28.5.2011

Vibram FiveFingers ja paljasjalkaiset hassuttelijat

Hihih, hankittiin miehen kanssa Vibram FiveFingers -kengät. Nämä ratkiriemukkaat röllijalat mahdollistavat liikkumisen kuin olisi paljailla jaloilla, ja meidän on siis tarkoitus juosta näillä hihityttävillä vermeillä. Kuin ihminen muinoin, aikana ennen jalkineita!

C360_2011-05-25 20-16-42
Oma mallini Sprint, miehen malli KSO. Röllijalat, hobittijalat...

Testijuoksun aikana tosin juokseminen välillä jäi, koska teki mieli hypähdellä! Meno oli niin kevyttä, maa jalkojen alla niin läsnä ja varpaat niin tiivisti mukana toiminnassa, että mäet teki mieli hypähdellä ja muutenkin olo oli kuin lentoon lähtiessä.

Näissä varvaskengissä on ohut ja hyvin taipuisa kumipohja, joka on vieläpä muotoiltu jalkaa myötäileväksi, sekä omat osiot jokaiselle varpaalle. Päällä on hengittävää kangasmateriaalia, sekä meidän jalkineissamme tarrakiinnitys jalan päällä ja kantapäissä sopivaa kiristystä varten. Kun vain saa valkattua oikean koon (omani on 40, kengistä käytän useimmiten kokoa 39, joistakin harvoista 38) ja aseteltua jalkansa oikein, varpaat oikeisiin paikkoihin ja kantapää riittävän syvälle kantakuoppaan, näitä varvaspopottimia tuskin pian muistaakaan jaloissaan. ...Kunnes siis katsoo alas ja repeää hihitykseen. Siihen kuulemma tottuu.

Me olemme molemmat käyttäneet kenkiä nyt paljaissa jaloissa (ei hiertymiä niin minkäänlaisia!), mutta kaipa niihin voi varvassukatkin ujuttaa. Muilla kokemuksia tästä? Paljaalteen kyllä ainakin kengän materiaali hengittää todella tehokkaasti, jalat ovat ainakin mulla olleet hikivapaat lenkin päätteeksi. Jännä.

Vibram FiveFingersien käyttäjiä varoitellaan totuttelemaan jalkineisiin hitaasti, sillä "paljain jaloin" liikkuminen on erilaista kuin tavallisen kengän kanssa, ja jalat käyttävät lihaksia, joita ne eivät yleensä joudu juurikaan harjoittamaan, mikä taas voi aiheuttaa alkuksi kipeytymistä. Omalla kohdallani en ole vielä saanut mitään erikoisia tuntemuksia, mutta mies kommentoi jalkapohjiensa tuntuvan jotenkin erilaiselta. Noh, toisaalta, kyllä sitä nyt on sentään muksuna tullut joskus oltuakin ulkona paljasjalkaisena....

Nämä kengät ostettiin Tampereen Stockmannilta. Oli vähän jännää löytää ne sieltä, kun urheiluliikkeitä on tullut koluttua tuloksetta jo varmaan vuoden päivät enemmän tai vähemmän aktiivisesti. :D Hinnat pyörivät mallista riippuen satasen molemmin puolin. Kenkiä voi pestä ihan pesukoneessa. Tähän mennessä olen juossut joillain vanhoilla kaupunkilenkkareilla ja suunnitellut kunnollisten juoksujalkineiden hankkimista. Miksipä ei siis vaikka paljasjalkakenkiä!

Miksi sitten ylipäätään juosta "paljain jaloin"? Koska olen utelias. Tutkimuksista ei toistaiseksi löydy riittävästi tukea sille, että avojaloin juokseminen tuottaisi vähemmän jalkavammoja tai olisi ratkaisevasti tehokkaampaa (mitä nyt raskaan kengän painon puuttuminen), tai että tällä ja tällä tavalla tulisi juosseeksi pitempiä matkoja. Paljasjalkaiset juoksivat ovat ja luultavasti pysyvätkin marginaalissa, huolimatta muutamasta kuuluisasta olympiajuoksijasta. Sen sijaan se lienee varmaa, että ihmiset ilman kenkiä askeltavat eri tavalla kuin kenkiä käyttävät, ja että jalka ottaa iskut vastaan eri tavalla riippuen siitä, mikä osa jalasta osuu ensin maahan.

