4.5.2011

Piikkilanka

Kun oma kyynisyys on vähällä murentaa kapinan ja tuulimyllyjen uhmaamisen, on vaihtoehtoja kolme: 1) luovuttaa ja saada tunnekuohuja enää tilin tyhjenemisestä kesken shoppailun 2) korkata kalja ja vetää lätkäkännit 3) etsiä ideologista inspiroitumista ja uskonpalautusta muista ihmisistä.

Minua lämmitti suuresti Etsy-haahuillessani, kun bongasin GirlTuesdayJewelryn piikkilankakorut muiden ihanuuksiensa joukossa.

Image and video hosting by TinyPic
The Lone Barb -kaulakoru
Image and video hosting by TinyPic
It's the Quiet Ones You Need to Watch -korvakorut
Image and video hosting by TinyPic
Maximum Security -kauakoru
Image and video hosting by TinyPic
Anti-Establishment -korvakorut

Nämä korut herättivät minussa ajatuksia, ja se tietysti nostaa niiden arvoa silmissäni.

Piikkilangalla on rajattu vankiloiden ja vankileirien muureja ja rajoja, sulkien sisälle yhteiskunnalle tavalla tai toisella vaarallisia yksilöitä, eristäen ja alistaen heidät pois normaalista elämästä ja ihmiskontakteista. Jeesuksella, maailman kuuluisimmalla marttyyrillä oli ristillä roikkuessaan orjantappurakruunu päässään, omanlaistaan piikkiketjua sekin. Piikkilangan taakse suljetaan nykyäänkin väärinajattelijoita, ja valta päättää siitä, mikä on väärä mielipide tai väärä teko, on tietysti valtiovallalla. Suomessa hyvä esimerkki tästä on totaalikieltäytyminen. Jotkut menevät piikkilangan taakse tieten tahtoen, kieltäytyen tottelemasta mielivaltaisia tai muutoin järjettömiä lakeja.

Toisaalta piikkien pureutuessa ihon läpi siitä jää aina jälki. Niin myös vankilatuomion saaneet ja sen kärsineet kantavat lähes poikkeuksetta mukanaan stigmaa. Yhteiskunta tuomitsee sosiaalisesti loputtoman ajan, vaikka tuomio olisikin jo paperilla sovitettu.

Itselleni mieleen tulevat myös juutalaisvainot ja keskitysleirit, ihmisarvon totaalinen unohtaminen ja perusoikeuksien hylkääminen paremman tulevaisuuden nimissä. Se on kuin rautalankaesimerkki (pun intended) siitä, mihin asiat voivat pahimmillaan johtaa, kun olosuhteet ovat sopivat ja tietyistä arvoista katsotaan voitavan luopua.

Ylipäätään natsi-Saksan historia on karmivalla tavallaan äärimmäisen kiehtovaa ja kiinnostavaa, ja nimenomaan kaiken inhimillisen toiminnan kannalta. Miten itseään hyvänäkin pitäneet ihmiset päätyivät olemaan osa koneistoa? Miten kansa saatiinkin hurraamaan juutalaisdissaukselle? Miten uskomattomia tekoja ihmiset tavallisista pulliaisista opiskelijoihin ja toimittajiin ja upseereihin tekivät vastustaakseen natsihallintoa, asettaen henkensä vaaraan itseään suurempien arvojen ja ideologian takia. Heitäkin joutui piikkilangan taakse, jos elivät niin pitkään.

Tämä esimerkki lähihistoriasta toimii yhtäaikaa sekä opettavana esimerkkinä, että tutkielmana ihmisyydestä. Toisaalta samankaltaista hirmuhallintoa harjoitetaan yhä maailmalla, lähelläkin, eikä ole poissuljettua sekään, että sama kuvio toistuisi vielä meilläkin (en kuitenkaan usko, että kohua ja huvitustakin herättänyt, vireillä oleva natsipuolue olisi sen takana) Se toisaalta myös inspiroi nimenomaan niiden ihmisten kautta, jotka sisältä päin vastustivat ja kapinoivat vääryyttä vastaan, ja saa suuntaamaan huomioon niihin aktivisteihin, jotka vastustavat omia hirmuhallintojaan eri puolilla maailmaa tälläkin hetkellä.

Minun ei tarvitse olla Oskar Schindler, Sophia Scholl tai Claus von Stauffenberg, mutta voin omassa elämässäni tehdä parhaani, seisoa periaatteideni takana ja uskoa, että sillä on jotain merkitystä. Jos ei muille, niin minulle itselleni.

C360_2011-05-02 14-26-45

7 kommenttia :

Oi mutsi mutsi kirjoitti...

Mulle noista tulee kyllä mieleen Pamela Anderssonin tatuointi.

Mr.Curwen kirjoitti...

