6.2.2011

Suomi tuli Saamenmaahan - dokumentti pakkosuomalaistamisesta

Tänään 6. 2. on saamelaisten kansallispäivä. Sen kunniaksi kannattaakin katsoa illalla Yle TV1:ltä Ykkösdokumentti Suomi tuli Saamenmaahan, joka kertoo saamelaisten pakkosuomalaistamisesta sotien jälkeen, kaiken kansan yhtenäisyyden ja sivistyneisyyden varjolla. "Yksi kansa, yksi kieli, yksi valtio."

"Kirsti Länsman joutui pienenä tyttönä 70-luvun alussa Inarin Riutulaan suomenkieliseen asuntolakouluun, vaikka hän ei puhunut sanaakaan suomea. Koulun ja asuntolan suomalainen työväki välitti pienille koulutulokkaille omaa kieltään ja kulttuuriaan. Saamen kielen puhumista rajoitettiin tunneilla ja välitunneilla, ja asuntolassakin varottiin kielen käyttämistä henkilökunnan kuullen. Omien sanojensa mukaan Kirstistä tuli suomalaisen koulutuksen ansiosta puolikielinen, jolla on ikuinen koti-ikävä. Kun hän kuusivuotiaana kotoaan lähti, ei hän enää koskaan palannut sinne asumaan. Dokumentti seuraa Kirstin asuntolakoulukokemuksen kulkua, ja sitä mitä hänen saamelaisuudelleen suomalaisessa vaikutuksessa kävi." - Yle Ykkösdokumentti

Meilläkin on omat luurankomme ei niin kaukana historiassa. On järkyttävää ajatella puolustuskyvytöntä muksua, joka viedään kodistaan ja vanhempiensa luota johonkin vieraaseen ("sivistys")laitokseen asumaan vuosikausiksi. Jonka ei anneta kommunikoida äidinkielellään, vaan kaiken sivistyksen ja hyvinvoinnin nimissä pakotetaan tämä puhumaan pelkästään aivan vierasta kieltä, olemaan jotain muuta kuin on. Arvottaa muksun syntyperän ja taustan jotenkin alempiarvoiseksi, villiksi, triviaaliksi. Tämän seurauksena monet saamelaiset unohtivatkin äidinkielensä ja kulttuurinsa, ja se on jättänyt näihin ihmisiin syvät haavat. Ei ihme, aikamoista väkivaltaa on tässä tehty saamelaisille. Tästä on myös oltu aika hiljaa...

Ykkösdokumentti Suomi tuli Saamenmaahan tänään sunnutaina TV1:llä klo 21.10! Nähtävissä myös Areenasta lähetyksen jälkeen, ja seuraavana lauantaina uusintana.

Kuva: Yle

12 kommenttia :

Nuppu kirjoitti...

Oi, kiitos tästä. Paljon. :)

Maria kirjoitti...

Ollos hyvä :)

Tomi kirjoitti...

Eiät rotuopit kuolleet natsismin myötä, ne jatkoivat elämistään paljon kauemmin.
Tämä on eräs osoitus siitä.

rrr kirjoitti...

Mitä mieltä muuten olet, pitäisikö ILO:n vähemmistökansoja koskeva sopimus ratifioida?

Maria kirjoitti...

Vaikea kysymys, ihan sai alkaa googlaamaan, kun ei ole ennen tullut vastaan tämä aihe, valitettavasti. Löysin tässä tuon ILOn sopimuksen lisäksi maanomistusoikeutta puoltavia ja kritisoivia kirjoituksia, mutta vähän on auki edelleen, miksi sitä sitten oikeastaan vastustetaan tai vältellään koko aihetta, kuten on ilmeisesti tehokkaasti parikymmentä vuotta tehty. Mitä ongelmia aiheeseen kultakin puolelta liittyy?

