6.6.2011

Johtavat poliitikot vaativat huumepolitiikan uudistamista

Maailman johtavat poliitikot ovat kimpassa lausuneet maailmalle, että huumeidenvastainen sota on epäonnistunut, ja että nyt olisi korkea aika vaihtaa näkökulmaa.

He vaativat, että huumepoliitikasta tehdään sosiaalipoliittinen kysymys, sen sijaan, että se pysyisi lähinnä kriminaalipoliittisena kysymyksenä. Tämä on ehkä merkittävin puheenvuoro huumeiden laillistamisen puolesta vähään aikaan. Tsekkaa Global Comission On Drug Policyn sivut ja tuore raportti.

Lue myös The Guardianin artikkeli Leading world politicians urge 'paradigm shift' on drugs policy.

Raportissa esitettyjen tavoitteiden tiivistelmän tiivistelmä katkelmina, boldaukset ovat omaa editointiani:
"Our principles and recommendations can be summarized as follows:

End the criminalization, marginalization and stigmatization of people who use drugs but who do no harm to others. Challenge rather than reinforce common misconceptions about drug markets, drug use and drug dependence.

Encourage experimentation by governments with models of legal regulation of drugs to undermine the power of organized crime and safeguard the health and security of their citizens. - -

- - Offer health and treatment services to those in need. - - Respect the human rights of people who use drugs. - -

- - Invest in activities that can both prevent young people from taking drugs in the first place and also prevent those who do use drugs from developing more serious problems. - -

- - Law enforcement efforts should focus not on reducing drug markets per se but rather on reducing their harms to individuals, communities and national security. "

Mukana komission nimekkäässä kaartissa ovat mm. YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan, Sveitsin entinen presidentti Ruth Dreifuss, Brasilian entinen presidentti Fernando Henrique Cardoso, Kreikan entinen pääministeri George Papandreou, Norjan entinen ulkoministeri Thorvald Stoltenberg, Yhdysvaltainen entinen ulkoministeri George Shultz, entinen EU:n korkea edustaja Javier Solana, Virgin Groupin Richard Branson ja Yhdysvaltain keskuspankin entinen puheenjohtaja Paul Volcker. Mukana on myös muita korkea-arvoisia poliitikkoja entisistä presidenteistä ministereihin ja ihmisoikeusaktivisteja.

Ja miksi sitä päihdepolitiikkaa siis pitääkään miettiä uusiksi? Olen kirjoittanut tästä jokin aika sitten varsin kattavan perustelun, jonka toivon kaikkien lukevan. Se on aika pitkälti samoilla linjoilla, kuin nyt julkaistun raportin perustelut. Molemmissa esitetään kieltolakien epätoimivuus ja vaarallisuus, kehoitetaan katsomaan uudelleen huumeiden vaarallisuusluokituksia ja tarjoamaan keinoja, joilla huumeita käyttävät ihmiset voisivat elää mahdollisimman tasapainoista elämää ilman yhteiskunnan stigmaa ja oikeudellisia seurauksia valinnoistaan, jotka eivät vahingoita ketään muita.

Raportin tiivistelmän viimeinen kappale:
"Break the taboo on debate and reform. The time for action is now."

Vähän olisi niinkuin peiliin katsomisen paikka niillä, jotka nyt ovat vallassa. Ja vähän muillakin.

C360_2011-04-29 16-01-53

Ylin kuva: Ramberg Media Images lisenssillä (CC BY-SA 2.0)
Keskimmäinen kuva: Yhdysvaltain liittohallitus, public domainia via Wikimedia Commons

0 kommenttia :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...