Muutamia hajahuomioita;

Avasin (mihinkään järjelliseen lopputulemaan päätymättömiä) fiiliksiäni totaalikieltäytymisen tiimoilta aiemmassa kommentissa, mutta toistettakoon nyt yhä pääsääntö: Kunnioitan syvästi ketä tahansa, joka on valmis kantamaan aitoa vastuuta perustelluista näkemyksistään, vaikka nämä näkemykset olisivat kuinka eriäviä omieni kanssa. Voin siis vastustaa väkevästikin jonkun näkökulmaa, ja silti kunnioittaa sitä moraalista selkärankaa mitä hän mahdollisesti osoittaa teoissaan.

Vastustan syvästi julkisen vallan kannanottoja minkään mielipiteen hyväksyttävyyteen; kuten EU ja YK useilla säännöksillä on jo ottanut kantaa. Halla-ahon "uskonrauhan rikkominen" nyt on tietysti jo omassa luokassaan naurattavuudessa (perustelut sallittu sananvapauden nimissä, johtopäätösten esittäminen kielletty, järkiperäinen argumentointi ei merkityksellistä uskonnollisissa aiheissa).


"Yhteiskunta tuomitsee sosiaalisesti loputtoman ajan, vaikka tuomio olisikin jo paperilla sovitettu."

Yksi syy tähän on se, että ihmisiä eniten koskettavissa rikosmuodoissa, i.e. väkivalta-, seksuaali- & omaisuusrikoksissa oikeuskäytäntö on julkeassa ristiriidassa maltillistenkin normaalien kansalaisten oikeustajun kanssa. On vaikea "antaa anteeksi" jos implisiittinen kosto ei tule täytetyksi; vertauskuvallista hintaa rikoksesta ei ole maksettu. Samalla oikeusjärjestelmän legitimiteetti murenee kokonaisuudessaan.

Kirjoitat kansallissosialisteista, jotka toki kyseiselle paikalle kyseisessä teemassa kuuluvat. Minua on alkanut kuitenkin häiritä se, että jostain syystä marxilaisia filosofioita subscribaavien tahojen hirmuteot kategoratiivisesti ei vaan tule mieleen kellekkään. Tämä ilmiö ulottuu poliittisen vasemmiston (joilla on omat motiivinsa ja rikoksensa (isiensä rikokset) peitettävänä) ulkopuolelle täysin normaaleihinkin ihmisiin. Ainut syy jonka keksin punatähden lihamyllyn sivuuttamiseksi on jokin vasemmistolainen konspiraatio mediassa & koulutuksessa. What's up with that.

Ylläolevaa ei pidä tulkita antisemitistisenä lausuntona, kannatan 100% Israelia.


"Ylipäätään natsi-Saksan historia on karmivalla tavallaan äärimmäisen kiehtovaa ja kiinnostavaa, ja nimenomaan kaiken inhimillisen toiminnan kannalta. Miten itseään hyvänäkin pitäneet ihmiset päätyivät olemaan osa koneistoa?"

Tämä on äärimmäisen mielenkiintoinen aihe!

Olen omissa tutkiskeluissani päätynyt ymmärtämään, että takana oli erittäin inhimillisiä syitä. Hitler on jälkikäteen ajateltuna luonnollisesti meille pelkkä hirviö, mutta 1930-luvulla hän OLI pelastaja Saksan kansalle. Hän ei vain ESITTÄNYT pelastajaa, vaan hän tosiasiallisesti oli sellainen. Hitlerin hallinto loi Saksalle maailman tehokkaimman teollisuuden (työpaikkoja, vaurautta sodan runtelemalle kansalle) muutamassa vuodessa, tyhjästä. Maa oli massiivisen, täysin kuolettavan laman vallassa, ja Hitler tosiasiallisilla toimilla nosti sen sieltä ylös. Hitler delivered. Tämä oli yksi pääsyistä hänen menestykseensä, ei vihapuheet juutalaisia vastaan (jotka toki näyttelivät omaa merkittävää rooliaan, mutta eivät merkittävintä). Nämä näkökulmat on pyyhitty historian opetuksesta, koska ne ovat vähän kiusallisia. Vihollinen on paha, eikä se saa sisältää mitään hyvää.

Lisäksi aineellisen vaurastumisen rinnalla vähintään yhtä tärkeänä hän loi tietylle kulttuurikokonaisuudelle puitteet parempaan itsetuntoon; kulttuurille joka oli kokenut sotilaallisen, taloudellisen ja muutoinkin kokonaisvaltaisen nöyryytyksen.

Jälleen, en ole kansallissosialisti (enkä minkään sortin sosialisti muutoinkaan), enkä hyväksy kansanmurhia tai vihapuhetta. Tosiasiat ovat silti tosiasioita.


"voin omassa elämässäni tehdä parhaani, seisoa periaatteideni takana ja uskoa, että sillä on jotain merkitystä. Jos ei muille, niin minulle itselleni."