Ilmeisesti on tehty joitakin oikeudellisia ja historiallisia selvityksiä ja ollaan yhäkin erimielisiä siitä, ovatko alueet alunperin kuuluneet vaeltavaa elämää viettäneille saamelaisille vaiko kulloisellekin valtiolle, ja onko valtion omistus tätä kautta legitiimiä vai ei. Minun on tähän hankalaa sanoa oikein juuta tai jaata. Kannatan asioita, jotka turvaavat vähimmäisedellytykset kansan olla ja elää omana itsenään ja pitää itseään elinvoimaisena, kuten YK:n vähemmistökansoille sunnatussa julistuksessakin sanotaan, mutta toisaalta en kannata minkään ihmisryhmän asettamista ikäänkuin etuasemaan syntyperänsä perusteella. Pitäisi perehtyä tähän aiheeseen vielä tarkemmin ja kerätä tietoa aiheesta. Ehkäpä asiaan tarkemmin perehtyneet lukijat osaavat valistaa minua? :)

Nuppu kirjoitti...

ILO-sopimuksen päätarkoitus on turvata saamelaisten oikeuksia, ei etuoikeuksia, vaan perusoikeuksia. Ennen kaikkea kyse on nimenomaan siitä, että Saamelaiskäräjät eli saamelaisten korkein päättävä elin (vrt. Suomessa hallitus ja eduskunta, ei ihan sama mutta sinnepäin) saisi lisää itsemääräämisoikeutta sellaisissa asioissa, jotka koskevat nimenomaan saamelaisten kieliä, kulttuuria ja maaoikeuksia. Lisäksi sopimus turvaisi Saamelaiskäräjille riittävät resurssit toimia - nykyiset rahavarat ovat ehdottoman riittämättömiä.

Nuo maaoikeuskysymykset on vaikeita. Ne on erityisen vaikeita siksi, että kukaan ei oikeasti tasan varmasti _tiedä_, kuka täällä on ollut ensin ja milloin. Se on varmaa, että inarinsaamelaisista ei tiedetä, että he olisivat - me olisimme - tulleet yhtään mistään. Myös se on varmaa, että joskus jotkut saamelaiset ovat vaeltaneet porojen perässä usean valtion alueella. Muutapa ei sitten osata tarkkaan sanoa - ehkä täällä on ollut muitakin kuin saamelaisia, ehkä he ovat tulleet muualta. Ehkä ennen saamelaisia, ehkä saamelaisten jälkeen.

No, jokatapauksessa, ILO-sopimus tosiaan toisi turvaa nimenomaan perusoikeuksien toteutumiseen. Siihen, että saamelaiset saisivat itse päättää omista asioistaan - asia, jonka pitäisi olla itsestäänselvyys. Siihen, että saamelaiset voisivat rauhassa harjoittaa perinteisiä elinkeinojaan. Siihen, että olisi paremmat mahdollisuudet säilyttää omia kieliä, omaa kulttuuria.

Välillä tuntuu, että ihmisten mielestä saamelaiset haluavat nimenomaan etuoikeuksia saamelaisalueella asuviin suomalaisiin nähden. Ei se niin ole. Ei minusta ole etuoikeus, että saa käydä koulua äidinkielellään tai lukea kirjoja tai kuunnella musiikkia tai katsoa elokuvia äidinkielellään. Eikä minusta ole etuoikeus, että saa lukea koulussa oman kansan historiaa (ei tosin ole Suomessa vielä mahdollista). Eikä minusta ole etuoikeus, että on valtaa päättää oman kansan asioista ihan sen oman kansan parissa.

Hui, tulipa pitkä kommentti. :D Mutta semmoista tällä kertaa.

Maria kirjoitti...

Kiitos arvokkaasta kommentistasi :) On hirveen hyvä juttu, että tälleen tulee esille asioita, joita ei ole joutunut aiemmin kauheasti miettimään.

