4.2.2011

Tänään televisiossa: Contact - Ensimmäinen yhteys


Tänään Mtv3 esittää yhden oman henkilökohtaisen historiani tärkeimmistä elokuvista: Contact - Ensimmäinen yhteys, vuodelta 1997 ja ohjannut Robert Zemeciks. Se perustuu Carl Saganin samannimiseen romaaniin vuodelta 1985. Siitä on jo vuosia, kun olen nähnyt leffan viimeksi, ja aloinkin ihmetellä tässä, miksi ihmeesssä en jo omista siitä blu-rayta tai edes dvd:tä. O_O

Contact kertoo lahjakkaasta tähtitieteilijä Ellie Arrowaysta (Jodie Foster *sydän), joka työskentelee Nasan SETI-ohjelmassa, joka etsii Maan ulkopuolista elämää. Kuunnellessaan avaruuden taustakohinaa Ellie löytääkin signaalin, jolla on selkeä rakenne, ja kuten analyysit osoittavat, myös sanoma. Tällä on koko planeetan ihmisiä ravisteleva vaikutus, ja kukaan ei tiedä mitä on tulossa. Ovatko avaruusolennot todella lähettäneet viestin? Mitä ohjeiden seuraamisesta koituu? Asiasta väännetään kättä niin politiikassa kuin uskonkin kentillä. Ellie ei voi kaiken hullunmyllyn keskellä kuin seurata omaa tieteellistä vakaumustaan ja omia päätelmiään, ja lopulta asettaa itsensä koekaniiniksi uskoen viestin lähettäjien hyviin tarkoituksiin.

Tämä elokuva mullisti aikoinaan elämäni. Ihan totta, niin se teki. Siinä missä Jurassic Park sai minut (ja itse asiassa myöhemmin myös pikkuveljeni) innostumaan Maapallon historiaan perehtymisestä, muinaisista eläimistä ja evoluution ihmeellisyyksistä, Contact tuuppasi minut maailmankaikkeuden, avaruuden ja tähtien sekä luonnontieteiden suuntaan. Osansa tässä toki oli muillakin avaruusseikkailuleffoilla Alieneista lähtien, mutta nimenomaan Contact herätti sen syvän, elämää suuremman kiinnostuksen ja kunnioituksen maailmankaikkeuden olemusta kohtaan.

Olen oikeastaan vasta vanhemmiten oppinut ymmärtämään, mitä hengellisyys voi ateistille tarkoittaa, vaikka olen ollut sen äärillä jo muksusta pitäen. Olemme kaikki yhtä ja samaa kokonaisenergiaa, ihmisinä vain mitätön osa julmetonta maailmankaikkeutta, itseasetettuna "tehtävänämme" yrittää keksiä mielekäs merkitys elämällemme. Rakennumme ikivanhoista atomeista, ja kuoltuamme hajoamme taas atomeiksi, ja nuo atomimme rakentavat myöhemmin taas jotain muuta. Olemme yhtä maailmankaikkeuden kanssa, ja kuitenkin niin yksilöllisiä tässä pienesssä olemassaolossamme. Se on aivan mieletöntä! Pakahduttavaa! Tässä mielessä tähtien katselu lähentelee suorastaan uskonnollista kokemusta, siinä oikeasti on aika hurmoksellinen fiilis.

Yksinkertaistetusti, Jurassic Parkin ansiosta halusin olla arkeologi, Contactin ansiosta taas tähtitieteilijä. Jälkimmäisen ansioista jopa suhtautumiseni aina inhoamaani matematiikkaan muuttui, ja päätin jopa lähteä kokeilemaan lukiossa pitkää matikkaa. Fysiikka ja kemia niin ikään olivat minulle yläasteella erittäin kiinnostavia tätä taustaa vasten, ja vaikka lukiossa älyni ja/tai aikani loppuivat yksinkertaisesti niiden kohdalla kesken, tunnen yhä kiinnostusta ja kunnioitusta näitä aloja kohtaan. Esko Valtaojan ja Stephen Hawkingin kirjat ovat olleet yksiä ikimuistoisimmista joululahjoista, joita olen saanut.

Miksi ihmeessä en muuten ole lukenut Saganin alkuperäisromaania? PAKANUUTTA.

Tsek siis tänään Contact - Ensimmäinen yhteys klo 22.35 MTV3:lla!

Ja niille, jotka lähtevät Tampereen yöelämään illaksi, moikkailkaa toki rohkeasti piraatteja Ale-Bar Pikajunassa! Tyypit tunnistetaan piraattimerkeistä ja jonkinlaisesta lippuvirityksestä. ^^

Kuva: Warner Bros

17 kommenttia :

N kirjoitti...

