8.6.2011

Päivän asu ja miten tekijänoikeudet hankaloittavat kirjatenttijän opiskelua

Kaivoinpa jälleen esiin vaalean liehukeneuleliivini. Se on aina yhtä skarppi mustan kanssa. Ihanista kuvista kiitos taas ihanalle miehelle! ^^ (Mun kolmijalkani tulee vielä kateelliseksi, muttakun ulkona pelkään vähän törmääväni naapurirapun yli-innokkaisiin, mutta muuten sydämellisiin "Tule taas kuvaamaan meidän perhettä" -ihmisiin, joiden seurassa olen vähän vaivaantunut näistä pyynnöistä.)

Sitten se asu ja päivän rant.

lightness of the sixth 5
Liivi - Weekday, mekko - Gina Tricot, ballerinat - Wonders, laukku - Lumi

Kiroilinpa tuossa muuten taas sitä, miten tiedon omistaminen estää ihmisiä kehittämästä itseään. Edessäni on kesätentti- ja esseeurakka, ja sitä varten tietysti tarvitsen kasan kirjoja. Koska en selkeästi ole mitenkään ainoa, joka on saanut saman idean, niteistä saa suorastaan tapella (kuten kyllä vähän jokaiseen vuodenaikaan, mutta silti näin kesällä tuntuu erityisen ruuhkaisalta - eipä ole opiskelijoilla moneen kuukauteen juuri muitakaan suorituksia tehtävänä). Monet kirjoista ovat yliopiston kirjastosta, usein vieläpä muistakin kirjastoista, yksinkertaisesti not there, ja varauksia vino pino, kuis muutenkaan. Ajatelkaa tätä ja sitten sitä tilannetta, että kaikki teokset löytyisivät yksinkertaisesti netistä vapaasta jaosta, 24/7.

lightness of the sixth 2

Minulla itselläni ei ole mitään ongelmaa tihrustaa läppärin näytöltä tenttitekstiä samalla, kun väännän samaisella vermeellä muistiinpanoja, ja jos mahdollisuus olisi, lukisin mielelläni vaikka kaiken matskun omalta koneeltani - säästäisin paperiniteet niille, joilla niille on enemmän käyttöä ja tarvetta.

Hyvät päättäjät. Olisin paljon tehokkaampi opiskelija, jos minulla olisi välitön pääsy oppimateriaaliin, eikä tarvitsisi säätää, kikkailla ja klikkailla, sitten venailla varausten ja eräpäivien kanssa ja vieläpä arpoa, palautetaanko kirjoja ajallaan. Sen sijaan, että tekisin jotain heti paikalla, joudun pyörittelemään peukaloitani ja stressaamaan kuseeko kaikki kintuille vai ei, saanko kirjojani ajoissa, saanko itse luettua niitä ajoissa, onko ristiinlukeminen fataalia ja "minkäs kurssin kirja se tämä nyt taas olikaan?" Tällaiselle jo valmiiksi sisäisesti kaaokselliselle ihmiselle tämä tuntuu tarpeettomalta lisärasitteelta. Call me a whiner.

lightness of the sixth 4

Onneksi sentään edes joitakin yksittäisiä teoksia löytyy sähköisenä. Tosin niihinkin täytyy useimmiten kirjautua yliopiston tunnareilla, ja toisinaan teokset ovat vieläpä jossakin umpi-idioottimaisessa palvelussa, joka tekee parhaansa, että kirjan lukeminen (tai se pahapaha KOPIOINTI) olisi mahdollisimman hankalaa. Keksii peräti, että jokainen sivu pitää ladata yksitellen pdf:nä, tai jotain muuta yhtä älykästä ja käytännöllistä.

Käytännössä yliopiston tunnareita vailla oleva, omaksi ilokseen opiskeleva, itseään muuten vain sivistävä ei saa yhtä hyviä mahdollisuuksia päästä tähän tietoon käsiksi vain siksi, että joku on keksinyt, että tietoa voi omistaa ja kahlita. Olen hyräillyt hallelujaa joka kerta, kun tenttiteos onkin löytynyt suoraan linkin takaa täysin epämystisenä, koneelle ladattavana pdf-tiedostona. Eli noin yhden käden sormilla laskettavan määrän kertoja. Luennot ovat kaikille avoimia yleisötilaisuuksia (eivät toki kaikki ole sitä käytännössä, mikä onkin epäkohta), akateeminen tutkimus tuloksineen läpinäkyvää ja avointa. Silti esimerkiksi kurssimateriaalitkin ovat jossakin ihmeen piilossa ja eristyksissä salasanojen takana. On häiritsevää, että tietoa rajataan valikoidulle porukalle, kun siitä voisivat hyötyä monet muutkin kuin opintopisteitä rekisteriinsä kärkkyvät.

