27.5.2011

TTVK vaatii The Pirate Bayn sensuroimista

Eilen torstaina Tekijänoikeuksien tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) jätti Helsingin käräjäoikeudelle hakemuksen, jossa se vaatii oikeusistuinta velvoittamaan internetoperaattori Elisan estämään käyttäjiensä pääsyn ruotsalaiselle The Pirate Bay -tiedostonjakosivustolle.

Tsek Piraattipuolueen lehdistötiedote ja MikroPC:n artikkeli Pirate Bayn käyttö yritetään estää Suomessa - "Eivätköhän lataajat auta toisiaan".

Tekijänoikeustahojen mielestä laiton nettilatailu estää laillisten musiikkipalveluiden kehittämisen. Vähän kuin autokauppiaat väittäisivät, ettei autoja voi myydä, ennenkuin julkinen liikenne on lopetettu. Jännä minusta, koska juurikin waretuksen helppous on ollut yhtenä paineena kehittää uusia palveluita, sellaisia kuten Spotify.

Tsek myös Iron Sky -blogista tekjöiden oma näkökanta tekijänoikeuskerhon viimeisimpään oikkuun: Lääke piratismiin: myykää, älkää taistelko tuulimyllyjä vastaan.
Lainaan: "Ainoa tapa taistella tehokkaasti piratismia vastaan on tarjota kuluttajille helppokäyttöisiä ja edullisia palveluita, sekä kuunnella asiakkaita. Maailmanlaajuisesti musiikin, kirjojen, pelien ja muun materiaalin digitaalinen kauppa on ollut jatkuvassa kasvussa, joten väitteet piratismin haitallisesta vaikutuksesta digimarkkinoihin ovat aika hataralla pohjalla."

Omien asiakkaidensa pelottelu ja syyllistäminen ei kuulosta kovin fiksulta markkinastrategialta, ellei kyseessä ole sattumoisin jokin maailmanlopunkultti.


TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilaisella ei tunnu olevan kovin kummoista ymmärrystä siitä, miten ne tuulimyllyt toimivat. Pohdittaessa sitä, suljettaisiinko Pirate Bay kokonaan Elisan verkosta, hän kommentoi:
"Operaattori pystyisi varmasti jakamaan sivulta laittomat ja lailliset tiedot”.
Tälle neroleimaukselle on muuten pikkasen tänään naurettu.

Muissakin maissa vastaavaa kieltoa on teleoperaattoreilta vaadittu, ja tyypillisesti operaattorit ovat suhtautuneet nihkeästi tällaisiin vaatimuksiin. Elisakin jo ihmettelee - toivottavasti kaikki suomalaiset operaattorit ottavat vastustavan kannan tällaiseen vastuunlaajentamiseen neutraaleihin viestinviejiin, sillä jos tämä vaatimus menee oikeudessa läpi, kuten se voi hyvinkin mennä kiitos ylitiukkien tekijänoikeuslakiemme, seuraavaksi velvoitetaan muutkin operaattorit estämään pääsy The Pirate Bayhin. Kotilainen lupaa, että seuraavaksi estovaatimuksia voidaan tehdä Soneralle ja DNA:lle. Kuin vaatisi postilaitosta vahtimaan asiakkaidensa lähettämien pakettien sisältöä. Kuulostaako hyvältä?

...Ja jos esto saadaan The Pirate Bayhin, miksei muuallekin! Kyllä netissä torrent-sivustoja riittää. Eläköön sensuuri!

Ja viis siitä, vaikka musiikin- ja elokuvantekijät itsekin käyttäisivät The Pirate Bayta teostensa levittämiseen. Kotilainen toteaa: ”Kyllä muusikot varmaan pystyvät tekemään vaikka laillisen torrent-sivuston itselleen."

Jännästi kuitenkaan esimerkiksi Youtubea ei vaadita sensuroitavaksi. Torrentteja voi etsiä myös Google-hakukoneen kautta, joten missäs viipyvät vaatimukset estää pääsy Googleen?

Sensurointiyritykset ovat kuitenkin lopulta turhia. Kun Tanskassa estettiin pääsy The Pirate Bayhin, se rekisteröi tanskalaisia varten oman verkko-osoitteen ja verkkoliikenne Tanskasta palveluun senkun kasvoi. Haloo on tietysti myös ilmaista mainosta tälle rikollisuuden syöpäpesäkkeelle.

Valitettavasti tämä on samalla osoitus siitä, miten tekijänoikeuksien valvojat voivat halutessaan pyrkiä romuttamaan ihmisten laajasti käyttämiä verkkopalveluja. Turha sit odottaa niitä uusia Youtubeja Suomesta.Sarjikset: Nina Paley, Mimi and Eunice

2 kommenttia :

sonia kirjoitti...

Joo, tuli kyllä pikkasen naureskeltua tolle :D. Kukaan ei tietenkään siirry esimerkiksi isohuntiin, luo peilisivustoa, käytä muita tapoja levittää fileja tai velhoile ip-osoitteen kanssa.

Itsehän siis käytän Spotify Unlimitedia, alkoi tökkiä mainokset. Kuuleman mukaan rajoittivat kuuntelua Open-asiakkailta jotenkin, mutta en koe sen 5€/kk olevan tuollaisesta musiikkivarastosta mitenkään paha. Spotifyn kaltaisia ilmaisia palveluja on kehitetty jo kasapäin, mutta itse päätin haluta maksaa jotain. Juuri tällaiset palvelut toimivat piratismia vastaan. Ja miksi Suomessa ei ole netflixin kaltaista, pätevää nettivideovuokraamoa? En mä haluaisi piratoida leffoja, joiden kuvanlaatukin saattaa olla vähän mitä sattuu.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän kirjastotkaan estä ihmisiä ostamasta kirjoja itselleen :P Ja mitenkäs se, kun ennenvanhaan porukka nauhoitti c-kastille biisejä radiosta :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...