Tämä "luonnollisuus" on kiinnostava juttu, ja vaikka en olekaan luopumassa muista, tavallisista kengistäni, ajatus juoksemisesta paljasjalkaisena edes simuloidusti on hauska. Ja se on hauskaa! Ei siinä sen ihmeempiä. :) En tee ihmeellisiä lupauksia, ei kuuta taivaalta, ei väitteitä tehokkaammasta treenistä tai pakaroiden maagisesta tiukentumisesta vain kyseisiä kenkiä käyttämällä. Ihan vain hauskuutta. Ja believe me, kun puhutaan musta ja juoksemisesta, kaikki hauskuus on vaan plussaa, jos se vetää mut paremmin lenkkipolulle. ;)

16 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Minulle lakkasi tulemasta kipuja jalkoihin ja selkään juoksemisesta, kun vaihdoin noihin kenkiin. Soralla juokseminen on parasta, se on kuin jalkahieronta.
Vähän kyllä kaipaisin henkistä tukea lenkille. Vastaantulijat tuijottavat aina ihmeissään.

Daphnion kirjoitti...

Olen monesti pohdiskellut, että minkälaista olisi tuollaiset jalassa liikuskella. Metsäpoluilla kiertely olisi varmasti paljon jännempää melkein paljainjaloin. :)

Maria kirjoitti...

Anonyymi, sehän hienoa :) Mä en vielä täysin uskalla koko aikaa luottaa siihen, ettei ne kivet pistele pohjan läpi, joten tuun aina vähän varovaiseks soralla ja vastaavilla maapohjilla :D Mutta se on hauskaa, kun tuntee maan muhkuraisuuden :P

Daphnion, varmasti :) Me tuolla Hervannan metsien lenkkipoluilla on vedetty :P Jos joskus tulevat kaupassa vastaan, suosittelen sovittamaan - siinä jo saa jotain käsitystä siitä, millaiset nuo ovat, vaikka alla oliskin vaan kaupan tylsän litteä lattia :P

Maria kirjoitti...

Mulla muuten on ollut sellainen vaikutelma näillä parilla juoksukrralla, kun olen nuo jalassa juossut, että vastaantulijat eivät ole hirveästi edes kiinnittäneet huomiota et millaset jalkineet vastaantulijalla on jalassaan :P Sen sijaan itse oon aiemmin täs keväällä bongannut samoilta laduilta erään miesjuoksijan, jolla oli Vibramit. :)

mari kirjoitti...

Multakin kyseisest tossut löytyy, mutten oo uskaltanu niillä lenkille kertaakaan! Salilla sen sijaan käytin joskus sillon ku vielä kävin :)

Maria kirjoitti...

Mä suosittelen uskaltaan! :) Tuntuu tosi kevyeltä juokseminen ^^

Nyy kirjoitti...

Minä en ikinä tykännyt pitää niitä varvassukkia, tuntui ikävältä että jotain on varpaiden välissä. Siksi olin onnellinen kun löysin Merreliltä hiukan samaan tapaan kevennyt kengät (bare foot) jotka kuitenkin näyttävät kengiltä ja varpaat saa olla muiden kavereiden kanssa, idea on kuitenkin hiukan sama; kengät on mahdollisimman kevyet ja sukkamaiset. Kipeytymistä en ole huomannut pidemmilläkään lenkeillä. Mutta maastossa on paljon helpompi ja kevyempi juosta (en ehkä kuulosta niin pahasti hirveltä ;) ).

Sipriina kirjoitti...

Hmmm, nyt mäki ehkä vähän kiinnostuin noist kengistä, vois tosiaan tehdä hyvää jalkapohjille,
hmm, hmmm hmm

Elizabeth kirjoitti...

Määkin oon miettinyt, että miltä tuollaaset voi jaloissa tuntua ja hihitellyt niiden hauskalle ulkonäölle. Lisäksi vahva epäälys on siitä, että miten nuo passaisi ittelle -varvassukat kun vain sattuivat jalakoohin. Kenties uskallaudun kokeelemahan nuota mutta ehkäpä Nyyn mainitsemat bare foot-kengät passaasivat paremmin. Jokatapauksessa: ajatus melekeen-paljasjalakaasena olemisesta kiinnostaa kovasti! : --- )

Ansku kirjoitti...

No onpas hassunhauskat kengät, vai voiko noita kengiksi kutsua?! :D

Noilla voi siis ihan normaalistikko lenkkeillä, eikä pohjan läpi tule tikkuja eikä kivet jalkapohjan alla satu?

Maria kirjoitti...

Nyy, oolrait, kiitos infosta :) En ole kuullutkaan tuollaisista!