Kirjasto on tosi superhyperduperhieno laitos. En edes tajunnut sitä hienoutta kunnolla, ennenkuin tuo parempi puolisko, joka on ollut töissä kirjastoilla koko aikuisikänsä, on asiasta käytännön kautta puhunut. Internetin nollakustannuksinen kopiointi- ja levitysmahdollisuus toteuttaa senkin ideaa tiedon saatavuudesta ja avoimen sivistyksen demokratisoivasta vaikutuksesta monta kertaa tehokkaammin. Nykyiset tekijänoikeudet eivät tässä asiassa paljoa tekijöitä kostuta, ne lähinnä estävät muita ihmisiä olemasta tehokkaita, hyödyntämään omaa potentiaaliaan ja rajoittavat luovuutta ja oppimista.

lightness of the sixth 3
lightness of the sixth 1

Nyt excuse me, kun menen hankkimaan itselleni vatsahaavan tästä angstista. Thank Joe Pesci edes niistä sähköisistä tenteistä, laskee stressitasoja ehkä noin miljoonalla voida vaan varata tentti sille päivälle ja siihen aikaan, kun se itselle sopii, ja jos tulee jotain odottamatonta, ei tarvitse odottaa taas kokonaista kuukautta seuraavaa mahdollisuutta, vaan voi vaan tehdä tehtävänsä vaikka seuraavana päivänä, jos vapaita koneita tenttitilassa suinkin on. Nyt kun vielä pääsisi vaan lukemaankin yhtä helposti.

Teknologialla voidaan parhaassa tapauksessa parantaa ihmisten elämää tekemällä siitä helpompaa, joustavampaa ja sujuvampaa. Kunhan sitä vain hyödynnettäisiin, ja vieläpä kaiken lisäksi fiksulla tavalla.

lightness of the sixth 6
P.s. Olen yhtäkkiä taas tulenpalavasti rakastunut ballerinoihin. En käyttänyt niitä ensin vuosiin, ja nyt en haluaisi muita jalkineita käyttääkään! Siinä taas kengät, jotka eivät mene pois muodista.

17 kommenttia :

Riikka kirjoitti...

Mä tässä samalla luen just kesätenttiin ja kirja on netissä, missäs muuallakaan. Kirjastosta sitä on mahdoton saada, koska niteitä taitaa löytyä yhteensä kolme ja kaikkiin kamalat jonot. Netistä on kyllä kiva lukea, mutta liian usein eksyn lukemisen ohella facebookiin tai blogeihin :D Mutta silti kannatan sitä että suuri osa kirjoista löytyisi netistä. Mulla on monta tenttiä jäänyt tekemättä ihan vaan siksi etten ole tajunnut tarpeeksi ajoissa varata kirjoja, niin rasittavaa..

Maria kirjoitti...

Joo, toki se vähän vaatii enemmän itsekuria lukea koneelta sen ollessa netissä samaan aikaan :D Mutta toisaalta, ite kun teen muistiinpanoja koneella samaan aikaan joka tapauksessa, niin vähän saanut harjaannuttua siinä keskittymisessä :D Ja onpahan kaikki henkirei'ät lähellä, jos alkaa päässä napsua ;)

Ja kuulostaa kans tutulta tuo tentin missaaminen siksi, ettei ole tajunnut suunnitella tarpeeksi aikaisin sen kirjan hankkimista... Senkin takia mä oon hirveen ilonen noista sähkösistä tenttimahiksista.

ravenwaves kirjoitti...

Ihana asu ^_^

Maria kirjoitti...

Kiitos! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei, jäin ajattelemaan asiaa ja mietin, mistä saataisiin rahoitus kirjailijoiden työlle, jos kaikki olisi vapaasti netissä? Tutkijoiden jne. tutkimukset jotenkin ymmärrän, koska itse tutkimushan tarvitsee ensin rahoituksen. Mutta millainen kynnys olisi tehdä (esim. omaan alaani liittyviä business-)kirjoja jos olisi tiedossa, ettei niistä saa "palkkaa"? Millaiseksi kirjojen/tiedon laatu muuttuisi, jos sitä voisi kehittää kuka tahansa (ts. kuka sitä viitsisi valita esim. ammatikseen tai tehdä oman ammattinsa sivussa)?

Itse kannattaisin kyllä mallia spotify, jossa opiskelija/oppilaitos/valtio tms. yhdistelmällä kerättäisiin tietty summa esim. lukuvuodessa jolla saisi kaikki tarpeelliset kurssikirjat käyttöönsä. Se voisi olla paljon vähemmän kuin nykyisin yhden teoksen hankintahinta (useita kymmeniä, jopa satoja euroja).

sanumaria kirjoitti...

Mitenkäs sen kirjan kirjottajan olisi tarkoitus elää, jos kirjat pitäisi jakaa ilmaikseksi? Joka toiselle sivulle pakollinen mainos? Oppikirjat tehdään jonkun yrityksen rahoituksella?

