18.2.2011

True Grit - Kova kuin kivi


Katsoin. Pidin. Ihastuin. Coenin veljesten tuorein elokuva, True Grit (suom. Kova kuin kivi) kertoo omatoimisesta ja terävästä 14-vuotiaasta Mattiesta (Hailee Steinfeld), joka haluaa kostaa isänsä tappajalle, Tom Chaneylle (Josh Brolin). Hän päätyy palkkaamaan tehtävään kokeneen seriffi Rooster Cogburnin (Jeff Bridges), joka on myös tunnettu sisustaan ja armottomuudestaan. Ajojahti voi alkaa, ja traileri kertoo loput. Synkänpuoleinen ja suorastaan realistinen länkkäri ansaitsee kiitoksensa.

Image and video hosting by TinyPic

Steinfeld on nuoresta iästään huolimatta jo lupaava naislahjakkuus, joka varastaa suunnilleen jokaikisen kohtauksen kokeneemmilta miestähdiltä näytellessään sinnikästä, älykästä ja sanavalmista teiniä villissä lännessä. Sietääkin kyllä, koko tarina kun kerrotaan hänen näkökulmastaan. Ihmettelisin, jos ei likasta enää mitään kuuluisi. Bridges taas on kankaalla elämänmakuinen, vähän kiukkuinen tyyppi, joka asuu varastohuoneessa rahattomana ja ryyppää takavarikoimansa viinat, mutta on silti arvattavalla tavalla pinnan alta lämmin kovanaama. Brolinia olisi saanut näkyä enemmän. Sivuosaa vetävä Matt Damon taas on aivan tunnistamaton viiksiensä takaa, joten tämä mukana roikkuva texas ranger ei häiritse minua ollenkaan, niin paljon kuin Damonia yleensä inhoankin. (En tiedä miksi.) Ylipäätään elokuvan näyttely on ihan ensiluokkaista.

Image and video hosting by TinyPic

True Grit on Charles Portisin saman nimisen kirjan uudelleenfilmatisointi - edellisen kerran Cogburnia näytteli John Wayne. Vaarini, jonka kanssa tapasimme katsoa länkkäreitä kun olin pieni, on varmasti tullut näyttäneeksi tämän leffan minulle, mutta eihän tuosta mitään muista. Joskin, silmälappu kyllä näyttää tutulta... Olisi ollut hauskaa katsoa yhdessä tämä Jeff Bridgesin tähdittämä versio - mulla on kutina, että tää leffa olis ollut aivan vaarin makuun.

Image and video hosting by TinyPic

True Grit on saanut kymmenen Oscar-ehdokkuutta. Voivoi, niin paljon mahtavan loistavia elokuvia ehdolla tänä vuonna... Jos aiemmat Coenin veljesten elokuvat ovat olleet joidenkin makuun liian-jotakin, niin tämä on ainakin aika suoraviivainen leffa, joka pitää otteessaan hahmoillaan. Myös tarina on kiinnostava ja kokonainen.

Image and video hosting by TinyPic

Tää menee nyt potemaan päälle lopulta iskenyttä flunssaa. Vähän samalla hekotellen yhdelle edariehdokkaalle, joka oikeasti haluaisi kieltää lailla jengiliivit. (Itsehän kannatan edelleen sitä pukeutumisenvapautta, niinkuin vapautta nyt muutenkin. Poliisivaltiot ei oo in.)
Hyvää viikonloppua teille kaikille, hyvät ihmiset! ^^

Kuvat: Paramount Pictures, The Atlantic

1 kommenttia :

mari kirjoitti...

Sulle on mun blogissa jotain :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...