekkuunsa.

Maria kirjoitti...

Hetken jo ajattelin, että onpahan omaperänen natsikortti ;D

Elllla kirjoitti...

Joo, Berliinissä on tietty aivan älytön määrä nuoria/tiedostavia tyyppejä ja sitten toisaalta vaihtoehtokulttuurista diggailevia, kun sehän on sellasen ajattelun mekka Euroopassa:D
Onhan siellä myös uusi vasemmistopuolue Die Linke ihan asemissa ollut näissä ja viime vaaleissa.

Mikä muuten on suomal. piraattien ja saksalaisten suhde? (Kun esim Saskan vihreät on jokseenkin eri suunnalla kuin meillä, tms, joten ei yhtäläisyysmerkkejä voi vetää erimaiden samannimisten puolueiden välille.)

Anski kirjoitti...

Heips! Ei nyt liity suoranaisesti tähän postaukseen, mutta mutta :) Löysin tieni tänne blogiin pari päivää sitten ja olen nyt lueskellut innolla kaikkia vanhojakin juttuja tässä! Tosi kiva blogi sulla, tykkään sun kirjoitustavasta ja erityisesti kaikista leffa/tv/peli/nörttijutuista! Tää lähti siis lukulistalle mulla! :)

Anonyymi kirjoitti...

"Mikä muuten on suomal. piraattien ja saksalaisten suhde? (Kun esim Saskan vihreät on jokseenkin eri suunnalla kuin meillä, tms, joten ei yhtäläisyysmerkkejä voi vetää erimaiden samannimisten puolueiden välille.)"

Ideologia on pitkälti kait sama, näin mututuntumalta. Kaikki piraattipuolueet eri maissa on samoista lähtökohdista perustettu.

Anonyymi kirjoitti...

Surullinen huomio muuten tuosta hesarin artikkelista - saksan vihreät näköjään kokivat vaalivoiton. Näiden mahti-ideahan siis oli sulkea ydinvoimalat ja korvata ne kymmenillä hiilivoimaloilla.

Maria kirjoitti...

Elllla, en ole Saksan piraatteihin sen kummemmin perehtynyt, mutta ainakin agendalistansa näyttää olevan Suomea laajempi. Painotus on vähän yleisemminkin yksilönvapauksiin ja -oikeuksiin. Kuitenkin tosiaan samat lähtökohdathan koko kansainvälisellä piraattiliikkeellä on, ja jopa samat logotkin käytössä ympäri maailmaa. :)

Anski, kiva kuulla, tervetuloa! :) Ja sori mun vastauksen lägi, ollut ihan sikakiireistä viimeiset pari päivää. :)

Anonyymi, toi hiilivoimaan pomppaaminen on kyllä just tommosta ojasta allikkoon -touhua. -.-

kimhaldin kirjoitti...

Tääkin tuntuu puhuvan siitä, että perinteinen vasemmisto/oikeisto-jako menettää merkitystään. Tuossahan oli myös siitä että paikalliset demarit menetti suosiota ja vihreät menestyi.

Kiva, kun nämä coolimmat puolueet alkaa nostaa profiiliaan. Toivottavasti täälläkin vielä tapahtuu muuta kuin persujen leviämistä.

Anonyymi kirjoitti...

Olisin eri mieltä siitä että vasemmisto/oikeisto-jako menettää merkitystä. Siinä missä oikeistolla on aika yksiselitteinen agenda ja maailmankuva, jota on helppo mielikuvamarkkinoida yksilöllisyyden, oman edun ja positiivisuuden kautta, vasemmisto pirstoutuu erilaisten painotusten vuoksi useiksi eri ryhmiksi, joilla on keskenään jopa ristiriitaisia tavoitteita, vaikka suurin osa niistä onkin kautta kentän allekirjoitettavissa.

Maria kirjoitti...

Tarkoittaa sitä, että oikea-vasen-kenttä ei aina ole niin toimiva jako, kun kysytään ihmisiltä mitä mieltä he ovat asioista. Monilla on mielipiteitä sekä oikealta että vasemmalta, tästä asiasta tätä, tosta asiasta tota. Itse en voisi ajatellakaan äänestäväni nykyisiä oikeistopuolueita, vaikka niillä yksittäisistä asioista onkin joitakin fiksuja kantoja tai linjoja. Vasemmistopuolueilla taas on itseäni lähempänä olevia arvoja, muttei kovin vahvaa track recordia asioiden hoitamisesta ja toteuttamisesta.

Kaiken kaikkiaan tämän akselin merkityksen menettäminen tarkoittaa sitä, että on mahdollista muodostaa puolueita, jotka eivät yksinkertaisesti ole kovin helposti määriteltävissä tämän jaon kautta. Piraattipuolueessa esimerkiksi on ihmisiä sekä oikealta että vasemmalta, ja yhteisiä tavoitteita voidaan perustella monella eri tavalla. Oleellisempi jako onkin välillä autoritarismi ja liberaalius.

Coos Oorlog kirjoitti...

Itse asiassa Berliinin Piraattien vaaliohjelmassa oli myös tämä ydinvoimasta eroonpääseminen vuoteen 2020 mennessä tjsp. Aika harmillista kyllä, mutta ilmeisesti se on tuolla Saksassa erittäin kovaa valuuttaa. Toivottavasti tulevat kaikki yhdessä järkiinsä pian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...