Daphnion kirjoitti...

Onpas ihana liehuliivi. Jos mulla olisi tuollainen niin liihottelisin varmaan pitkin katuja leikkien jtn viittasankaria. :D

Maria kirjoitti...

"mistä saataisiin rahoitus kirjailijoiden työlle, jos kaikki olisi vapaasti netissä?"

Tämä yhteisesti Anonyymille ja Sanumarialle:

Miten kirjailijat sitten tekevät elantonsa nyt? Paperiniteitä voisi edelleen myydä, eikä vapaaehtoista maksua kukaan kritisoi. Avoimella softallakin on tienattu rahaa, vaikka tuotos on periaatteessa kenen tahansa ilmaiseksi ladattavissa. Myös Anonyymin ehdottoma malli on mahdollinen, kuin myös se valtion tuki kuten on Suomen elokuvateollisuuden kohdalla keissi, myös se, että asetetaan teokselle hinta, johon asti sillä voidaan kerätä rahaa tavalla tai toisella, ja hinnan täyttymisen jälkeen teos vapautuu kaikkien luettavaksi. Tällöin taataan ikäänkuin minimitoimeentulo tekijälle. Toisaalta taas, perustulomallisskin olisi juuri tähän ratkaisu, ja se auttaisi muitakin ihmisiä kuin vain taiteilijoita ja kirjailijoita samassa vähimmäistoimeentulon ongelmassa.

Sitten kaikki sen minimin jälkeen on ekstraa tekijälle. Mielenkiintoinen pointtihan on se, että vapaa jakaminen on useammassakin tapauksessa lisännyt jaettavan kirjan myyntiä - tästä on puhunut mm. kirjailija Neil Gaiman. http://www.comicsalliance.com/2011/02/10/neil-gaiman-piracy-lending-books/

Myös Kaj Sotalan ja Ahto Apajalahden kirjassa Jokapiraatintekijänoikeus käsitellään erilaisia ansaintamalleja. Kirjan voi ostaa kirjakaupasta, lainata kirjastosta tai lukea ilmaiseksi tästä: ahtoapajalahti.fi/uploads/2010/03/jokapiraatinoikeus.pdf :)

Eniveis, eivät kirjailijat tällä hetkellä tee elantoaan jollain kirjastomaksuilla muutenkaan. Yhtä hyvin voitaisiin kysyä, millä kirjailijan pitäisi elää, kun kuka tahansa voi käydä kirjastossa lukemassa kirjan ilmaiseksi, tai tuoda sen jopa kotiinsa. Tai lainata ostamansa teoksen kaverilleen. Myös uutisia voi lukea ilmaiseksi netissä, mutta toimittajat saavat kyllä (toivottavasti!) edelleen elantonsa. Kyse on siis erilaisista tavoista hahmottaa niitä ansaintamalleja. Minulla itselläni ei ole täydellisiä ja lopullisia vastauksia, nämä vaativat yhteistyötä ja suunnittelua. :)

Mutta sen kyllä tiedän, mikä haittaa monien ihmisten tehokkuutta, luovuutta ja yrityksiä saada tehtyä asioita, joita varten sinne opiskeleman on mentykin. Jos minä en saa teosta käsiini tenttiä varten, se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, etten lue koko kirjaa enkä mene tenttiin, ja sillä taas on epäsuotuisat vaikutukset opiskeluuni ja valmistumiseeni. On ihan varmaa, että epäämällä pääsy teokseen sen kirjan lukee harvempi ihminen kuin jos pääsy olisi vapaampi. Ostamaan kun ei jokaista tenttikirjaa tasan aleta, vaikka se varmaan olisikin tekijöille taloudellisesti se paras vaihtoehto ikinä, siis että jokainen ihminen, joka sen lukee, maksaisi siitä kiltisti täyden hinnan. ;) Silti me pidämme hyvänä periaatetta, että jokainen voi käydä kirjastossa lukemassa ja sivistymässä, omaan taloudelliseen tilanteeseensa katsomatta.

Ja vielä: toisaalta jos arkkitehti suunnittelee talon, hänkään ei saa siitä maksua kuin kerran, ei suinkaan joka kerta, kun joku menee tuohon rakennukseen sisälle. Tämä tällaisena epätäydellisenä analogiana tähän loppuun.

Maria kirjoitti...

Daphnion, kiitos paljon :)

Maria kirjoitti...

Hups, typosin kirjan nimen. x) Se on siis Jokapiraatinoikeus. :D

bronzebeard kirjoitti...

