5.6.2011

Jee kesä jee!

Tässä erään taannoisen päivän asuni. Päällä on Lontoosta Urban Outfitteristä löydetty Sparkle & Faden tunika-asia. Arvanette, mikä tässä oli Se Juttu, joka kiinnitti huomioni. ;) Tämän alle sopii parhaiten käytettäväksi jonkinlainen tankini tai vastaava. Itse sovelsin ja käytin Sloggin olkaimellista, lyhyeksi pätkäistyä alustoppia.

Huomasinpa muuten sellaisen yksityiskohdan, että tuo tunikan liehuke on samalla puolella kuin tukkaliehukkeeni. Hauska havainto.

sparkle and fade 1
Tunika - Sparkle & Fade, laukku - Lumi, ballerinat - Wonders, kaularengas - Camden, kello - Calvin Klein, rannerengas - Fashionology.nl
sparkle and fade 9
sparkle and fade 3
sparkle and fade 4
sparkle and fade 6
sparkle and fade 11
sparkle and fade 10

Se on kyllä kuulkaas kesä! ^^ En malta odottaa alkavan viikon helleaaltoa.

Kuvista taas kiitos miehelle!

2 kommenttia :

Kalas kirjoitti...

Ei ole tullut mieleen boikotoida UA:ta?

http://www.ashevillefashions.com/2011/05/boycott-urban-outfitters-for-ripping-off-indie-designers.html

Maria kirjoitti...

No ei ole tullut ei. :P Paha tulla mieleen sellaista mistä ei tiedä, ja tälleen takautuvasti se on myös aika hankalaa. Mutta nää on aina mielenkiintoisia tapauksia, joten otetaas pohdintaan!

Eikö se sitten ole minkään arvoista, että iso pulju tekee tällä jakelullaan tunnetuksi myös tuota alkuperäistä tuotetta, josta ilman UA:ta läheskään niin moni kuin nyt ei olisi koskaan kuullutkaan? Toki tässä nimenomaisessa tapauksessa voi kusta se, ettei alkuperäiselle suunnttelijalle anneta mitään tunnustusta, mitä siis voisi pitää toivottavana. Toisaalta, mä voisin arvata, että alkuperäinen tekijä on joka tapauksessa hyötynyt tästä enemmän kuin siinä tilanteessa, että UA tai mikään muukan taho ei olisi tehnyt tällaista.

Sitten voidaan toki myös keskustella siitä, miten ainutkertaisen erityinen se alkuperäinen tuotekaan on ollut. Siinähän on "vain" yhdistetty jo kaksi olemassaolevaa muotoa, maanosa ja sydän. Millä perusteella kellään on oikeutta vaatia yksinoikeutta näiden kahden muodon yhdistämiseen? Mihin vedetään raja? Entä onko ihanihan varmaa, ettei KUKAAN muu ole koskaan ennen keksinyt vastaavaa?

Tämä pätee tietysti moneen muuhunkin asiaan. Adidaskin on vaatinut yksinoikeutta kolmeen raitaan ja ahdistellut aika kurjasti Minna Parikkaa tämän takia. (Jännästi ne kolme raitaa muuten ostettiin aikoinaan suomalaismerkki Karhulta :D)

Toisaalta, muotiteollisuudessa on perinteisesti ollut aikaa heikkoa lainsuojaa sille kuka omistaa oikeudet mihinkäkin vaatteeseen, yhdistelmään tai trendiin (oikeudet ovat lähinnä tuotemerkkeihin ja logoihin), ja koko teollisuutta leimaakin se vahva kopiointi, jäljittely, hyvin pienien variaatoiden tekeminen jo olemassaoleviin malleihin. High-end merkit esittelevät catwalkeilla tuhansien arvoisia luomuksiaan, ja puolen vuoden päästä samanlaisen voi löytää halpaketjun rekistä marginaalisella hinnalla verrattuna alkuperäiseen. Silti tämä teollisuudenala kukoistaa. Yksi syy siihen ovat tietysti erilaiset kuluttajayleisöt: Henkkamaukassa shoppailevalla harvemmin olisi koskaan ollutkan varaa siihen Chanelin jakkuun, ja rikkaat tietysti käyttävät rahansa luksusmerkkeihin hyvin mielellään, joten kilpailu näiden välillä on aika nimellistä. Tähän liittyen kannattaakin muuten tsekata Johanna Blakleyn hurjan mielenkiintoinen esitys: Lessons's From Fashion's Free Culture: http://www.youtube.com/watch?v=zL2FOrx41N0 :)

Toisaalta käsityöportaali Etsyssäkin näkee monesti pienten suunnittelijoiden tuottamia jäljitelmiä valloilla olevista trendeistä ja suurten lafkojen designeista - onko sekin sitten yhtä laila väärin?

Minusta tämä asia ei ole ollenkaan yksiselitteinen tai selvä suuntaan tai toiseenkaan. En pidä jäljittelyä moraalisesti vääränä, sillä dissaan TODELLA paljon ajatusta siitä, että ideoita tai kuvioita voisi kukaan yksinoikeudella omistaa, mutta toisaalta diggailen kyllä siitä, että tekijä saa edes nimensä mainituksi.

Toisaalta taas, mikä on riittävän erilainen tuote ollakseen ei-jäljitelmä? Jos koko kulttuurimmekin perustuu matkimisen ja kopioinnin ideaan, onko edes mahdollista tuottaa mitään sellaista, mikä ei toisi mieleen jotakin toista teosta tai asiaa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...