Käsitin, että juuri tuo maanomistuskysymys pitäisi saada ratkaistua, jotta ILOn sopimus voidaan ratifioida, ja juuri se herättää sitä pahinta kränää ja tuota etuoikeusjupinaa. Noita muita oikeuksia ei kai juuri kukaan sillä tavalla edes vastuta, vaan tuo on se pahin riita.

Ehdottomasti kyllä kannatan juuri sitä, että on mahdollisuus säilyttää, ylläpitää, elvyttää ja elää siinä omassa kulttuurissa oman kielen parissa. :)

Nuppu kirjoitti...

Niin, nuo maaoikeusjututhan on ne pahimmat riitapesäkkeet juurikin. Ymmärrän kyllä ehkä jollain tasolla tuon etuoikeusjupinan, mutta uskoisin, että suurimmaksi osaksi kyse on väärinkäsityksistä - ei saamelaiset halua koko saamelaisaluetta vallata ja muita ajaa sitten pois. Joidenkin korvaan se silti voi kuulostaa juuri siltä. Tällaisista ennakkoluuloista ja väärinkäsityksistä syntyy sitten hurjan vahvoja mielipiteitä ja niitä sitten huudellaan ympäriinsä ja kas, riita on valmis. :)

Mutta niin, pitää vain toivoa että joku sopu saataisiin joskus aikaan. Suomea on niin monta kertaa jo moitittu välinpitämättömyydestä saamelaisten oikeuksien kanssa, että jotakin on jo pakko tehdä.

Ei kai sitte muutako pyeri aalmugpeeivi, buori albmmotbeaivve, šiõǥǥ meersažpeei´v, hyvää kansallispäivää :)

Maria kirjoitti...

Joo, todellakin pitäs koittaa saada se sopu aikaiseksi. :) Hyvää kansallispäivää sinullekin! :)

Anonyymi kirjoitti...

Minä en oikein ymmärrä, miksi tämä asia on sinulle niin tärkeää, mutta kritisoit aika vahvoin sanoin silti ruotsinkielisen vähemmistön oikeutta turvata oma kielensä, kulttuurinsa, arvostuksensa? Saamelaisia on vuosikymmenten ajan kohdeltu epäoikeudenmukaisesti, tätä en kiistä. Mutta toivoisin vähemmistökeskusteluun johdonmukaisuutta. Sekä saamelaiset että suomenruotsalaiset ovat tärkeää vähemmistöä, joiden tukemisen pitäisi olla itseisarvo ja rikkaus joka ikiselle.

Maria kirjoitti...

Mun vähemmistökeskusteluni on täysin johdonmukaista. Jos meillä olisi pakkosaame, vastustaisin sitäkin. :D Pakkoruotsin vastustaminen ei uhkaa ruotsinkielisten olemassaoloa, kulttuuria, elinvoimaisuutta tai edes palveluita, eikä varsinkaan ole sama asia kuin ihmisryhmän vastustaminen tai kielen itsensä vastustaminen. :D

mya kirjoitti...

Katopas, samaa dokumenttia katsottiin koulussa monikielisyyden ja -kulttuurisuuden kurssilla.
Samansuuntaisia kokemuksia kuuroilla: Lapsena sisäoppilaitokseen, jossa opetuskielenä puhuttu suomi, viittomisesta tunnilla rangaistiin esim. karttakepillä lyömällä... Molemmat kielet, varsinkin suomenkieli jää puolitiehen kun opetusmetodit on aivan järjettömiä. Ja koulusivistyksen tasosta puhumattakaan... Ja samoin tunne siitä, että oma kieli ja kulttuuri on alempiarvoista ja hävettävää. :( Erotuksena saamelaisten tilanteeseen toki se, että useimmilla kuuroilla ei ole edes oman perheen tuomaa kontekstia ja turvaa siinä kieli- ja kulttuuri-identiteetissä.(Kun kuuro lapsi syntyy kuulevaan perheeseen, joka ei viito)
Ja valitettavasti viittomakielen asema on jossain määrin uhattuna edelleen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...