Sipriina, ihan kelpo vaihtoehto! ;)

Elizabeth, joo, on se aika erilaista kuitenkin kokemuksena :) Suosittelen tosiaan kyllä, jos vaan mahis on, kokeilemaan noita vaikka sit vaan siel kaupassa :) Mäkin vähän pelkäsin tota varvasväliasiaa, mutta mä en kyllä tunne omieni kanssa mitään siellä, pehmoiset ja supermukavat ovat jalassa. :) Mut tietenkään kaikki ei aina sovi automaattisesti kaikille. :/

Ansku, ei tule tikkuja. :) Kivet voi sattua, jos ovat tarpeeksi isoja ja muhkuraisia, varsinkin yksinäiset murikat muuten tasasella maalla, mutta ei nekään kengän läpi tule, ne vaan tuntee sit ton kumipohjan läpi et jaahas, siinä oli :P Mut tosiaan esim. soratiellä voi lönkyttää ihan huoletta, se on tosiaan pikemminkin hierontaa jalkapohjille (nyt on testattu!) :)

Kirppu kirjoitti...

Noilla ei varmaan kannata asfaltilla lönkytellä :(? Täällä on aika huonosti pururataa ja voisi kuvitella että asfaltti vaatisi jotain iskunvaimennusta, vai oletko testannut`?

Maria kirjoitti...

Sen vähän, mitä olen tuossa kävelytienpätkillä asfaltilla juossut matkalla metsään, en ole huomannut muuta kuin sen, että tosiaan se kanta-askellus on epämiellyttävää, kun kantapään alla ei ole paljon pehmikettä - paljasjalkajuoksussa tuleekin vähän niinkuin itsestään siirrettyä sitä alastuloaan jalan takaosasta enemmän keski- ja kärkiosaan, mikä jo itsessään myös sitten vaimentaa sitä iskua :) Toki kaikki on aina yksilöllistä.

Noin muuten en ole havainnut eroa, enkä näe, miksei tämäntyyppisillä jalkineilla voisi asfaltillakin juosta. :) Ehkä jos se kantapääastunta on sitkeässä, se voi tosiaan olla epämukavaa ja jalka ottaa enemmän sitä hittiä, mutta jos pystyy juoksemaan enemmän jalan keskiosalla, tuntuma on jo erilainen. Toivottavasti tästä mutuilustani nyt on jotain apua. :)

Pekka kirjoitti...

Itse tilasin jenkkilästä huarache-paljasjalkajuoksusandaalit (http://www.invisibleshoe.com/). Paketissa tuli levy 4 mm paksua Vibram-kumimattoa ja nauhat sitomiseen. Kumimattoon piirettiin jalkapohjien muotoiset siluetit jotka leikattiin irti ja rei'itettiin nauhoja varten. Vaativat hieman enemmän askartelua kuin kaupasta valmiiksi ostetut FiveFingersit, mutta hintaakaan ei tullut kuin muutama kymppi.

Ovat olleet mukavat juosta, olettaisin että tuntuma on vastaava kuin FiveFingerseilläkin. Yllättävän hyvin pysyvät jalassa, eivätkä nauhatkaan ole hiertäneet. Pohkeet sen sijaan tulivat kipeiksi ensimmäisen parin kilometrin mittaisen lenkin jälkeen, mutta ehkä juoksin liika päkiöiden varassa. Siihenhän nuo perustelut paljasjalkajuoksemisen tehosta taitavat perustua, että alastulo on joustavampi kun päkiä tulee ensin maahan, sen sijaan että kantapää ottaisi iskun vastaan.

Riikka kirjoitti...

Mä käytän omia FiveFingersejäni huhtikuusta pitkälle syksyyn. Varvassukkien kanssa menee, vaikka ulkona olis viileäkin. Bikilani ovat vuoden vanhat ja nyt haluaisin toiset, Sprintejä ajattelin. Niihin jää totaalisesti koukkuun :)

Anonyymi kirjoitti...

Olen käyttänyt näitä tossuja yli puoli vuosikymmentä (ensimmäiset löysin USA:sta 2006) ympäri vuoden ja ainoastaan kesäisin jätän varvassukat välistä. Villavarvassukat pitävät varpaat kyllä lämpimänä talvipakkasillakin. Pohjamateriaali on melko kestävää, lasinsiruissa voi juosta huoletta, mutta varsinkin juoksumalleissa (esim. Bikila) palat kuluvat nopeasti ja olen paikkaillut niitä nestemäisellä kumilla. Classic on suosikkini, kun ne saa jalkaan kumartumatta ja sopii kyllä ihan hyvin myös juoksemiseen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...