10.6.2011

Kansalliskirjastolla vastustetaan tekijänoikeussuojan laajentamista

IMAG0166

Tsekatkaas tämä Hesarin pääkirjoitussivun vieraskynäkirjoitus, jossa Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm ja lakimies Pekka Heikkinen sanovat, että Tekijänoikeussuojaa ei pitäisi enää laajentaa.

Tämä osuu etäisesti, mutta hauskasti yhteen oman nillitykseni kanssa kirjojen pitämisestä lukkojen takana ja siitä, miten se vaikeuttaa tenttijän yrityksiä edistyä opinnoissaan (mistä syntyikin vaihteen vuoksi kiintoisaa keskustelua!) Samainen pääkirjoitus osuu myös tähän suurempaan tekijänoikeuskuvioon: tekijänoikeuksia halutaan laajentaa ja muuttaa lainsäädäntöä tukemaan tekijänoikeuksien valvomista, jopa siihen asti, että aletaan vaatia ja järjestää sensuuria yhteiskuntaan.

Ranska, Iso-Britannia ja Yhdysvallat puolestaan pohtivat parhaillaan siten, miten tehdä Internetistä "sivistyneempi" paikka. En yllättyisi tippaakaan, jos seuraavien parinkymmenen vuoden aikana saataisiin EU-laajuista nettisensuuria, valvontaa ja kaikenlaista yleistä asiaan liittyvää idiotismilainsäädäntöä aikaiseksi. Kaikki tietenkin turvallisuuden, hyvien käytöstapojen ja tekijänoikeuksien nimissä.

Kansalliskirjaston Ekholm ja Heikkinen kritisoivat nyt kirjoituksessaan EU-komission aikeita pidentää esittävien taiteilijoiden ja äänitetuottajien tekijänoikeuden suoja-aikaa nykyisestä 50 vuodesta 70 vuoteen. Pidennystä on perusteltu sillä, että näin artistit eivät menetä tulojaan siinä eläkeiän kynnyksellä. Ekholm ja Heikkinen toteavat:
"Vaikka tavoite on mitä kannatettavin, perustelu ei sovellu eurooppalaiseen tekijänoikeusperinteeseen. Oikeudenhaltijoiden yksinoikeudet ovat eräänlainen väliaikainen monopoli, jota voidaan sietää vain siinä määrin kuin suoja edistää uusien teosten luomista ja kulttuurin monimuotoisuutta. Ehdotus, että tekijänoikeutta käytettäisiin välineenä tietyn ammattiryhmän sosiaalisen aseman vahvistamiseen, laventaisi suojan perusteluja vaarallisella tavalla. "

Monesti kuuleekin kritiikkiä esittäessään ensimmäisenä huolen siitä, että no mites nyt ne taiteilijat ja muusikot elävät, jos tekijänoikeuksia kavennetaan/muutetaan/lievennetään/poistetaan. Kuitenkaan tekijänoikeuden tarkoitus ei ole, ainakaan alunperin, ollut toimia pienen ihmisryhmän taloudellisia etuja turvaavana lakina, vaan sen idea on nimenomaan ollut edistää kulttuurin luomista.

...Ja koska pian varmaan kuulemme taas tutun väärinkäsityksen "Jaa että sun mielestä tekijä ei saisi saada palkkiota työstään", lainaan edelleen näitä Kansalliskirjaston häiskiä, jotka pukevat hyvin vastaukseni sanoiksi:
"Kirjastot eivät halua kyseenalaistaa yksittäisten tekijöiden oikeutta saada työstään palkkio. Pidennyksistä tekijöille koituva hyöty on kuitenkin käytännössä mitätön. Eniten pidennyksestä hyötyisivät suuret monikansalliset äänitealan yhtiöt, vaikka ne lobatessaan yleensä väittävät esiintyvänsä tekijöiden asialla. "

Mimi and Eunice by Nina Paley
Tämä sarjis tiivistää ongelman hyvin. Ongelma on liiketoimintamalleissa, joilla lapset halutaan ruokkia, ei ollenkaan siinä, että halutaan ruokkia ne lapset.

Kolmas perustelu, jonka Ekholm ja Heikkinen esittävät kannalleen, liittyy kirjastojen koko olemassaolon tarkoitukseen: kansan palveluun ja julkaistun kulttuuriperinnön välittämiseen. Kansalliskirjasto digitoi julkaistuja teoksia ja saattaa niitä sitten yleisön saataville verkkoon. 50 vuotta sitten julkaistut teokset ovat Suomessa vapautuneita tekijänoikeuksista - suoja-ajan pidentäminen kahdellakymmennellä vuodella "lukitsisi digitoidut äänitekokoelmat savikiekkojen aikakaudelle. " Ongelmana ovat myös ns. orpoteokset, joiden tekijänoikeudenhaltijoita ei tunneta, tai heitä ei tavoiteta. Tekijänoikeuden laajentaminen hankaloittaisi vakavasti Kansalliskirjaston toimintaa kulttuuriperinnön välittäjänä.

Tässä vielä linkkilistana tuoreimmat aiheeseen liittyvät kirjoitukseni:
Päivän asu ja miten tekijänoikeudet hankaloittavat kirjatenttijän opiskelua
TTVK vaatii The Pirate Bayn sensuroimista
Lisää sensuuria tekijänoikeuksien varjolla


Tsek myös Ars Technican Inside the US-Anglo-French plan to civilize the Internet

0 kommenttia :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...