Mitä?! Onko tuosta kirja, joka on Carl Saganin kirjoittama?! Nyt on pakko lukea se. Carl Sagan on sentään mies, jota olen palvonut siitä lähtien kun törmäsin seuraavaan biisiin (http://www.youtube.com/watch?v=zSgiXGELjbc) ja sitten tutustuin Cosmos-sarjaan.

N kirjoitti...

Ai joo, spämmään nyt kommenteilla, mutta kirjoitit hyvin ateismin (ja tieteen) hengellisyydestä. Mihin tarvitaan jumalia kun maailma on ilmankin aivan ällistyttävä ja häkellyttävän kaunis.

Maria kirjoitti...

Joo, tai siis siitä kirjasta on toi leffa. ;)

Toi video ja musa on tosi kaunista! Kiitos siitä :) Ja oon ihan samaa mieltä - koen, että universumi on ihmeellinen juuri sellaisena kuin se on.

mizeer kirjoitti...

ihan ok mufienssi joskus setii koneel paukutin ny ei enää jaksa :/

Maria kirjoitti...

Mullakin on ollut Seti@Home koneella :) Sittemmin vaihdoin sen johonkin molekyylijuttuja laskevaan ohjelmaan, jolla piti auttaaa jossain syövän etsinnässä, tai jotakin sinne päin. Onhan noita monia. Pitäisikin taas laittaa semmoinen koneelle :F

mizeer kirjoitti...

joo mut ny siin yhes paketis menee ties kuin monta päivää ennen sai jus yhen päiväs ja sillon ties kuin huono prossu ny ne pistää laskemaan sen yhenpakentin kaks kertaa :/ niin mie sen ymmärsin tarkuuden parantamiseksi. no se ny voi olla wäärin mie jostain luin :D mut jotain ne on tehny et siin menee superisti emempi aikaa ku enne tai ehkä ne on lisänny paketinkokoo mut enää ei setispy toimi niinku enne ja sekös mut lopettti pakettien jauhamisen siinku näki mistä "kohasta se oli otettu" ja kaikkee muuta jännää XD oho tulipa rage :)

Maria kirjoitti...

Joo raksuttihan ne reippahasti ainakin muinoin :D Nyt en oo ite seurannu ovatko miten kehittyneet. :) Saa ragettaa! :D Aina ;)

Anonyymi kirjoitti...

Mulle tuo leffa on myöskin hyvin tärkeä, nimenomaan ateistin hengellisyyteen liittyvän tematiikkansa vuoksi. Mielestäni ihminen on pohjimmiltaan hengellinen olento, ja uskonnot ovat vain yksi tapa kanavoida sitä. Tapoja on muitakin, ja ajattelen ettei ihminen ole kokonainen ellei hän ole tavalla tai toisella kosketuksissa henkiseen puoleensa.

Minusta onkin kovin väärin, että uskonnot ovat onnistuneet jotenkin "omimaan" hengelliseen elämään liittyvät asiat, vaikka ne asiat ovat itsessään kaikkia uskontoja vanhempia. On surullista, että lapsille opetetaan koulussa Raamatun satuja hengellisiin asioihin voimakkaasti linkitettyinä, ja sitten kun järkevä yksilö viimeistään aikuistuessaan hylkää nämä sadut, hän voi tulla samalla hylänneeksi sen todella olemassaolevan ja aidon hengellisyyden.

Tuttavapiirissäni on jengiä, jotka eivät pysty suhtautumaan mitenkään asiallisesti sellaisiin käsitteisiin kuin usko ja henkisyys. Siitä huolimatta, että ne liittyvät moniin muihinkin asioihin kuin jumaluskoon ja jumalan henkeen. Ajatellaan, että kaikki, mitä ei voi mitata ja kuvata eksaktisti, on typerää huruilua. Ja samalla menetetään niin paljon!

Tuon leffan yksi repliikki tiivistää uskomattoman nerokkaasti tämän kaiken: "They should have sent a poet!" (leffan nähneet tietävät, mihin tuo liittyy - muille en tarkemmin selitä ettei mene spoilauksen puolelle).

marley kirjoitti...

Tiivistit niiiin hyvin omat tuntemukseni sanoiksi tuolla näkemykselläsi uskonnottoman henkisyydestä..! Itse en ole oikein koskaan (lapsenakaan, vaikken mitenkään erityisen ateistista kasvatusta saanut) kokenut erityistä uskoa mihinkään jumaliin.
Toisaalta olen juurikin maailmankaikkeuden asioita (:D) pohtiessani kokenut jotakin sellaista, mitä monet muut pitävät hengellisenä, uskontoon liittyvänä tunteena.
Olenkin samaa mieltä, siitä, että hengellisyys (sitomatta sitä tosiaan mihinkään uskontojärjestelmiin) on kiinteä osa ihmisyyttä ja ihmisen biologiaa. Ja niinpä se löytyy jokaisesta, vaikka se perus "jumalusko-osanen" sattuisikin aivoista puuttumaan =D

Ps. Esko Valtaojan kirjat = <3

Maria kirjoitti...