En todellakaan olisi huolestunut siitä, että maailmasta loppuisivat oppimateriaalien tekijät, jos tekijänoikeus niiltä osin vaikka kokonaankin lopetettaisiin. Joka ikisen maailman valtion ja yrityksen intresseissä on kuitenkin saada koulutettua työvoimaa ja tästä syystä Suomessakin on varsin paljon tahoja joiden intresseissä on ajantasaisen oppimateriaalin olemassaolo ja suuret määrät ihmisiä joiden työtehtäviin kuuluu opettaminen. Opettamista työkseen tekevät ihmiset ovat niitä samoja jotka nytkin jo usein ovat noiden oppimateriaalien tekijöinä ja käytännössä lähes kaikki heistä valmistelevat enemmän tai vähemmän materiaalia työnsä tueksi.

Tämän lisäksi varsinkin yliopistotasolla puhuttaessa täytyy muistaa, että ne opiskelijoilta maksullisen materiaalin takia saatavat rahat tekijöille tulevat jo nyt hyvin suurelta osin opintotuen muodossa suoraan yhteiskunnan verovaroista muutenkin, samoin kuin ne rahat jotka kirjastot maksavat. Ei siihen todellakaan tarvita mitään tekijänoikeutta väliin vaan tämän materiaalin tekemistä voitaisiin rahoittaa ihan suoraankin ja saataisiin paljon suuremmat määrät tietoa kaikkien opiskeltavaksi.

Maria kirjoitti...

Bronzebeard, kiitos loistavasta kommentistasi! Mulla ei ole oikeastaan mitään lisättävää.

Anonyymi ja Sanumaria, lievittävätkö nämä pohdinnat yhtään huolianne? Vaikuttavatko ne näkemyksiinne asiasta?

Sain kuulla kiertoteitse, että eräs Kansalliskirjastolla työskentelevä ihminen oli pitänyt tekstiäni oikein hyvänä ja välitti tiedon, että juuri näistä asioista siellä kirjastollakin ollaan huolissaan ja painiskellaan: miten lisensoida kirjoja sillä tavalla, että ne olisivat digitaalisesti kaikkien helposti luettavissa netissä. Kirjaston koko olemassaolon tarkoitus on palvella kansaa, joten on ymmärrettävää, että sielläkin haluttaisiin tehdä ihmisille asioista ja tiedonsaannista mahdollisimman helppoa ja hyödyllistä.

Minä kutsun ja haastan teidät molemmat (ja kaikki teidät hiljaiset lukijat siellä taustalla!) pohtimaan yhäkin ratkaisuja näihin esitettyihin ongelmiin! On hienoa, että tästä heräsi keskustelua, sillä aihe on todella tärkeä. :)

Elina kirjoitti...

Kindle <3 jälleen kerran. ei muita häiriötekijöitä ja silmille ystävällinen (puhumattakaan keveydestä yms.)

pst. olen yhden kerran opiskeluideni takia joutunut vaivautumaan kirjastoon :) Ainejärjestöiltä ostettavat prujut riittää pitkälle ja loputhan on löytyneet erinäisiä pedareina ^__^

Maria kirjoitti...

Kindle tai vastaava lukijalaite olisi kyllä pop ^^ Mies tuossa onkin jotakin sen tapaista hankkimassa.

Prujusysteemi kuulostaa kyllä vähän paremmalta kuin vaikka niiden ylikalliiden kirjojen ostaminen. Sinänsä kyllä ihan kätevää, jos ei tarvitse joka tenttiin hankkia niitä kirjoja kirjastosta (tai ostamalla). :>

rrr kirjoitti...

Mikä sulla on kaulassa noissa kuvissa?

Maria kirjoitti...

Etsystä tilaamani kaulakoru :)

Anonyymi kirjoitti...

Näille tyypeille, jotka haluavat kirjoittamistaan business-kirjoista rahaa: No, on ymmärrettävää, että palkka pitäisi saada, mutta eivät ne 500e/kk kuussa saavat opintotuella elävät opiskelijat niitä 50-80e maksavia bisneskirjoja osta kuitenkaan (yhteen tenttiin luettavana on yleensä n. 3 kirjaa, ja kirjatenttejä on paljon). Lähinnä vilkkuu mielessä kuva rikkaasta business-kirjailista, joka haluaa rikkauksia itselleen. Haloo, eivät kaikki voi maksaa koulun oppikirjoista järjetöntä määrää. Antakaa mahdollisuus oppia ja valmistua yliopistolta niille joilla on ÄLYÄ, ei sattumalta rikkaat vanhemmat jotka maksavat 300e/kk business-kirjoihin opiskelijalle (ja kirjat mitä luultavimmin silmäillään kerran läpi ja jätetään hyllyyn).

Terveisin, kesätenttijä yliopistolta (kaikki tarvitsemani kirjat varattuna ainakin heinäkuuhun asti. Lukisin ne mielelläni NYT. Ei, en aio ostaa niitä. Rahat riittävät elämiseen juuri ja juuri muutenkin, vaikka käyn töissä.)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...