Herkullisen oikeistolaista puhetta, objektivistisin sävyin jopa! Ihan tulee tippa vanhan objektivistin linssiin. =')

Maria kirjoitti...

Mr. Curwen, kiitos pitkästä ja pohdiskelevasta kommentistasi! ^^

Tuosta Hitlerin valtaannousemisesta pitäisi kyllä tosiaan koulussakin puhua enemmän, juttuhan tosiaan on niinkuin sanoit: oli hätä, ja tämä tyyppi puolueensa kansa tarjosi ratkaisua. Mukanahan sopasa olivat vielä silloiset puolueet, jotka väänsivät keskenään kättä eivätkä saaneet sopua aikaiseksi, ja olivat täten suorastaan kyvyttömiä vaihtoehtoja nousevan voiman rinnalla. Siihen sitten päälle vielä tuhopolttoa ja paniikkimielialaa päälle, niin saadaan perusoikeudet kumottua ja valta vaivihkaa siirrettyä turvallisuuden nimissä osaaviin käsiin Sit voikin alkaa kieltään puolueita ja pidättämään avainjäseniä....

Ja toki kaikilla on vilpitön usko siihen, että nyt tehdään oikein.

Hitlerin vallannoususta on tehty ainakin kaksiosainen minisarja, jossa näytteli Robert Carlyle. Siitä edes populaarikulttuurisoitua versiota historiasta... ;o

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus! Tää Natsipuolue-juttu huvittaa mua/läheisiäni, nimittäin puolueen perustaja on ilmeisesti täällä Ulvilassa mettänperukoilla asustava kylähullu-tyylinen henkilö. Hänellä oli viimeksi n. pari vuotta sitten villityksenä intiaanit (pitkä tukka, soitteli kitaraa ja lauloi inkkari-lauluja mm. tuttuni juhlissa) ja nyt sitten villityksenä natsit. Kuljeskelee Pekka Siitoinin lailla pihallaan natsiunivormu päällä. Ei siis mitään kovin vakavaa, ainakaan niin vakavaa kuin media on antanut yhmmärtää ;) Toki jos tyyppi saa seuraajia enemmänkin (mitä on HIVENEN vaikea uskoa) ja ryhdyttäisi joihinkin rasistisiin tekoihin, olis se vakavaa)

Naurattaa vaan kauheesti tää median luoma hässäkkä asiasta. Tosin vissiin Turussakin on jtn tällaista toimintaa, mutta tää "kotipaikakseen Ulvilan ilmoittava natsipuolue" on ilmeisesti just tän perämettällä asuvan tyypin tän hetken villitys... Paljon täällä Länsi-Suomen mettillä ja pelloilla on muuten noita mustia/maahanmuuttajia! ;D

Maria kirjoitti...

Anonyymi, hahaa todellako! :D Joo, musta toi koko natsipuolue on kans kuulostanu lähinnä huvittavalta, enkä oo missään vaihees ajatellu, että se kovin kummoista kannatusta saisi. :P Mä vähän epäilen mahtavatko saada 5000 kannattajakorttia kasaan. ;o

Jännää sinänsä muuten, että huomattavasti todellisuudessa paremmin kiinni olevat ihmiset, jotka haluaisivat perustaa kannabiksen laillistamista ajavaa puoluetta, eivät saa tehdä sitä, koska moinen tavoite on "hyvien tapojen" vastainen. -.- Jännä juttu.

Samuel kirjoitti...

"Tää Natsipuolue-juttu huvittaa mua/läheisiäni, nimittäin puolueen perustaja on ilmeisesti täällä Ulvilassa mettänperukoilla asustava kylähullu-tyylinen henkilö."

Hehe, eipä yllätä :) Suunnilleen tuollaiset mielikuvat tulivat kun kuulin puolueesta.
Se tässä nyt vain hirvittää, että tästä saadaan tekosyy pyrkiä rajoittamaan yhdistymisvapautta, koska eihän nyt vaarallisia mielipiteitä saa kenelläkään olla. Natseja kun on helppo vihata, ja on helppo saada ihmiset sille kannalle että heikäläisille kuuluu vähemmän ihmisoikeuksia kuin muille. (ja vasta jälkipolvet tunnistavat ironian.)

Toisaalta jos tuo "puolue" tulee joka tapauksessa lässähtämään ennen kuin kannattajakorttejakaan saadaan kerättyä, niin ehkä mitään keskustelua ei ehdi edes syntyä. Kunhan saadaan muutamat iltalehdet myytyä.

Maria kirjoitti...

Tuopa juuri - natseja on yhtä helppo vastustaa tulisesti kuin pedofiileja, ja täten on helppo olla sitäkin mieltä, ettei mitään oikeutta tule heillä olla ajaa näihin liittyviä asioita...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...