Anonyymi ja marley, olkoot tämä yhteinen vastaus teille molemmille. :)

Oon ihan samaa mieltä teidän kans. :) Ihmisellä on hirveä kiinnostus ympäröivää maailmaa ja omaa olemassaoloaan kohtaan, sekä niistä kumpuavia kysymyksiä kohtaan. Ihmettely ja ihmeen kokeminen on niin perustavanlaatuista ihmisen kokemuksessa, että varmasti lähes kaikki ihmiset kokevat sellaista joskus elämässään, maailmankatsomuksestaan riippumatta ja myös siitä riippumatta, mille tuosta kokemuksesta lopulta annetaan kunnia.

Mä kans toivoisin enemmän kouluun tämn aiheen pohdiskelua. En muista, oliko uskonnontunneilla eri uskontoihin perehdyttäessä mitään puhetta sellaisista katsomuksista ja vakaumuksista, joihin ei liity kiinteästi mitään uskontoa. Noh, eksistentialismista kyllä puhuttiin (toki yksinkertaistaen, oltiin hei yläasteella), ja se taisi tuntuakin jotenkin läheisimmältä tuolloin, ja toki sitten filosofian tunnit lukiossa, mutta aika vähälle jäi juuri se pointti, että hengellisyys ei sinänsä välttämättä ole yks yhteen uskomisen tai uskontojen kanssa. Se oivallus jäi tehtäväksi sitten joskus myöhemmin. Koulussa lähinnä päntättiin mitä mikin oppikunta, uskonto tai filosofianteoria pitää sisällään.

Toisaalta ärsyttää myös se, että jotkut kuvittelevat, että jos perustaa maailmankäsityksensä tieteellisyyteen ja pitää totena vain siinä havaittuja, "mitattuja" asioita, niin sitten se olisi jotenkin hirveän tyhjä tapa elää ja käsittää maailma. Minulla se vain avaa oven juuri tälle hengelliselle puolelle - mitä enemmän maailman ihmeellisyydestä ja yhteyksistä saadaan tietoa, sen enemmän tiedämme oman tietämättöyytemme, ja sen nöyremmäksi se vetää. ^^

Enni kirjoitti...

Voi vitsi missasin. Tää on yks mun lempparileffoista!

Enni kirjoitti...

Ja mulla on tää leffa dvd:nä! :D

liina kirjoitti...

Kannattaa lukea se Saganin kirja. Leffa on siihen verrattuna minusta ihan kamala, tuskallisen pinnallinen ja mutkia suoristava.

Tosin ei leffalla ollut mitään mahdollisuuksia, kun tuo nimenomainen kirja oli itselleni ehkä yhtä merkityksellinen kuin sinulle leffaversio. Nuoruudessa luin kirjan useampaan otteeseen (silloin mulla ei todellakaan ollut tapana lukea samoja kirjoja uudestaan), nykyään kirja löytyy kirjahyllystä, mutta en ole vuosiin uskaltanut tarttua siihen (etten vaan pettyisi :)).

Maria kirjoitti...

Enni, onni onnettomuudesa? ;)

liina, joo, pitää kyllä, aivan ehdottomasti! Ja voin uskoa kyllä, monesti leffaversioista puuttuu (ymmärrettävästi) monia tärkeitä ja hienoja juttuja, joita kirjassa on käsitelty. :)

Enni kirjoitti...

Haha kyllä!

Harmi, että tää leffa on mun Tampereen kämpillä, enkä oo sinne ihan heti menossa nyyh :D

Anonyymi kirjoitti...

Nasan mielestä Contact on maaiman toiseksi paras scifileffa. ;) http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2011/01/nasa_listasi_kaikkien_aikojen_surkeimmat_scifielokuvat_2258688.html Ykkösenä oleva Gattaca on muuten myös hieno, oma suosikkini listalta on kyllä juuri Contact.

Itse olen kuullut että kirja olisi paljon huonompi kuin elokuva, jotenkin niin että kauhean mutkikkaasti väännetään maailmankatsomuksellisista jutuista eikä kirjailijalla kai pysy ihan langat käsissä. Tuo kyllä oli vain yhden ihmisen mielipide ja aion lukea kirjan itsekin joskus, Sagan rules!

Maria kirjoitti...

Enni, aww! :D


Anonyymi, joo, varmaan löytyy mielipidettä suuntaan ja toiseen. :) Pitää vaan ite lukea sit.. :P Haa, en tiennytkään, että Nasakin on listannut noita! :D Gattaca on kyl kans hyvä, tullut pari kertaa nähtyä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...