12.5.2011

Suojaa kroppas!

Bongasin tämän loistavan valistuspätkän Pupulandian Jennin tontilta, ja koska perussanoma on aika lailla se, mitä olen itsekin toisinaan huudellut blogissani, jaan tämän videon täälläkin.Suomessa ihomelanoomaan sairastuu tilastojen mukaan yli tuhat ihmistä vuodessa, noin 1400 muuhun ihosyöpään. Tyvisolusyöpään sairastuu noin kaksitoistatuhatta ihmistä. Luvut ovat kasvussa. Suomessa kaikista sairastuneista viiden vuoden jälkeen yli 85 prosenttia on elossa - mitä aiemmin ihosyöpä havaitaan, sen paremmin sen voi parantaa. Ihomelanooman tärkein aiheuttaja on auringon UV-säteilyn takia toistuvasti palanut iho.
(Lähde:
Suomen Syöpäpotilaat ry:n Ihosyöpäpotilaan opas)

Käyttäkää siis aurinkosuojaa. Mitä korkeampi suojakerroin, sen parempi. Mitä vähemmän grillissä viihtyy, tietysti sen turvallisempaa. Erityisesti nuoret, älkää palako, ei se oo sen arvoista. Tsekkailkaa säännöllisesti ihoanne, ja jos jotain outoa äksöniä alkaa olla, lääkäriin vähän äkkiä tsekkauttaan!

Allekirjoittaneella on suurentunut riski sairastua melanoomaan, koska sukurasite ja parikin nokan ja olkapäiden palamiskertaa muksuna. Muutaman luomen olen aikoinaan poistattanut. En ole hysteriaan asti mikään terveysfanaatikko, mutta muutamassa selkeässä kohdassa kyllä pyrin enemmän tai vähemmän suojelemaan tulevaisuuttani ja mahdollista elämänlaatuani sitten seniorina, minimoimaan riskejä, vaikkei se mitään ehdottomasti takaakaan. Se on toki vain minun valintani.

Aurinkoisia ja turvallisia kesäpäiviä kaikille! ^^

1 kommenttia :

iinap kirjoitti...

Hyvä aihe nostaa esille näin keväällä!

Ja tohon viimeiseen virkkeeseen viitaten, kyllä sitä on itsekin oppinut huolehtimaan itsestään ja terveydestään entistä enemmän, varsinkin kun iso osa terveyttä (tammikuussa puhjennut ykköstyypin diabetes, jonka ilmenemiseen ei tosin voi vaikuttaa.) on mennyt. Jotenkin siinä vaiheessa heräsin, ja tajusin että damn, ei täällä ikuisesti eletä. Jonkun muun kohdalla se vois tarkottaa terveyden vaalimisen unohtamista ja "täysillä elämistä", mutta mä pyrin siihen, että saan itseäni hoitamalla mahd. pitkän ja onnellisen elämän, koska tolla ensin mainitulla tavalla eläminen tän sairauden kanssa tarkottaa rapakunnossa olemista jo about kolmenkympin jälkeen. Great!

Rupesin tässä nyt höpisemään omiani(:D), mutta pointti oli siis, että toivottavasti ihmisten ei tarttis odottaa että jotain ilmaantuu, ja sitten kun tajutaan asian vakavuus, onkin liian myöhäistä. Ehkäsevää toimintaa, ei kantapään kautta oppimista tässä asiassa, kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...